Tomasz2016 Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 21 Maja 2018 Witam.Przeczytałem cały temat i widzę piękne wyroby tylko zawsze jest jedno "ale". Pochodzę ze wsi i pamiętam smak kiełbasy ze swiniobicia jak to Ojciec z Dziadkiem robili i proszę was aby każdy zrobił ta kiełbasę bez dodatku peklosoli. Uwierzcie ta kiełbasa będzie miała inne oblicze.Przepraszam, że tak się wtracam w przepis Pana Szczepana, ale smak i zapach kiełbasy jest nie do zapomnienia. P. Marcinie S. to nie peklosól psuje smak kiełbasy, tylko według moje doświadczenia: mięso oraz sposób jego obróbki. Nie zmieniam zamieszczonych przez kolegów na forum przepisów. bo lubię powtarzalność towaru/smaku. Trzymam się zasady: po co poprawiać coś, kto już wymyślił, dopracował i jest sprawdzono. Można dodać innych przypraw, ale to już kwestia gustu. Czasami trzeba lekko zmodyfikować proporcje mięsa, bo nie zawsze jest w sklepie to, co chcemy. Odnośnie peklosoli, to było to już kilkanaście rzeczowych odpowiedzi. Warto poczytać i mieć świadomość jako to chemia i po co ją stosujemy. Dodam od siebie, że w okresie zimowym tzw. bezpiecznym- stosuje ok. 10% (10/90) peklosoli zawartości soli, ale już w lecie zdarza mi się dodawać 50% (50/50) z uwagi na fakt, że nie mam szafy chłodniczej a jad kiełbasiany jest dla mnie wystarczającym argumentem, że troszkę chemii należy dodać. Wracając do mięsa, to co raz trudniej kupić dobre (czyt. smaczne) mięso, ponieważ co raz mnie pasjonatów zdrowego chowu świń. Ostanie kupuje mięso z Gzeli i mam dosyć dobre wrażenia smakowe wyrobów, choć i tak daleko do mięsa od rolnika, który zielonymi paszami chował swoją świnką a z której później mięsko tylko palce lizać. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-598493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 21 Maja 2018 pamiętam smak kiełbasy ze swiniobicia jak to Ojciec z Dziadkiem robili Twoi przodkowie robili przede wsystkim kiełbasę z ciepłego mięsa (czyli tuż po uboju) i mięsa znakomitej jakości.Do dzisiaj gdzie niegdzie robi się takie kiełbasy. Na forum temat był wielokrotnie poruszany. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-598495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 21 Maja 2018 Z ciepłego mięsa nie robili. Jednego dnia było bicie i rozbiór mięsa dopiero następnego dnia była produkcja wyrobów wszystko na raz kiełbasa, boczki,kaszanka i salceson pamiętam dobrze po pomagalem . Tato robił bardzo dobra kaszanke tyle razy z nim robiłem ale powtórzyć tego smaku nie mogę ale jestem coraz bliżej. Swiniobicie przeważnie było przed świętami a więc w okresie chłodniejszym. Co do jakości mięsa to prawda kiedyś świnka rosła 8miesięcy teraz 4.Smak i wygląd kiełbasy blado szary środek z oczkiem. Próbowałem ostatnio odtworzyć ta kiełbasę nie dałem nawet grama peklo tylko sama sól kamienną a oczka i tak nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-598529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 21 Maja 2018 I gotowe... PYCHOTKA!Brawo, piękna kiełba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-598547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beda Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 21 Maja 2018 To, że na ten czas mnie przeraża klasyfikacja nie oznacza, że nie dam rady Na razie zagłębiam się od chyba miesiąca we wszystkie tematy po kolei i coś już tam po mału świta.Od paru dni, także wstąpiłem do grona "dziadków", więc to zobowiązuje, żeby nie dać plamy, przy pierwszych wyrobach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-598559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano 21 Maja 2018 Od paru dni, także wstąpiłem do grona "dziadków", więc to zobowiązuje, żeby nie dać plamy, przy pierwszych wyrobach GRatulacje A spokojnie dasz rade.Mozesz tez pojechac na szkolenie tutaj organizowane z forum,to na pewno nauczy wiele. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-598568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano 25 Października 2018 Witam. Nie chce kombinować z parzeniem tej kiełbasy bo nie wiem czy zmieszczę ją później do gara. I tak się zastanawiam co się z nią stanie jak podpiekę ją do temperatury 68 st. [Dodano: 25 paź 2018 - 22:05]Nie będzie za sucha w środku bo w przepisie jest parzona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-610768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano 26 Października 2018 Nic się nie stanie Będzie podpiekana w wędzarni Jak prawidłowo przeprowadzisz proces osuszania i wędzenia to podpiekanie nie wpłynie na "suchość" kiełbasy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-610812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano 26 Października 2018 Ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-610822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano 26 Października 2018 To moja ulubiona kiełbasa. W przyszłym tygodniu znów zrobię jakieś 40 kg. Część po parzeniu suszę przez jakieś 7-9 dni. Cienko pokrojona zastępuje chipsy na imprezach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-610879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano 7 Listopada 2018 Czy wielkim grzechem będzie jak mięso potnę w kostke, zapekluje i po ok 40 godz. zmielenia i przyprawie nadzieję jelita i dopiero potem będę osadzał i wedzil ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano 7 Listopada 2018 (edytowane) A jak chciałeś inaczej?1.krojenie/peklowanie2.mielenie3 wyrabianie+przyprawy4.nadziewanie5 osadzanie6 osuszanie7 wędzenie8 parzenie/ pieczenie9 studzenie10 - konsumpcja Edytowane 7 Listopada 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano 7 Listopada 2018 W przepisie jest mielenie i peklowanie odrazu z racji tego że kiełbasa jest "ekspresowa " dlatego pytam Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano 7 Listopada 2018 (edytowane) Czy ja wiem,czy taka ekspresowa... Edytowane 7 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano 7 Listopada 2018 Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasiemieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Myślę że to dość krótko, jednego dnia robimy drugiego wędzimy. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano 8 Listopada 2018 Czy wielkim grzechem będzie jak mięso potnę w kostke, zapekluje i po ok 40 godz. zmielenia i przyprawie nadzieję jelita i dopiero potem będę osadzał i wedzil ? Śmiało możesz tak zrobić. Mielenie bezpośrednio przed dodaniem przypraw, mieszaniem i nabijaniem ( w Twoim opisie wkradła się chyba literówka "i po 40 godz. zmielenia...) Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano 8 Listopada 2018 Dlaczego literówka ? Krojenie w kostkę i peklowanie, czwartek koło południa peklowanie w sobotę rano mielenie mieszanie, nabijanie, osadzanie i wędzenie Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zapekluj krojone w czwartek.zmiel ,dopraw,nadziej,osadź i uwędź w sobotę. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 8 Listopada 2018 (edytowane) Przepraszam kolego@WQ_86, że się jako moderator wtrącę.Nie używasz przecinków tam, gdzie trzeba i robisz jakieś błędy stylistyczne tak, że Twoja wypowiedź jest niezrozumiała.Ja również zwróciłam na to uwagę, nie tylko @wojs40.W moim rozumieniu napisałeś, że zmielesz mięso i po ok. 40h od tego zmielenia przyprawisz i nadziejesz jelita. Napisano wczoraj, 21:59 Czy wielkim grzechem będzie jak mięso potnę w kostke, zapekluje i po ok 40 godz. zmielenia i przyprawie nadzieję jelita i dopiero potem będę osadzał i wedzil ?Również w tym drugim zdaniu jest niezrozumiały słowotok: Dlaczego literówka ? Krojenie w kostkę i peklowanie, czwartek koło południa peklowanie w sobotę rano mielenie mieszanie, nabijanie, osadzanie i wędzenie Peklowanie w czwartek, czy w sobotę? A może i w czwartek i w sobotę?Nie, żebym się czepiała, Ty wiesz, co miałeś na myśli, ale odbiorcy tego nie wiedzą. Do tego służy poprawne stosowanie języka.Jak koledzy mogą udzielić porady jak nie mogą prawidłowo zinterpretować Twojego wpisu? Edytowane 8 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 8 Listopada 2018 Przepraszam, postaram się poprawic. Zmęczenie jednak daje znać o sobie. Krojenie i peklowanie w czwartek.Mielenie, przyprawianie, nadziewane, osadzanie i wędzenie w sobotę. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1146 Opublikowano 8 Listopada 2018 jest ok Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1147 Opublikowano 8 Listopada 2018 Krojenie i peklowanie w czwartek. Mielenie, przyprawianie, nadziewane, osadzanie i wędzenie w sobotę. I to jest krótko a jednoznacznie.Zawsze możesz w takim czasookresie zrobić, bo peklownie suche mięsa w kawałkach robi się właśnie 48h.Po tym czasie dopiero mielenie, przyprawianie i nadziewanie.Nawet jak przeciągniesz peklowanie o następną dobę (byle w lodówce) to nic się nie stanie.Życzę powodzenia i smacznych kiełbasek Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi-77 Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1148 Opublikowano 9 Listopada 2018 witam kolegów zadymiaczy po przeczytaniu forum już po raz 4 zrobiłem kiełbasę chłopską. Na początek miałem problem z nadzianiem jelit przez maszynkę zelmer ale zaopatrzyłem się w nadziewarkę revolution 3L kupioną na alle drogo i o był strzał w 10 i nie chciał bym aby to była reklama odebrana przez was po prostu teraz jest rewelka w nadziewaniu oraz mieleniu mięsa zelmer jest super kosztowało mnie to razem kolo 700 zł ale jest warto uwierzcie mi brakło mi ostatnio jelit wieprzowych to nadziałem w baranie kabanoski które częściowo ususzyłem na rurkach od centralnego ogrzewania po prostu rewelka dzieci tą kiełbasą jak i z zoną a także rodzina zajada się i chwali moje pierwsze kroki. Kiełbaska na zdjęciach jest trochę zamazana ale to wina aparatu ale powiem wam trzymajcie się dokładnie przepisu a wyjdzie naprawdę super no i powiem że przez wasze forum nauczyłem sie klasyfikacji mięsa co dla mnie było czarną magią. Pozdrawiam was na święta zrobię kolejną porcję i postaram się o lepsze zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1149 Opublikowano 10 Listopada 2018 To oczywiste,że nadziewarka bije na głowę maszynkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1150 Opublikowano 10 Listopada 2018 No i kolor kiełbasy też do poprawy. Proponuję dłużej wędzić bo bladzieńka Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/46/#findComment-612544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.