Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

kupmy wspólnie kuter przechodni

 

 

Już kiedyś była wędzarnia przechodnia albo miała być  ,  gdzie teraz jest ?????  .   Na spółki to s...ją  jaskółki , nie chcę obrażać tych pięknych ptaszków . :D   

 

 

Chyba najlepiej to mieć swój osobisty kuter . :facepalm:;)

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610627
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Chyba najlepiej to mieć swój osobisty kuter

Tak, swój osobisty najlepszy. :cool:

.Te dziurki, o które tu tak kruszymy kopie wcale go nie dyskredytuje a wręcz przeciwnie pokazuje ,że wyrób jest domowy a nie przemysłowy. :thumbsup:

Tak, w moich parówkach, które robię codziennie, oprócz sobót i niedziel oczywiście są dziurki, to mam domowe parówki, nikomu to jeszcze nie przeszkadzało,

żadnej reklamacji na dziurki. Kuter porządny, a dziurki się zdarzą..... :cool:

Jutro od rana dwa kutry, pierwszy w barankach, drugi jelita wieprzowe, 40% indyka, W-wa jada z indykiem... to im robię co czwartek. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610649
Udostępnij na innych stronach

Nadziewam kiełbasę i nie raz się powietrze zbierze. I trudno, nie tworzę ideału, nie robię na pokaz! Robię na wsadzie czystym od chemi, na mięsie od polskiego rolnika.

Robię, bo wiem co jem i to jest najważniejsze.

Nie robię dla ideału wyglądu, ale dla prawie ideału smaku i zapachu.

Cieszę się kiedy mój młody zapycha się frankfuterkami, otwiera moją konserwę zamiast pytać o konserwową ze sklepu.

 

Dziurki? A w nosie mam jakieś dziurki.

Ważne dla mnie jest, że smakuje i że znika z lodówki,a konserwowa ze sklepu przegrała z moją konserwową.

Coś więcej trzeba do szczęścia?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610654
Udostępnij na innych stronach

Coś więcej trzeba do szczęścia?

  @miro,- czasami "wibrator" aby wypelnic dziurki, w niektorych przypadkach to i tego za malo - 

https://allegro.pl/k...7605911919.htmlZałączone miniatury Załączone pliki  KD WIBRATOR do BETONU 1400W i BUŁAWA WIBRACYJNA 2m 7605911919 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje..html   988,75 KB   3 Ilość pobrań

szczegolnie jak mocno "zapowietrzone wsady"  .. farszu.... :D

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610656
Udostępnij na innych stronach

żeby każdy z nas, kto już robił własnoręcznie parówki, wkleił tu swoją wersję, przepis, sposób. Była by zebrana wiedza w jednym konkretnym miejscu. Napisz, proszę co o tym myślisz   Szczególnie było by to bardzo przydatne dla osób słabo jeszcze poruszających się po zasobach forum

 

Alinko,

W dobie kącików kuchennych to raczej nierealne.

Nawet, gdyby się udało, ta "zebrana wiedza" mogłaby być różnej jakości a "wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy" trudna do ocenienia , szczególnie przez osoby nowe, bez parówkowego doświadczenia.

Na temat produkcji parówek w warunkach domowych powiedziano już na tym forum wiele.

Nawet przydatność "wibratorów" została doceniona  :frantics:

W dodatku z 2m. buławą wibracyjną  :laugh:

Czy powiedziano już wszystko? Raczej nie, bo nie znamy jeszcze parówek następnej dekady XXI wieku.

Może zostanie coś nowego wymyślone? Odkryty jakiś przystępny katalizator procesu, który uwolni nas od żmudnego kutrownia (tak sobie marzę). Jeżeli tak się stanie, to na pewno "odkrywcą" będzie ktoś nowy, niekoniecznie broniący technologii obecnej jak niepodległości.

Jest nadzieja, że zwiększy się dostępność dobrego sprzętu dla amatorów takich, jak my.

Podsumowując, w tym temacie definiujemy produkt, piszemy o technologii, analizujemy przyczyny ew. potknięć, omawiamy parametry procesu i dzielimy się doświadczeniami.

IMO nie ma co mnożyć bytów parówkowych  :D

Alinko, życze samych udanych paróweczek.

 

P.S. 25% wody w parówkach domowych to wg mnie jest duże ryzyko. Bezpieczna ilość to 20% i to dla mięs dobrze chłonnych.

Tym bardziej, że nie doszukałam się w przepisie żadnego emulgatora typu mleko w proszku.

To, że parówki się udały z taką ilością wody nie znaczy, że to będzie sukces permanentny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610860
Udostępnij na innych stronach

Moze poprostu tak jak w przypadku zbednych pecherzykow powietrza w masie biszkoptowej trzeba by emulsje wylozyc na blaszke do pieczenia warstwa o grubosci kilku cm i pozadnie kilka razy udezyc o blat pozbywajac sie powietrza a nastepnie zapakowac mase do nadziewarki ????

 

W przypadku masy biszkoptowej dziala wiec ............

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610864
Udostępnij na innych stronach

Osoby, które dokonywały parówki  wiedzą jak wykutrowana masa jest lepka i nie można jej porównywać do ciast przed pieczeniem ewentualnie do "mokrego" ciasta drożdżowego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610865
Udostępnij na innych stronach

Porównanie raczej nietrafione.

Masa biszkoptowa to delikatna piana.

Emulsja parówkowa jest tak gęsta i "pancerna", że ręczne mieszanie np. przypraw nie wchodzi w rachubę.

No, może Pudzian jakoś by dał radę  :hmm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610866
Udostępnij na innych stronach

 

 

  P.S. 25% wody w parówkach domowych to wg mnie jest duże ryzyko. Bezpieczna ilość to 20% i to dla mięs dobrze chłonnych. Tym bardziej, że nie doszukałam się w przepisie żadnego emulgatora typu mleko w proszku. To, że parówk

 

Aniu

Nie miałam żadnego problemu z tą ilością wody.

Duży udział drobiowych udek plus golonka dały radę.

Zanim jednak tyle jej dodałam, pytałam kolegę o zdanie.

To masarz, rzeżnik pracujący w Niemczech 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610884
Udostępnij na innych stronach

To masarz, rzeżnik pracujący w Niemczech 

Zajętemu człowiekowi w innym kraju głowę zawracać o takie drobiazgi, wystarczyło zerknąć do jednej z receptur. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610885
Udostępnij na innych stronach

Mały i trochę większy kuter w akcji przy parówkach (Mortadeli)

Konsystencja emulsji

są tez i dziureczki powietrza  :laugh:

 

 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610886
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zajętemu człowiekowi w innym kraju głowę zawracać o takie drobiazgi, wystarczyło zerknąć do jednej z receptur

 

Kto pyta nie błądzi a kolega nie miał z tym problemu.

Widziałam gdzieś recepturę na 40 % wody 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610887
Udostępnij na innych stronach

 

 

Widziałam gdzieś recepturę na 40 % wody

Prawidłowo, ja znam gdzie jest 65 %, tylko trzeba szukać w recepturach a nie w przepisach autorskich, wtedy jest wszystko jasne.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-610889
Udostępnij na innych stronach

Mały i trochę większy kuter w akcji przy parówkach (Mortadeli)

Konsystencja emulsji

są tez i dziureczki powietrza  :laugh:

 

Bo w przemyśle mięsnym używa się do parówek kutra przelotowego, po uprzednim wymieszaniu farszu w mieszałce próżniowej. 

Alinko nie przejmuj się dziurkami, ja chciałbym takie robić jak Ty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611016
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mały i trochę większy kuter w akcji przy parówkach (Mortadeli)
słuchajcie, ja takie wyroby robię w malakserze. Misa 2 litrowa plus takie noże, mała wersja kuterka :D 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611091
Udostępnij na innych stronach

 

 

Misa 2 litrowa plus takie noże,

Podaj model tego malaksera i zdjęcie noży proszę.

My też robimy w malakserach i o tym sprzecie jest część dyskusji. 

A na jakich obrotach robisz emulsję?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611121
Udostępnij na innych stronach

Edytowane przez Bee Gees

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611137
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się że to fake.

Mielenie całych świń z zakładu utylizacji lub czegoś podobnego doklejone do wielkoprzemysłowej produkcji parówek.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611140
Udostępnij na innych stronach

Też myślę, że to manipulacja ale robi wrażenie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611144
Udostępnij na innych stronach

Toshiba, pokaż proszę Twój film, bo może też masz fotomontaż.  :thumbsup: jak ten poprzedni pokazany przez Pawła. :D

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611146
Udostępnij na innych stronach

 

 

Też myślę, że to manipulacja

Kto by tyle mięsa do parówek przemysłowych wrzucił. Toć to siok.  :D 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611303
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kto by tyle mięsa do parówek przemysłowych wrzucił. Toć to siok.   
 

 

Bo to te EXTRA DELIKATES  :D  :D

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-611319
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

parówki podgrzane, blendowane długo

Blendowane długo - osuszanie i wędzenie pewnie też, po czym to można poznać? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-614047
Udostępnij na innych stronach

 

 

po czym to można poznać?
 

Wydaje mi się, że po ciemnej obwódce to za długie osuszanie i wędzenie, :)  a za długo blendowane to dziurki w farszu. Jeżeli się mylę to popraw. :cool:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5005-jak-zrobi%C4%87-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-614063
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.