Tasiemiec Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1101 Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) No i problem miałem też z dobrym nadzieniem jelit bo powychodziły pęcherze powietrza, ale to raczej kwestia wprawy. Nie. To kwestia braku rowków odpowietrzajacych.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 25 Marca 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1102 Opublikowano 25 Marca 2018 yarson, dnia 25 Gru 2017 - 11:55, napisał: No i problem miałem też z dobrym nadzieniem jelit bo powychodziły pęcherze powietrza, ale to raczej kwestia wprawy. Nie. To kwestia braku rowków odpowietrzajacych. Nie do końca, kwestia tego czym nadziewasz i czy dobrze upchasz farsz. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1103 Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Nie. To kwestia braku rowków odpowietrzajacych.Jak nie masz lejka z odpowietrzaniem to po partyzancku postukać po lejku , jak jest nałożone jelito grzbietem noża (mikro perforacja jelita powietrze ucieka farsz nie ) Edytowane 25 Marca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1104 Opublikowano 26 Marca 2018 Pytanie pomocnicze:po napełnieniu jelit mogę zostawić do 'osadzania' na 12h (całą noc) w temp 4-8 ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1105 Opublikowano 26 Marca 2018 Można zostawić Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1106 Opublikowano 26 Marca 2018 (edytowane) I tu zdania są podzielone:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15072-osadzanie/ Edytowane 26 Marca 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1107 Opublikowano 26 Marca 2018 To może nie wieszać . Miro swego czasu pisał że jak robi wieczorem kiełbasę to do wiaderka ,do lodówki a z rana na kije .Ja swoją drogą to nie miałem wpadki aby mi opadł przemieścił się farsz itp jak wisiała przez nockę . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1108 Opublikowano 26 Marca 2018 I tu zdania są podzielone: Z takiej odleżałej przed wędzeniem kiełbaski o wiele gorzej schodzi osłonka.To nawet nie chodzi o powierzchniowe przesuszenie.Ona się po prostu mocniej przytula do mięska Tak od środka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1109 Opublikowano 26 Marca 2018 (edytowane) Ona się po prostu mocniej przytula do mięska Tak od środka Czyli zjadamy jak zawsze z 'osłonką' i będzie ok ????Bardziej bałem się, że będzie twarda jak kamień albo będzie się rozpadać albo się zepsuje... Edytowane 26 Marca 2018 przez zzzt Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1110 Opublikowano 26 Marca 2018 bałem się, że będzie twarda jak kamień albo będzie się rozpadać albo się zepsuje Nic z tych rzeczy. Też często nadziewam z wieczora i wędzę z rańca. Tak jak napisała Ania, jedynie farsz scala się bardziej z osłonką, a według mnie, to część wyrobu i można go spożywać w całości, bo przecież takie jelito jest jadalne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sonicsquad Opublikowano 19 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1111 Opublikowano 19 Maja 2018 Powitał. I mnie naszło. Pierwsza w życiu kiełbasa - wybór padł na chłopską. Jak na razie mięso zmielone, wymieszane i jutro w kiszki... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1112 Opublikowano 19 Maja 2018 Kiełbasa chłopska , to w sumie jak maluch. Kiedyś prawie każdy zaczynał jako kierowca od malucha Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sonicsquad Opublikowano 19 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1113 Opublikowano 19 Maja 2018 (edytowane) Właśnie ta prostota mnie ujęła. Pierwsza kiełba - zobaczymy co wyjdzie. Mi się marzy krakowska w przyszłości..... Edytowane 19 Maja 2018 przez sonicsquad Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sonicsquad Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1114 Opublikowano 20 Maja 2018 I gotowe... PYCHOTKA! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beda Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1115 Opublikowano 20 Maja 2018 Jak już zrobię ten swój kibelek, to także chłopska będzie pierwszą kiełbasą, jaką odważę się zrobić Przeraża mnie to klasyfikowanie, więc wybór może być tylko jeden... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1116 Opublikowano 20 Maja 2018 I gotowe... PYCHOTKA! !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1117 Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) Przeraża mnie to klasyfikowanie Nie denerwuj mnie chopie DZIADEK wsystko pięknie wyłożył.https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Dam Ci jeszcze dodatkową wskazówkę: Jak już będziesz miał przed sobą kawał mięcha przeznaczony do klasyfikacji, to w pierwszym kroku rozbierz go na poszczególne mięśnie wzdłuż błon.Zajmij się jednym mięśniem, przekrój go w poprzek a zobaczysz, jak Twoje obawy maleją do wymiaru tego pojedynczego mięśnia Na początku zrób faktycznie tę "chłopską" ale zachęcony jej smakiem i wewnętrznie wzmocniony konsumpcją ( )spróbuj tej klasyfikacji.Dla doszlifowania umiejętności i rozwiania wątpliwości przyjedź na zlot do Napoleonowa, wtedy mogę Ci wszystko pokazać w praktyce.Przywieź tylko ze soba dobrze naostrzony nóż Edytowane 20 Maja 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1118 Opublikowano 20 Maja 2018 I gotowe... PYCHOTKA! Pierwsze koty za płoty Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1119 Opublikowano 21 Maja 2018 Witam. Przeczytałem cały temat i widzę piękne wyroby tylko zawsze jest jedno "ale". Pochodzę ze wsi i pamiętam smak kiełbasy ze swiniobicia jak to Ojciec z Dziadkiem robili i proszę was aby każdy zrobił ta kiełbasę bez dodatku peklosoli. Uwierzcie ta kiełbasa będzie miała inne oblicze. Przepraszam, że tak się wtracam w przepis Pana Szczepana, ale smak i zapach kiełbasy jest nie do zapomnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1120 Opublikowano 21 Maja 2018 (edytowane) Nie denerwuj mnie chopie po raz kolejny - masz I , IIA, IIB ,III, IV pozwoliłem sobie wkleić niepublikowane zdjęcie - ale kilka z tej deski już było [Dodano: 21 maj 2018 - 08:02] Przeraża mnie to klasyfikowanie Niepotrzebnie Edytowane 21 Maja 2018 przez EAnna Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz2016 Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1121 Opublikowano 21 Maja 2018 Witam.Przeczytałem cały temat i widzę piękne wyroby tylko zawsze jest jedno "ale". Pochodzę ze wsi i pamiętam smak kiełbasy ze swiniobicia jak to Ojciec z Dziadkiem robili i proszę was aby każdy zrobił ta kiełbasę bez dodatku peklosoli. Uwierzcie ta kiełbasa będzie miała inne oblicze.Przepraszam, że tak się wtracam w przepis Pana Szczepana, ale smak i zapach kiełbasy jest nie do zapomnienia. P. Marcinie S. to nie peklosól psuje smak kiełbasy, tylko według moje doświadczenia: mięso oraz sposób jego obróbki. Nie zmieniam zamieszczonych przez kolegów na forum przepisów. bo lubię powtarzalność towaru/smaku. Trzymam się zasady: po co poprawiać coś, kto już wymyślił, dopracował i jest sprawdzono. Można dodać innych przypraw, ale to już kwestia gustu. Czasami trzeba lekko zmodyfikować proporcje mięsa, bo nie zawsze jest w sklepie to, co chcemy. Odnośnie peklosoli, to było to już kilkanaście rzeczowych odpowiedzi. Warto poczytać i mieć świadomość jako to chemia i po co ją stosujemy. Dodam od siebie, że w okresie zimowym tzw. bezpiecznym- stosuje ok. 10% (10/90) peklosoli zawartości soli, ale już w lecie zdarza mi się dodawać 50% (50/50) z uwagi na fakt, że nie mam szafy chłodniczej a jad kiełbasiany jest dla mnie wystarczającym argumentem, że troszkę chemii należy dodać. Wracając do mięsa, to co raz trudniej kupić dobre (czyt. smaczne) mięso, ponieważ co raz mnie pasjonatów zdrowego chowu świń. Ostanie kupuje mięso z Gzeli i mam dosyć dobre wrażenia smakowe wyrobów, choć i tak daleko do mięsa od rolnika, który zielonymi paszami chował swoją świnką a z której później mięsko tylko palce lizać. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1122 Opublikowano 21 Maja 2018 pamiętam smak kiełbasy ze swiniobicia jak to Ojciec z Dziadkiem robili Twoi przodkowie robili przede wsystkim kiełbasę z ciepłego mięsa (czyli tuż po uboju) i mięsa znakomitej jakości.Do dzisiaj gdzie niegdzie robi się takie kiełbasy. Na forum temat był wielokrotnie poruszany. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1123 Opublikowano 21 Maja 2018 Z ciepłego mięsa nie robili. Jednego dnia było bicie i rozbiór mięsa dopiero następnego dnia była produkcja wyrobów wszystko na raz kiełbasa, boczki,kaszanka i salceson pamiętam dobrze po pomagalem . Tato robił bardzo dobra kaszanke tyle razy z nim robiłem ale powtórzyć tego smaku nie mogę ale jestem coraz bliżej. Swiniobicie przeważnie było przed świętami a więc w okresie chłodniejszym. Co do jakości mięsa to prawda kiedyś świnka rosła 8miesięcy teraz 4.Smak i wygląd kiełbasy blado szary środek z oczkiem. Próbowałem ostatnio odtworzyć ta kiełbasę nie dałem nawet grama peklo tylko sama sól kamienną a oczka i tak nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1124 Opublikowano 21 Maja 2018 I gotowe... PYCHOTKA!Brawo, piękna kiełba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beda Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1125 Opublikowano 21 Maja 2018 To, że na ten czas mnie przeraża klasyfikacja nie oznacza, że nie dam rady Na razie zagłębiam się od chyba miesiąca we wszystkie tematy po kolei i coś już tam po mału świta.Od paru dni, także wstąpiłem do grona "dziadków", więc to zobowiązuje, żeby nie dać plamy, przy pierwszych wyrobach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.