Maxell Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1301 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Miro czytaj forum. Niedawno wkleiłem ciekawy artykuł na ten temat z 1908 r. Juz wtedy lekarze okreslali przyczynę zatrucia mięsem. Poczytaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1302 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Daj linka...może coś przeoczyłem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mireq46 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1303 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Ja mam pytanie---czy jest ktoś na forum i przyzna się a potem opisze przypadek zatrucia a co za tym idzie lekarskiej interwencji( chyba przypadku zejścia śmiertelnego nie było? )nie mam tu na myśli biegunki a może i tak,spowodowanej złym sposobem peklowania? A jakim cudem lekarz ma rozpoznać takie zatrucie?Zastawia Was czasem, dlaczego w okresach świątecznych ludzie lądują w szpitalach z przejedzenia....? Nie potrafię zrozumieć, jak można się przejeść, a gdyby nawet skąd w takim wypadku ból brzucha, jelit....no jakim cudem?Układ trawienia reaguje negatywnie, tylko w przypadku zatrucia.....w innym wypadku strawi dobry pokarm. Podczas przyjęcia na oddział SORu jeżeli pacjent stabilny i kontaktowy to pierwszą czynnością jest wywiad i lekarz zapewne zapyta co pan jadł a i sam wędzarniczy pacjent o ile ma trochę rozumu naprowadzi lekarza że jadł swoje wyroby.Ciekawe jaki procent z tych przejedzonych przypadków to przypadki własnej produkcji wędzarniczej Ja stawiam bardziej na parodniowe wędliny kupione w promocji na których już parę razy data przydatności była zmieniana albo majonezy w tych pysznych sałatkach które zaległy w czeluściach lodówkiJak działa układ trawienia niestety nie orientuję się Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1304 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Będzie tak smaczne, jak prawidłowo zapeklowane na mokro. Będzie smaczne, to raczej będzie chęć pogłębienia wiedzy. Moim zdaniem, to idealny przepis dla laików. Po tym przyjdzie ochota na przyprawy itp. To ja proponuję spawarkę, polewać wodą i spawać ....no niech mi ktoś wyjedzie z ochronnością kabla, spawarki i cholera wie czym jeszcze. A polewaj....lej ile wlezie....może Cię nie pierd.....może! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1305 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Miro co do przejedzenia. Uwierz można, niepohamowane obżarstwo to świąteczna rzeczywistość na SOR. Nie żadne sałatki mojanezy, zatrucie mięsem, tylko wpi@:;_(@nie ponad miarę. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1306 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Panowie?Gdzie ja trafiłem?Na fachowe forum? Czy też może jakąś lożę szyderców?Nie czuję się wcale fachowcem w dziedzinie wędzarnictwa, ale już od jakiegoś czasu cieszę swoimi sukcesami. Te sukcesy zawdzięczam temu forum.Czytam, uczę się, działam, a ze swoich działań wyciągam wnioski.To że nie idę za owczym pędem nie powinno być powodem do krytyki.Błędy owszem, te powinny być wytknięte, i z tych staram się wyciągnąć wnioski.Jeśli tłumaczę błędnie, to mnie naprostujcie, to właśnie na tym forum sobie bardzo cenię - konstruktywna krytyka.Tymczasem od mojego ostatniego postu widzę posty od przyjaciół, których wiedzę bardzo sobie cenię, ale zamiast być wyprowadzonym z błędu, jeśli taki popełniam, to czuję się... wyszydzony? Panowie.Wróćmy na fachową ścieżkę bo nie tylko Mireq46 czuje się zdezorientowany, ale ja również. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1307 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 To ci kurna napisze Zlep wprost..... Nie chce mi się już pisać tego samego wciąż i w kółko ....Polak ma taką posraną naturę, że zawsze musi wszystko robić na odwrót. Jak Niemcowi powiesz że ma jechać w prawo, to jedzie i nie szuka miliona sposobów, czemu nie może jechać w lewo.A pekluj sobie na sucho, w woreczku, w szmacie w czym że cholera chcesz...ja tego jadł nie będę, tylko TY! To ja poświęcam swój prywatny czas, w dobrej wierze dla Ciebie, żebyś tego nie robił, ale mam już tego dość. Jak długo jestem na tym forum, to mięso na wędzonki peklowało się na mokro, a na kiełbasy na sucho....i tak robił będę!!A ty rób jak sobie chcesz i daj mi święty spokój, że mam Ci udowodnić, że tak jest poprawnie... Co ja mam w Kopernika się bawić? ...A UJA ..już mi się nie chce! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1308 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Dla mnie peklowanie na mokro jest zdecydowanie lepszą metodą dla wędzonek. Ale kto powiedział że nie można peklować na sucho.Przecież wielu zwolenników (fachowców) peklowania mokrego, pekluje na sucho np. polędwiczki. I nie jest to żaden błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1309 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) O zachowaniu clostridium botulinum w środowisku z ograniczonym dostępem tlenu można poczytać tutaj : file:///C:/Users/Hurt/Downloads/12_O.pdf Natomiast jeśli chodzi o "wymianę gazową" w procesie peklowania to chętnie poczytałbym jakieś naukowe opracowanie na ten temat. Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1310 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Panowie docenci, doktorowie, profesorowie peklowania i tym podobniej, piszący naukowe kolaboraty Przypominam "hafowcom", że to temat dla początkujących Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1311 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) Dlatego podałem najprostszy sposób na peklowanie mięs. Prostszego do tej pory nie widziałem. Nawet największy laik nie będzie miał z nim kłopotu. Jak ktoś chce sobie utrudnić życie, to może zapeklować tą metodą: https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche/562-peklowanie-miesa-na-sucho-8211-sposob-i Ułatwiłem ją do granic możliwości, nic z niej nie tracąc.Saletrę należy zastąpić peklosolą (to raczej standard na dzisiejsze czasy, saletry nie polecam, gdyż ta faktycznie w początkowym stadium potrzebuje powietrza).Skala trudności nieporównywalnie mniejsza, bezpieczeństwo dużo większe.Mamy sterylne woreczki do których nie musimy wkładać co chwilę rąk aby poprzekładać warstwy, unikając tym jakiegoś zakażenia. Zamiast tego możemy obrócić woreczek na półce w lodówce, nie zważając na sterylność rąk.W obu przypadkach staramy się odciąć dostęp powietrza. To, że użyjemy pakowarki nie ma większego znaczenia, odpowietrzymy tylko worek, a wyciekające soki i tak nie pozwolą nam na otrzymanie próżni (co moim zdaniem wcale by nie zaszkodziło). Każdy, kto ma pakowarkę to wie o co chodzi.Nie będziemy trzymać tego miesiącami, dlatego soli dajemy nie dla bezpieczeństwa, a do smaku, nie musimy już wypłukiwać soli. Jeśli ktoś domyśla się w tym sposobie kosmicznych technologii, to niech tak zostanie. Myślę że wszystko wystarczająco zrozumiale opisałem i patrząc na reakcje widzę, że już więcej nie powinienem zabierać głosu w tym temacie. Oczywiście nikogo nie namawiam, każdy ma swoje sposoby i preferencje, to jest tylko jedna z alternatyw. Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1312 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 file:///C:/Users/Hurt/Downloads/12_O.pdf Ciężko będzie coś z Twojego dysku C poczytać...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1313 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Ciężko będzie coś z Twojego dysku C poczytać...... Rzeczywiście - teraz powinno dać się ściągnąć : https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiemsm5lM3VAhVEKlAKHdjMAJwQFggsMAE&url=http%3A%2F%2Fyadda.icm.edu.pl%2Fyadda%2Felement%2Fbwmeta1.element.desklight-668ecc9c-bd3a-4cb7-884e-6b70685d286f%2Fc%2F12_O.pdf&usg=AFQjCNGp7IsuFMzIW9ytk_TvK9oepKfD0g Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miłosz Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1314 Opublikowano 13 Września 2017 Witam , mam pytanko , nie wiedziałem gdzie je umieścić ale może tutaj...kiełbaskę robię nie pierwszy raz ale takiej sytuacji nie miałem a mianowicie...jak zwykle mięso pokroiłem w kostke i peklowanie , dałem 20 g. peklosoli na kg. mięsa...no i teraz problem...przymusowy wyjazd i mięso w lodówce leżało prawie 7 dni....po zapachu nie ma nic podejrzanego ale czy mogę robić z tego kiełbasę.....???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-566744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1315 Opublikowano 13 Września 2017 ale czy mogę robić z tego kiełbasę.....???? no jasne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-566755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1316 Opublikowano 13 Września 2017 Na drugi raz po peklowaniu zostaw mięso w obniżonej temperaturę 0-2 C. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-566761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miłosz Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1317 Opublikowano 14 Września 2017 ok. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-566961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beca Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1318 Opublikowano 8 Października 2017 Potrzebuję pomocy w ocenie.30 września peklowanie na mokro trzymane w lodówce. Przewidywane 14 dni.Przekładanie mięsa (mieszanie) 2 i 4 października wszystko ok. Zapach i klarowność.Dzisiaj 8 października kolejne przekładanie mięsa. I tu zdziwienie.Zapach ok lecz miej intensywny niż poprzednio. Płyn lekko z żelowany i śliskość mięsa. Klarowność brak.Proszę pilnie o pomoc.Jak mam uratować mięsiwo: Jutro jechać i wędzić czy też opłukać i zrobić nową zalewę i czekać do 14 dni ( planowane wędzenie 14 paździenika? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1319 Opublikowano 8 Października 2017 Jutro jechać i wędzić czy też opłukać i zrobić nową zalewę i czekać do 14 dni 1. Wylać solankę zalewową2. Opłukać mięso zimna wodą3. Sporządzić nową solankę o tym samym stężeniu.4. Peklować w temp. 4 C przez planowany czas.Mam nadzieję, że stężenie solanki jest min. 8%. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beca Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1320 Opublikowano 8 Października 2017 Dzięki BAGNOZalewa była 103 gr. na 1l czyli 10,3%Już robię nową zalewę. płuczę mięso i z powrotem w 4 stopnie do lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1321 Opublikowano 11 Października 2017 Sporządzić nową solankę o tym samym stężeniu. Gwoli ścisłości - peklosól. Przypominam że to jest temat " Dla początkujących" to chociaż tutaj nie skracajmy myśli. No chyba że rzeczywiście chodziło o sól. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1322 Opublikowano 11 Października 2017 A jak powinno się pisać "peklosolankę" Możesz podać jakieś źródło Twojej terminologii ? Tak na szybko : Metody peklowania[edytuj]Suche - pocięte na kawałki mięso miesza się z suchą mieszanką peklującą. Podczas procesu peklowania mieszanka rozpuszcza się w wyciekającym osoczu i dyfunduje w głąb mięsa.Mokre - peklowanie roztworem mieszanki peklującej, która jest nazywana solanką: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1323 Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) No to się popisałem Czytałem to w pracy i jakoś tak pomyślałem że to kolejny skrót Ot, wykształciuch się trafił.Moja wina. Przepraszam Edytowane 11 Października 2017 przez EAnna Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1324 Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) Moim zdaniem powinno być solanka peklująca. Edytowane 11 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1325 Opublikowano 12 Października 2017 Żeby nie było wątpliwości, to starzy fachowcy mówili: ropa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.