maly1103 Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2676 Opublikowano 4 Września 2018 Witam czy jak dzisiaj po 16'00 nadzieję kiełbasę do wędzenia i zostawię ją do jutra do 16;00 w lodówce nic jej się nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2677 Opublikowano 4 Września 2018 Nic, ale przed wędzeniem wyciąg z lodówki i rozwieś w domu, żeby ociekła i wstępnie się ogrzała. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly1103 Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2678 Opublikowano 4 Września 2018 ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2679 Opublikowano 4 Września 2018 Pod wyciąg nie trzeba, wystarczy lekki przewiew. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2680 Opublikowano 4 Września 2018 żeby ociekła Przepraszam, z czego?Mięso zapewne peklowane na sucho było Czy raczej chodziło Ci o odparowanie rosy, która się skropli na zimnym mięsie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2681 Opublikowano 4 Września 2018 Poszedłem moim tokiem przechowywania kiełbasy w lodówce.Trzymam kiełbasę w wiaderku i po wyciągnięciu jest dość mokra, więc po wyciągnięciu i rozwieszenie ocieka. Czy raczej chodziło Ci o odparowanie rosy, która się skropli na zimnym mięsie? To też. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadkas Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2682 Opublikowano 4 Września 2018 pozdrawiam wszystkich, mam pytanko, wędzonki w smaku są pyszne, wędzę ok. 3godz w temp. 55-60, oczywiście wygrzewanie i obsuszanie, ale wędzonki mam trochę za jasne, chciałbym aby miały bardziej intensywny kolor, co mam zrobić? kolor mam jasny brąz, wędzę śliwa, olcha, może za mało dymu, czy może temp. za mała ale lubimy wędzonki parzone a nie pieczone, dzięki za wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2683 Opublikowano 4 Września 2018 (edytowane) Musisz dłużej wędzić aż uzyskasz zadowalający kolor. Edytowane 4 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2684 Opublikowano 4 Września 2018 .... i możesz dorzucić trochę dębu który bardziej "koloryzuje" wyroby. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2685 Opublikowano 4 Września 2018 Po parzeniu też trochę ciemnieją. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadkas Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2686 Opublikowano 4 Września 2018 a jak będę dłużej wędził to wyroby się nie "przegrzeją", nie chcę by były suche i wiórowate, mówię tu o temp cały czas 55-60 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2687 Opublikowano 5 Września 2018 Jak nie bedziesz przekraczal 60 st to napeweno nie przesuszysz , wedzimy do uzyskaina koloru nam odpowiadajacegoJa osobiscie wedze w temp max 55 st C Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2688 Opublikowano 5 Września 2018 suche i wiórowateTaką cechę mają wyroby które są zbyt długo parzone. Nie musisz się obawiać o nic jak trzymasz 50-60 w wędzarni. Jedziesz do koloru jaki Ci pasuje (oczywiście rodzaj drewna też ma znaczenie) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadkas Opublikowano 5 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2689 Opublikowano 5 Września 2018 to jest FORUM, żadnych docinków i głupich przytyków tylko fachowe odpowiedzi, wszystkim dziękuję za wyjaśnienia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2690 Opublikowano 5 Września 2018 Ale to nie znaczy także, że nie obowiązuje tutaj poprawna pisownia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwin71 Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2691 Opublikowano 6 Września 2018 Czy lepiej przetrzymać tą dobę normalnie w lodówce, i potem w solankę,Tak będzie najlepiej. I tak zrobię ! Jak to można opanować?Jest takie proste rozwiązanie. Palenisko zrób sobie w jakimś płaskim pojemniku lub na blasze tak, abyś mógł je wsuwać i wysuwać. Po drugie, najpierw robisz sobie sporo żaru i dopiero wtedy małymi dawkami gałązek lub drewienek, oraz ruchem paleniska regulujesz sobie temperaturę. Dobrze jest także zastosować zrębki lub trociny w fazie wędzenia. Świetny pomysł z tym ruchomym paleniskiem! Ale tak czy inaczej zostaje raczej "warować" cały czas przy beczce... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2692 Opublikowano 6 Września 2018 Ale tak czy inaczej zostaje raczej "warować" cały czas przy beczce... To tak jakbyś napisał że wędkarz musi warować cały czas przy wędce.To się nazywa RELAX to jest FORUM, żadnych docinków i głupich przytyków Poczekaj, poczekaj i na Ciebie trafi Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwin71 Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2693 Opublikowano 6 Września 2018 To tak jakbyś napisał że wędkarz musi warować cały czas przy wędce.To się nazywa RELAX No niby tak ale , cholipa, człowiek się przy tym relaksie głodny robi!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2694 Opublikowano 6 Września 2018 cholipa, człowiek się przy tym relaksie głodny robi!!! Zawsze musisz sobie zostawić coś z poprzedniego wędzenia . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2695 Opublikowano 6 Września 2018 Mały sznaps też nie jest od rzeczy. A jak jest sznaps to i w jakiś sposób towarzystwo się znajduje i czas leci! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadkas Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2696 Opublikowano 7 Września 2018 Poczekaj, poczekaj i na Ciebie trafi potrafię krytykę przyjąć "na klatę", praktyka i krytyka potrafią wiele zdziałać a ja się dopiero uczę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2697 Opublikowano 12 Września 2018 Przeglądałem forumowe materiały o wędzeniu ryb - znalazłem wpis o tym żeby solankę przygotować z : soli rybackiej cóż to takiego? , bo nawet google nie wie. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2698 Opublikowano 12 Września 2018 Nic innego jak sól morska. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2699 Opublikowano 13 Września 2018 soli rybackiej cóż to takiego? W starych dobrych czasach była to sól bardzo gruba i pewnie nie była oczyszczana i ulepszana i nie było jej w sklepach a jedynie dla przemysłu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-606606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #2700 Opublikowano 19 Września 2018 Czy piersi z kurczaka również trzeba peklować ? A czy macie jakieś materiały z których będę mógł jednoznacznie określić czy tj mięso klasy II a czy b ? Oglądałem na YT i czytałem w necie ale jak na pierwsze kupno w sklepie jest to dość trudne, jak powiem ekspedientce że chce takie to pewnie zemdleje Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/108/#findComment-607126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.