Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Czytałem ten przepis, ale nie ma podanych czasów wyrastania ciasta.

Mirku,

przede wszystkim bułki piecze się z mąki pszennej.

Z żytniej a raczej mieszanej też można ale to inna bajka.

Czasy wyrastania nie powinny być podawane (najwyżej orientacyjnie) bo w praktyce ocenia się sam efekt wyrastania.

W przepisie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bulki-starej-daty/?do=findComment&comment=176868na bułki starej datey masz wszystko ładnie wyłożone.

Robisz rozczyn i czekasz aż  mocno wyrośnie.

Uformowane bułki rosną prawie do podwojenia objętości  i myk do pieca.

Czasy wyrastania zależa od mocy drożdży, jakości mąki i temperatury pomieszczenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-583461
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 545
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czytałem ten przepis, ale nie ma podanych czasów wyrastania ciasta.

Potrzebuję na początek bardziej łopatologicznie, znaczy prosto.

[ Dodano: Sob 24 Wrz, 2011 12:59 ]

 

Czasu rośnięcia poszczególnych etapów ciasta nie mierzyłem, ale pierwszy etap około 1godz: następny 1 przed odwróceniem bułek i 2 do pełnego wyrośnięcia po około15-20 minut w zależności od temperatury otoczenia.Mąki również nie ważyłem ale mając w pamięci torebke z mąką myśle że około70dkg. Przy odrobinie wprawy biorąc pod uwagę czas rośnięcia,wyrabiania ciasta i pieczenia 2,1/2godz: chyba wystarczy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-583462
Udostępnij na innych stronach

Już chyba wiem gdzie dałem ciała.

Za pierwszym razem ciasto urosło ładnie, a za drugim po uformowaniu bułek, położyłem je na zimną blachę z piekarnika.

W domu jest około 21 C, więc przez 20 minut nie miały prawa wyrosnąć prawidłowo.

 

Dziękuję za linki i porady.

Poczytam i się dokształcę. :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-583463
Udostępnij na innych stronach

 

 

po uformowaniu bułek, położyłem je na zimną blachę z piekarnika.

Z ciastem drożdżowym to jak z niemowlakiem :D 

Nie można przeziębić, zawiać  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-583464
Udostępnij na innych stronach

Zakalec czy nie ...sam już nie mam pewności.

 

post-39755-0-94762300-1515442123_thumb.jpg

 

post-39755-0-56416600-1515442136_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-583470
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zakalec czy nie

Ostatecznie możesz wysuszyć i zrobić dobrą tartą bułkę. :) 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-583471
Udostępnij na innych stronach

Troche plaskie :hmm: To nie zakalec, jednak za duza wilgoc w ciescie, nie trzymalo ksztaltu.

 

 

Czytałem ten przepis, ale nie ma podanych czasów wyrastania ciasta.

Potrzebuję na początek bardziej łopatologicznie, znaczy prosto.

[ Dodano: Sob 24 Wrz, 2011 12:59 ]

Czasu rośnięcia poszczególnych etapów ciasta nie mierzyłem, ale pierwszy etap około 1godz: następny 1 przed odwróceniem bułek i 2 do pełnego wyrośnięcia po około15-20 minut w zależności od temperatury otoczenia.Mąki również nie ważyłem ale mając w pamięci torebke z mąką myśle że około70dkg. Przy odrobinie wprawy biorąc pod uwagę czas rośnięcia,wyrabiania ciasta i pieczenia 2,1/2godz: chyba wystarczy.

 

 

 

Mam podobny przepis na bulki, wczoraj nawet robilam bulki z niego. 

Ja daje 24g drozdzy na 1kg mąki, okolo 400-450ml wody( woda reguluje wilgotnosc ciasta), a sol to tak daje 2 lyzeczki.

 wyrobic to nalezy na gladkie ciasto. I odstawiam domiski ,przykrywam w domu platykowa folia. Aby byla wilgoc utrzymana. Tak gdzies godzine.

 Pozniej odpowietrzam tylko lekko ciasto i robie bulki. Kazda po uksztaltowaniu wrzucam do maki , otrzepuje i na blaszke. Tutaj przykrywam juz tylko sciereczka.Odstawiam na pol godiny. nastepnie tempa strona noza wyciskam przedzialek w bulkach i zostawiam jeszcze na 10 minut.

Pieke w 200 stopniach 15 minut.

Edytowane przez EAnna

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-583472
Udostępnij na innych stronach

Miro, upierdliwy jesteś jak moja córka.

Nasz kolega sp. Bon Air opisywał jak robił bułki dla swoich bąbelków, i jest sporo innych przepisów.

A Ty zachowujesz się jak.....

Daj na luz

Wybacz

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-583486
Udostępnij na innych stronach

Tego to już nie ogarniam.

Grzecznie jak tylko można zapytałem......i co czytam?

 

Wiecie co...to ja może opuszczę to forum, bo jak widać BARDZO TU PRZESZKADZAM...

 

PRZEPRASZAM jeśli kogoś czymkolwiek obraziłem pytając o ....bułki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-583488
Udostępnij na innych stronach

jeśli kogoś czymkolwiek obraziłem pytając o ....bułki

Mirku daj spokój - czym się obrażać  :D  :angel: ​ Pokazałeś i zapytałeś normalnie - nie każdy ma odwagę pokazać coś co w kanonie wizualnym - nie jest piękne a tylko zawsze udane :facepalm:  . Całe klu by się wymieniać doświadczeniami - na ta 40kilka ( może już bliżej 50) tysięcy użytkowników - ktoś zawsze pomoże i podzieli się wiedzą - też wielokrotnie pomagasz :thumbsup:  :yes:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-583497
Udostępnij na innych stronach

Miro ze bulki wyszly plaskie to nie problem , zakalca ja nie widze a takie plaskie bulki sie u w Szwcji piecze i sa bardoz popularne , nazywaja sie Thekakor sa moze nieco slodsze od tych co Ty zrobiles , nadaja sie idealnie do takich kanapek

post-58387-0-70271000-1515498281_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-583525
Udostępnij na innych stronach

Mirku, warto poczytać sobie stare przepisy zamieszczone w subforum Z chlebowego pieca.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-583538
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Poszukuję sprawdzonego przepisu na żeberka w słoiku. Mogą być pasteryzowane w garnku, albo zapiekane w piekarniku. Albo jakieś inne.

Jak ktoś ma sprawdzony przepis, to poproszę. :)

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-585841
Udostępnij na innych stronach

ktoś ma

w czasach pozaprzeszłych ;) ​żeberka babcia robiła tak ,najpierw duszone - potem jako dzieciak wyciągałem z nich kości -podpiekała już bez kości (więcej wchodziło do słoika i podobno dłużej stały) później były gotowane w kotle - więcej nie pamiętam :facepalm:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-585856
Udostępnij na innych stronach

Poszukuję sprawdzonego przepisu na żeberka w słoiku. Mogą być pasteryzowane w garnku, albo zapiekane w piekarniku. Albo jakieś inne.

Jak ktoś ma sprawdzony przepis, to poproszę. :)

No Panie i Panowie, nikt nie robił żeberek w słoiku? Czy to gotowanych czy zapiekanych? :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-585917
Udostępnij na innych stronach

W dziale Konserwy jest sporo przepisów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-585918
Udostępnij na innych stronach

W dziale Konserwy jest sporo przepisów.

Tak prawdę mówiąc, to są tam ogólne przepisy na konserwy. Konkretnie na żeberka nie znalazłem. Chyba, że źle szukam. No nic, pewnie przyjdzie mi poeksperymentować. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-585924
Udostępnij na innych stronach

Zobacz w dziale Kuchnia - ja wrzucałem sporo książek o przetworach domowych i zawsze były tam konserwy mięsne łącznie z żeberkami.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-585933
Udostępnij na innych stronach

 

 

pewnie przyjdzie mi poeksperymentować.

Todek, żeberka na pewno już smażyłeś,  :)  zrób tak jak opisał Muski, albo poszukaj za radą Maxella,  włóż usmażone bez kości żeberka do słoika, pasteryzuj jak mięso i na pewno wyjdą Ci super. :thumbsup:

Serdeczne pozdrowienia

Edytowane przez Maxell

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-585940
Udostępnij na innych stronach

Normalnie je podsmaż i poduduś ze wszystkimi przyprawami, ale tak, aby mięso nie było zupełnie miękkie. Wtedy dopiero do słoika i pasteryzacja.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-585942
Udostępnij na innych stronach

 

 

włóż usmażone bez kości żeberka do słoika,

No właśnie chodzi mi o to, że kiedyś jadłem takie całe, z kośćmi w słoiku i były super. :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-585960
Udostępnij na innych stronach

 

 

jadłem takie całe, z kośćmi w słoiku i były super.

To zostaw kości, tylko się musisz liczyć z tym, że mniej wejdzie do słoika i będzie się źle układać.

 

Pozdrowionka 


[Dodano: 23 sty 2018 - 16:50]

Tu masz przepis: http://www.kuchniakierowcy.pl/przepis_dla_kierowcy,zeberka_w_sloiku,121.html


[Dodano: 23 sty 2018 - 16:51]

Tylko nie gotuj zaraz do miękkości, bo będą jeszcze pasteryzowane.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-585961
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Szukam przepisu na kiełbasę bydgoską, muszę ją zrobić na wiejski stół, impreza jeszcze w lutym....  :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/3/#findComment-587422
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.