Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 250
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

a powiedzcie co z wędzeniem tych parówek wędzicie czy tylko parzycie?? jeśli wędzicie to proszę podać czas i temperature. dziękuje i pozdrawiam 

pytam bo ostatnio swoje trochę zapiekłem w wędzarni i eis pomarszczyły jak piersi 90 letniej murzynki. 

Edytowane przez michu22
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-342918
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Dawno już tu nie zaglądałam, bo wyrób domowych parówek dla moich wnuków to już rutyna.

Ponieważ dzisiaj dostałam info, że mój najmłodszy wnuk, dwuletni Szymuś je tylko i wyłącznie moje parówki, zrozumiałam, że robię ich za mało  :facepalm:

Dzieci wiedzą intuicyjnie, co im służy a babcię cieszy, że im smakuje :D

To te paróweczki, z ostatniej produkcji, w barankach:

 

post-40040-0-14158600-1520007836_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590590
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzisz 1h w temperaturze 50-60C

 

A skąd te czasy i ta temperatura ?.Wszystko zależy od wielu czynników .W naszych przydomowych wędzarniach bardzo różnie się to rozkłada.Ja wędzę od 2-3 h w temp.45-55 C bo lubię jak parówki czuć dymem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590613
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzisz 1h w temperaturze 50-60C

 

Marzec 2014 i po czterech latach jest pytanie-

 

 

 

A skąd te czasy i ta temperatura ?.

 

I jedziemy dalej-

 

 

 

.Wszystko zależy od wielu czynników .W naszych przydomowych wędzarniach bardzo różnie się to rozkłada.Ja wędzę od 2-3 h w temp.45-55 C bo lubię jak parówki czuć dymem.

 

Tak - wszystko zależy od wielu czynników - 2-3 godziny- parówki....  i ostrzegam pragnących spróbować tego czasu wędzenia - próba koniecznie na kilku sztukach...  :cool:

 

I tak sobie myślę i zadaję pytanie - ile razy krócej od Arkadiusza podwędzam parówki?  Kto zgadnie? :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590630
Udostępnij na innych stronach

Fajne Paróweczki. :clap:

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590910
Udostępnij na innych stronach

A skąd te czasy i ta temperatura ?

 

Parówki wędzę nie dłużej niż 60 min. Zazwyczaj 50.

Kiedyś przewędziłam i to był zły pomysł.

To nie kiełbasa. Są delikatne i powinny zawierać w aromacie (po sparzeniu) tylko smugę dymu  :)

Największy problem z parówkami to ich wciąż za mała ilość :D

A oto jak jestem motywowana by sms:

 

Te prówki to hit!. Miki cały czas spogląda w kierunku garnka, w którym się podgrzewają i pyta

"Taaato, kieeedy będą gotowe?"

Musisz koniecznie założyć jakąś działalność parówkową 

 

I człowiek momentalnie regeneruje siły :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590928
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parówki wędzę nie dłużej niż 60 min. Zazwyczaj 50.

 

Wszystko jak już pisałem zależy od warunków wędzenia i upodobania konsumentów.Ja wędzę co najmniej 2 h a dlatego, że wędzę dymogeneratorem  a to zasadnicza różnica od wędzenia z paleniska.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-590966
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Sebastian72....a po co wędzisz folię...?

 

...20minut wystarczy...

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598154
Udostępnij na innych stronach

Proszę napiszcie mi ile minut parzyć parówki FI19

 

10 min w wodzie o temp. 60C i hartujemy w zimnej wodzie przez 5 min.

[Dodano: 16 maj 2018 - 14:55]

 

 

.20minut wystarczy.

 

Długo.Parówki to nie kiełbasa.I kaliber inny i mięso mocno rozdrobnione 

[Dodano: 16 maj 2018 - 14:58]

 

 

.a po co wędzisz folię...?

 

Pewnie ma na myśli osłonki celulozowe bo w folii nie da się uwędzić.Nie przepuszcza dymu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598156
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za szybką odpowiedź. Jeszcze raz zapytam czy tak samo długo parzę wędzone i surowe- nie wędzone ?
A co do osłonek to jest opis-->

 

Osłonka Amicel reprezentuje nową generację osłonek do parówek wędzonych. Zastosowanie specjalnego rodzaju poliamidu sprawia, że parówka może osiągnąć wysoki poziom wędzenia, a przy tym cechuje ją niewielki ubytek w porównaniu z osłonkami celulozowymi. Przepuszczalność dla dymu, a jednocześnie barierowość zwiększa trzykrotnie termin przechowywania parówek w odniesieniu do osłonek celulozowych. Osłonkę tą można wędzić oraz parzyć w wodzie o temperaturze nie przekraczającej 74-75 stopnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598166
Udostępnij na innych stronach

Nie znam tych osłonek.Zawsze stosuję celulozową,ale jak widać to jakiś nowy produkt.Parzysz tak samo.Podrzuć gdzie kupowałeś

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598167
Udostępnij na innych stronach

czy tak samo długo parzę wędzone i surowe- nie wędzone ?

 

Wędzone są również surowe, bo parówki wędzi się krótko i w dymie o temp. ok. 50 st.C.

Parówki powinne być tylko lekko przyzłocone dymem.

Zrówno wędzone jak i nie wędzone parzymy tak samo długo.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598168
Udostępnij na innych stronach

Arku ja wprawdzie nie Sebastian , ale kupuję osłonki Amicel w sklepie internetowym SWOJSKI WYRÓB . Bardzo sobie je chwalę , tylko z wiązaniem trochę zabawy , ale Tobie to zgrabnie wychodzi na filmie to i w realu dasz radę

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598176
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie TAK- https://swojskiwyrob.pl/inne-oslonki-/771-oslonka-na-parowke-19mm-25-metrow.html

Dzięki za odpowiedzi moje dziewczyny wędzonego nie trawią i kilka sparzę bez wędzenia .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598178
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za info.skorzystam , ale dopiero jak skończy mi się zapas celulozowych.A co do wiązania to damy radę. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-598179
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Czy jest jakiś sposób na to aby parówki podgrzane miały jednolitą konsystęcje, nie były tak soczyste tylko miały konsystęcję zwartą jak ten szajs ze sklepu - bo dzieci...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-607046
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy jest jakiś sposób na to aby parówki podgrzane miały jednolitą konsystęcje, nie były tak soczyste tylko miały konsystęcję zwartą jak ten szajs ze sklepu

1. Skład parówek powinien być odpowiedni (mięśnie pracujące z klejem/ścięgniste + tłuszcz + 20% wody)

2. Masa musi być odpowiednio  zemulgowana, i broń boże nie przegrzana  :thumbsup:

3. Parzenie krótkie, w 60 st.C.

To nie może mieć konsystencji drobno zmielonych kiełbasek.

Emulsja powinna być gęsta, sprężysta i nierozpuszczalna w wodzie.

Przy myciu sprzętu po parówkach w wodzie pływają zwarte strzępy jakby jednolitego mięsa.

Najlepiej jednak, abyś umówił się z kimś doświadczonym na robienie parówek i osobiście pooglądał i podotykał  :D

Dla zobrazowania procesu emulgacji dodam, że wadliwie zemulgowana masa parówkowa to tak, jak zwarzony majonez.

Poprawnie - to bardzo, bardzo twardy majonez, dodatkowo zagęszczony np. sucha papryką. W przypadku emulsji mięsno/wodno/tłuszczowej  występuje coś w rodzaju włóknienia struktury.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-607056
Udostępnij na innych stronach

No jest gęsta (aż za, 30procent wody) jednolita i sprężysta, skrzepy pływają w zlewie, po podgrzaniu parówki bardzo soczyste w sumie mi to nie przeszkadza wręcz przeciwnie, ale dzieci marudzą.

Do jakiej temperatury można miksować żeby nie przegrzać ? ja robiłem do 5st

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-607069
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do jakiej temperatury można miksować żeby nie przegrzać ? ja robiłem do 5st
Maksymalna końcowa temp. 15 C. Najważniejsze w udanym procesie jest odpowiednio wiążące mięso.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-607070
Udostępnij na innych stronach

 

 

po podgrzaniu parówki bardzo soczyste w sumie mi to nie przeszkadza wręcz przeciwnie, ale dzieci marudzą.

Miałem to samo z moim wtedy dzieckiem.

Za żadne skarby nie chciał się przestawić na swojskie wędliny.

Gumowa konserwowa to mu pasowała, a swojska szynka mimo że soczysta i naprawdę smaczna ...nie i już.

Sporo czasu minęło zanim zmienił upodobania i dziś konserwowej ze sklepu nie tknie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/9/#findComment-607071
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.