Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Miro czytaj forum. ;) Niedawno wkleiłem ciekawy artykuł na ten temat z 1908 r. Juz wtedy lekarze okreslali przyczynę zatrucia mięsem. Poczytaj. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562835
Udostępnij na innych stronach

Daj linka...może coś przeoczyłem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562837
Udostępnij na innych stronach

 

Ja mam pytanie---czy jest ktoś na forum i przyzna się a potem opisze przypadek zatrucia a co za tym idzie lekarskiej interwencji( chyba przypadku zejścia śmiertelnego nie było? )nie mam tu na myśli biegunki a może i tak,spowodowanej złym sposobem peklowania?

 

A jakim cudem lekarz ma rozpoznać takie zatrucie?

Zastawia Was czasem, dlaczego w okresach świątecznych ludzie lądują w szpitalach z przejedzenia....?

 

Nie potrafię zrozumieć, jak można się przejeść, a gdyby nawet skąd w takim wypadku ból brzucha, jelit....no jakim  cudem?

Układ trawienia reaguje negatywnie, tylko w przypadku zatrucia.....w innym wypadku strawi dobry pokarm.

 

Podczas przyjęcia na oddział SORu jeżeli pacjent stabilny i kontaktowy to pierwszą czynnością jest wywiad i lekarz zapewne zapyta co pan jadł a i sam wędzarniczy pacjent o ile ma trochę rozumu naprowadzi lekarza że jadł swoje wyroby.

Ciekawe jaki procent z tych przejedzonych przypadków to przypadki własnej produkcji wędzarniczej :D

Ja stawiam bardziej na parodniowe wędliny kupione w promocji na których już parę razy data przydatności była zmieniana  :facepalm: albo majonezy w tych pysznych sałatkach które zaległy w czeluściach lodówki

Jak działa układ trawienia niestety nie orientuję się  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562838
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będzie tak smaczne, jak prawidłowo zapeklowane na mokro. Będzie smaczne, to raczej będzie chęć pogłębienia wiedzy. Moim zdaniem, to idealny przepis dla laików. Po tym przyjdzie ochota na przyprawy itp.

 

To ja proponuję spawarkę, polewać wodą i spawać ....no niech mi ktoś wyjedzie z ochronnością kabla, spawarki i cholera wie czym jeszcze.

 

A polewaj....lej ile wlezie....może Cię nie pierd.....może!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562839
Udostępnij na innych stronach

Miro co do przejedzenia. Uwierz można, niepohamowane obżarstwo to świąteczna rzeczywistość na SOR. Nie żadne sałatki mojanezy, zatrucie mięsem, tylko wpi@:;_(@nie ponad miarę.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562841
Udostępnij na innych stronach

Panowie?

Gdzie ja trafiłem?

Na fachowe forum? Czy też może jakąś lożę szyderców?

Nie czuję się wcale fachowcem w dziedzinie wędzarnictwa, ale już od jakiegoś czasu cieszę swoimi sukcesami. Te sukcesy zawdzięczam temu forum.

Czytam, uczę się, działam, a ze swoich działań wyciągam wnioski.

To że nie idę za owczym pędem nie powinno być powodem do krytyki.

Błędy owszem, te powinny być wytknięte, i z tych staram się wyciągnąć wnioski.

Jeśli tłumaczę błędnie, to mnie naprostujcie, to właśnie na tym forum sobie bardzo cenię - konstruktywna krytyka.

Tymczasem od mojego ostatniego postu widzę posty od przyjaciół, których wiedzę bardzo sobie cenię, ale zamiast być wyprowadzonym z błędu, jeśli taki popełniam, to czuję się...  wyszydzony?

 

Panowie.

Wróćmy na fachową ścieżkę bo nie tylko Mireq46 czuje się zdezorientowany, ale ja również.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562847
Udostępnij na innych stronach

To ci kurna napisze Zlep wprost.....

 

Nie chce mi się już pisać tego samego wciąż i w kółko ....

Polak ma taką posraną naturę, że zawsze musi wszystko robić na odwrót.

 

Jak Niemcowi powiesz że ma jechać w prawo, to jedzie i nie szuka miliona sposobów, czemu nie może jechać w lewo.

A pekluj sobie na sucho, w woreczku, w szmacie w czym że cholera chcesz...ja tego jadł nie będę, tylko TY!

 

To ja poświęcam swój prywatny czas, w dobrej wierze dla Ciebie, żebyś tego nie robił, ale mam już tego dość.

 

Jak długo jestem na tym forum, to mięso na wędzonki peklowało się na mokro, a na kiełbasy na sucho....i tak robił będę!!

A ty rób jak sobie chcesz i daj mi święty spokój, że mam Ci udowodnić, że tak jest poprawnie...

 

Co ja mam w Kopernika się bawić? ...A UJA ..już mi się nie chce!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562849
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie peklowanie na mokro jest zdecydowanie lepszą metodą dla wędzonek. Ale kto powiedział że nie można peklować na sucho.

Przecież wielu zwolenników (fachowców) peklowania mokrego, pekluje na sucho np. polędwiczki. I nie jest to żaden błąd.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562851
Udostępnij na innych stronach

O  zachowaniu clostridium botulinum w środowisku z  ograniczonym  dostępem  tlenu można poczytać tutaj :

 

file:///C:/Users/Hurt/Downloads/12_O.pdf

 

 

Natomiast jeśli chodzi o "wymianę gazową" w procesie peklowania to   :rolleyes:   chętnie poczytałbym  jakieś  naukowe opracowanie na ten temat. 

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562889
Udostępnij na innych stronach

Panowie docenci, doktorowie, profesorowie peklowania i tym podobniej, piszący naukowe kolaboraty :D Przypominam "hafowcom", że to temat dla początkujących :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562893
Udostępnij na innych stronach

Dlatego podałem najprostszy sposób na peklowanie mięs. Prostszego do tej pory nie widziałem. Nawet największy laik nie będzie miał z nim kłopotu.

 

Jak ktoś chce sobie utrudnić życie, to może zapeklować tą metodą: https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche/562-peklowanie-miesa-na-sucho-8211-sposob-i

 

Ułatwiłem ją do granic możliwości, nic z niej nie tracąc.

Saletrę należy zastąpić peklosolą (to raczej standard na dzisiejsze czasy, saletry nie polecam, gdyż ta faktycznie w początkowym stadium potrzebuje powietrza).

Skala trudności nieporównywalnie mniejsza, bezpieczeństwo dużo większe.

Mamy sterylne woreczki do których nie musimy wkładać co chwilę rąk aby poprzekładać warstwy, unikając tym jakiegoś zakażenia. Zamiast tego możemy obrócić woreczek na półce w lodówce, nie zważając na sterylność rąk.

W obu przypadkach staramy się odciąć dostęp powietrza. To, że użyjemy pakowarki nie ma większego znaczenia, odpowietrzymy tylko worek, a wyciekające soki i tak nie pozwolą nam na otrzymanie próżni (co moim zdaniem wcale by nie zaszkodziło). Każdy, kto ma pakowarkę to wie o co chodzi.

Nie będziemy trzymać tego miesiącami, dlatego soli dajemy nie dla bezpieczeństwa, a do smaku, nie musimy już wypłukiwać soli.

 

Jeśli ktoś domyśla się w tym sposobie kosmicznych technologii, to niech tak zostanie. Myślę że wszystko wystarczająco zrozumiale opisałem i patrząc na reakcje widzę, że już więcej nie powinienem zabierać głosu w tym temacie.

 

Oczywiście nikogo nie namawiam, każdy ma swoje sposoby i preferencje, to jest tylko jedna z alternatyw.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562913
Udostępnij na innych stronach

 

 

file:///C:/Users/Hurt/Downloads/12_O.pdf

Ciężko będzie coś z Twojego dysku C poczytać...... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-562917
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam , mam pytanko , nie wiedziałem gdzie je umieścić ale może tutaj...

kiełbaskę robię nie pierwszy raz ale takiej sytuacji nie miałem a mianowicie...

jak zwykle mięso pokroiłem w kostke i peklowanie , dałem 20 g. peklosoli na kg. mięsa...

no i teraz problem...przymusowy wyjazd i mięso w lodówce leżało prawie 7 dni....

po zapachu nie ma nic podejrzanego ale czy mogę robić z tego kiełbasę.....????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-566744
Udostępnij na innych stronach

Na drugi raz po peklowaniu zostaw mięso w obniżonej temperaturę 0-2 C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-566761
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Potrzebuję pomocy w ocenie.

30 września peklowanie na mokro trzymane w lodówce. Przewidywane 14 dni.

Przekładanie mięsa (mieszanie) 2 i 4 października wszystko ok. Zapach i klarowność.

Dzisiaj 8 października kolejne przekładanie mięsa. I tu zdziwienie.

Zapach ok lecz miej intensywny niż poprzednio. Płyn lekko z żelowany i śliskość mięsa. Klarowność brak.

Proszę pilnie o pomoc.

Jak mam uratować mięsiwo:

 Jutro jechać i wędzić czy też opłukać i zrobić nową zalewę i czekać do 14 dni ( planowane wędzenie 14 paździenika?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570363
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jutro jechać i wędzić czy też opłukać i zrobić nową zalewę i czekać do 14 dni

1. Wylać solankę zalewową

2. Opłukać mięso zimna wodą

3. Sporządzić nową solankę o tym samym stężeniu.

4. Peklować w temp. 4 C przez planowany czas.

Mam nadzieję, że stężenie solanki jest min. 8%.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570364
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sporządzić nową solankę o tym samym stężeniu.

Gwoli ścisłości - peklosól. Przypominam że to jest temat " Dla początkujących" to chociaż tutaj nie skracajmy myśli. No chyba że rzeczywiście chodziło o sól.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570691
Udostępnij na innych stronach

A  jak  powinno się  pisać    :w00t:    "peklosolankę"  :question:

Możesz podać  jakieś źródło  Twojej  terminologii ?

 

Tak na szybko :

 

 
Metody peklowania[edytuj]
  • Suche - pocięte na kawałki mięso miesza się z suchą mieszanką peklującą. Podczas procesu peklowania mieszanka rozpuszcza się w wyciekającym osoczu i dyfunduje w głąb mięsa.
  • Mokre - peklowanie roztworem mieszanki peklującej, która jest nazywana solanką:

 

  •  

 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570734
Udostępnij na innych stronach

No to się popisałem :blush:

Czytałem to w pracy i jakoś tak pomyślałem że to kolejny skrót  :facepalm:

Ot, wykształciuch się trafił.

Moja wina. Przepraszam :angel:

Edytowane przez EAnna

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570736
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem powinno być solanka peklująca. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/53/#findComment-570744
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.