Podlasiak Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Marca 2009 A ja ostatnio na hali mięsnej, gdzie sprzedają mięso z uboju gospodarczego - dowiedziałem sie że kątnice są zabronione. Podejrzewam że sprzedajacy nie wiedział o czym mówię. :shock: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-62908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zakupiłem od Miro jelita na kiełbaskę białą, czy mogę je przechowywać w lodówce ? Bo do zamrażalki raczej nie można. Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 czy mogę je przechowywać w lodówce Oczywiście, że w lodówce, a nie w zamrażalniku. Jeśli są od Miro to pewnie do czasu przygotowywania kiełbaski nie musisz z nimi nic robić. Ewentualnie jeśi soli jest za mało mozesz jej dosypać tak aby były całe dokładnie nią pokryte. Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jeśli kupiłeś cały pęczek to rozplątaj na poszczególne odcinki i powkładaj do osobnych woreczków. Zrób to na sucho, bez moczenia. Do każdego woreczka wsyp łyżkę soli (najlepiej niejodowanej) i tak przechowuj w lodówce. Można przechowywać bardzo długo. Przy robieniu kiełbasy wyciągaj i płucz tylko taką ilość jaka Ci będzie potrzebna. Jeśli zostanie to odciśniesz wodę i do osobnego woreczka i zasypać znowu solą. Takie jelita zużyj w pierwszej kolejności. Na stronie głównej znajdziesz średnie zużycie osłonek i jelit na poszczególne rodzaje kiełbas, tak abyś orientował się ile przygotować do nadziewania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :grin: Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jelita z chin ? :devil: http://www.zychal.com.pl/index.html http://www.grotex.com.pl/index.php?okno=jelita http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&hs=Rjp&q=jelita+wieprzowe+chiny&btnG=Szukaj&lr= Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jeśli kupiłeś cały pęczek to rozplątaj na poszczególne odcinki i powkładaj do osobnych woreczków. Zrób to na sucho, bez moczenia. Do każdego woreczka wsyp łyżkę soli (najlepiej niejodowanej) i tak przechowuj w lodówce. Można przechowywać bardzo długo. Przy robieniu kiełbasy wyciągaj i płucz tylko taką ilość jaka Ci będzie potrzebna. Jeśli zostanie to odciśniesz wodę i do osobnego woreczka i zasypać znowu solą. Takie jelita zużyj w pierwszej kolejności. Na stronie głównej znajdziesz średnie zużycie osłonek i jelit na poszczególne rodzaje kiełbas, tak abyś orientował się ile przygotować do nadziewania. Mimo wszystko dla nowicjuszy proponuję rozplątywanie jelit po ich namoczeniu. Na sucho sam nieraz mam problemy. Jelita z chin ? :devil: O co ci chodzi z tymi jelitami :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Mimo wszystko dla nowicjuszy proponuję rozplątywanie jelit po ich namoczeniu. Na sucho sam nieraz mam problemy. Miro, wierz mi że na sucho o wiele lepiej (może tylko dla mnie ?). No i przechowywanie później lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Pedro jak chcesz usłyszeć nie cenzurowane regionalizmy podczas mojego rozplątywania jelit to zapraszam :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Miro, wierz mi że na sucho o wiele lepiej (może tylko dla mnie ?). pedro, nie tylko dla Ciebie. Ja też wolę rozplątywać jelita na sucho. Dzielę je sobie na pojedyncze sztuki i potem o wiele lepiej sie pracuje. Nic się nie plącze! Po skończeniu napełniania jelit te, które nie zostały użyte wkładam do lodówki w woreczku foliowym i mogą sobie leżeć do następnego razu. Nic się z nimi nie dzieje. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Panowie ale Wy już jesteście zaawansowani ale początkującym mogą puścić nerwy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Miro, może Ty plączesz sobie jelita bardziej niż klientom :grin: - nie powiem jest nieco zabawy ale nie wyobrażam sobie namoczenia pęczka 90metrów tylko po to aby rozplątać kilka metrów :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Panowie !delikatnie i z uczuciem, jak z kobietąa same się zozplątująi oczywiście na mokrojeszcze nie mialem problemów.raczej z przechowywaniem mam.ale to później pozdrawiam Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jak na razie, główną moją produkcją są wedzonki. Jelita kupowałem dwa razy, raz na rynku i raz u Miro :grin: Moim zdaniem łatwiej rozdzielać na sucho - mokre dla "ułatwienia" potrafią sie skleić :grin: Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Pedro jak chcesz usłyszeć nie cenzurowane regionalizmy podczas mojego rozplątywania jelit to zapraszam :grin: I tutaj zadymiacze - wędkarze są górą :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Witam Pedro jak chcesz usłyszeć nie cenzurowane regionalizmy podczas mojego rozplątywania jelit to zapraszam :grin: miro . Szkoda gardła , na uspokojenie to najlepiej pobawić się w rozplątywanie jelit baranich :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Nie widzę żadnego problemu z rozebraniem pęczka jelit na poszczególne odcinki . Robię zawsze to na sucho w domowej produkcji, gdy wiem że potrzeba mi będzie kilka metrów. Rozbieram zawsze cały pęczek, robiąc z poszczególnych odcinków małe pęczki. Na pęczkach jelit jest kółko plastykowe oznaczające kaliber i w tym kółku są wszystkie końce jelit a raczej ich początki. Wystarczy powiesić wyżej te jelita za kółko ale tak by nie wysunęły się z niego i stopniowo oddzielać pojedyńcze sztuki zaczynając od najkrótszych . Robię to na działce by nie mieć później doczynienie z Babcią w kuchni . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-65258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witam mam pytanie co do oslonek naturalnych mam je o grubosci 50mm i sa pociete na dlugosc 25cm takie jakies wysuszone zanim bede je napelnial musze je namoczyc w gotowanej wodzie czy w zimnej? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-71253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zimnej ewentualnie letniej. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-71257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Temperatura wody góra 30 stopni. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-71261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Czerwca 2009 takie jakies wysuszone Trzy, cztery godziny w letniej wodzie wody góra 30 stopni. dadzą osłonkom dobre parametry, moc i elastyczność. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-71262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Tony, oprócz moczenia w ciepłej wodzie jelita należy przepłukać kilkakrotnie w srodku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-71282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Czerwca 2009 no i "przedmuchać " :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-71283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Czerwca 2009 A ja mam pytanie "w drugą stronę". Chodzi mi o niewykorzystane jelita. Wiem, że po zasoleniu można je nadal przechowywać w lodówce. Tylko nie wiem, czy najpierw trzeba je jakoś osuszyć, czy też po prostu do soli i do worka :question: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-71313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Czerwca 2009 arkdom, jeśli moczyłeś, to odciągnąć nadmiar wody, porządnie nasolić i do lodówki. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/2/#findComment-71327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.