andrzej k Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) kupmy wspólnie kuter przechodni Już kiedyś była wędzarnia przechodnia albo miała być , gdzie teraz jest ????? . Na spółki to s...ją jaskółki , nie chcę obrażać tych pięknych ptaszków . Chyba najlepiej to mieć swój osobisty kuter . Edytowane 24 Października 2018 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 24 Października 2018 Chyba najlepiej to mieć swój osobisty kuter Tak, swój osobisty najlepszy. .Te dziurki, o które tu tak kruszymy kopie wcale go nie dyskredytuje a wręcz przeciwnie pokazuje ,że wyrób jest domowy a nie przemysłowy. Tak, w moich parówkach, które robię codziennie, oprócz sobót i niedziel oczywiście są dziurki, to mam domowe parówki, nikomu to jeszcze nie przeszkadzało, żadnej reklamacji na dziurki. Kuter porządny, a dziurki się zdarzą..... Jutro od rana dwa kutry, pierwszy w barankach, drugi jelita wieprzowe, 40% indyka, W-wa jada z indykiem... to im robię co czwartek. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 24 Października 2018 Nadziewam kiełbasę i nie raz się powietrze zbierze. I trudno, nie tworzę ideału, nie robię na pokaz! Robię na wsadzie czystym od chemi, na mięsie od polskiego rolnika. Robię, bo wiem co jem i to jest najważniejsze. Nie robię dla ideału wyglądu, ale dla prawie ideału smaku i zapachu.Cieszę się kiedy mój młody zapycha się frankfuterkami, otwiera moją konserwę zamiast pytać o konserwową ze sklepu. Dziurki? A w nosie mam jakieś dziurki.Ważne dla mnie jest, że smakuje i że znika z lodówki,a konserwowa ze sklepu przegrała z moją konserwową. Coś więcej trzeba do szczęścia? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 24 Października 2018 Coś więcej trzeba do szczęścia? @miro,- czasami "wibrator" aby wypelnic dziurki, w niektorych przypadkach to i tego za malo - https://allegro.pl/k...7605911919.htmlZałączone miniatury Załączone pliki KD WIBRATOR do BETONU 1400W i BUŁAWA WIBRACYJNA 2m 7605911919 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje..html 988,75 KB 3 Ilość pobrań szczegolnie jak mocno "zapowietrzone wsady" .. farszu.... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 26 Października 2018 żeby każdy z nas, kto już robił własnoręcznie parówki, wkleił tu swoją wersję, przepis, sposób. Była by zebrana wiedza w jednym konkretnym miejscu. Napisz, proszę co o tym myślisz Szczególnie było by to bardzo przydatne dla osób słabo jeszcze poruszających się po zasobach forum Alinko,W dobie kącików kuchennych to raczej nierealne.Nawet, gdyby się udało, ta "zebrana wiedza" mogłaby być różnej jakości a "wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy" trudna do ocenienia , szczególnie przez osoby nowe, bez parówkowego doświadczenia.Na temat produkcji parówek w warunkach domowych powiedziano już na tym forum wiele.Nawet przydatność "wibratorów" została doceniona W dodatku z 2m. buławą wibracyjną Czy powiedziano już wszystko? Raczej nie, bo nie znamy jeszcze parówek następnej dekady XXI wieku.Może zostanie coś nowego wymyślone? Odkryty jakiś przystępny katalizator procesu, który uwolni nas od żmudnego kutrownia (tak sobie marzę). Jeżeli tak się stanie, to na pewno "odkrywcą" będzie ktoś nowy, niekoniecznie broniący technologii obecnej jak niepodległości.Jest nadzieja, że zwiększy się dostępność dobrego sprzętu dla amatorów takich, jak my.Podsumowując, w tym temacie definiujemy produkt, piszemy o technologii, analizujemy przyczyny ew. potknięć, omawiamy parametry procesu i dzielimy się doświadczeniami.IMO nie ma co mnożyć bytów parówkowych Alinko, życze samych udanych paróweczek. P.S. 25% wody w parówkach domowych to wg mnie jest duże ryzyko. Bezpieczna ilość to 20% i to dla mięs dobrze chłonnych.Tym bardziej, że nie doszukałam się w przepisie żadnego emulgatora typu mleko w proszku.To, że parówki się udały z taką ilością wody nie znaczy, że to będzie sukces permanentny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 26 Października 2018 Moze poprostu tak jak w przypadku zbednych pecherzykow powietrza w masie biszkoptowej trzeba by emulsje wylozyc na blaszke do pieczenia warstwa o grubosci kilku cm i pozadnie kilka razy udezyc o blat pozbywajac sie powietrza a nastepnie zapakowac mase do nadziewarki ???? W przypadku masy biszkoptowej dziala wiec ............ Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 26 Października 2018 Osoby, które dokonywały parówki wiedzą jak wykutrowana masa jest lepka i nie można jej porównywać do ciast przed pieczeniem ewentualnie do "mokrego" ciasta drożdżowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 26 Października 2018 Porównanie raczej nietrafione.Masa biszkoptowa to delikatna piana.Emulsja parówkowa jest tak gęsta i "pancerna", że ręczne mieszanie np. przypraw nie wchodzi w rachubę.No, może Pudzian jakoś by dał radę Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 26 Października 2018 P.S. 25% wody w parówkach domowych to wg mnie jest duże ryzyko. Bezpieczna ilość to 20% i to dla mięs dobrze chłonnych. Tym bardziej, że nie doszukałam się w przepisie żadnego emulgatora typu mleko w proszku. To, że parówk AniuNie miałam żadnego problemu z tą ilością wody.Duży udział drobiowych udek plus golonka dały radę.Zanim jednak tyle jej dodałam, pytałam kolegę o zdanie.To masarz, rzeżnik pracujący w Niemczech Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 26 Października 2018 To masarz, rzeżnik pracujący w Niemczech Zajętemu człowiekowi w innym kraju głowę zawracać o takie drobiazgi, wystarczyło zerknąć do jednej z receptur. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 26 Października 2018 (edytowane) Mały i trochę większy kuter w akcji przy parówkach (Mortadeli)Konsystencja emulsjisą tez i dziureczki powietrza Edytowane 26 Października 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 26 Października 2018 Zajętemu człowiekowi w innym kraju głowę zawracać o takie drobiazgi, wystarczyło zerknąć do jednej z receptur Kto pyta nie błądzi a kolega nie miał z tym problemu.Widziałam gdzieś recepturę na 40 % wody Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 26 Października 2018 Widziałam gdzieś recepturę na 40 % wody Prawidłowo, ja znam gdzie jest 65 %, tylko trzeba szukać w recepturach a nie w przepisach autorskich, wtedy jest wszystko jasne. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 27 Października 2018 Mały i trochę większy kuter w akcji przy parówkach (Mortadeli)Konsystencja emulsjisą tez i dziureczki powietrza Bo w przemyśle mięsnym używa się do parówek kutra przelotowego, po uprzednim wymieszaniu farszu w mieszałce próżniowej. Alinko nie przejmuj się dziurkami, ja chciałbym takie robić jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 27 Października 2018 Mały i trochę większy kuter w akcji przy parówkach (Mortadeli) słuchajcie, ja takie wyroby robię w malakserze. Misa 2 litrowa plus takie noże, mała wersja kuterka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 28 Października 2018 Misa 2 litrowa plus takie noże, Podaj model tego malaksera i zdjęcie noży proszę.My też robimy w malakserach i o tym sprzecie jest część dyskusji. A na jakich obrotach robisz emulsję? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) Edytowane 28 Października 2018 przez Bee Gees Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 28 Października 2018 Wydaje mi się że to fake.Mielenie całych świń z zakładu utylizacji lub czegoś podobnego doklejone do wielkoprzemysłowej produkcji parówek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 28 Października 2018 Też myślę, że to manipulacja ale robi wrażenie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 28 Października 2018 Toshiba, pokaż proszę Twój film, bo może też masz fotomontaż. jak ten poprzedni pokazany przez Pawła. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 29 Października 2018 Też myślę, że to manipulacja Kto by tyle mięsa do parówek przemysłowych wrzucił. Toć to siok. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 29 Października 2018 Kto by tyle mięsa do parówek przemysłowych wrzucił. Toć to siok. Bo to te EXTRA DELIKATES Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 22 Listopada 2018 Adam , a jaka różnica w czasie blendowania ? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-613932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 23 Listopada 2018 parówki podgrzane, blendowane długo Blendowane długo - osuszanie i wędzenie pewnie też, po czym to można poznać? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-614047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 24 Listopada 2018 po czym to można poznać? Wydaje mi się, że po ciemnej obwódce to za długie osuszanie i wędzenie, a za długo blendowane to dziurki w farszu. Jeżeli się mylę to popraw. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-614063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.