Skocz do zawartości

Kaszanka produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki. Właśnie się parzy:

 

attachicon.gif003.JPG

Powietrza dużo. Dziwne w kaszance, suchą masę zrobiłeś?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak. Masa dość sucha, ale smak obłędny.

Czego nie dodałeś tłustego, rosołu z gotowania mięs?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Lata minęły od czasu gdy ostatnio jadłem kaszankę.  Nawet zapomniałem jak ją bardzo lubię. :D  Zdecydowałem nareszcie zakończyć ta przerwę i przedwczoraj zrobiłem trochę tego polskiego specjału.  Kaszanka wyborowa na podstawie WD 21, ale także z pomocą postów Arkadiusza, Paweljacka i innych.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130765_zpsmxowbeea.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130769_zpsfr5nnvru.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130771_zpsicopy66s.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ładne Ci wyszły te kaszaneczki. :tongue:

Krwi chyba dodałeś oszczędnie?  :)

Kaszanka to jedna z moich ulubionych wędlin podrobowych.

Ostatnio zrobiłam ją na mięsie dzika (od kości i krwawe) i dziczych płuckach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale także z pomocą postów Arkadiusza,

 

Wątróbki nie widzę. :)

 

 

Krwi chyba dodałeś oszczędnie? 

 

Ja sądzę,że akurat.Zwiększenie ilości krwi powoduje ciemny kolor kaszanki.

 

 

Ostatnio zrobiłam ją na mięsie dzika (od kości i krwawe) i dziczych płuckach

 

I jak wyszło.? 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

I jak wyszło.? 

Bardzo mięsnie, bardzo ciemno i przepysznie.

Jak wyciągnę do grilowania to zrobie fotkę i wstawię do "dziczka" :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ładne Ci wyszły te kaszaneczki.

Dziękuje :)

 

 

 

Krwi chyba dodałeś oszczędnie?

Wcale nie oszczędzałem i sam jestem zdziwiony ze tak jasno wyszła.  Według WD dałem 600g na 3kg surowca, ale nie wyglądało OK i dolałem jeszcze 400g.  Krew kupiłem mrożoną w sklepie chińskim.  Kolor był jasno czerwony.

 

 

 

Wątróbki nie widzę.

Załóż okulary!  :laugh: Wątróbka wieprzowa jest, 50g/kg, i zaraz poznajemy to w smaku.  Tylko nie kroiłem w paseczki tylko surowa przepościłem z mięsem.  

 

 

Ja tez lubie bardzo kaszanke i nawet dobra mi wychodzi :) , ale w rodzinie jem ja tylko sama , dobrze ze chociaz z mala pomoca kolegi , bo 5kg to sama bym jadla caly rok

Tez ten sam problem, muszę sam większość wsuwać, ale moja szefowa trochę pomaga.  Moje dzieci i niektórzy znajomi myślą ze ja jakiś neandertalczyk. http://www.sherv.net/cm/emoticons/confused/confusion-smiley-emoticon.gif

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko nie kroiłem w paseczki tylko surowa przepościłem z mięsem.  

 

No i dalej nic nie widzę, ale już wiem dlaczego.Kroić się nie chciało w kosteczkę. :laugh:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Paweł masz anielską cierpliwość. Jesteś Anioł nie człowiek.

Twoje wyroby są wyborne.

Dziękuję.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...
  • 1 rok później...
20 g soli na kg to nie za dużo

Czytasz recepturę z moich początków, więc 20 gramów to ilość średnia na wyroby, kiełbasy itd.

W recepturach są 23 gramy na kg i to jest dobra ilość, a w praktyce jest tak, że kaszanka po wymieszaniu z przyprawami powinna być trochę przesolona, żeby po sparzeniu była dobra. Trzeba próbować.

Jeśli chodzi o dolewanie rosołu czyt. tłuszczu, to chyba zależy od regionu, u mnie babcia zawsze mówiła, że kaszanka ma być tłusta, pieprzna i "majeranczna" a rzeźnik zawsze dolewał tłuszczu do wanienki z kaszanką, wszystko też chyba zależy od wsadu mięsno-tłuszczowego.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

 

 

Mężuś się pyta czy może być krew z gęsi do kaszanki

Z ilu gęsi macie krew, tak żeby wyszła wanienka kaszanki? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.