Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Arkadiuszu a czy uważasz, że gdzie by nie wisiała polędwica to między jej górą a dołem (raptem20-25cm) są inne warunki.

Może żeby nie wysychała za bardzo z jednej strony (u góry)

Ja nie , ale Ty chyba tak.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

"Komora klimatyczna" na dzisiejszą noc, pętelki po obu stronach, żeby można było co 24h odwrócić.

W co to jest owinięte przed włożeniem do siatki?

Zapytam jeszcze raz. :)

W co to jest owinięte przed włożeniem do siatki?

Amerykanie owijają w folię kolagenową.Z braku takowej owinąłem w celulozową. Po zapakowaniu do siatki nakłuwa się folię grubszą igłą, żeby mięso miało jak "oddychać" :)

https://youtu.be/tKIUieV3B0E?t=247

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Arkadiuszu a czy uważasz, że gdzie by nie wisiała polędwica to między jej górą a dołem (raptem20-25cm) są inne warunki.

Gonzo, żebyś mi się więcej nie ważył pouczać..... mistrza, kiedyś zrozumie o co kaman.... :cool: Zresztą na jego focie widać duże dupy....

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Zresztą na jego focie widać duże dupy....

Na mojej focie nie ma polędwicy. Że też mistrz nie poznał. :facepalm:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Nie pisałem, że jest - polędwicy nie ma , odwłoki są....    :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Amerykanie owijają w folię kolagenową.Z braku takowej owinąłem w celulozową.

No właśnie, ale czy efekt będzie taki sam? A u nas można dostać folię kalogenową?

No właśnie, ale czy efekt będzie taki sam? A u nas można dostać folię kalogenową?

Codziennie odwracając, czuję że obsychają.Co do kolagenowej, wystarczy zapytać "wujka google" a poda Ci namiary na sklepy.

post-40273-0-70915700-1457135385_thumb.jpg

Folia celulozowa też przepuszcza powietrze, inaczej szynka by się nie uwędziła.

Kolagen też mam, ale nikt o niego nie pytał.

Rolka 50m szerokość 48cm, cena około 180 zł.  :facepalm:

Siatka typ pończocha nie byłaby lepsza?

http://www.wyroby-domowe.pl/siatka-ponczocha-p-562.html

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

ale chcę zobaczyć w folii  

Próba darmo, ale też uważam, że lepsza będzie pończocha.Równomierniej będzie obsychać. 

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dlatego jest obracana codziennie.

Przecież pisałeś, że to nie ma znaczenia przy tak małych kawałkach.To ja już nic nie kumam.  :cry:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Rolka 50m szerokość 48cm, cena około 180 zł. :facepalm:

A jakieś mniejsze porcje?

Dlatego jest obracana codziennie.

Przecież pisałeś, że to nie ma znaczenia przy tak małych kawałkach.To ja już nic nie kumam.  :cry:

Odniosłem się do Twojej wypowiedzi i napisałem mając na myśli,  że przy kawałkach 20-25cm gdzie by nie wisiały, to nie ma takiej możliwości żeby między góra a dołem były inne warunki.

A ja nie muszę    bo moja komora ma jednakowe warunki na górze i na dole 
Edytowane przez Gonzo

Zrób i podziel się spostrzeżeniami będziemy bogatsi o następne spostrzeżenia
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Po 10 dniach II etapu, czas na III. Polędwica w folii celulozowej ładnie obeschła, teraz w warunki chłodnicze.

post-40273-0-05355100-1457862145_thumb.jpg

post-40273-0-91461900-1457862266_thumb.jpg

post-40273-0-41718400-1457862331_thumb.jpg

• 7 miesięcy temu...

Pogoda się zmienia, czas pomyśleć o suszonej polędwicy.

I tu moje pytanie.

pomysł mam taki aby spakować próżniowo po 3 etapie, żeby z zewnątrz nie wysychała mi skórka na kamień (trzymana w lodówce)

czy po zakończeniu 3 etapu można spakować całą polędwicę próżniowo? jaki będzie efekt? jakie będą w niej zachodziły zmiany po spakowaniu - ? jak długo będzie mogła leżeć tak spakowana?

taki  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page-3post 51

-nie wyschnie  Ci za bardzo

-lepsze warunki do przechowania

-awaryjnie jak przesuszyłeś to do próżni/woreczka  i lodówki i wilgoć się wyrówna (zniwelujesz efekt 'twardej skorki")

-jeżeli celem jest poprawa smaku to nie widzę sensu (robić konsumować na bieżąco nie ma co czekać ileś czasu :D  że niby smak się poprawi )

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Cel jest taki, żeby nie było twardej skórki, to produkt na swięta więc 2 miesiące jeszcze

ile czasu produkt musi być w zamknięciu, aby wilgoć się wyrównała ?

ile czasu produkt musi być w zamknięciu, aby wilgoć się wyrównała ?

Nie mam doświadczenia dotychczasowe nie zdążyły  przeschnąć  (jak w miarę dobrze zawiniesz w gazę i wilgotność o koło 70- 80  % to nie będziesz miał twardej skórki), ale sądzę że tydzień wystarczy (a nawet za dużo)  . Gdzieś było na forum o tym (tylko Kto i gdzie :D to pisał - tu moje wielkie ale wielkie przypuszczenia pierwsze skojarzenie Redzed drugie Bagno  )  podano to jako sposób "naprawy" przesuszenia wierzchnich warstw .

Jak robisz na święta to jak dobrze wyschnie (pewnie tak z 1/3 wagi) do foli lodówki i na świąteczną stół będzie jak znalazł :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu

Cel jest taki, żeby nie było twardej skórki, to produkt na swięta więc 2 miesiące jeszcze ile czasu produkt musi być w zamknięciu, aby wilgoć się wyrównała ?

Cel widzę słuszny :D  tylko to głównie nie polega na długości dojrzewania (suszenia)  .Potrzebujesz jeszcze odpowiednich warunków temperaturowych i wilgotnościowych.Temperatura najlepiej 12ºC a wilgotność w granicach 90% to wtedy i karkówka która potrzebuje min. 6 tygodni nie będzie miała suchej obwódki.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Temperatura najlepiej 12ºC a wilgotność w granicach 90% to wtedy i karkówka która potrzebuje min. 6 tygodni nie będzie miała suchej obwódki
Wybacz Kol. Arkadiusz ale mozna nieco polemizowac z ta wilgotnoscia, temp jest ok ale wilgotnosc za wysoka - powinna wynosic ok 75% w fazie dojrzewania/podsuszania.

Kol. Tsosna - poswiec troszke czasu I przejrzyj posty Redzeda -https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/-tam znajdziesz wiekszosc odpowiedzi na nurtujace Cie pytania.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Wybacz Kol. Arkadiusz ale mozna nieco polemizowac z ta wilgotnoscia, temp jest ok ale wilgotnosc za wysoka - powinna wynosic ok 75% w fazie dojrzewania/podsuszania.

Napisałem w granicach.Sprawdziłem i moje przepisy podają dokładnie 80 %. W takiej robię karkówkę i jest ok.

Edytowane przez arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.