Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)

sous vide szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
211 odpowiedzi w tym temacie

#41 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 16 gru 2017 - 21:37

Wasze propozycje.?

https://wedlinydomow...ystko-o-rybach/

 

https://wedlinydomow...ko-o-śledziach/



#42 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 16 gru 2017 - 21:38

Ja kiedys robiłam takie

cebula,ogórek ,jabłko w kostke wymieszać z

3 łyżki majonezu +1 łyzka musztardy + 1 kubek śmietany +jajko na twardo w kostkę + cukier i pieprz biały.

Śledzie można delikatnie skropić octem lub potrzymać wcześniej w delikatnej zalewie octowej  



#43 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 gru 2017 - 13:03

Ja robie takie ..sledzie matias 

sos :

smietana gesta kwasna , jablko scieram na tarcena grubych oczkach, dodaje sok z cytryny zeby nie sciemnialo, cebula w drobna bardzo kostke najlepiej biala , cukier sol i pieprz swiezo mielony dodaje na smak. 



#44 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4253 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 17 gru 2017 - 15:21

Slicznie dziekuje za odpowiedzi.. 😊

#45 tax43

tax43

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 18 gru 2017 - 11:46

Witam wszystkich zadymiaczy. Jestem po kursie w 2009 roku. Dawno nie robiłem rolady schabowej. Miałem ją w czasie kursu, ale nie pamiętam receptury. Proszę o wiadomości na ten temat. Pozdrawiam tax43.


Użytkownik EAnna edytował ten post 18 gru 2017 - 11:55


#46 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 18 gru 2017 - 11:54

Ja korzystałam z ciekawego przepisu [faszerowana śliwką i orzechami]

Mogę Ci odnależć ten przepis



#47 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14111 postów

Napisano 08 sty 2018 - 20:01

Szukam przepisu na zwykłe bułki, takie jak kupujemy w sklepie.

Upiekłem z przepisu na opakowaniu mąki żytniej i wyszedł zakalec... :hmm:

 

 

 

 

 

 



#48 przemek1978

przemek1978

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 533 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 08 sty 2018 - 20:08

https://wedlinydomow...-daty/?p=176868



#49 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14111 postów

Napisano 08 sty 2018 - 20:21

Czytałem ten przepis, ale nie ma podanych czasów wyrastania ciasta.

Potrzebuję na początek bardziej łopatologicznie, znaczy prosto.



#50 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 08 sty 2018 - 20:30

Potrzebuję na początek bardziej łopatologicznie, znaczy prosto.

https://wedlinydomow...iasta/?p=380133

Użytkownik paweljack edytował ten post 08 sty 2018 - 20:34


#51 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 sty 2018 - 20:36

Czytałem ten przepis, ale nie ma podanych czasów wyrastania ciasta.

Mirku,

przede wszystkim bułki piecze się z mąki pszennej.

Z żytniej a raczej mieszanej też można ale to inna bajka.

Czasy wyrastania nie powinny być podawane (najwyżej orientacyjnie) bo w praktyce ocenia się sam efekt wyrastania.

W przepisie https://wedlinydomow...ty/#entry176868na bułki starej datey masz wszystko ładnie wyłożone.

Robisz rozczyn i czekasz aż  mocno wyrośnie.

Uformowane bułki rosną prawie do podwojenia objętości  i myk do pieca.

Czasy wyrastania zależa od mocy drożdży, jakości mąki i temperatury pomieszczenia.



#52 przemek1978

przemek1978

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 533 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 08 sty 2018 - 20:36

Czytałem ten przepis, ale nie ma podanych czasów wyrastania ciasta.

Potrzebuję na początek bardziej łopatologicznie, znaczy prosto.

[size=9][ Dodano: Sob 24 Wrz, 2011 12:59 ][/size]

Czasu rośnięcia poszczególnych etapów ciasta nie mierzyłem, ale pierwszy etap około 1godz: następny 1 przed odwróceniem bułek i 2 do pełnego wyrośnięcia po około15-20 minut w zależności od temperatury otoczenia.Mąki również nie ważyłem ale mając w pamięci torebke z mąką myśle że około70dkg. Przy odrobinie wprawy biorąc pod uwagę czas rośnięcia,wyrabiania ciasta i pieczenia 2,1/2godz: chyba wystarczy.



#53 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14111 postów

Napisano 08 sty 2018 - 20:42

Już chyba wiem gdzie dałem ciała.

Za pierwszym razem ciasto urosło ładnie, a za drugim po uformowaniu bułek, położyłem je na zimną blachę z piekarnika.

W domu jest około 21 C, więc przez 20 minut nie miały prawa wyrosnąć prawidłowo.

 

Dziękuję za linki i porady.

Poczytam i się dokształcę. :thumbsup:



#54 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 sty 2018 - 20:46

po uformowaniu bułek, położyłem je na zimną blachę z piekarnika.

Z ciastem drożdżowym to jak z niemowlakiem :D 

Nie można przeziębić, zawiać  



#55 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14111 postów

Napisano 08 sty 2018 - 21:09

Zakalec czy nie ...sam już nie mam pewności.

 

Załączony plik  bułkizak01.jpg   71,57 KB   20 Ilość pobrań

 

Załączony plik  bułkizak02.jpg   53,39 KB   20 Ilość pobrań



#56 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 08 sty 2018 - 21:14

Zakalec czy nie

Ostatecznie możesz wysuszyć i zrobić dobrą tartą bułkę. :) 



#57 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 08 sty 2018 - 21:20

Troche plaskie :hmm: To nie zakalec, jednak za duza wilgoc w ciescie, nie trzymalo ksztaltu.

 

 

Czytałem ten przepis, ale nie ma podanych czasów wyrastania ciasta.

Potrzebuję na początek bardziej łopatologicznie, znaczy prosto.

[size=9][ Dodano: Sob 24 Wrz, 2011 12:59 ][/size]

Czasu rośnięcia poszczególnych etapów ciasta nie mierzyłem, ale pierwszy etap około 1godz: następny 1 przed odwróceniem bułek i 2 do pełnego wyrośnięcia po około15-20 minut w zależności od temperatury otoczenia.Mąki również nie ważyłem ale mając w pamięci torebke z mąką myśle że około70dkg. Przy odrobinie wprawy biorąc pod uwagę czas rośnięcia,wyrabiania ciasta i pieczenia 2,1/2godz: chyba wystarczy.

 

 

 

Mam podobny przepis na bulki, wczoraj nawet robilam bulki z niego. 

Ja daje 24g drozdzy na 1kg mąki, okolo 400-450ml wody( woda reguluje wilgotnosc ciasta), a sol to tak daje 2 lyzeczki.

 wyrobic to nalezy na gladkie ciasto. I odstawiam domiski ,przykrywam w domu platykowa folia. Aby byla wilgoc utrzymana. Tak gdzies godzine.

 Pozniej odpowietrzam tylko lekko ciasto i robie bulki. Kazda po uksztaltowaniu wrzucam do maki , otrzepuje i na blaszke. Tutaj przykrywam juz tylko sciereczka.Odstawiam na pol godiny. nastepnie tempa strona noza wyciskam przedzialek w bulkach i zostawiam jeszcze na 10 minut.

Pieke w 200 stopniach 15 minut.


Użytkownik EAnna edytował ten post 08 sty 2018 - 22:07


#58 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2031 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 08 sty 2018 - 22:19

Miro, upierdliwy jesteś jak moja córka.

Nasz kolega sp. Bon Air opisywał jak robił bułki dla swoich bąbelków, i jest sporo innych przepisów.

A Ty zachowujesz się jak.....

Daj na luz

Wybacz

Pozdrawiam



#59 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14111 postów

Napisano 08 sty 2018 - 22:49

Tego to już nie ogarniam.

Grzecznie jak tylko można zapytałem......i co czytam?

 

Wiecie co...to ja może opuszczę to forum, bo jak widać BARDZO TU PRZESZKADZAM...

 

PRZEPRASZAM jeśli kogoś czymkolwiek obraziłem pytając o ....bułki.



#60 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7161 postów

Napisano 09 sty 2018 - 07:25

jeśli kogoś czymkolwiek obraziłem pytając o ....bułki

Mirku daj spokój - czym się obrażać  :D  :angel: ​ Pokazałeś i zapytałeś normalnie - nie każdy ma odwagę pokazać coś co w kanonie wizualnym - nie jest piękne a tylko zawsze udane :facepalm:  . Całe klu by się wymieniać doświadczeniami - na ta 40kilka ( może już bliżej 50) tysięcy użytkowników - ktoś zawsze pomoże i podzieli się wiedzą - też wielokrotnie pomagasz :thumbsup:  :yes:


Użytkownik Muski edytował ten post 09 sty 2018 - 07:26






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sous vide, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych