Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nic, ale przed wędzeniem wyciąg z lodówki i rozwieś w domu, żeby ociekła i wstępnie się ogrzała.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606005
Udostępnij na innych stronach

 

 

żeby ociekła

Przepraszam, z czego?

Mięso zapewne peklowane na sucho było  :) 

Czy raczej chodziło Ci o odparowanie rosy, która się skropli na zimnym mięsie?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606015
Udostępnij na innych stronach

Poszedłem moim tokiem przechowywania kiełbasy w lodówce.

Trzymam kiełbasę w wiaderku i po wyciągnięciu jest dość mokra, więc po wyciągnięciu i rozwieszenie ocieka.

 

 

Czy raczej chodziło Ci o odparowanie rosy, która się skropli na zimnym mięsie?

 

 

To też. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606017
Udostępnij na innych stronach

pozdrawiam wszystkich, mam pytanko, wędzonki w smaku są pyszne, wędzę ok. 3godz w temp. 55-60, oczywiście wygrzewanie i obsuszanie, ale wędzonki mam trochę za jasne, chciałbym aby miały bardziej intensywny kolor, co mam zrobić? kolor mam jasny brąz, wędzę śliwa, olcha, może za mało dymu, czy może temp. za mała ale lubimy wędzonki parzone a nie pieczone, dzięki za wszelkie wskazówki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606021
Udostępnij na innych stronach

Musisz dłużej wędzić aż uzyskasz zadowalający  kolor.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606028
Udostępnij na innych stronach

Jak nie bedziesz przekraczal 60 st to napeweno nie przesuszysz , wedzimy do uzyskaina koloru nam odpowiadajacego

Ja osobiscie wedze w temp max 55 st C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606108
Udostępnij na innych stronach

 

suche i wiórowate

Taką cechę mają wyroby które są zbyt długo parzone. Nie musisz się obawiać o nic jak trzymasz 50-60 w wędzarni. Jedziesz do koloru jaki Ci pasuje (oczywiście rodzaj drewna też ma znaczenie)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606125
Udostępnij na innych stronach

Ale to nie znaczy także, że nie obowiązuje tutaj poprawna pisownia. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606138
Udostępnij na innych stronach

 

Czy lepiej przetrzymać tą dobę normalnie w lodówce, i potem w solankę,

Tak będzie najlepiej.

 

I tak zrobię !

 

 

Jak to można opanować?

Jest takie proste rozwiązanie. Palenisko zrób sobie w jakimś płaskim pojemniku lub na blasze tak, abyś mógł je wsuwać i wysuwać. Po drugie, najpierw robisz sobie sporo żaru i dopiero wtedy małymi dawkami gałązek lub drewienek, oraz ruchem paleniska regulujesz sobie temperaturę. Dobrze jest także zastosować zrębki lub trociny w fazie wędzenia.

 

Świetny pomysł z tym ruchomym paleniskiem!  Ale tak czy inaczej zostaje raczej "warować" cały czas przy beczce...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606160
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale tak czy inaczej zostaje raczej "warować" cały czas przy beczce...

To tak jakbyś napisał że wędkarz musi warować cały czas przy wędce.

To się nazywa RELAX ;)

 

 

to jest FORUM, żadnych docinków i głupich przytyków

Poczekaj, poczekaj i na Ciebie trafi :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606167
Udostępnij na innych stronach

 

To tak jakbyś napisał że wędkarz musi warować cały czas przy wędce.

To się nazywa RELAX ;)

 

 

No niby tak ale , cholipa, człowiek się przy tym relaksie głodny robi!!! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606168
Udostępnij na innych stronach

 

 

cholipa, człowiek się przy tym relaksie głodny robi!!!

 

 

Zawsze musisz sobie zostawić coś z poprzedniego wędzenia . ;)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606175
Udostępnij na innych stronach

Przeglądałem  forumowe materiały o wędzeniu ryb - znalazłem wpis o tym żeby solankę przygotować z :  soli rybackiej  cóż to takiego?   :hmm:  , bo nawet google nie wie.

 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606584
Udostępnij na innych stronach

Nic innego jak sól morska.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606587
Udostępnij na innych stronach

 

 

soli rybackiej  cóż to takiego?

 

W starych dobrych czasach była to sól bardzo gruba i pewnie nie była oczyszczana i ulepszana i nie było jej w sklepach a jedynie dla przemysłu . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606606
Udostępnij na innych stronach

Czy piersi z kurczaka również trzeba peklować ? A czy macie jakieś materiały z których będę mógł jednoznacznie określić czy tj mięso klasy II a czy b ? Oglądałem na YT i czytałem w necie ale jak na pierwsze kupno w sklepie jest to dość trudne, jak powiem ekspedientce że chce takie to pewnie zemdleje :)

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-607126
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.