Wujaszek Tom Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 6 Września 2013 Pacan Wojciech, cicho sza !!!! powiedzmy , że jest to blat roboczy !!!! Moja lepsza połowa nie musi wchodzić do kuchni , tutaj panuję "Wujaszek Tom I" :lol: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 6 Września 2013 Wujaszku a mógłbyś zdradzić co ułatwia Twój patent ?Przepraszam, ale nie ogarniam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 6 Września 2013 Przepraszam, ale nie ogarniam. Czego nie ogarniasz? :grin: .Wujaszek nie umie sam wiązać batonów to sobie przyrząd wymyślił do trzymania. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 6 Września 2013 patent dobry baton trzyma sie pod wlasnym ciezarem , wiec mozna wiazac samemu .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 6 Września 2013 A teraz rozumiem, żeby mu się skręcony koniec nie rozkręcał. Wujaszku czy nadziewasz każdy baton osobno ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 6 Września 2013 Wujaszku czy nadziewasz każdy baton osobno ?A rozwiń myśl proszę bo ja też jakoś tak każdy batonik osobno kręcę Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 6 Września 2013 Spróbujcie tak:Nadziewamy odcinek osłonki tak długi na jaki pozwoli nam stół, ale nadziewamy nie na maxa tylko trochę słabiej ( bez tzw. przepełnienia osłonki)Po nadzianiu zawiązujemy koniec sznurkiem.Potem odmierzamy odcinek który chcemy związać, ściskamy palcami miejsce do związania, ale tak żeby zmieściły się dwa węzły.Ściskając rozpychamy farsz na prawą i lewą stronę osłonki.Kiedy już nam się to uda skręcamy oba powstałe kawałki w przeciwną stronę i jednocześnie przepełniamy (bardziej nabijemy) osłonki.Powstanie nam baton po lewej stronie, skręcony odcinek 2-3 cm i baton po prawej stronie. Wtedy zawiązujemy koniec lewego batonu i "początek" prawego batonu.Rozcinamy nożem na środku.To coś podobnego do skręcania jelit na kiełbasę tylko z większym kawałkiem skręconym. Mam nadzieję że napisałem zrozumiale. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 6 Września 2013 Ja poznałem fajny trik! wiem.. ale nie powiem hehe niech zacny autor, nauczyciel zdradzi.. jeżeli zechce Sylwek o Tobie mówię i zagniataniu drożdży, które mi na zlocie pokazałeś dziś wypróbowałem do ciasta drożdżowego.. ruszyło jak szalone! świetny patent! Pozdrawiam Co tu dużo mówić - aby ładnie rozrobić paczkę drożdży trzeba je rozcierać przez jakiś czas z odrobiną cukru. Drożdże z początku jak plastelina w miarę ugniatania będą coraz mniej plastyczne aż całkowicie się uwodnią jednocześnie zaczną pracować. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 6 Września 2013 Co tu dużo mówić - aby ładnie rozrobić paczkę drożdży trzeba je rozcierać przez jakiś czas z odrobiną cukru. Drożdże z początku jak plastelina w miarę ugniatania będą coraz mniej plastyczne aż całkowicie się uwodnią jednocześnie zaczną pracować.No to jeszcze lepiej - wystarczy owe drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać cukrem i zostawić w ciepłym miejscu. Same się upłynnią bez żadnego rozcierania Ale że Boczuś, znany w świecie magik nie wiedział o tej sztuczce to szok :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 7 Września 2013 Pośpiech wskazany jest tylko w łapaniu pcheł i sraczce :grin: a Boczuś zwolni jak kobitkę przygrucha która zacznie mu w garach mieszać :tongue: :grin: Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 7 Września 2013 Na kursie pokażę bardzo łatwą metodę wiązania osłonek z pętelką jednym ciągiem bez przecinania sznurka jak również inne metody wiązania nadzianych batonów.Zapraszam na kurs. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inqubus Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 20 Września 2013 Hi! Dotyczy wiązania batonów po napełnieniu. Może już gdzieś było albo tak się po prostu robi--w każdym razie dzisiaj przy napełnianiu osłonek fi65 mnie olśniło.Napełniam każdy baton osobno, ponieważ akurat mam na razie malutką nadziewarkę i wycyrklowałem długość osłonki do pojemności cylindra. W każdym razie wiążę tak:Napełniam baton do końca i wiążę sznurek jakieś 4cm od końca(na farszu) -zaciskam powoli -nadmiar farszu sam wyłazi poza tym sznurek na osłonce zaciska się centrycznie i baton jest dosyć ścisły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 22 Września 2013 baton jest dosyć ścisłyMożesz zwiększać ścisłość farszu w osłonce, trzymając za koniec i okręcając przędzą ściśle zwój za zwojem od końca batonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 22 Września 2013 Z innej beczki. Wędzenie w wersji dla bardzo leniwych ...... :grin: Komórka, Wifi i podgląd na laptopie: Można też sobie nagrywać: A teraz z dymkiem: Ps. Wędzarnia jest ze stali tak więc wszystko się w niej odbija. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 14 Lipca 2014 Skuteczna pomoc na struganie warzyw i owocow (nie wszystkich) podczas zlotow.. http://www.youtube.com/watch?v=qqltRo7S7Zk Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 24 Lipca 2014 Szybkie obieralnie ziemniaków. Dobrze by było aby szczotka była nowa ale nie ma takich wymagań http://www.cda.pl/video/13309989/Jak-obrac-wiadro-ziemniakow-w-40-sekund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 19 Września 2019 Na stronie (większości zapewne znanej) serowar-a znalazłem "Formularz warzenia sera" coś w rodzaju zapisków, procesu technologicznego...Czy ktoś z Was się spotkał z podobnym formularzem do produkcji wędlin? Pytam, gdyż swoje próby zapisuje w zeszycie, część przydatnych rzeczy zapiszę, a część zwyczajnie zapomnę -(i mam problem z odtworzeniem poprzedniego przepisu). Tak się zastanawiam czy taki szablon przy wytwarzaniu wędlin to może nie taki głupi pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 19 Września 2019 Tak się zastanawiam czy taki szablon przy wytwarzaniu wędlin to może nie taki głupi pomysł... Jest BARDZO pomocny - osobiście dojrzewające czy też długo suszone. niektóre experymentalne kiełbasy skrupulatnie wrzucam do excela. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 19 Września 2019 Tak się zastanawiam czy taki szablon przy wytwarzaniu wędlin to może nie taki głupi pomysł... To się nazywa "receptury" i są niektórym znane, inni je ignorują. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 19 Września 2019 Czy ktoś z Was się spotkał z podobnym formularzem do produkcji wędlin? To się nazywa "receptury" Receptury zawierają pewne stałe elementy produkcji każdej wędliny. Są to m. inn.:procentowy dobór surowca wg rodzajudawki przyprawsposób peklowaniaschemat produkcyjny zawierający m. inn. sposób rozdrabniania, parametry wędzenia, obróbki cieplnej, studzenia itd.szczególne wskazówki dot. omawianego produktuosłonkiZobacz przykładową recepturę ze słynnej "16" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 19 Września 2019 Nie wiem jak ten formularz wygląda. Do wędlin dojrzewających mam excela, gdzie zapisuję dokładnie ilość peklosoli, rodzaj i ilość przypraw, użytą osłonkę, rodzaj startera, czas i temp. fermentacji oraz zmianę wagi w czasie. Na pewno czynników wpływających na smak jest więcej ale liczę na to, że jak za którymś razem zaliczę totalną wpadkę to na podstawie zapisków będę w stanie określić przyczynę. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 19 Września 2019 Nie wiem jak ten formularz wygląda. Do wędlin dojrzewających mam excela, gdzie zapisuję dokładnie ilość peklosoli, rodzaj i ilość przypraw, użytą osłonkę, rodzaj startera, czas i temp. fermentacji oraz zmianę wagi w czasie. Na pewno czynników wpływających na smak jest więcej ale liczę na to, że jak za którymś razem zaliczę totalną wpadkę to na podstawie zapisków będę w stanie określić przyczynę. No widzisz to jest nas co najmniej dwóch - ale z tego co wiem to jest nas bardzo wielu z tymi tabelami Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 19 Września 2019 notatki/notaty/zapiski/niepamiętniki/niezapominajki...Nieodzowna część wszelakich wykonów/pajacowań/fikołków....Wrota do przeszłości/przyszłości... Nawet pozwalam sobie kostrukcić plany na zaś, odkreślając lubieżnie, wykonane czynności... Działa znakomicie, efekta bywają..... permanentnie Warto posiłkować się jakkolwiek... funkcjonalny zwierz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 21 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 21 Września 2019 notatki/notaty/zapiski/niepamiętniki/niezapominajki...Nieodzowna część wszelakich wykonów/pajacowań/fikołków....Wrota do przeszłości/przyszłości... Nawet pozwalam sobie kostrukcić plany na zaś, odkreślając lubieżnie, wykonane czynności... Działa znakomicie, efekta bywają..... permanentnie Warto posiłkować się jakkolwiek... funkcjonalny zwierz... Zzielony, toż to poezja jest. Ty Poetą żeś.RoboGoogle mają zagwożdżeniena Twoje forumienie. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 21 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 21 Września 2019 notatki/notaty/zapiski/niepamiętniki/niezapominajki...Nieodzowna część wszelakich wykonów/pajacowań/fikołków....Wrota do przeszłości/przyszłości... Nawet pozwalam sobie kostrukcić plany na zaś, odkreślając lubieżnie, wykonane czynności... Działa znakomicie, efekta bywają..... permanentnie Warto posiłkować się jakkolwiek... funkcjonalny zwierz... Zzielony, toż to poezja jest. Ty Poetą żeś.RoboGoogle mają zagwożdżeniena Twoje forumienie. I ciebie zaraził... Marny że Twój los Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.