Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie wie tylko się wstydzi.Pamiętaj ,że biednego nie stać na tanie rzeczy.Kupić raz i mieć z głowy na długie lata.Zobacz w Ikei a jak nie to poobserwuj na Allegro.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-123738
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

madlinka, nie łudź się. Rozbierałem sondę w oplocie i wewnątrz były zwykłe przewody w igelicie (?) a one wytrzymują niewiele ponad 100°C. Ważnym jest, żeby takiej sondy nie "utopić" a poza tym mierzy temperaturę w stopniu dostatecznym :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-123754
Udostępnij na innych stronach

Tego nie polecam http://allegro.pl/termometr-elektroniczny-z-sonda-50-300-pzh-i1205143224.html

Do naszych celów nadaje się średnio. Cieniutki kabelek bez żadnej osłonki. Przy próbie pomiaru temp. wewnątrz mięsa sonda schowała się w rączkę. Wpuściłem kropelkę kleju i trzyma. Teraz został oddelegowany do mniej odpowiedzialnej pracy :wink: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-123765
Udostępnij na innych stronach

Termometr z IKEA jest bardzo dobry, mam już drugi. Poprzedni wytrzymał 4 miesiące ale to chyba z mojej winy bo coś się stało z kablem i wskazywał ciągle około 60-70 stopni. Pomimo założenia na sondę i kabel osłonki termokurczliwej coś nie wytrzymało-prawdopodobnie woda przy parzeniu się dostała. Poza kabelkiem nadal działa i służy jako minutnik. Bez niego nie wyobrażam sobie wędzenia. Teraz do wędzarni wkładam tylko metalową sondę aby kabla nie przegrzać chociaż niby wytrzymuje 230 stopni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-123773
Udostępnij na innych stronach

No to Radziu trafiłeś na jakiś wadliwy egzemplarz, u mnie ten termometr sprawuje się bardzo dobrze, tyle, że nie można go trzymać podczas pieczenia w mięsie, trzeba piekarnik otwierać, sondę wbijać i mierzyć co trwa kilkanaście sekund :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-123780
Udostępnij na innych stronach

No to Radziu trafiłeś na jakiś wadliwy egzemplarz

No niestety :mellow:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-123782
Udostępnij na innych stronach

Termometr z Ikei mam już chyba dużo ponad pół roku.

Oczywiście zabezpieczone koszulkami termo....

Uwarzyłem dzięki niemu chyba ze 20 warek, używam przy parzeniu, wędzeniu i nic się nie dzieje.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-123851
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Niedawno też wzbogaciłem się o termometr z IKEA. :lol:

Jak na razie, sprawuje się nieźle. Sprawdzałem dokładność pomiaru gotując wodę i termometr pokazał 98 st. C przy rozpoczęciu gotowania i doszedł do 99 st.C . Wyższej temperatury, pomimo dalszego gotowania nie wskazał. Biorąc to pod uwagę , to 1-2 st.C dokładności jest chyba wystarczające do celów wędzarniczych?

Oczywiście zabezpieczyłem sondę klejem epoksydowym i połączenie z kabelkiem jest osłonięte rurką termokurczliwą. :wink:

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-123992
Udostępnij na innych stronach

Uważaj żebyś go nie zalał. Jak zalejesz to głupieje i przestawia się o 70-80 °C. Nawet nie bardzo pomaga wyciągnięcie czujnika i osuszenie go. (czasem pomaga, czasem nie). Proponuję zabezpieczyć silikonem miejsce gdzie przewód wchodzi w rurkę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-123994
Udostępnij na innych stronach

Uważaj żebyś go nie zalał. Jak zalejesz to głupieje i przestawia się o 70-80 °C. Nawet nie bardzo pomaga wyciągnięcie czujnika i osuszenie go. (czasem pomaga, czasem nie). Proponuję zabezpieczyć silikonem miejsce gdzie przewód wchodzi w rurkę.

Wiem , że lepiej nie zalewać wodą połączenia przewodu z rurką. Tak jak już napisałem wcześniej zalałem je na wszelki wypadek klejem dwuskładnikowym odpornym na temperaturę, chyba do 120 st.C. Sonda mierzy do 120 st.C więc powinno być ok. :wink:

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-123995
Udostępnij na innych stronach

Ja mam w koszulce termokurczliwej (przeźroczysta) na odcinku ok 40 cm na kablu cieńszy i sama sonda dodatkowo grubszy tak że nachodzi na ten cieńszy bez klejów.

I niema takiej opcji aby podeszła woda.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-124039
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Ja również posiadam termometr z IKEI uważam że jest b. dobry. nie zabezpieczyłem go niczym uważam żeby go nie zamoczyć przy parzeniu. Wsadzam go do wędzarni oczywiście sondę z kablem ;) I do piekarnika do temperatury 200st w gęsiarce. A co w tej gęsi w środku to dopiero teraz wiem czemu bywała twarda. Ogólnie polecam używam go ok 5 miesięcy.
życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-126029
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Chociażby tutaj:

http://www.cyfronika.com.pl/iiark6p4.htm

 

..jeszcze możesz poszukać w Google :wink: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-132218
Udostępnij na innych stronach

jeszcze jedno pytanie czy łączenie kabelka z sonda można zalać żywicą oczywiście rozchodzi się o ten termometr z Ikei
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-132221
Udostępnij na innych stronach

Kochani... problem polega na tym ze jeśli użyjemy koszulki termokurczliwej ( a szczególnie z klejem....) a wcześniej "zasmarujemy", silikonem czy jakąś żywicą..... to odcinamy dostęp powietrza potrzebnego do odparowania rozpuszczalnika...... efekt jest taki .ze namy niezastygniętą mas ę....

 

po wielu próbach poprzestałem na "zamykaniu" czujników w koszulkach termokurczliwych z klejem zakładając i "zgrzewając"koncówkę.....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-132229
Udostępnij na innych stronach

czy jakąś żywicą..... to odcinamy dostęp powietrza potrzebnego do odparowania rozpuszczalnika......

:shock: :shock: :shock: :shock:

Wymieszana żywica zwiąże równie szybko w zakręconej butelce!

Jedyne co wpływa negatywnie na wiązanie żywic to , wilgoć i nieodpowiednia temperatura

 

 

Żywice wiążą poprzez żelowanie (reakcja chemiczna pomiędzy składnikami), a nie poprzez odparowanie rozpuszczalnika!

Kleje żywiczne jak najbardziej nadają się do trwałego uszczelnienia końcówki sondy.

Należy jednak zwrócić uwagę na:

1. Bardzo dokładne osuszenie wewnątrz sondy, tak aby nie zamknąć wilgoci w środku, dobrze jest również rozrzedzić powietrze w środku. Obydwie rzeczy osiągniemy poprzez wygrzewanie całości w temperaturze 100 – 120 stC

2. Sam klej (dwu lub trzy składnikowy – żywce epoksydowe) nie powinien należeć do klei przewodzących prąd elektryczny – to znaczy nie powinien zawierać opiłków / sproszkowanego metalu, grafitu, węgla itd. Krótko mówiąc wybierać te przezroczyste.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-132235
Udostępnij na innych stronach

dzięki za wyczerpujące odpowiedzi ja chcałbym użyć żywicy którą używa się do naprawy karoserii jest całkowicie przezroczysta /firmy-NOVOL-PLUS 710 akurat taką mam w domu myślę że powinna być dobra ale tylko tak myślę
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-132242
Udostępnij na innych stronach

Może być.

Pamiętaj tylko o bardzo dobrym wygrzaniu czujnika, np. w piekarniku 30 min w temperaturze 120 stC, co wysuszy i mocno rozrzedzi powietrze w środku.

Pod koniec wygrzewania przygotuj sobie żywice w małym, ale głębokim naczyniu,. Np. duża nakrętka od butelki, lub coś w tym stylu, gorący czujnik wyciągnij z piekarnika kombinerkami i natychmiast wsadź go w żywice. Podczas naturalnego schładzania czujnik będzie zasysał żywice do środka.

Wszystko wpierw przetrenuj na „sucho” czyli z zimnym czujnikiem i naczyniem czy pasuje, jak się chwyta czujnik żeby się nie wyślizgnął, czy pasuje do środka z podgiętym przewodem itd. oczywiście nie urabiaj w tym etapie żywicy :grin: :wink:

Chodzi o to żeby wszystko zadziałało jak będziesz to robił na gorąco, wtedy przykładowo nie będziesz mógł sobie pomóc druga ręka np. żeby przytrzymać lub poprawić czujnik.

:grin:

Powodzenia

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-132258
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA, nie przeczę żem jest głąb w tym zakresie :blush: :blush: :blush: :blush: :blush:

proszę zatem abyś jak chłop krowie na miedzy wytłumaczył dlaczego sondy które zatapiałem " w koszulkach staja sie miekkie pod wpływem temperatury (i to wcale niezbyt wysokiej - ok70 stopni)

na okrasę dodam ze stosowałem się do zasad "odprowadzenia wilgoci..... - wygrzewanie :tongue: )

 

AD 2 - to chyba jest nader oczywiste... nawet d;a takiego głąba jak ja :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-132261
Udostępnij na innych stronach

Darino a ile takie cudo z 4 sondami kosztuje?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page/12/#findComment-132262
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.