Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

No i problem miałem też z dobrym nadzieniem jelit bo powychodziły pęcherze powietrza, ale to raczej kwestia wprawy.
 

 

Nie. To kwestia braku rowków odpowietrzajacych.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593443
Udostępnij na innych stronach

 

 

yarson, dnia 25 Gru 2017 - 11:55, napisał: No i problem miałem też z dobrym nadzieniem jelit bo powychodziły pęcherze powietrza, ale to raczej kwestia wprawy. Nie. To kwestia braku rowków odpowietrzajacych.

 

Nie do końca, kwestia tego czym nadziewasz i czy dobrze upchasz farsz. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593477
Udostępnij na innych stronach

Nie. To kwestia braku rowków odpowietrzajacych.

Jak nie masz lejka  z odpowietrzaniem to po partyzancku  postukać po lejku , jak jest nałożone jelito  grzbietem noża (mikro perforacja jelita powietrze ucieka  farsz nie :) )

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593479
Udostępnij na innych stronach

Można zostawić :)

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593532
Udostępnij na innych stronach

I tu zdania są podzielone:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15072-osadzanie/

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593535
Udostępnij na innych stronach

 To może nie wieszać :). Miro swego czasu pisał że jak robi wieczorem kiełbasę to do wiaderka ,do lodówki a z rana na kije .Ja swoją drogą to nie miałem wpadki aby mi opadł przemieścił się farsz itp jak wisiała przez nockę .  

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593540
Udostępnij na innych stronach

 

 

I tu zdania są podzielone:

Z takiej odleżałej przed wędzeniem kiełbaski o wiele gorzej schodzi osłonka.

To nawet nie chodzi o powierzchniowe przesuszenie.

Ona się po prostu mocniej przytula do mięska  :frantics: 

Tak od środka :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593554
Udostępnij na innych stronach

Ona się po prostu mocniej przytula do mięska :frantics:

Tak od środka :D

Czyli zjadamy jak zawsze z 'osłonką' i będzie ok ????

Bardziej bałem się, że będzie twarda jak kamień albo będzie się rozpadać albo się zepsuje...

Edytowane przez zzzt

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593556
Udostępnij na innych stronach

 

 

bałem się, że będzie twarda jak kamień albo będzie się rozpadać albo się zepsuje
Nic z tych rzeczy. Też często nadziewam z wieczora i wędzę z rańca. Tak jak napisała Ania, jedynie farsz scala się bardziej z osłonką, a według mnie, to część wyrobu i można go spożywać w całości, bo przecież takie jelito jest jadalne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-593562
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Właśnie ta prostota mnie ujęła. Pierwsza kiełba - zobaczymy co wyjdzie. Mi się marzy krakowska w przyszłości.....

Edytowane przez sonicsquad
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598372
Udostępnij na innych stronach

Jak już zrobię ten swój kibelek, to także chłopska będzie pierwszą kiełbasą, jaką odważę się zrobić :)

Przeraża mnie to klasyfikowanie, więc wybór może być tylko jeden...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598429
Udostępnij na innych stronach

Przeraża mnie to klasyfikowanie

 

 

Nie denerwuj mnie chopie  :thumbsup:

DZIADEK wsystko pięknie wyłożył.

https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej 

Dam Ci jeszcze dodatkową wskazówkę: 

Jak już będziesz miał przed sobą kawał mięcha przeznaczony do klasyfikacji, to w pierwszym kroku rozbierz go na poszczególne mięśnie wzdłuż błon.

Zajmij się jednym mięśniem, przekrój go w poprzek  a zobaczysz, jak Twoje obawy maleją do wymiaru tego pojedynczego mięśnia  :)

Na początku zrób faktycznie tę "chłopską" ale zachęcony jej smakiem i wewnętrznie wzmocniony konsumpcją ( :D)spróbuj tej klasyfikacji.

Dla doszlifowania umiejętności i rozwiania wątpliwości przyjedź na zlot do Napoleonowa, wtedy mogę Ci wszystko pokazać w praktyce.

Przywieź tylko ze soba dobrze naostrzony nóż  :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598436
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Przeczytałem cały temat i widzę piękne wyroby tylko zawsze jest jedno "ale". Pochodzę ze wsi i pamiętam smak kiełbasy ze swiniobicia jak to Ojciec z Dziadkiem robili i proszę was aby każdy zrobił ta kiełbasę bez dodatku peklosoli. Uwierzcie ta kiełbasa będzie miała inne oblicze.

Przepraszam, że tak się wtracam w przepis Pana Szczepana, ale smak i zapach kiełbasy jest nie do zapomnienia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598479
Udostępnij na innych stronach

Nie denerwuj mnie chopie

  :thumbsup:  :thumbsup:

po raz kolejny - masz  I , IIA, IIB ,III, IV 

post-70549-0-79029900-1526882359_thumb.j

pozwoliłem sobie wkleić niepublikowane zdjęcie - ale kilka z tej deski już było  :D

[Dodano: 21 maj 2018 - 08:02]

 

 

Przeraża mnie to klasyfikowanie 

 Niepotrzebnie

Edytowane przez EAnna

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598483
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Przeczytałem cały temat i widzę piękne wyroby tylko zawsze jest jedno "ale". Pochodzę ze wsi i pamiętam smak kiełbasy ze swiniobicia jak to Ojciec z Dziadkiem robili i proszę was aby każdy zrobił ta kiełbasę bez dodatku peklosoli. Uwierzcie ta kiełbasa będzie miała inne oblicze.

Przepraszam, że tak się wtracam w przepis Pana Szczepana, ale smak i zapach kiełbasy jest nie do zapomnienia.

 

P. Marcinie S. to nie peklosól psuje smak kiełbasy, tylko według moje doświadczenia: mięso oraz sposób jego obróbki. Nie zmieniam zamieszczonych przez kolegów na forum przepisów. bo lubię powtarzalność towaru/smaku. Trzymam się zasady: po co poprawiać coś, kto już wymyślił, dopracował i jest sprawdzono. Można dodać innych przypraw, ale to już kwestia gustu. Czasami trzeba lekko zmodyfikować proporcje mięsa, bo nie zawsze jest w sklepie to, co chcemy. Odnośnie peklosoli, to było to już kilkanaście rzeczowych odpowiedzi. Warto poczytać i mieć świadomość jako to chemia i po co ją stosujemy. Dodam od siebie, że w okresie zimowym tzw. bezpiecznym- stosuje ok. 10% (10/90) peklosoli zawartości soli, ale już w lecie zdarza mi się dodawać 50%  (50/50) z uwagi na fakt, że nie mam szafy chłodniczej a jad kiełbasiany jest dla mnie wystarczającym argumentem, że troszkę chemii należy dodać. Wracając do mięsa, to co raz trudniej kupić dobre (czyt. smaczne) mięso, ponieważ co raz mnie pasjonatów zdrowego chowu świń. Ostanie kupuje mięso z Gzeli i mam dosyć dobre wrażenia smakowe wyrobów, choć i tak daleko do mięsa od rolnika, który zielonymi paszami chował swoją świnką a z której później mięsko tylko palce lizać. Pozdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598493
Udostępnij na innych stronach

 

 

pamiętam smak kiełbasy ze swiniobicia jak to Ojciec z Dziadkiem robili

Twoi przodkowie robili przede wsystkim kiełbasę z ciepłego mięsa (czyli tuż po uboju) i mięsa znakomitej jakości.

Do dzisiaj gdzie niegdzie robi się takie kiełbasy. 

Na forum temat był wielokrotnie poruszany.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598495
Udostępnij na innych stronach

Z ciepłego mięsa nie robili. Jednego dnia było bicie i rozbiór mięsa dopiero następnego dnia była produkcja wyrobów wszystko na raz kiełbasa, boczki,kaszanka i salceson pamiętam dobrze po pomagalem .

Tato robił bardzo dobra kaszanke tyle razy z nim robiłem ale powtórzyć tego smaku nie mogę ale jestem coraz bliżej.

Swiniobicie przeważnie było przed świętami a więc w okresie chłodniejszym.

Co do jakości mięsa to prawda kiedyś świnka rosła 8miesięcy teraz 4.

Smak i wygląd kiełbasy blado szary środek z oczkiem.

Próbowałem ostatnio odtworzyć ta kiełbasę nie dałem nawet grama peklo tylko sama sól kamienną a oczka i tak nie było.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598529
Udostępnij na innych stronach

To, że na ten czas mnie przeraża klasyfikacja nie oznacza, że nie dam rady :)

Na razie zagłębiam się od chyba miesiąca we wszystkie tematy po kolei i coś już tam po mału świta.

Od paru dni, także wstąpiłem do grona "dziadków", więc to zobowiązuje, żeby nie dać plamy, przy pierwszych wyrobach  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/45/#findComment-598559
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.