Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ja ostatnio na hali mięsnej, gdzie sprzedają mięso z uboju gospodarczego - dowiedziałem sie że kątnice są zabronione. Podejrzewam że sprzedajacy nie wiedział o czym mówię. :shock:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-62908
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zakupiłem od Miro jelita na kiełbaskę białą, czy mogę je przechowywać w lodówce ? Bo do zamrażalki raczej nie można.

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65200
Udostępnij na innych stronach

czy mogę je przechowywać w lodówce

Oczywiście, że w lodówce, a nie w zamrażalniku.

Jeśli są od Miro to pewnie do czasu przygotowywania kiełbaski nie musisz z nimi nic robić. Ewentualnie jeśi soli jest za mało mozesz jej dosypać tak aby były całe dokładnie nią pokryte.

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65202
Udostępnij na innych stronach

Jeśli kupiłeś cały pęczek to rozplątaj na poszczególne odcinki i powkładaj do osobnych woreczków. Zrób to na sucho, bez moczenia. Do każdego woreczka wsyp łyżkę soli (najlepiej niejodowanej) i tak przechowuj w lodówce. Można przechowywać bardzo długo. Przy robieniu kiełbasy wyciągaj i płucz tylko taką ilość jaka Ci będzie potrzebna. Jeśli zostanie to odciśniesz wodę i do osobnego woreczka i zasypać znowu solą. Takie jelita zużyj w pierwszej kolejności. Na stronie głównej znajdziesz średnie zużycie osłonek i jelit na poszczególne rodzaje kiełbas, tak abyś orientował się ile przygotować do nadziewania.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65203
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :grin:

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65205
Udostępnij na innych stronach

Jeśli kupiłeś cały pęczek to rozplątaj na poszczególne odcinki i powkładaj do osobnych woreczków. Zrób to na sucho, bez moczenia. Do każdego woreczka wsyp łyżkę soli (najlepiej niejodowanej) i tak przechowuj w lodówce. Można przechowywać bardzo długo. Przy robieniu kiełbasy wyciągaj i płucz tylko taką ilość jaka Ci będzie potrzebna. Jeśli zostanie to odciśniesz wodę i do osobnego woreczka i zasypać znowu solą. Takie jelita zużyj w pierwszej kolejności. Na stronie głównej znajdziesz średnie zużycie osłonek i jelit na poszczególne rodzaje kiełbas, tak abyś orientował się ile przygotować do nadziewania.

Mimo wszystko dla nowicjuszy proponuję rozplątywanie jelit po ich namoczeniu.

Na sucho sam nieraz mam problemy.

 

Jelita z chin ? :devil:

O co ci chodzi z tymi jelitami :question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65226
Udostępnij na innych stronach

Mimo wszystko dla nowicjuszy proponuję rozplątywanie jelit po ich namoczeniu.

Na sucho sam nieraz mam problemy.

Miro, wierz mi że na sucho o wiele lepiej (może tylko dla mnie ?). No i przechowywanie później lepsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65232
Udostępnij na innych stronach

Pedro jak chcesz usłyszeć nie cenzurowane regionalizmy podczas mojego rozplątywania jelit to zapraszam :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65233
Udostępnij na innych stronach

Miro, wierz mi że na sucho o wiele lepiej (może tylko dla mnie ?).

pedro, nie tylko dla Ciebie. Ja też wolę rozplątywać jelita na sucho. Dzielę je sobie na pojedyncze sztuki i potem o wiele lepiej sie pracuje. Nic się nie plącze! Po skończeniu napełniania jelit te, które nie zostały użyte wkładam do lodówki w woreczku foliowym i mogą sobie leżeć do następnego razu. Nic się z nimi nie dzieje.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65234
Udostępnij na innych stronach

Panowie ale Wy już jesteście zaawansowani ale początkującym mogą puścić nerwy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65235
Udostępnij na innych stronach

Miro, może Ty plączesz sobie jelita bardziej niż klientom :grin: - nie powiem jest nieco zabawy ale nie wyobrażam sobie namoczenia pęczka 90metrów tylko po to aby rozplątać kilka metrów :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65240
Udostępnij na innych stronach

Panowie !

delikatnie i z uczuciem, jak z kobietą

a same się zozplątują

i oczywiście na mokro

jeszcze nie mialem problemów.

raczej z przechowywaniem mam.

ale to później

 

pozdrawiam

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65245
Udostępnij na innych stronach

Jak na razie, główną moją produkcją są wedzonki.

Jelita kupowałem dwa razy, raz na rynku i raz u Miro :grin:

Moim zdaniem łatwiej rozdzielać na sucho - mokre dla "ułatwienia" potrafią sie skleić :grin:

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65248
Udostępnij na innych stronach

Pedro jak chcesz usłyszeć nie cenzurowane regionalizmy podczas mojego rozplątywania jelit to zapraszam :grin:

I tutaj zadymiacze - wędkarze są górą :grin: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65254
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Pedro jak chcesz usłyszeć nie cenzurowane regionalizmy podczas mojego rozplątywania jelit to zapraszam :grin:

 

miro . Szkoda gardła , na uspokojenie to najlepiej pobawić się w rozplątywanie jelit baranich :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65256
Udostępnij na innych stronach

Nie widzę żadnego problemu z rozebraniem pęczka jelit na poszczególne odcinki . Robię zawsze to na sucho w domowej produkcji, gdy wiem że potrzeba mi będzie kilka metrów. Rozbieram zawsze cały pęczek, robiąc z poszczególnych odcinków małe pęczki. Na pęczkach jelit jest kółko plastykowe oznaczające kaliber i w tym kółku są wszystkie końce jelit a raczej ich początki. Wystarczy powiesić wyżej te jelita za kółko ale tak by nie wysunęły się z niego i stopniowo oddzielać pojedyńcze sztuki zaczynając od najkrótszych . Robię to na działce by nie mieć później doczynienie z Babcią w kuchni . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65258
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Witam mam pytanie co do oslonek naturalnych mam je o grubosci 50mm i sa pociete na dlugosc 25cm takie jakies wysuszone zanim bede je napelnial musze je namoczyc w gotowanej wodzie czy w zimnej?
xxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-71253
Udostępnij na innych stronach

takie jakies wysuszone

Trzy, cztery godziny w letniej wodzie

wody góra 30 stopni.

dadzą osłonkom dobre parametry, moc i elastyczność. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-71262
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie "w drugą stronę". Chodzi mi o niewykorzystane jelita. Wiem, że po zasoleniu można je nadal przechowywać w lodówce. Tylko nie wiem, czy najpierw trzeba je jakoś osuszyć, czy też po prostu do soli i do worka :question:
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-71313
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.