Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

80/5 = 16 to moim zdaniem nadal za mało , ale próbuj.

 

 

16-17g/kg peklosoli do wyrobu ze słoika to w sam raz o ile nie dodajemy wody i mąki.To nie kiełbasa ,która się odsoli w parzeniu.

????????????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-606253
Udostępnij na innych stronach

No to ja słońszy jestem :):tongue:.  takie 16,5 - 17,5 g/kg to w mielonki w osłonkach termo daję. (żonka słononielubna i nie narzeka więc ok :))

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-606273
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to ja słońszy jestem

 

To się zaraz okaże.A jaką dawka peklujesz mięso na kiełbasę.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-606287
Udostępnij na innych stronach

. No więc tak

 

No wiec tak 

Kiełbasy parzone 20 g/kg, pieczone 18g/kg

I kto tu jest bardziej słonolubny :tongue:  .Reasumując .Porównując nasz próg sloności to mielonka w słoiku 16-17 g/kg jest moim zdaniem  dobrze zapeklowana. :)A i Twoim powinno być dobrze.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-606291
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Będę robił kiełbaski według receptury Dziadka:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14018-porada-nr-1-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-jak-zrobi%C4%87-pierwsz%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99/

 

I nie mogę się doszukać, czy po peklowaniu suchym - trzeba mięso opłukać z mieszanki peklosoli/soli? Intuicja mi podpowiada, że tak - ale wolę się dopytać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-608334
Udostępnij na innych stronach

Wiem jak są czasami irytujące pytania nowicjuszy, ale trudno od razu zgłębić wszystkie tajniki.

Już sporo przeczytałem, ale właśnie jakoś nie mogłem znaleźć tej informacji.

Na razie mam mętlik w głowie od nadmiaru informacji - ale najlepszą nauką jest praktyka.

 

Ale dzięki kolego, za szybki odzew.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-608337
Udostępnij na innych stronach

Ale dzięki kolego, za szybki odzew.

Drobiazg. Życzę Ci powodzenia i pytaj zawsze przed robotą.  :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-608340
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich.

 Mam problem z solanka. Zawsze robiłem zalewę solankowa wg swojego przepisu czyli mniej peklosoli a więcej soli. Zawsze wychodziło idealne. Ale czytając o tym jadzie kiełbasianym chciałem zrobić wg przepisu z odpowiednia ilością peklosoli. I tu zrobił się problem. Dałem wszystko wg wzoru(kalkulatora na Waszej stronie ) czyli na 12 kg mięsa 5 l wody i pol kg soli warzonej peklującej (Piątnica). Woda była zimna. Po włożeniu mięsa zrobiło się w ciągu kilkunastu minut białe z zewnątrz. Sama solanka ma lekko kwaskowy octowy smak.  Czy coś jest z tym nie tak?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609492
Udostępnij na innych stronach

Zbielenie mięsa wskazuje według mnie na scięcie białka. Zrób próbę smakową czystej nowej solanki. Może u producenta dostał się do peklosoli jakiś niepożądany składnik (kwas cytrynowy, dwuoctan sodu itp). Raczej nie sądzę żebyś pomylił kwasek cytrynowy z cukrem jeżeli dałeś do do solanki.:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609496
Udostępnij na innych stronach

Ta sola peklowałem.


[Dodano: 15 paź 2018 - 11:13]

Nie nic nie pomyliłem. Przyprawy dodałem dopiero po zrobieniu solanki a mięso już w niej leżało. Zawsze robię ta solą a teraz mnie zaskoczyła.  Jakieś wyjście z sytuacji polecacie?


[Dodano: 15 paź 2018 - 11:15]

To wygląda tak jakbym wrzucił do ukropu. Będę w domu ok 16 to wyśle zdjęcie.

peklosol.bmp

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609497
Udostępnij na innych stronach

A jaki jest skład tej soli peklującej co dodałeś. Nie ma tam przypadkiem innych składników jak sól i nitryt. Solanka nie może być kwaśna. Może mięso było czymś nastrzyknięte i zareagowało z solanką. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609499
Udostępnij na innych stronach

.

 

[Dodano: 15 paź 2018 - 11:15]

To wygląda tak jakbym wrzucił do ukropu. Będę w domu ok 16 to wyśle zdjęcie.

Dlatego napisałem że białko prawdopodobnie się ścięło.

Przede wszystkim jak najszybciej wyjąć z solanki, może da się okroić pobielone mięso i dać do nowej solanki. Jeżeli zetniesz to usmaż i spróbuj wykrojone mięso czy nie czuć kwasu. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609500
Udostępnij na innych stronach

Problem rozwiązany.

Okazało się ze podczas produkcji dostał im się kwasek cytrynowy do tej soli i dlatego tak wyszło. Zgloszen jest kilka wiec raczej beda placic jakies odszkodowanie. Dzięki za zainteresowanie.

Pozdrawiam

 

temat do zamknięcia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609501
Udostępnij na innych stronach

Ty się upewnij czy aby na pewno to tylko kwasek a nie jakieś inne świństwo, a kwasek to tylko oficjalna wersja.

Jeśli nie było tego mięsa za dużo, to może warto przemyśleć i wyrzucić to. ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609502
Udostępnij na innych stronach

Może to jaka soda kaustyczna lub podobne ustrojstwo. Nie domyli sprzętu przed produkcją peklosoli. Wywal wszystko, nawet nie próbuj czy kwaśne, bo jeszcze popalisz sobie przełyk czy jelita.

Jak to tak na mięso zadziałało, to co dopiero na organizm.

Mam nadzieję że szybko wycofają produkcję, a jeszcze szybciej to ogłoszą publicznie.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609507
Udostępnij na innych stronach

Żeby kwasek cytrynowy tak zadziałał na mięso? Dziwne.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609508
Udostępnij na innych stronach

Miro, bo na pewno to nie kwasek tylko jak pisze wróbel75 coś gorszego!! :facepalm:  :facepalm:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609509
Udostępnij na innych stronach

Jeśli do pekli poszedł kwasek, to gdzie trawił nitryt? JPRD!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609521
Udostępnij na innych stronach

Może zalane gorącą zalewą?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/8/#findComment-609525
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.