miro Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 7 Września 2018 80/5 = 16 to moim zdaniem nadal za mało , ale próbuj. 16-17g/kg peklosoli do wyrobu ze słoika to w sam raz o ile nie dodajemy wody i mąki.To nie kiełbasa ,która się odsoli w parzeniu.???????????? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-606253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 7 Września 2018 No to ja słońszy jestem . takie 16,5 - 17,5 g/kg to w mielonki w osłonkach termo daję. (żonka słononielubna i nie narzeka więc ok ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-606273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 8 Września 2018 No to ja słońszy jestem To się zaraz okaże.A jaką dawka peklujesz mięso na kiełbasę.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-606287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 8 Września 2018 . No więc takKiełbasy parzone 18g/kgkiełbasy pieczone 17kiełbasy pieczone do podsuszania 16,5 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-606290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) . No więc tak No wiec tak Kiełbasy parzone 20 g/kg, pieczone 18g/kgI kto tu jest bardziej słonolubny .Reasumując .Porównując nasz próg sloności to mielonka w słoiku 16-17 g/kg jest moim zdaniem dobrze zapeklowana. :)A i Twoim powinno być dobrze. Edytowane 8 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-606291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 8 Września 2018 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-606293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaSza65 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 3 Października 2018 Będę robił kiełbaski według receptury Dziadka: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14018-porada-nr-1-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-jak-zrobi%C4%87-pierwsz%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/ I nie mogę się doszukać, czy po peklowaniu suchym - trzeba mięso opłukać z mieszanki peklosoli/soli? Intuicja mi podpowiada, że tak - ale wolę się dopytać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-608334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 3 Października 2018 Intuicja mi podpowiada, że takZdecydowanie nie! [Dodano: 03 paź 2018 - 12:08]Przy okazji, warto zacząć od podstaw: https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka https://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-608335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaSza65 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 3 Października 2018 Wiem jak są czasami irytujące pytania nowicjuszy, ale trudno od razu zgłębić wszystkie tajniki.Już sporo przeczytałem, ale właśnie jakoś nie mogłem znaleźć tej informacji.Na razie mam mętlik w głowie od nadmiaru informacji - ale najlepszą nauką jest praktyka. Ale dzięki kolego, za szybki odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-608337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 3 Października 2018 Ale dzięki kolego, za szybki odzew.Drobiazg. Życzę Ci powodzenia i pytaj zawsze przed robotą. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-608340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nandzior Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 15 Października 2018 Witam wszystkich. Mam problem z solanka. Zawsze robiłem zalewę solankowa wg swojego przepisu czyli mniej peklosoli a więcej soli. Zawsze wychodziło idealne. Ale czytając o tym jadzie kiełbasianym chciałem zrobić wg przepisu z odpowiednia ilością peklosoli. I tu zrobił się problem. Dałem wszystko wg wzoru(kalkulatora na Waszej stronie ) czyli na 12 kg mięsa 5 l wody i pol kg soli warzonej peklującej (Piątnica). Woda była zimna. Po włożeniu mięsa zrobiło się w ciągu kilkunastu minut białe z zewnątrz. Sama solanka ma lekko kwaskowy octowy smak. Czy coś jest z tym nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 15 Października 2018 Zbielenie mięsa wskazuje według mnie na scięcie białka. Zrób próbę smakową czystej nowej solanki. Może u producenta dostał się do peklosoli jakiś niepożądany składnik (kwas cytrynowy, dwuoctan sodu itp). Raczej nie sądzę żebyś pomylił kwasek cytrynowy z cukrem jeżeli dałeś do do solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nandzior Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 15 Października 2018 Ta sola peklowałem.[Dodano: 15 paź 2018 - 11:13]Nie nic nie pomyliłem. Przyprawy dodałem dopiero po zrobieniu solanki a mięso już w niej leżało. Zawsze robię ta solą a teraz mnie zaskoczyła. Jakieś wyjście z sytuacji polecacie?[Dodano: 15 paź 2018 - 11:15]To wygląda tak jakbym wrzucił do ukropu. Będę w domu ok 16 to wyśle zdjęcie.peklosol.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) A jaki jest skład tej soli peklującej co dodałeś. Nie ma tam przypadkiem innych składników jak sól i nitryt. Solanka nie może być kwaśna. Może mięso było czymś nastrzyknięte i zareagowało z solanką. Edytowane 15 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 15 Października 2018 . [Dodano: 15 paź 2018 - 11:15]To wygląda tak jakbym wrzucił do ukropu. Będę w domu ok 16 to wyśle zdjęcie.Dlatego napisałem że białko prawdopodobnie się ścięło.Przede wszystkim jak najszybciej wyjąć z solanki, może da się okroić pobielone mięso i dać do nowej solanki. Jeżeli zetniesz to usmaż i spróbuj wykrojone mięso czy nie czuć kwasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nandzior Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 15 Października 2018 Problem rozwiązany.Okazało się ze podczas produkcji dostał im się kwasek cytrynowy do tej soli i dlatego tak wyszło. Zgloszen jest kilka wiec raczej beda placic jakies odszkodowanie. Dzięki za zainteresowanie.Pozdrawiam temat do zamknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 15 Października 2018 Ty się upewnij czy aby na pewno to tylko kwasek a nie jakieś inne świństwo, a kwasek to tylko oficjalna wersja.Jeśli nie było tego mięsa za dużo, to może warto przemyśleć i wyrzucić to. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 15 Października 2018 no problem. Osobiście bym zrobił to co radzi wróbel75. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nandzior Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 15 Października 2018 Wszystko do wywalenia [Dodano: 15 paź 2018 - 12:33]I drugie ujecie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) Może to jaka soda kaustyczna lub podobne ustrojstwo. Nie domyli sprzętu przed produkcją peklosoli. Wywal wszystko, nawet nie próbuj czy kwaśne, bo jeszcze popalisz sobie przełyk czy jelita.Jak to tak na mięso zadziałało, to co dopiero na organizm.Mam nadzieję że szybko wycofają produkcję, a jeszcze szybciej to ogłoszą publicznie. Edytowane 15 Października 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 15 Października 2018 Żeby kwasek cytrynowy tak zadziałał na mięso? Dziwne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 15 Października 2018 Miro, bo na pewno to nie kwasek tylko jak pisze wróbel75 coś gorszego!! Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 15 Października 2018 Przydały by się informacje który producent to zrobił , żeby inni się nie nacięli na taka peklosól. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 15 Października 2018 Jeśli do pekli poszedł kwasek, to gdzie trawił nitryt? JPRD! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 15 Października 2018 Może zalane gorącą zalewą? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.