m. Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Witam, Nie znalazłem takiego ogólnego tematu, ale są osoby które sprawniej poruszają się po forum i mniej sprawnie . Również nieraz są przepisy które nie są na tym forum, a są sprawdzone, może taki temat się przyjmie. Szukam sprawdzonego przepisu na Cebularz Lubelski, pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Tu masz przepis na taki specjał: Cebularz Lubelski Ale myslę, że może Ci chodzić o coś innego Z tych rejonów pochodziła moja babcia i u niej pod ta nazwa funkcjonowała regularna "baba ziemniaczana" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 funkcjonowała regularna "baba ziemniaczanaPomyłka , cebularz to pszenny placek z duszoną na maśle cebulą na wierzchu.Taka nasza swojska pizza :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Pomyłka , cebularz to pszenny placek z duszoną na maśle cebulą na wierzchu A byłeś łaskaw kliknąć w link który zamieściłem dla kolegi ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McLeo Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Maja 2013 Ja w zasadzie nie szukam konkretnie przepisu - bo jak będę wiedział o co pytać to już sobie poradzę. Póki co nie mam jeszcze wędzarni, więc dotychczas robiłem tylko w szynkowarze oraz kiełbasę białą. Pytanie: jaką jeszcze kiełbasę można by zrobić, które nie wymaga wędzenia? Chciałbym ją potem jeść podobnie jak białą - parzoną, ewentualnie na grilla. W każdym razie na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Maja 2013 Szukam przepisu na maczankę krakowską :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Maja 2013 DARIO :grin: Jak mogę pomóc to proszę : :clap: :clap: :clap: MACZANKA PO KRAKOWSKU SKŁADNIKI : · 50 dag schabu karkowego bez kości, · 30 dag cebuli, · 4 dag smalcu, · 2 dag mąki, · 2 dag ketchupu, · 25 dag bułki, · sól, WYKONANIE : Schab natrzeć solą. Cebulę pokroić, dodać do schabu. Schab upiec w średnio nagrzanym piekarniku, polewając go sosem powstałym przy pieczeniu lub wodą. Do sosu powstałego z pieczenia schabu dodać ketchup, uzupełnić 0,5 l wody. Z mąki i wody sporządzić zawiesinę, dodać do sosu, zagotować. Bułki przekroić na połowę, włożyć do sosu, nasączyć. Schab wyporcjować. W środek przekrojonych i nasączonych sosem bułek wkładać wyporcjowały schab. Bułki włożyć do rondla, podlać resztą sosu i poddusić. Podawać polanę sosem. MACZANKA PO KRAKOWSKU _ MAKŁOWICZ SKŁADNIKI : · 1 kg karkówki lub schabu, · 1 ząbek czosnku, · 2 średnie cebule, · łyżka smalcu lub oleju, · łyżka kminku, · łyżeczka słodkiej papryki w proszku, · ew. 4 pieczarki, · ćwiartka czerwonego, wytrawnego wina, · sól, · pieprz, · po 1 kajzerce na plaster mięsa, WYKONANIE : Mięso lekko natrzeć czosnkiem, położyć na ruszcie, lekko obsmażyć ( można na patelni ). Włożyć mięso do brytfanny dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i kilka pieczarek pokrojonych dość grubo. Dodać kminek, słodką paprykę w proszku, czerwone wino wytrawne. Posolić, popieprzyć. Włożyć do pieca ( 180 ºC – 200 ºC ) na minimum 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjąć, pokroić w dość grube plastry. Położyć plaster na przeciętą na pół kajzerkę, polać sosem. Ułożyć na talerzu, przyozdobić pokrojoną w cienkie słupki szynką, żółtym serem oraz pietruszką. Lekko przykryć drugą połową kajzerki. SMACZNEGO Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Maja 2013 Szukam przepisu na kiełbaskę drobno zmieloną, bogatą w swej treści, bo dla dziecka. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Lipca 2013 Szukam przepisu na kiełbasę z jelenia (łania) "trafiło mi się" ok 5 kg od łopatki z golenią oraz karku. Coś tam mgliście z młodości pamiętam, ale "dysk" już się za bardzo wytarł. Pomożecie? :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Lipca 2013 Szukam przepisu na kiełbasę z jelenia (łania) "trafiło mi się" ok 5 kg od łopatki z golenią oraz karku. Coś tam mgliście z młodości pamiętam, ale "dysk" już się za bardzo wytarł. Pomożecie? :blush: Tutaj blog od Kolegi z forum.. http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/03/Kielbasa-parowkowa-z-jelenia.html i tu filmik na białą: http://www.dailymotion.com/video/xuj5zf_biala-kielbasa-z-jelenia_lifestyle#.UdQ1OvmpVT0 Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Lipca 2013 Szukam przepisu na kiełbasę z jelenia (łania) "trafiło mi się" ok 5 kg od łopatki z golenią oraz karku.Według mnie kiełbasa z dziczyzny to zawsze pewien rodzaj improwizacji ,szczególnie w sytuacji kiedy mięso masz "zadane' odgórnie . Generalnie robię klasyfikację , myślę ,że z w/w mięsa będziesz miał kl I i k lIII . Ja staram się by kl I stanowiła ok 55 % , ścięgniste ok 20% i dokupuję podgardle wieprzowe w ilości 25 % ale nie zawsze udaje mi się dochować tych proporcji :???: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endrjuewa Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Lipca 2013 Witam.Od dłuższego czasu chodzi mi zrobienie kiełbaski w słoiku takiej z galaretką i smalczykiem, może ma ktoś sprawdzony pyszny przepis, lub coś podobnego ?Kiedyś chyba widziałem u kogoś takie mięsko w słoiczku z grubo krojonym mięskiem, ale nie wiem jak to znaleźć.Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dream Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Witam kolegów proszę o dobry przepis na parówki serdelki parzone bez wodzarki iż powód zima i nieda się wędzić beczka nie zdaje egzaminu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Witaj, każdy możesz wykorzystać i nie wędzić po prostu. A co z beczką nie tak? Edytowane 18 Stycznia 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dream Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Każdy możesz wykorzystać i nie wędzić po prostu. A co z beczką nie tak?witaj a podrzucisz taki sprawdzony a z beczką ok tylko - 14 Edytowane 18 Stycznia 2017 przez EAnna lit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Stycznia 2017 W ostatni weekend właśnie robiłem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8983-serdelki-wieprzowo-ciel%C4%99ce-produkcji-paw%C5%82a/ A tu masz strony z kiełbasami wszelkimi, znajdziesz również inne przepisy na parówki: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/5-kie%C5%82basy/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dream Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Stycznia 2017 W ostatni weekend właśnie robiłem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8983-serdelki-wieprzowo-ciel%C4%99ce-produkcji-paw%C5%82a/ A tu masz strony z kiełbasami wszelkimi, znajdziesz również inne przepisy na parówki: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/5-kie%C5%82basy/dzięki serdecznie koledze @paweljack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Września 2017 Witam.Na wiejskim stole na moim weselu było pewne mięsko, którego miałem okazję spróbować dopiero dwa dni później. Wyglądało jak kaszanka, ale nie miało kaszy wewnątrz, chyba, że kaszka manna. Było czarnego kolory. Na zewnątrz było jelito. Miąższ był czarny. Zachwyciło mnie to, że bardzo wyczuwalny był cynamon. Macie pomysł co to było? Bardzo mi posmakowało i chciałbym zakupić, ale nie wiem jaką nazwę nosi ta "kaszanka". Pomożecie? Pozdrawiam,Mateusz Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) ....to czarne, zwane również kiszką łódzką....https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1996-czarne/?hl=czarne Edytowane 10 Września 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Września 2017 Jak tego szukasz to to jest "Kiszka łódzka" Przepis. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Szukam przepis na wędzoną wołowinę bo na szybko nie mogę nic wykopać, z góry dziękuje. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Ja robiłem. Peklowanie 14 dni jak wieprzowina,ociekanie, wedzenie do koloru temp.50-60 stopni.Parzenie.Chyba? przepis na wędzoną jest w PW 16 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Ja robilam kiedys cielecine, gdzies w temacie u mnie w " kuchni" jest. Nie mam jednak pojecia czy tak samo to mieso wolowe sie traktuje, bo cielecina jest duzomiekksz i delikatniejsza. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Ja robilam kiedys wyszla bardzo smacznahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podwórkowa-wędzarka/?p=517705 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Dziękuje bardzo, zaraz coś przywiozę i zapekluje Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.