Maxell Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Maja 2007 Tutaj prosze umieszczać, zgodnie z sugestią Papcia, wszelkie tricki, pomysły i ułatwienia w produkcji domowej, ze szczególnym uwzglednieniem tych sprawdzonych i wypróbowanych. Jesli znajdziecie cos takiego na forum, to prosze tutaj przenosić. Pozdrawiam i mam nadzieję na to, iż okażą się bardzo przydatne zarówno "starym fachmanom" jak i adeptom sztuki domowego zadymiania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Maja 2007 Zamocowanie chńskiej nadziewarki (żeby nie wołać nikogo do pomocy)http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1139ja dokupiłam mały ścisk stolarski w praktikerze za 2 złote 45 grpomysł się sprawdza pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Maja 2007 Mocowanie chińskiej nadziewarki tłokowej w "dyby" : http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=7023#7023 Wyjmowanie wsadu z czeskiego szynkowara ułatwi wsadzenie np. noża stołowego (lub podobnego narzędzia) między baton a ściankę boczną - chodzi o odpowietrzenie, gdyż przy wyciąganiu woreczka tworzy sie podciśnienie utrudniające tę operację Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Założyłem nowy temat w którym możemy pokazać własne sposoby wiązania osłonek. Moja wersja wiązania: 1/ Osłonkę skręcam jak cukierka http://img209.imageshack.us/img209/9189/pet3ry1.jpg 2/ Przygotowuje kawałek sznurka i robię z niego oczko http://img201.imageshack.us/img201/3774/pet1sh5.jpg http://img207.imageshack.us/img207/1928/pet2sv5.jpg 3/ Składam skręcony koniec na połowę i zakładam przygotowane oczko http://img207.imageshack.us/img207/3400/pet4uo2.jpg 4/ Przekładam końce sznurka jeden z jednej strony drugi z drugiej strony wiązanej osłonki i mocno zaciągam http://img207.imageshack.us/img207/6981/pet5io5.jpg 5/ Robię supełek http://img247.imageshack.us/img247/3277/pet6kz2.jpg 6/ Mocno zaciągam i ponownie robię drugi supeł z drugiej strony http://img207.imageshack.us/img207/1822/pet7ly5.jpg 7/ Wiąże wolne końce sznurka i gotowe http://img207.imageshack.us/img207/6650/pet9qm6.jpg Miro :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Wiązanie osłonek sztucznych i robienie pętelek Wiążę podobnie ale dla pewności dodaję jedno wiązanie więcej przed zagięciem jelita ,Muszę przypomnieć wiązanie przemysłowe w latach 60- tych w ZMs Gdańsk wiązał na desce z hakiem całkowicie nie widomy p. Stasiu Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Identyczne pętelki robię kiedy wędzę udka z kurczaka.Bardzo wygodny sposób. W te pętelki wkładam kośc udka, zaciskam, a końce sznurka wiążę w węzeł i gotowe. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Czerwca 2007 witam. przedstawiam wszystkim swoja sztangloweczke z fotkami jak robie petelke i zawiazuje baton na koncu. jak bede na zlocie moge zademonstrowac na zywo:-) slonecznie pozdrawiam Marek p.s.Miro dzieki udalo mi sie wrzucic:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Lipca 2007 A jakie macie sposoby na odkręcanie parówek w osłonkach celulozowych tak, by się nie rozwijały ? Patrząc na to zdjęcie: wydaje się, że trzeba nadziewać osłonki BARDZO luźno i odkręcać robiąc kilka / kilkanaście obrotów :question: EDIT: Przeczytałęm wątek, w którym występuje powyższe zdjęcie i doszedłem do tego, że kolega Z. napisał: "tylko jeden problem jest z nimi w warunkach domowych OKRęCANIE ja okręcałem ręcznie i spinałem takimi małymi spinkami do włosów (co mi się od żony dostało) dlatego na fotkach są takie duże przerwy między parówkami" BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Lipca 2007 Można wiązać jak serdelki i będzie po kłopocie a to takie łatwe. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Lipca 2007 Czyli jakoś tak ?http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1040 "Wszystko jest trudne nim stanie się proste" ;-) PozdrawiamBonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Lipca 2007 Tak. ale najsmaczniejsze parówki, kabanosy są w jelitach naturalnych - baranich. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 1. Przed nałożeniem jelita na lejek warto nalać do jego środka (tzn. do środka jelita) trochę wody.W znacznym stopniu ułatwia to nakładanie. 2. Przed nakładaniem kiełbas na kije warto jest namoczyć kij w wodzie.Mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia kiełbasy podczas zakładania. 3. Stukanie odwróconą stroną ostrza noża w lejek celem odpowietrzenia kiełbasy, to nie żadne czary-mary, tylko po prostu delikatne przecięcie jelita w miejscu, gdzie powstaje balon powietrza. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Listopada 2007 Bagno, wspomniałeś kiedyś o "tricku" na szybkie podsuszenie mięsa (chyba kurczaków parzonych) przed wsadzeniem do wędzarni. Związane było to z ciepłą (gorącą) wodą. Czy mógłbyś przypomnieć ten sposób? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Listopada 2007 Może drobiazg ale... przed obieraniem cebuli wrzucam ją do ciepłej wody na parę minut i potem bardzo łatwo się obiera. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Listopada 2007 Czy mógłbyś przypomnieć ten sposób?Pomysł polega na tym, że z gorącej powierzchni szybciej odparowywuje woda. Wyciągam uparzonego kurczaka z garnka i zaczepiam go za skrzydełka, po czym wieszam do ocieknięcia. W tym czasie z powierzchni kurczaka ocieka woda a jednocześnie następuje parowanie wody. Kurczak jest cały czas gorący (ciepły) na powierzchni i wewnątrz co dodatkowo potęguje odparowanie powierzchni. Osobiście, gdy widzę, że z kurczaka woda już ociekła to zawieszam w wędzarni(grzałki elektr.) i prowadzę osuszanie. Zjawisko łatwo zaobserwować na kawałku mięska wyciągniętego w czasie przygotowania obiadu, bierzemy kawałek przekuwamy długą igłą i wieszamy aż obeschnie. Można zerknąć na zegar. Sposób wypraktykował Papcio. Może wyrazic swoją opinię. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Gdzieś na forum podałem informacje o elektrodach nierdzewnych. Zrobiłem z "trójki i dwójki" szydła do przeciągania sznurka. Po wyczyszczeniu jeden koniec sklepałem a następnie wypiłowałem na kształt szydła. Na drugi koniec dałem rączkę od pilnika. Poniżej jest klamra - sprężyna do słoików wecka, elektroda "żółta trójka" ma długość dokładnie pasująca do wykonania takiej sprężyny. Takich sprężyn nakręciłem się kilkanaście paczek. Było to dawno i jako młody pracownik dostałem paczki elektrod do oczyszczenia a następnie taki przyrząd mocowany w imadło, pokazano mi w które otwory wkładać elektrodę i jak kręcić korbką. Wykonanie jednej sprężyny to kwestia paru sekund. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Stycznia 2008 w przypadku gdy peklujemy mięso w wiekszych kawałkach i ilość solanki jest niewystarczająca by przykryła mięso ,proponuję użycia woreczków z wodą w celu podniesienia poziomu solanki .Woreczki stosujemy z tej grubszej folii by podczas przekładania mięsa nie uległy rozerwaniu Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Lub butelek po wodzie trochę piasku resztę uzupełnić wodą i zakręcić.Piasek po to zeby tonęły. Zdjąć naklejki przed pierwszym razem :!: :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Stycznia 2008 butelki ciężko formować do kształtu naczynia :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Butelki się sprawdzają w dużym naczyniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Mozna tez nie napełniać do końca to wtedy mozna je wyginać (łamać), ale generalnie jako masowy wypełniacz :grin: :wink: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Latem plastikowe butelki PET z zamrożoną wodą służą mi oprócz czynnika wypełniającego jako czynnik schładzający gdy pekluję w dużym naczyniu, które nie mieści się w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Stycznia 2008 A czy nie można: włożyć do naczynia duży wór plastikowy, mocny, do niego mięsko i solankę, po czym gdy okaże się za mało solanki - nalać wody do naczynia obok worka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Stycznia 2008 i zalewa musi mieć wymiane z powietrzem Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Lutego 2008 Witam.Wymyśliłem jak odważyć 1g podpuszczki.Byłem dziś w zaprzyjaźnionej aptece aby odważyli mi 1g podpuszczki i wpadłem na pomysł żeby kupić od razu małą 2ml. strzykawkę.Okazało się że 1g podpuszczki to 1.8 ml. Ważone do kilku strzykawek i się potwierdzało, jest dokładnie 1g.Teraz nie będzie problemu z odważeniem podpuszczki.Koszt jednej strzykawki to 0.15gr. myślę że nakład niewielki a jesteśmy pewni że dodajemy do mleka 1g.Polecam wypróbować.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.