Basia285 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 4 Stycznia 2014 @Eanna Dobry przepisik. Ten będzie następny, będę mogła porównać, które paróweczki szybciej znikają Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-324535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu22 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) a powiedzcie co z wędzeniem tych parówek wędzicie czy tylko parzycie?? jeśli wędzicie to proszę podać czas i temperature. dziękuje i pozdrawiam pytam bo ostatnio swoje trochę zapiekłem w wędzarni i eis pomarszczyły jak piersi 90 letniej murzynki. Edytowane 27 Marca 2014 przez michu22 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-342918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snickers Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 29 Marca 2014 Wędzisz 1h w temperaturze 50-60C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-343367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 2 Marca 2018 (edytowane) Dawno już tu nie zaglądałam, bo wyrób domowych parówek dla moich wnuków to już rutyna.Ponieważ dzisiaj dostałam info, że mój najmłodszy wnuk, dwuletni Szymuś je tylko i wyłącznie moje parówki, zrozumiałam, że robię ich za mało Dzieci wiedzą intuicyjnie, co im służy a babcię cieszy, że im smakuje To te paróweczki, z ostatniej produkcji, w barankach: Edytowane 2 Marca 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 2 Marca 2018 Wędzisz 1h w temperaturze 50-60C A skąd te czasy i ta temperatura ?.Wszystko zależy od wielu czynników .W naszych przydomowych wędzarniach bardzo różnie się to rozkłada.Ja wędzę od 2-3 h w temp.45-55 C bo lubię jak parówki czuć dymem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 2 Marca 2018 Wędzisz 1h w temperaturze 50-60C Marzec 2014 i po czterech latach jest pytanie- A skąd te czasy i ta temperatura ?. I jedziemy dalej- .Wszystko zależy od wielu czynników .W naszych przydomowych wędzarniach bardzo różnie się to rozkłada.Ja wędzę od 2-3 h w temp.45-55 C bo lubię jak parówki czuć dymem. Tak - wszystko zależy od wielu czynników - 2-3 godziny- parówki.... i ostrzegam pragnących spróbować tego czasu wędzenia - próba koniecznie na kilku sztukach... I tak sobie myślę i zadaję pytanie - ile razy krócej od Arkadiusza podwędzam parówki? Kto zgadnie? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 2 Marca 2018 30 minut Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) Fajne Paróweczki. Edytowane 4 Marca 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsi Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 4 Marca 2018 20 minut jeśli wedzisz w atmosie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 4 Marca 2018 A skąd te czasy i ta temperatura ? Parówki wędzę nie dłużej niż 60 min. Zazwyczaj 50.Kiedyś przewędziłam i to był zły pomysł.To nie kiełbasa. Są delikatne i powinny zawierać w aromacie (po sparzeniu) tylko smugę dymu Największy problem z parówkami to ich wciąż za mała ilość A oto jak jestem motywowana by sms: Te prówki to hit!. Miki cały czas spogląda w kierunku garnka, w którym się podgrzewają i pyta"Taaato, kieeedy będą gotowe?"Musisz koniecznie założyć jakąś działalność parówkową I człowiek momentalnie regeneruje siły Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 5 Marca 2018 Parówki wędzę nie dłużej niż 60 min. Zazwyczaj 50. Wszystko jak już pisałem zależy od warunków wędzenia i upodobania konsumentów.Ja wędzę co najmniej 2 h a dlatego, że wędzę dymogeneratorem a to zasadnicza różnica od wędzenia z paleniska. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian72 Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 16 Maja 2018 Przeczytałem cały wątek ufff Proszę napiszcie mi ile minut parzyć parówki FI19 w sztucznym flaku (folia) wędzone i nie wędzone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) Sebastian72....a po co wędzisz folię...? ...20minut wystarczy... Edytowane 16 Maja 2018 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) Proszę napiszcie mi ile minut parzyć parówki FI19 10 min w wodzie o temp. 60C i hartujemy w zimnej wodzie przez 5 min.[Dodano: 16 maj 2018 - 14:55] .20minut wystarczy. Długo.Parówki to nie kiełbasa.I kaliber inny i mięso mocno rozdrobnione [Dodano: 16 maj 2018 - 14:58] .a po co wędzisz folię...? Pewnie ma na myśli osłonki celulozowe bo w folii nie da się uwędzić.Nie przepuszcza dymu. Edytowane 16 Maja 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian72 Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 16 Maja 2018 Dziękuję za szybką odpowiedź. Jeszcze raz zapytam czy tak samo długo parzę wędzone i surowe- nie wędzone ?A co do osłonek to jest opis--> Osłonka Amicel reprezentuje nową generację osłonek do parówek wędzonych. Zastosowanie specjalnego rodzaju poliamidu sprawia, że parówka może osiągnąć wysoki poziom wędzenia, a przy tym cechuje ją niewielki ubytek w porównaniu z osłonkami celulozowymi. Przepuszczalność dla dymu, a jednocześnie barierowość zwiększa trzykrotnie termin przechowywania parówek w odniesieniu do osłonek celulozowych. Osłonkę tą można wędzić oraz parzyć w wodzie o temperaturze nie przekraczającej 74-75 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 16 Maja 2018 Nie znam tych osłonek.Zawsze stosuję celulozową,ale jak widać to jakiś nowy produkt.Parzysz tak samo.Podrzuć gdzie kupowałeś Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) czy tak samo długo parzę wędzone i surowe- nie wędzone ? Wędzone są również surowe, bo parówki wędzi się krótko i w dymie o temp. ok. 50 st.C.Parówki powinne być tylko lekko przyzłocone dymem.Zrówno wędzone jak i nie wędzone parzymy tak samo długo. Edytowane 16 Maja 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 16 Maja 2018 Arku ja wprawdzie nie Sebastian , ale kupuję osłonki Amicel w sklepie internetowym SWOJSKI WYRÓB . Bardzo sobie je chwalę , tylko z wiązaniem trochę zabawy , ale Tobie to zgrabnie wychodzi na filmie to i w realu dasz radę Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian72 Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 16 Maja 2018 Dokładnie TAK- https://swojskiwyrob.pl/inne-oslonki-/771-oslonka-na-parowke-19mm-25-metrow.htmlDzięki za odpowiedzi moje dziewczyny wędzonego nie trawią i kilka sparzę bez wędzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 16 Maja 2018 Dziękuję za info.skorzystam , ale dopiero jak skończy mi się zapas celulozowych.A co do wiązania to damy radę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 18 Września 2018 Czy jest jakiś sposób na to aby parówki podgrzane miały jednolitą konsystęcje, nie były tak soczyste tylko miały konsystęcję zwartą jak ten szajs ze sklepu - bo dzieci... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-607046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 18 Września 2018 Czy jest jakiś sposób na to aby parówki podgrzane miały jednolitą konsystęcje, nie były tak soczyste tylko miały konsystęcję zwartą jak ten szajs ze sklepu 1. Skład parówek powinien być odpowiedni (mięśnie pracujące z klejem/ścięgniste + tłuszcz + 20% wody)2. Masa musi być odpowiednio zemulgowana, i broń boże nie przegrzana 3. Parzenie krótkie, w 60 st.C.To nie może mieć konsystencji drobno zmielonych kiełbasek.Emulsja powinna być gęsta, sprężysta i nierozpuszczalna w wodzie.Przy myciu sprzętu po parówkach w wodzie pływają zwarte strzępy jakby jednolitego mięsa.Najlepiej jednak, abyś umówił się z kimś doświadczonym na robienie parówek i osobiście pooglądał i podotykał Dla zobrazowania procesu emulgacji dodam, że wadliwie zemulgowana masa parówkowa to tak, jak zwarzony majonez.Poprawnie - to bardzo, bardzo twardy majonez, dodatkowo zagęszczony np. sucha papryką. W przypadku emulsji mięsno/wodno/tłuszczowej występuje coś w rodzaju włóknienia struktury. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-607056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 18 Września 2018 No jest gęsta (aż za, 30procent wody) jednolita i sprężysta, skrzepy pływają w zlewie, po podgrzaniu parówki bardzo soczyste w sumie mi to nie przeszkadza wręcz przeciwnie, ale dzieci marudzą.Do jakiej temperatury można miksować żeby nie przegrzać ? ja robiłem do 5st Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-607069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 18 Września 2018 Do jakiej temperatury można miksować żeby nie przegrzać ? ja robiłem do 5st Maksymalna końcowa temp. 15 C. Najważniejsze w udanym procesie jest odpowiednio wiążące mięso. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-607070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 18 Września 2018 po podgrzaniu parówki bardzo soczyste w sumie mi to nie przeszkadza wręcz przeciwnie, ale dzieci marudzą. Miałem to samo z moim wtedy dzieckiem.Za żadne skarby nie chciał się przestawić na swojskie wędliny.Gumowa konserwowa to mu pasowała, a swojska szynka mimo że soczysta i naprawdę smaczna ...nie i już.Sporo czasu minęło zanim zmienił upodobania i dziś konserwowej ze sklepu nie tknie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-607071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.