reda Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Pewnie dlatego, że zachowają się po namoczeniu jak jelita wiankowe i "dostaną" profil łukowaty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-465561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Pewnie dlatego, że zachowają się po namoczeniu jak jelita wiankowe i "dostaną" profil łukowaty.dokładnie Wyjdą ci z tego piękne ringi lub pól ringi zależy jakie osłonki zamówiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-470011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 11 Lutego 2016 Jak rozpoznać czy osłonki są poliamidowe czy barierowe termokurczliwe?Spotkałem już się ze sprzedawcami, którzy nie wiedzą jaki rodzaj sprzedają.W sklepie Miro zauważyłem różnicę w średnicach, np. poliamidowa ma fi 73, barierowa fi 75. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-474849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 11 Lutego 2016 Jak rozpoznać czy osłonki są poliamidowe czy barierowe termokurczliwe? Polamidowe są grubsze i mają mleczny kolor, można porównać do folii ogrodowej. Barierowe są cieńsze (coś jak kartka z zeszytu) i przeźroczyste.Po lewej barierowa termokurczliwa, po prawej polamidowa. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-474854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 11 Lutego 2016 dzięki Gonzo, teraz widzę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-474856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 12 Lutego 2016 czy poliamidowa nada się na salceson? kończy mi się barierowa, a na szybko nie mam gdzie kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-475305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 12 Lutego 2016 czy poliamidowa nada się na salceson? kończy mi się barierowa, a na szybko nie mam gdzie kupić.Tak jest dobra,tylko mocno nadziej i zawiąż. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-475309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Rozpakowałem pęcherze wieprzowe ale mam wrażenie, że to tylko ich czubki. Jaki powienien być rozmiar prawidłowy, ile farszu wejdzie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-488969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 , ile farszu wejdzie? Wiadro Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-488988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Pęcherze solone. Nie wiem , czy dobrze wypłukane w wodzie. Mam nadzieje, że nie czuć moczem. Ile może się zmieścić farszu, trudno powiedzieć? 0,5kg , 1 kg farszu.Proponuję, odwrócić na druga stronę, rozciągnąć dłonią ścianki, 3/4 długości otworu szczyć przędzą( metoda szycia żołądków) nie wyciągając igły i nitki, napełnić farszem do oporu i dokończyć szycie, pętelkę robimy zawiązując końce sznurka. Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-489012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Pęcherze solone. Nie wiem , czy dobrze wypłukane w wodzie. Mam nadzieje, że nie czuć moczem. Ile może się zmieścić farszu, trudno powiedzieć? 0,5kg , 1 kg farszu.Proponuję, odwrócić na druga stronę, rozciągnąć dłonią ścianki, 3/4 długości otworu szczyć przędzą( metoda szycia żołądków) nie wyciągając igły i nitki, napełnić farszem do oporu i dokończyć szycie, pętelkę robimy zawiązując końce sznurka.Pięknie pachną Dziękuję za poradę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-489223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Witajcie,Jutro planuję zrobić pasztet. Zamówiłem jelita:http://swojskiwyrob.pl/jelita-wieprzowe/950-jelita-wieprzowe-grube-5m-na-kiszke-ziemniaczana-pasztet.htmlWyciągnąłem dziś aby je wymoczyć i przelać. W środku mają jakby jeszcze tłuszcz miejscami są też czarne kropki.Zapach też nie jest jakiś rewelacyjny nie wiem czy z nimi wszystko dobrze. Zerknijcie na zdjęcie i poradźcie czy wszystko ok. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-493999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Moczyć w letniej wodzie i co godzinkę wymieniać, dojdą do normy , lekki smaczek zawsze pozostanie . Przecież to jelito . Tłuszcz się zdejmuje ponieważ jest nośnikiem zapachu no i czasami podczas czyszczenia jelit coś tam pozostanie . Ja jednak po moczeniu tłuszcz pozostawiam i nie miałem nigdy problemów z trawieniem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Uzupełniając wypowiedź mojego szanownego imiennika chciałbym dodać. Powinieneś usunąć tłuszcz, gdyż jelito nie jest świeże. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Powinieneś usunąć tłuszcz, gdyż jelito nie jest świeże. Andrzejku faktycznie , odniosłem się do jelita świeżego które przywożę z ubojni . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Ale tluszcz jest chyba na całym odcinku mam go wywinac na "lewą" stronę i wyciąć? Odcinki są około metra. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 mam go wywinac na "lewą" stronę i wyciąć? Tak musisz zrobić ......... Namocz w ciepłej wodzie to ułatwi zdejmowanie tłuszczu . Tylko uważaj bo przy tej operacji można zniszczyć jelito Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 No i tyle w temacie nie mam tyle nerwów:) Wpakuje pasztet w w zwykle jelita do kiełbasy albo w słoiki. Już jak je przeplukiwalem wydawało mi się że są dziurawe jak ja tam wpadnę z nożem to dopiero będzie:) Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 nie mam tyle nerwów:) Dam Tobie trochę moich . Wpakuje pasztet w w zwykle jelita do kiełbasy albo w słoiki. Szkoda że się poddajesz . Nie poznasz super smaku podwędzanej leberki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 nie mam tyle nerwów:) Dam Tobie trochę moich . Wpakuje pasztet w w zwykle jelita do kiełbasy albo w słoiki. Szkoda że się poddajesz . Nie poznasz super smaku podwędzanej leberki . Pozdrawiam Spróbowałem ale tak jak mówiłeś trzeba uważać i siatkę mam a nie jelita. A jakby tak w osłonkę białkową nabić? Chcę wędzić. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Jak chcesz wędzić to w białkową . Nigdy w białkowych leberki nie robiłem ale powinno się udać . Co do smaku sam osądzisz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-494164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 25 Września 2016 Czy jelita, które mam otwarte od pół roku i leżą w lodówce to się jeszcze nadają do użycia ? Nie śmierdzą więc nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-518874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 25 Września 2016 Czy jelita, które mam otwarte od pół roku i leżą w lodówce to się jeszcze nadają do użycia ? Nie śmierdzą więc nie wiem Można używać. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-518875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 10 Października 2016 Ostatnio miałem problem z naciągnięciem jelita na lejek, 3/4 paczki wywaliłem bo ciężko było nawlec i nawet nie było mowy, że będą schodzić nadziane ...Coś można źle zrobić z moczeniem ? Czy takie się trafiają czy zły dostawca ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-521648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 10 Października 2016 miałem problem z naciągnięciem jelita na lejek, 3/4 paczki wywaliłem bo ciężko było nawlec i nawet nie było mowy, że będą schodzić nadziane ... Jelito naciąga się na tzw. grzybka, czyli minimalnie wysunięte z lejka nadzienie.Daje to smarowanie i w efekcie poślizg jelita. Nie pamiętam, czy jest gdzieś na forum lub stronie głównej zdjęcie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/10/#findComment-521649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.