Papcio Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Listopada 2017 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14621-piekarnik-i-szynkowarka/Profi 1.jpg Moja nowa zabawka.Cyrkulator ProfiCook PC-SV 1126Garnek za mały i za niski, ale w nim jest od 10 godzin golonko a w drugim woreczku kapusta kiszona, na obiad gotuję, sam jestem ciekaw co wyjdzie. Pomysł golonki jest od Tusiaczka i według jego doświadczeń ustawiłem ustroistwo. Zmieniłem tylko garnek na pojemnik GN 1/3Pierwszy raz opalałem mocno golonkę, ale moja ślubna powiedziała mi dziś by nie opalać i też była smaczna ta golonka. Nic nie kombinowałem, kolega robił to we frytownicy ze sterownikiem a ja za pomocą cyrkulatora. Cytat z postu Tusiaczka:"Zapakowałem próżniowo dwie średnie goloneczki, opaliłem skórę palnikiem, przyprawiłem, dodałem listki laurowe, ziele i trochę pieprzu i wstawiłem do mojej machiny w temperaturze 70`C.Pierwsza poszła do testów po 6 godzinach parzenia - w smaku bardzo dobra ale twardawa, coś jak dobra szynka po parzeniu.Druga poszła do testów po 10 godzinach parzenia - zdecydowanie bardziej miękka ale jeszcze nie "rozpływająca się".Postanowiłem troszkę zwiększyć temperaturę i wsadziłem tym razem golonkę (wcześniej opaloną, przyprawioną i zapakowaną próżniowo) na pięć godzin w temperaturze 90`C.Powiem tak - Alleluja !!!! Delikatna jak pupcia niemowlaka, mięciutka i rozpływająca się w ustach.Rzeczy które parzę w ten sposób doprawiam od razu do smaku z zastrzeżeniem ze trzeba dać troszkę mniej soli. Mięsko wtedy bardzo ładnie przechodzi przyprawami i jest bardzo aromatyczne. W tradycyjnym gotowaniu lub pieczeniu przyprawy w jakimś tam stopniu są zmywane itp. a tutaj wszystko cały czas wpływa na smak mięsa. Żeby nie było peklowane tez tak robiłem ale wtedy dawałem max 16-17 g/kg bo inaczej jak dla mnie było za słone."Koniec cytatu Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-575185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Listopada 2017 Dzięki bardzo. Jestem bogatszy w wiedzę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-575237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Listopada 2017 Poleciłam artykuł StafanaS na www.dobradieta.pl Ludzie interesują się różnymi metodami obróbki mięsa i często mają o nich mgliste pojęcie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-575459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Zapakowałem próżniowo dwie średnie goloneczki, opaliłem skórę palnikiem, przyprawiłem, dodałem listki laurowe, ziele i trochę pieprzu i wstawiłem do mojej machiny w temperaturze 70`C. Pierwsza poszła do testów po 6 godzinach parzenia - w smaku bardzo dobra ale twardawa, coś jak dobra szynka po parzeniu. Druga poszła do testów po 10 godzinach parzenia - zdecydowanie bardziej miękka ale jeszcze nie "rozpływająca się". Postanowiłem troszkę zwiększyć temperaturę i wsadziłem tym razem golonkę (wcześniej opaloną, przyprawioną i zapakowaną próżniowo) na pięć godzin w temperaturze 90`C. Powiem tak - Alleluja !!!! Delikatna jak pupcia niemowlaka, mięciutka i rozpływająca się w ustach. Uważałem, że 90C, to bardzo dużo. Ale po uwagach, że golonka to trudne mięso, zdecydowałem jednak na wyższe parzenie niż planowałem. Parzyłem w 85C przez 6h.Kilogram tylko trzasnął. Miękkie mięso, skórka się rozpływała. Miałem przypiec skórkę, ale nie zdążyłem . W woreczku było dużo, bo ok. 300ml rosołu (goloneczka ok. 1,2kg, bez kości).Dlatego myślę, że pójdę w kierunku niższej temperatury, a wydłużę czas. Jeszcze 2 zapeklowane goloneczki czekają w lodówce.Peklowane na sucho w woreczku 4 dni, w środku zostało małe niedopeklowane oczko. W tym samym woreczku parzenie. Rozpakowane dopiero po parzeniu.Jestem początkującym kucharzem i dla mnie połączenie tych dwóch technik, to mistrzostwo świata w łatwości przygotowywania mięsa.Dobry przepis, waga do przypraw, woreczki strunowe (albo pakowarka i woreczki) i jakiś gar z termostatem (niektórzy parzyli w przerobionej frytownicy) . Tutaj nie ma prawa coś nie wyjść.Nie trafione ze smakiem, to następnym razem korekta przepisu, sposób jest powtarzalny i naprawdę wiele wybaczający. Edytowane 18 Listopada 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-576054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Listopada 2017 w środku zostało małe niedopeklowane oczko. Brak nastrzyku.Jak robię polędwice zawijaną w boczek tą metodą to polędwicę najpierw nastrzykuję solanką peklujacą i dodatkowo całość pekluję na sucho. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-576071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Listopada 2017 Brak nastrzyku, krótkie peklowanie, temperatura. Osobiście nie przywiązuję do tego "oczka" większej wagi. W smaku się go nie wyczuwa, po prostu widać, dokąd sięgnęła sól peklująca (zauważam, że to co piszę jest to mocno subiektywne, dzieci, czy osoby nie znające tematu mogą mocno niesmacznie kojarzyć taki kolor). Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-576085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Listopada 2017 Dwa dni temu zrobiłem karczek - taki "obiadowy" Peklowałem go w woreczku wraz z przyprawami 2 tygodnie - tak wyszło. Karczek poddałem obróbce metodą sous vide w pojemniku GN, a parametry to temperatura 75*C i czas 6,5 godziny. Karczek jest taki jak chciałem. Oczywiście jest wyciek, który został wykorzystany do zrobienia sosu. Moje uwagi, to trochę mniej p.soli. Dałem 18g/kg następny to będzie 15g/kg. Nie żeby było mocno za słone, ale dam mniej i czas zmniejszę do 6 godzin. Karczek miękki, nie trzeba noża by go jeść, widelcem daje się "kroić" a golonko : Ten sposób przygotowania mięsa jest inne niż np. gotowane czy pieczone. Najważniejsze to, że nie trzeba pilnować a smak jest jak dla mnie wyborny. Moje pojemniki:Pojemnik 1/3 do niego pokrywka poliwęglanu (mam też metalowe) oraz pojemnik 1/2 metalowy i z poliwęglanu. Ten 1/2 metalowy nie jest wymiarowo taki sam jak z poliwęglanu, nawet pokrywki nie pasują. Z poliwęglanu jest bardziej prosty. Pojemnik metalowy można włożyć do poliwęglanowego, a odwrotnie nie.Gdzieś mi się zawieruszył przyrząd do pomiaru pobranej mocy, chciałbym zmierzyć pobór mocy podczas gotowania. Sam jestem ciekaw jak to wygląda bo mój cyrkulator jest 800W. Czas na żeberka Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-576499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Listopada 2017 Pojemnik metalowy można włożyć do poliwęglanowego, który jest poręczniejszy ? rozumiem ,że metalowe się składają? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-576507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Odmroziłam podwójny schab z dzika, waga 2kg.W tej chwili marynuje się na sucho zasolony w przyprawach, occie jabłkowym (pyszny, domowy), suto podlany nalewką z czosnku niedźwiedziego.Planuję zrobić go metodą sous-vide przed Sylwestrem.Schab jest dziewiczy, to znaczy od strony polędwic nie zostały ruszone ani warstewki tłuszczu ani tym bardziej mizdra.Z drugiej strony są kości. Nie robiłam nastrzyku.Uprzejmie proszę o sugestie, jak długo i w jakiej temperaturze obrabiać mięso aby było w miarę miękkie a nie wysuszone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Grudnia 2017 (edytowane) Aniu.Moim zdaniem szkoda tego schabu.Ja bym odkościł,zdjął tłuszcz i mizdrę zapeklował i uwędził w temp.45-55 C i nie poddawał obróbce termicznej. Edytowane 26 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Arku, zapewne jest to rozwiązanie najlepsze dla tego surowca.Ale spodziewam się gości i powinnam z tego mięsa zrobić obiad Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Grudnia 2017 (edytowane) Ale spodziewam się gości i powinnam z tego mięsa zrobić obiad To nie pomogę bo nigdy nie robiłem takich eksperymentów z polędwicą z dzika.Robiłem wp. zawijaną w boczek to parzyłem 36h w temp.60C oczywiście zapakowaną próżniowo. Edytowane 26 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Przed świętami oglądałem takie cosi i połknąłem bakcyla - Może ktoś ma i się wypowie? Cena 900zł no ale to już raczej "trochę" profesjonalny Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Jaką ma moc?Ja kupiłam w Lidlu, była propocja, za 260 zł o ile pamietam.Moc 1000W.Wygląda identycznie jak Twoja. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Grudnia 2017 EA ten ma 1000W cena trochę powala , muszę przespać się parę nocy zanim podejmę decyzję zakupu Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Grudnia 2017 http://fanlidla.pl/files/g/2_6718_Cyrkulator-Sous-Vide-1000-W_575.jpg Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Przegapiłem niestety . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Mikołaj był łaskawy - dostałem cyrkulator - i zaczną się testy ..... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Biniu, ja też kupiłem sobie "pod choinkę" takie "cacko" w LIDLu, tyle że szwedzkim, ale podobnie jak Anna zapłaciłem w przeliczeniu na złotówki podobną cenę. Aby płacić czterokrotnie więcej za taki sam przedmiot uważam za lekkie szaleństwo, ale kto bogatemu zabroni ? https://www.lidl.de/de/silvercrest-sous-vide-stick-ssvs-1000-a1/p259357 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Jak już chcesz przepłacać - https://www.banggood.com/110V-240V-Culinary-Sous-Vide-Precision-Cooker-800-Watts-Black-p-1188022.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CNMam i polecam, przepracował u mnie już koło 60 grzaniogodzin - jest dobry. No oko to taka Anova bez logo. Trzeba niestety poczekać na dostawę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Przegapiłem niestety . Ja dziś widziałem jeden jedyny w swoim miejście w Lidlu jeśli jesteś zainteresowany ,mogę podjechać kupić i do Ciebie wysłać. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Jako szczęśliwy posiadacz -( od mikołajkowy ) cyrkulatora - zaczynam widzieć inny problem - mianowicie woreczków - zwykłe mają odporność temperaturową ok 60 st w 2,5 godziny - natomiast do sous vide są zupełnie inne - czy może jestem w błędzie ? - proszę i informację doświadczonych SiBów Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Używam worków Torpak. Najtrudniejsze warunki to 70°C i 24h - nie rozeszły się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Byłem dzisiaj w innym mieście i dopadłem w Lidlu ostatnią sztukę . Trzeba będzie testy poczynić - może jakaś podpowiedź dla początkującego ? Od czego zacząć ? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Grudnia 2017 (edytowane) może jakaś podpowiedź dla początkującego ? Od czego zacząć ?to jest nas co najmniej 2 Edytowane 28 Grudnia 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.