Skocz do zawartości

Sous vide - obróbka termiczna niskotemperaturowa


Rekomendowane odpowiedzi

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14621-piekarnik-i-szynkowarka/

attachicon.gifProfi 1.jpg

 

Moja nowa zabawka.

Cyrkulator ProfiCook PC-SV 1126

Garnek za mały i za niski, ale w nim jest od 10 godzin golonko a w drugim woreczku kapusta kiszona, na obiad gotuję, sam jestem ciekaw co wyjdzie. Pomysł golonki jest od Tusiaczka i według jego doświadczeń ustawiłem ustroistwo.

 

Zmieniłem tylko garnek na pojemnik GN 1/3

Pierwszy raz opalałem mocno golonkę, ale moja ślubna powiedziała mi dziś by nie opalać i też była smaczna ta golonka. Nic nie kombinowałem, kolega robił to we frytownicy ze sterownikiem a ja za pomocą cyrkulatora.

 

Cytat z postu Tusiaczka:

"Zapakowałem próżniowo dwie średnie goloneczki, opaliłem skórę palnikiem, przyprawiłem, dodałem listki laurowe, ziele i trochę pieprzu i wstawiłem do mojej machiny w temperaturze 70`C.

Pierwsza poszła do testów po 6 godzinach parzenia - w smaku bardzo dobra ale twardawa, coś jak dobra szynka po parzeniu.

Druga poszła do testów po 10 godzinach parzenia - zdecydowanie bardziej miękka ale jeszcze nie "rozpływająca się".

Postanowiłem troszkę zwiększyć temperaturę i wsadziłem tym razem golonkę (wcześniej opaloną, przyprawioną i zapakowaną próżniowo) na pięć godzin w temperaturze 90`C.

Powiem tak - Alleluja !!!! Delikatna jak pupcia niemowlaka, mięciutka i rozpływająca się w ustach.

Rzeczy które parzę w ten sposób doprawiam od razu do smaku z zastrzeżeniem ze trzeba dać troszkę mniej soli. Mięsko wtedy bardzo ładnie przechodzi przyprawami i jest bardzo aromatyczne. W tradycyjnym gotowaniu lub pieczeniu przyprawy w jakimś tam stopniu są zmywane itp. a tutaj wszystko cały czas wpływa na smak mięsa. Żeby nie było peklowane tez tak robiłem ale wtedy dawałem max 16-17 g/kg bo inaczej jak dla mnie było za słone."

Koniec cytatu

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-575185
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo. Jestem bogatszy w wiedzę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-575237
Udostępnij na innych stronach

Poleciłam artykuł StafanaS na  www.dobradieta.pl 

Ludzie interesują się różnymi metodami obróbki mięsa i często mają o nich mgliste pojęcie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-575459
Udostępnij na innych stronach

Zapakowałem próżniowo dwie średnie goloneczki, opaliłem skórę palnikiem, przyprawiłem, dodałem listki laurowe, ziele i trochę pieprzu i wstawiłem do mojej machiny w temperaturze 70`C. Pierwsza poszła do testów po 6 godzinach parzenia - w smaku bardzo dobra ale twardawa, coś jak dobra szynka po parzeniu. Druga poszła do testów po 10 godzinach parzenia - zdecydowanie bardziej miękka ale jeszcze nie "rozpływająca się". Postanowiłem troszkę zwiększyć temperaturę i wsadziłem tym razem golonkę (wcześniej opaloną, przyprawioną i zapakowaną próżniowo) na pięć godzin w temperaturze 90`C. Powiem tak - Alleluja !!!! Delikatna jak pupcia niemowlaka, mięciutka i rozpływająca się w ustach.

 

Uważałem, że 90C, to bardzo dużo. Ale po uwagach, że golonka to trudne mięso, zdecydowałem jednak na wyższe parzenie niż planowałem. Parzyłem w 85C przez 6h.

Kilogram tylko trzasnął. Miękkie mięso, skórka się rozpływała. Miałem przypiec skórkę, ale nie zdążyłem :D. W woreczku było dużo, bo ok. 300ml rosołu (goloneczka ok. 1,2kg, bez kości).

Dlatego myślę, że pójdę w kierunku niższej temperatury, a wydłużę czas. Jeszcze 2 zapeklowane goloneczki czekają w lodówce.

Peklowane na sucho w woreczku 4 dni, w środku zostało małe niedopeklowane oczko. W tym samym woreczku parzenie. Rozpakowane dopiero po parzeniu.

Jestem początkującym kucharzem i dla mnie połączenie tych dwóch technik, to mistrzostwo świata w łatwości przygotowywania mięsa.

Dobry przepis, waga do przypraw, woreczki strunowe (albo pakowarka i woreczki) i jakiś gar z termostatem (niektórzy parzyli w przerobionej frytownicy) . Tutaj nie ma prawa coś nie wyjść.

Nie trafione ze smakiem, to następnym razem korekta przepisu, sposób jest powtarzalny i naprawdę wiele wybaczający.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-576054
Udostępnij na innych stronach

 

 

w środku zostało małe niedopeklowane oczko.

 

Brak nastrzyku.Jak robię polędwice zawijaną w boczek tą metodą to polędwicę najpierw  nastrzykuję solanką peklujacą i dodatkowo całość pekluję na sucho. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-576071
Udostępnij na innych stronach

Brak nastrzyku, krótkie peklowanie, temperatura.

 

Osobiście nie przywiązuję do tego "oczka" większej wagi. W smaku się go nie wyczuwa, po prostu widać, dokąd sięgnęła sól peklująca (zauważam, że to co piszę jest to mocno subiektywne, dzieci, czy osoby nie znające tematu mogą mocno niesmacznie kojarzyć taki kolor).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-576085
Udostępnij na innych stronach

Dwa dni temu zrobiłem karczek - taki "obiadowy" Peklowałem go w woreczku wraz z przyprawami 2 tygodnie - tak wyszło. Karczek poddałem obróbce metodą sous vide w pojemniku GN, a parametry to temperatura 75*C i czas 6,5 godziny. Karczek jest taki jak chciałem. Oczywiście jest wyciek, który został wykorzystany do zrobienia sosu. Moje uwagi, to trochę mniej p.soli. Dałem 18g/kg następny to będzie 15g/kg. Nie żeby było mocno za słone, ale dam mniej i czas zmniejszę do 6 godzin.

post-39697-0-22783700-1511235482_thumb.jpg

 

Karczek miękki, nie trzeba noża by go jeść, widelcem daje się "kroić" a golonko :

 

post-39697-0-46471400-1511235603_thumb.jpg

 

Ten sposób przygotowania mięsa jest inne niż np. gotowane czy pieczone. Najważniejsze to, że nie trzeba pilnować a smak jest jak dla mnie wyborny.

 

Moje pojemniki:

Pojemnik 1/3 do niego pokrywka poliwęglanu (mam też metalowe) oraz pojemnik 1/2 metalowy i z poliwęglanu. Ten 1/2 metalowy nie jest wymiarowo taki sam jak z poliwęglanu, nawet pokrywki nie pasują. Z poliwęglanu jest bardziej prosty. Pojemnik metalowy można włożyć do poliwęglanowego, a odwrotnie nie.Gdzieś mi się zawieruszył przyrząd do pomiaru pobranej mocy, chciałbym zmierzyć pobór mocy podczas gotowania. Sam jestem ciekaw jak to wygląda bo mój cyrkulator jest 800W. 

Czas na żeberka :)

 

post-39697-0-42617900-1511236032_thumb.jpg

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-576499
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pojemnik metalowy można włożyć do poliwęglanowego,
który jest poręczniejszy ? rozumiem ,że metalowe się składają?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-576507
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Odmroziłam podwójny schab z dzika, waga 2kg.

W tej chwili marynuje się na sucho zasolony w przyprawach, occie jabłkowym (pyszny, domowy), suto podlany nalewką z czosnku niedźwiedziego.

Planuję zrobić go metodą sous-vide przed Sylwestrem.

Schab jest dziewiczy, to znaczy od strony polędwic  nie zostały ruszone ani warstewki tłuszczu ani tym bardziej mizdra.

Z drugiej strony są kości. Nie robiłam nastrzyku.

Uprzejmie proszę o sugestie, jak długo i w jakiej temperaturze obrabiać mięso aby było w miarę miękkie a nie wysuszone.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581549
Udostępnij na innych stronach

Aniu.Moim zdaniem szkoda tego schabu.Ja bym odkościł,zdjął tłuszcz i mizdrę zapeklował i uwędził w temp.45-55 C i nie poddawał obróbce termicznej. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581550
Udostępnij na innych stronach

Arku, zapewne jest to rozwiązanie najlepsze dla tego surowca.

Ale spodziewam się gości i powinnam z tego mięsa zrobić obiad  :(

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581553
Udostępnij na innych stronach

Ale spodziewam się gości i powinnam z tego mięsa zrobić obiad 

To nie pomogę bo nigdy nie robiłem takich eksperymentów z polędwicą z dzika.Robiłem wp. zawijaną w boczek to parzyłem 36h w temp.60C oczywiście zapakowaną próżniowo. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581554
Udostępnij na innych stronach

Przed świętami oglądałem takie cosi i połknąłem bakcyla  ;):) -  Może ktoś ma i się wypowie?  Cena 900zł :( no ale to już raczej "trochę" profesjonalny ;)  

post-66794-0-17653400-1514316611_thumb.jpg

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581564
Udostępnij na innych stronach

Jaką ma moc?

Ja kupiłam w Lidlu, była propocja, za 260 zł o ile pamietam.

Moc 1000W.

Wygląda identycznie jak Twoja.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581573
Udostępnij na innych stronach

EA ten ma 1000W  cena trochę powala , muszę przespać się parę nocy zanim podejmę decyzję zakupu  ;)  :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581575
Udostępnij na innych stronach

http://fanlidla.pl/files/g/2_6718_Cyrkulator-Sous-Vide-1000-W_575.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581578
Udostępnij na innych stronach

Biniu, ja też kupiłem sobie "pod choinkę" takie "cacko" w LIDLu, tyle że szwedzkim, ale podobnie jak Anna zapłaciłem w przeliczeniu na złotówki podobną cenę. Aby płacić czterokrotnie więcej za taki sam przedmiot uważam za lekkie szaleństwo, ale kto bogatemu zabroni :D ? https://www.lidl.de/de/silvercrest-sous-vide-stick-ssvs-1000-a1/p259357

 

silvercrest-sous-vide-stick-ssvs-1000-a1

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581606
Udostępnij na innych stronach

Jak już chcesz przepłacać - https://www.banggood.com/110V-240V-Culinary-Sous-Vide-Precision-Cooker-800-Watts-Black-p-1188022.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN

Mam i polecam, przepracował u mnie już koło 60 grzaniogodzin - jest dobry. No oko to taka Anova bez logo. Trzeba niestety poczekać na dostawę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581720
Udostępnij na innych stronach

Przegapiłem  niestety .

 

Ja dziś widziałem jeden jedyny w swoim miejście w Lidlu jeśli jesteś zainteresowany ,mogę podjechać kupić i do Ciebie wysłać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581738
Udostępnij na innych stronach

Jako szczęśliwy posiadacz -( od mikołajkowy ) cyrkulatora - zaczynam widzieć inny problem - mianowicie woreczków - zwykłe mają odporność temperaturową ok 60 st w 2,5 godziny - natomiast do sous vide są zupełnie inne - czy może jestem w błędzie ? - proszę i informację doświadczonych SiBów  :angel: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581748
Udostępnij na innych stronach

Byłem dzisiaj w innym mieście i dopadłem w Lidlu  ostatnią sztukę :thumbsup:. Trzeba będzie testy poczynić - może jakaś podpowiedź dla początkującego ? Od czego zacząć ? :)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581794
Udostępnij na innych stronach

może jakaś podpowiedź dla początkującego ? Od czego zacząć ?

to jest nas co najmniej 2 ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page/2/#findComment-581818
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.