pokemon15 Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 27 Listopada 2010 jewrioszka, ale napisz jak wedzonki w smaku ? nie były za słone albo za mało słone? Ja też pekluje 7 dni i ciekaw jestem jakie wyjdą... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-134009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewrioszka Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 27 Listopada 2010 Juz piszę. Boczuś jak spróbowałem wytapiającego sie tłuszczyku to mi mało oczu nie wypalił, dlatego potem zrobiłem tak.Zagotowałem w wywarze z przyprawamiPotem przełożyłem do do naczynia z czysta goraca wodąPonownie przygotowałem nowy wywar i parzyłem ok 1,5h. Boczek akurat, szyneczki troszke mało, ale ja lubię bardziej słono i ostro niż inni. Znajomym i rodzince smakowało P.S.Pytanie do znawców tematu. Moje szyneczki wyszły dośc kruche, co nalezy zrobić żeby były bardziej soczyste? Patrząc na daty na fotkach toi mięsko obciekało ok 3-4 dni, a nie tak jak pisałem 2. Cytuj Pozdrawiam Czarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-134014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 27 Listopada 2010 25 listopada uwędziłem swoje pierwsze szyneczki. Z takim pięknym tłuszczykiem to tylko paluchy lizać :thumbsup: :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-134016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam mam pytanie czy garnek aluminiowy nadaje sie do peklowania albo beczka plastikowa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-135274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam mam pytanie czy garnek aluminiowy nadaje sie do peklowania albo beczka plastikowa? Witam , wybierz beczkę jeżeli nie jest po środkach ropopochodnych. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-135275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Dziekuje za podpowiedz a garnek gliniany moze byc bo mam ok 40kg wyrobów do zrobienia i chcialem na kilka sposobów to zrobic jestem nowicjuszem :smile: a wogule aluminiowy garnek moze byc czy najlepsza jest beczka i raczej tego sie trzymac :question: Wogule z jakich materialów naczynia sie nadaja :question: Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-135288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Garnek alu nie .Beczka tak ,ale musi być do celów spożywczych.Ma taki specjalny znaczek na spodzie.Kieliszek i widelec jak dobrze pamiętam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-135292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Jokej, alu się wystrzegaj.... gliniany będzie dobry (rozumiem że szkliwiony) ale też dobrze by było aby nie po kiszonkach (albo dokładnie zdezynfekowany), plastiki tak (uwagi jak już wspomniano), może być też naczynie emaliowane czy szklane lub ze stali nierdzewnej Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-135303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Booohigh Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Witam zaczynam pierwsze wędzenie na zimno ... I tu pierwszy problem gdzie nie spojrzeć podawana jest inna temperatura (ja ustawiłem 19 więc rzeczywiście oscyluje 19-22) nie mówiąc już o czasie wędzenia od dwóch dni do .... Mam czas i zamierzam wędzić kilka dni po ok 8h.... Schab peklowany dwa tygodnie z nastrzykiem odciekał i schnął całą noc.I teraz pytania:-jak z tą temperaturą w końcu (do 25 czy 30c i jaka jest najniższa temp wędzenia)-ile czasu, dni i godzin polecacie?-czy po wędzeniu jeszcze się jakoś obrabia (oblewanie wrzątkiem widziałem)-dym dawać gęsty czy lekki, duży czy mały przewiew.Pozdrawiam i nie mogę się doczekać waszych rad Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Ja zanim uwędziłem pierwszy kawałek mięsa, przez rok czytałem forum. Warto zacząć od podstaw: https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Druga porada: pytaj przed robotą a nie w trakcie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Schab peklowany dwa tygodnie z nastrzykiem odciekał i schnął całą noc. Domyślam się, że Tobie chodzi o polędwicę a z opisu Twoich założeń wynika, że chcesz w obecnej chwili zrobić coś na wzór polędwicy łososiowej.Zerknij sobie na starą dobrą recepturę powinno to Tobie trochę rozjaśnić temat : https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1476&Itemid=4Z treści zadawanych pytań widać, że jesteś początkująca osobą w temacie wędzenia grunt to się nie zrażać i dużo czytać a z czasem poznasz odpowiedzi na swoje pytania. Zrozumiesz wtedy, że wędzenie prowadzimy według technologii jaką stawia przed nami sam produkt który chcemy wykonać. Edytowane 22 Stycznia 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Booohigh Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Witam zaczynam pierwsze wędzenie na zimno ... I tu pierwszy problem gdzie nie spojrzeć podawana jest inna temperatura (ja ustawiłem 19 więc rzeczywiście oscyluje 19-22) nie mówiąc już o czasie wędzenia od dwóch dni do .... Mam czas i zamierzam wędzić kilka dni po ok 8h.... Schab peklowany dwa tygodnie z nastrzykiem odciekał i schnął całą noc.I teraz pytania:-jak z tą temperaturą w końcu (do 25 czy 30c i jaka jest najniższa temp wędzenia)-ile czasu, dni i godzin polecacie?-czy po wędzeniu jeszcze się jakoś obrabia (oblewanie wrzątkiem widziałem)-dym dawać gęsty czy lekki, duży czy mały przewiew.Pozdrawiam i nie mogę się doczekać waszych rad[Dodano: 23 sty 2022 - 07:07]Przepraszam powieliłem post tak chodzi o polendw8ce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Zimne wędzenie do 23 stopni.Dolnej granicy chyba nie mam ale powyżej zera bo jak mięso zmrożone to... ? Ma po prostu być zimny dym do 23 stopni. Po wędzeniu nie obrabiany w żaden sposób termiczne.Dym ma swobodnie przepływać. Czasy to może podpowiedzi Siby z większym doświadczeniem w tym temacie. Edytowane 23 Stycznia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Laik wedzarniczy, pierwszy kontakt z tematem, za dzieciaka byłem jedynie konsumentem wędzonek Dzięki lekturze forum udało sie bezstratnie wejść w temat. Pierwsze wędzenie, nowy Borniak zmodyfikowany regulatorem Bolecki, jak dla mnie - rewelacja.Temp +- 1,5°C. Generator dymu pracuje idealnie, bez najmniejszych problemów, a trochę sie obawiałem zapłonów. Peklowanie na sucho w workach próżniowych - 2tyg w lodówce i około 20g peklosoli na kg mięsa. Obsuszone w wedzarni, samo wędzenie około 50°C - 4h. Parzenie z cyrkulatorem zależnie od rodzaju mięsa - kurczak 63°C, szynka- 75°C max 4h. Szybkie schłodzenie i jest Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 23 Stycznia 2022 i jest Brawo i będzie coraz lepiej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Na tym skompresowanym foto może wydawać się suche, ale wedzonki są naprawdę soczyste, delikatne i przepyszne. To samo foto ale powiększone: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Pierwsze wędzenie, I zapewne wielka satysfakcja Wielkie brawa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Temperatura i czas. To podawaj. Osobiście bym dał temperatury na odwrót. Ale co ja wiem. Moje pierwsze wędzonki też były ładne dzięki pomocy uczestników tego forum. Gratuluję debiutu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 23 Stycznia 2022 @quadro555 masz na myśli parzenie? Co do szynki, sugerowałem się tabelą parzenia... miało mieć 68 wewnatrz i masz racje, następne bedzie w niższej temperaturze, a te 68 wewnatrz i tak osiągnę. Co do kurczaka zaś, to od jakiegoś juz czasu zachwyca mnie jego konsystencja po gotowaniu sous vide, a robię to właśnie w 63°C przez 2h. Także tym razem wyszło to samo, tylko wędzone. Dla mojej kobiety najlepszy wyrób, także tu akurat nic nie chcę zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Przy parzeniu souis vide ważne jest zarówno czas i temperatura . Osobiście przy szyneczkach ok 1kg stosuję temperatury 58 i czas 8i pół godziny. Soczysta i zarazem zabezpieczona bakteryjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seki Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 23 Stycznia 2022 OK, dzięki. Przepis zostanie wypróbowany:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 23 Stycznia 2022 czas 8i pół godziny. Do 1 kg możesz spokojnie parzyć 6 h w 58st Dla mojej kobiety najlepszy wyrób I to jest Najważniejsze Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Brawo, to że smakuje bliskim napędza do dalszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-747401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.