Skocz do zawartości

Tricki, czyli pomysły genialne, ciekawe i pomocne


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Pacan Wojciech, cicho sza !!!! powiedzmy , że jest to blat roboczy !!!!

Moja lepsza połowa nie musi wchodzić do kuchni , tutaj panuję "Wujaszek Tom I" :lol:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 125
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wujaszku a mógłbyś zdradzić co ułatwia Twój patent ?

Przepraszam, ale nie ogarniam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, ale nie ogarniam.

Czego nie ogarniasz? :grin: .Wujaszek nie umie sam wiązać batonów to sobie przyrząd wymyślił do trzymania. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A teraz rozumiem, żeby mu się skręcony koniec nie rozkręcał.

 

Wujaszku czy nadziewasz każdy baton osobno ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbujcie tak:

Nadziewamy odcinek osłonki tak długi na jaki pozwoli nam stół, ale nadziewamy nie na maxa tylko trochę słabiej ( bez tzw. przepełnienia osłonki)

Po nadzianiu zawiązujemy koniec sznurkiem.

Potem odmierzamy odcinek który chcemy związać, ściskamy palcami miejsce do związania, ale tak żeby zmieściły się dwa węzły.

Ściskając rozpychamy farsz na prawą i lewą stronę osłonki.

Kiedy już nam się to uda skręcamy oba powstałe kawałki w przeciwną stronę i jednocześnie przepełniamy (bardziej nabijemy) osłonki.

Powstanie nam baton po lewej stronie, skręcony odcinek 2-3 cm i baton po prawej stronie. Wtedy zawiązujemy koniec lewego batonu i "początek" prawego batonu.

Rozcinamy nożem na środku.

To coś podobnego do skręcania jelit na kiełbasę tylko z większym kawałkiem skręconym.

 

Mam nadzieję że napisałem zrozumiale. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja poznałem fajny trik! :D wiem.. ale nie powiem hehe

niech zacny autor, nauczyciel zdradzi.. jeżeli zechce :D

Sylwek o Tobie mówię ;) i zagniataniu drożdży, które mi na zlocie pokazałeś :D

dziś wypróbowałem do ciasta drożdżowego.. ruszyło jak szalone! świetny patent!

Pozdrawiam

Co tu dużo mówić - aby ładnie rozrobić paczkę drożdży trzeba je rozcierać przez jakiś czas z odrobiną cukru. Drożdże z początku jak plastelina w miarę ugniatania będą coraz mniej plastyczne aż całkowicie się uwodnią jednocześnie zaczną pracować.:)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co tu dużo mówić - aby ładnie rozrobić paczkę drożdży trzeba je rozcierać przez jakiś czas z odrobiną cukru. Drożdże z początku jak plastelina w miarę ugniatania będą coraz mniej plastyczne aż całkowicie się uwodnią jednocześnie zaczną pracować.:)

No to jeszcze lepiej - wystarczy owe drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać cukrem i zostawić w ciepłym miejscu. Same się upłynnią bez żadnego rozcierania :cool:

Ale że Boczuś, znany w świecie magik nie wiedział o tej sztuczce to szok :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pośpiech wskazany jest tylko w łapaniu pcheł i sraczce :grin: a Boczuś zwolni jak kobitkę przygrucha która zacznie mu w garach mieszać :tongue: :grin:

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na kursie pokażę bardzo łatwą metodę wiązania osłonek z pętelką jednym ciągiem bez przecinania sznurka jak również inne metody wiązania nadzianych batonów.Zapraszam na kurs.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Hi!

 

Dotyczy wiązania batonów po napełnieniu.

Może już gdzieś było albo tak się po prostu robi--w każdym razie dzisiaj przy napełnianiu osłonek fi65 mnie olśniło.

Napełniam każdy baton osobno, ponieważ akurat mam na razie malutką nadziewarkę i wycyrklowałem długość osłonki do pojemności cylindra. W każdym razie wiążę tak:

Napełniam baton do końca i wiążę sznurek jakieś 4cm od końca(na farszu) -zaciskam powoli -nadmiar farszu sam wyłazi poza tym sznurek na osłonce zaciska się centrycznie i baton jest dosyć ścisły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z innej beczki.

 

Wędzenie w wersji dla bardzo leniwych ...... :grin:

Komórka, Wifi i podgląd na laptopie:

 

 

Można też sobie nagrywać:

 

 

A teraz z dymkiem:

 

 

Ps. Wędzarnia jest ze stali tak więc wszystko się w niej odbija. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 5 lat później...

Na stronie (większości zapewne znanej) serowar-a znalazłem "Formularz warzenia sera" coś w rodzaju zapisków, procesu technologicznego...

Czy ktoś z Was się spotkał z podobnym formularzem do produkcji wędlin?

 

Pytam, gdyż swoje próby zapisuje w zeszycie, część przydatnych rzeczy zapiszę, a część zwyczajnie zapomnę -(i mam problem z odtworzeniem poprzedniego przepisu).

 

Tak się zastanawiam czy taki szablon przy wytwarzaniu wędlin to może nie taki głupi pomysł...  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak się zastanawiam czy taki szablon przy wytwarzaniu wędlin to może nie taki głupi pomysł...
Jest BARDZO pomocny - osobiście dojrzewające czy też długo suszone. niektóre experymentalne kiełbasy skrupulatnie wrzucam do excela. 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak się zastanawiam czy taki szablon przy wytwarzaniu wędlin to może nie taki głupi pomysł...

To się nazywa "receptury" i są niektórym znane, inni je ignorują.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z Was się spotkał z podobnym formularzem do produkcji wędlin?

 

 

To się nazywa "receptury"

 

Receptury zawierają pewne stałe elementy produkcji każdej wędliny.

 Są to m. inn.:

  • procentowy dobór surowca wg rodzaju
  • dawki przypraw
  • sposób peklowania
  • schemat produkcyjny zawierający m. inn. sposób rozdrabniania, parametry wędzenia, obróbki cieplnej, studzenia itd.
  • szczególne wskazówki dot. omawianego produktu
  • osłonki

Zobacz przykładową recepturę ze słynnej "16" 

 

post-40040-0-82818500-1568910606_thumb.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak ten formularz wygląda. Do wędlin dojrzewających mam excela, gdzie zapisuję dokładnie ilość peklosoli, rodzaj i ilość przypraw, użytą osłonkę, rodzaj startera, czas i temp. fermentacji oraz zmianę wagi w czasie. Na pewno czynników wpływających na smak jest więcej ale liczę na to, że jak za którymś razem zaliczę totalną wpadkę to na podstawie zapisków będę w stanie określić przyczynę.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem jak ten formularz wygląda. Do wędlin dojrzewających mam excela, gdzie zapisuję dokładnie ilość peklosoli, rodzaj i ilość przypraw, użytą osłonkę, rodzaj startera, czas i temp. fermentacji oraz zmianę wagi w czasie. Na pewno czynników wpływających na smak jest więcej ale liczę na to, że jak za którymś razem zaliczę totalną wpadkę to na podstawie zapisków będę w stanie określić przyczynę.
No widzisz to jest nas co najmniej dwóch - ale z tego co wiem to jest nas bardzo wielu  :D  z tymi tabelami :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) notatki/notaty/zapiski/niepamiętniki/niezapominajki...

Nieodzowna część wszelakich wykonów/pajacowań/fikołków....

Wrota do przeszłości/przyszłości... :)

Nawet pozwalam sobie kostrukcić plany na zaś, odkreślając lubieżnie, wykonane czynności... :D

Działa znakomicie, efekta bywają..... permanentnie ;)

Warto posiłkować się jakkolwiek... funkcjonalny zwierz... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) notatki/notaty/zapiski/niepamiętniki/niezapominajki...

Nieodzowna część wszelakich wykonów/pajacowań/fikołków....

Wrota do przeszłości/przyszłości... :)

Nawet pozwalam sobie kostrukcić plany na zaś, odkreślając lubieżnie, wykonane czynności... :D

Działa znakomicie, efekta bywają..... permanentnie ;)

Warto posiłkować się jakkolwiek... funkcjonalny zwierz... :D

Zzielony, toż to poezja jest. Ty Poetą żeś.

RoboGoogle mają zagwożdżenie

na Twoje forumienie.

Romk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

:) notatki/notaty/zapiski/niepamiętniki/niezapominajki...

Nieodzowna część wszelakich wykonów/pajacowań/fikołków....

Wrota do przeszłości/przyszłości... :)

Nawet pozwalam sobie kostrukcić plany na zaś, odkreślając lubieżnie, wykonane czynności... :D

Działa znakomicie, efekta bywają..... permanentnie ;)

Warto posiłkować się jakkolwiek... funkcjonalny zwierz... :D

Zzielony, toż to poezja jest. Ty Poetą żeś.

RoboGoogle mają zagwożdżenie

na Twoje forumienie.

 

I ciebie zaraził... Marny że Twój los ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.