arkadiusz Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2076 Opublikowano 3 Marca 2016 Arkadiuszu a czy uważasz, że gdzie by nie wisiała polędwica to między jej górą a dołem (raptem20-25cm) są inne warunki. Może żeby nie wysychała za bardzo z jednej strony (u góry) Ja nie , ale Ty chyba tak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-481751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2077 Opublikowano 3 Marca 2016 "Komora klimatyczna" na dzisiejszą noc, pętelki po obu stronach, żeby można było co 24h odwrócić.W co to jest owinięte przed włożeniem do siatki? Zapytam jeszcze raz. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-481758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2078 Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) W co to jest owinięte przed włożeniem do siatki? Amerykanie owijają w folię kolagenową.Z braku takowej owinąłem w celulozową. Po zapakowaniu do siatki nakłuwa się folię grubszą igłą, żeby mięso miało jak "oddychać" https://youtu.be/tKIUieV3B0E?t=247 Edytowane 3 Marca 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-481842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2079 Opublikowano 3 Marca 2016 Arkadiuszu a czy uważasz, że gdzie by nie wisiała polędwica to między jej górą a dołem (raptem20-25cm) są inne warunki. Gonzo, żebyś mi się więcej nie ważył pouczać..... mistrza, kiedyś zrozumie o co kaman.... Zresztą na jego focie widać duże dupy.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-481856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2080 Opublikowano 4 Marca 2016 Zresztą na jego focie widać duże dupy.... Na mojej focie nie ma polędwicy. Że też mistrz nie poznał. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-482037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2081 Opublikowano 4 Marca 2016 Nie pisałem, że jest - polędwicy nie ma , odwłoki są.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-482046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2082 Opublikowano 4 Marca 2016 Amerykanie owijają w folię kolagenową.Z braku takowej owinąłem w celulozową. No właśnie, ale czy efekt będzie taki sam? A u nas można dostać folię kalogenową? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-482119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2083 Opublikowano 4 Marca 2016 No właśnie, ale czy efekt będzie taki sam? A u nas można dostać folię kalogenową?Codziennie odwracając, czuję że obsychają.Co do kolagenowej, wystarczy zapytać "wujka google" a poda Ci namiary na sklepy. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-482162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2084 Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Folia celulozowa też przepuszcza powietrze, inaczej szynka by się nie uwędziła.Kolagen też mam, ale nikt o niego nie pytał.Rolka 50m szerokość 48cm, cena około 180 zł. Siatka typ pończocha nie byłaby lepsza?http://www.wyroby-domowe.pl/siatka-ponczocha-p-562.html Edytowane 5 Marca 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-482164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2085 Opublikowano 5 Marca 2016 Siatka typ pończocha nie byłaby lepsza? Mam pończochę ale chcę zobaczyć w folii Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-482167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2086 Opublikowano 5 Marca 2016 ale chcę zobaczyć w folii Próba darmo, ale też uważam, że lepsza będzie pończocha.Równomierniej będzie obsychać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-482185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2087 Opublikowano 5 Marca 2016 Równomierniej będzie obsychać. Dlatego jest obracana codziennie. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-482194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2088 Opublikowano 5 Marca 2016 Dlatego jest obracana codziennie. Przecież pisałeś, że to nie ma znaczenia przy tak małych kawałkach.To ja już nic nie kumam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-482202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2089 Opublikowano 5 Marca 2016 Rolka 50m szerokość 48cm, cena około 180 zł. A jakieś mniejsze porcje? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-482203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2090 Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Dlatego jest obracana codziennie. Przecież pisałeś, że to nie ma znaczenia przy tak małych kawałkach.To ja już nic nie kumam. Odniosłem się do Twojej wypowiedzi i napisałem mając na myśli, że przy kawałkach 20-25cm gdzie by nie wisiały, to nie ma takiej możliwości żeby między góra a dołem były inne warunki. A ja nie muszę bo moja komora ma jednakowe warunki na górze i na dole Edytowane 5 Marca 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-482212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2091 Opublikowano 5 Marca 2016 Zrób i podziel się spostrzeżeniami będziemy bogatsi o następne spostrzeżenia Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-482330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2092 Opublikowano 13 Marca 2016 Po 10 dniach II etapu, czas na III. Polędwica w folii celulozowej ładnie obeschła, teraz w warunki chłodnicze. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-484173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2093 Opublikowano 21 Października 2016 Pogoda się zmienia, czas pomyśleć o suszonej polędwicy.I tu moje pytanie.pomysł mam taki aby spakować próżniowo po 3 etapie, żeby z zewnątrz nie wysychała mi skórka na kamień (trzymana w lodówce)czy po zakończeniu 3 etapu można spakować całą polędwicę próżniowo? jaki będzie efekt? jakie będą w niej zachodziły zmiany po spakowaniu - ? jak długo będzie mogła leżeć tak spakowana? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-523223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2094 Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) taki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page-3post 51-nie wyschnie Ci za bardzo-lepsze warunki do przechowania-awaryjnie jak przesuszyłeś to do próżni/woreczka i lodówki i wilgoć się wyrówna (zniwelujesz efekt 'twardej skorki")-jeżeli celem jest poprawa smaku to nie widzę sensu (robić konsumować na bieżąco nie ma co czekać ileś czasu że niby smak się poprawi ) Edytowane 21 Października 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-523229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2095 Opublikowano 21 Października 2016 Cel jest taki, żeby nie było twardej skórki, to produkt na swięta więc 2 miesiące jeszczeile czasu produkt musi być w zamknięciu, aby wilgoć się wyrównała ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-523236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2096 Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) ile czasu produkt musi być w zamknięciu, aby wilgoć się wyrównała ? Nie mam doświadczenia dotychczasowe nie zdążyły przeschnąć (jak w miarę dobrze zawiniesz w gazę i wilgotność o koło 70- 80 % to nie będziesz miał twardej skórki), ale sądzę że tydzień wystarczy (a nawet za dużo) . Gdzieś było na forum o tym (tylko Kto i gdzie to pisał - tu moje wielkie ale wielkie przypuszczenia pierwsze skojarzenie Redzed drugie Bagno ) podano to jako sposób "naprawy" przesuszenia wierzchnich warstw . Jak robisz na święta to jak dobrze wyschnie (pewnie tak z 1/3 wagi) do foli lodówki i na świąteczną stół będzie jak znalazł Edytowane 21 Października 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-523238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2097 Opublikowano 21 Października 2016 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-523246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2098 Opublikowano 21 Października 2016 Cel jest taki, żeby nie było twardej skórki, to produkt na swięta więc 2 miesiące jeszcze ile czasu produkt musi być w zamknięciu, aby wilgoć się wyrównała ? Cel widzę słuszny tylko to głównie nie polega na długości dojrzewania (suszenia) .Potrzebujesz jeszcze odpowiednich warunków temperaturowych i wilgotnościowych.Temperatura najlepiej 12ºC a wilgotność w granicach 90% to wtedy i karkówka która potrzebuje min. 6 tygodni nie będzie miała suchej obwódki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-523299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2099 Opublikowano 21 Października 2016 Temperatura najlepiej 12ºC a wilgotność w granicach 90% to wtedy i karkówka która potrzebuje min. 6 tygodni nie będzie miała suchej obwódki Wybacz Kol. Arkadiusz ale mozna nieco polemizowac z ta wilgotnoscia, temp jest ok ale wilgotnosc za wysoka - powinna wynosic ok 75% w fazie dojrzewania/podsuszania.Kol. Tsosna - poswiec troszke czasu I przejrzyj posty Redzeda -https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/-tam znajdziesz wiekszosc odpowiedzi na nurtujace Cie pytania. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-523310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2100 Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Wybacz Kol. Arkadiusz ale mozna nieco polemizowac z ta wilgotnoscia, temp jest ok ale wilgotnosc za wysoka - powinna wynosic ok 75% w fazie dojrzewania/podsuszania. Napisałem w granicach.Sprawdziłem i moje przepisy podają dokładnie 80 %. W takiej robię karkówkę i jest ok. Edytowane 21 Października 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/84/#findComment-523313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.