Kamil_1 Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 18 Lipca 2015 Mniam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-435762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 18 Lipca 2015 @Anuś, chutney tez niczego sobie ...trzeba bedzie wyprobowac bo zapowiada si echyba urodzaj na porzeczki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-435765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 18 Lipca 2015 Aniu kochana, jak na chutney to troche rzadkie wyszlo, to mi bardziej na sos porzeczkowy wyglada. chociaz i tak jest smakowity ,zwlaszcza do mies drobiowych. Poszperam u siebie i podesle Tobie przepis na Chutney z porzeczki jesli chcesz. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-435789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 18 Lipca 2015 Aniu kochana, jak na chutney to troche rzadkie wyszlo, Aniu .. to nie jest konsystencji półpłynnej .. to jest takie ''galaretkowate'' na talerzyku było jeszcze ciepłe Poszperam u siebie i podesle Tobie przepis na Chutney z porzeczki jesli chcesz. Nie wiem czy będę miała jeszcze porzeczki, ale chętnie zobaczę przepis, może w przyszłym roku zrobię z Twojego. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-435790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 18 Lipca 2015 Aniu wiem, ale wlasnie tym charakteryzuje sie sos owocowy do mies, taki galaretkowaty( tez poszukam juz sprawdzone specjalnie na bazie jablek inne galaretki do mies ) ; Dosc czesto robie wlasnie galarety/sosy owocowe do mies lub jak nie mam serwuje z ananasem czy swiezym czy podsmazonym. NAet zimne miesa podane z takim sosem bardzo sa smaczne, polecam, bedziesz zadowolona. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-435792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 24 Lipca 2015 Żeby nie było, że latam od kompa do kuchni i chłodzę się wentylatorem. To przetwory z ostatnich dwóch wieczorów. Tylko naklejki i kolejna tura do piwnicy. A to dopiero początek sezonu na przetwory. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 24 Lipca 2015 Piękne zapasy:) Ja mam zamówione na sobotę 30kg ogórków śremskich, jaki byś poleciła przepis na kiszone? Lub konserwowe? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 24 Lipca 2015 Anus ,jestem pelna podziwu bardzo pracowita kobieta z Ciebie A ja dzis czekam na jagody ,TZ wzial kosz i poszedl powiedzial ze wroci jak nazbiera...aja juz nie mam miejsca w zamrazalce a to dopiero poczatek sezonu ,chyba suszyc zaczne bo dzemu nikt nie chce jesc Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 24 Lipca 2015 Piękne zapasy:) Ja mam zamówione na sobotę 30kg ogórków śremskich, jaki byś poleciła przepis na kiszone? Lub konserwowe?SIVON .. już podaję przepis na kiszone i konserwowe, tak jak ja robię. Kiszone już podawałam tutaj na str.4 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page-4Konserwowe robię tak.Zalewa: szklanka to 250 ml3/4 szklanki octu 10%4 szklanki wody1 płaska łyżka soli4-5 łyżek płaskich cukrupieprz, chrzan, ziele angielskie, gorczyca. koperOgórki moczę przez około godzinę w zimnej, wręcz lodowatej wodzie. Następnie myję i układam dość ciasno w słoikach. Na każdy litrowy słój wkładam 2 ziarenka ziela angielskiego, 4-5 ziaren pieprzu czarnego i pół łyżeczki gorczycy.Gotuję zalewę i zimną zalewam ogórki. Wkładam do garnka i od zagotowania się w nim wody ze słoikami mija niecałe 5-7 minut. To nie pomyłka!!! Wyciągam je gorące z garnka, kiedy ogórki w słoiku są jeszcze żywo zielone. Odwracam słoiki do góry dnem. Po ostudzeniu same nabiorą odpowiedniego dla ogórka konserwowego koloru. Są twarde i chrupiące. Do słoika możesz dodać cienko pokrojoną w słupki marchewkę. Jest bardziej kolorowo. Jak jestem już tu to podam jeszcze dzisiaj przepis na ogórki z kurkumą i liśćmi selera oraz pikle z ogórków, razem z fotką. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) Przepis na pikle z ogórków już podawałam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page-14A przepis na ogórki z kurkumą i liśćmi selera jest taki :5 kg ogórkówgorczycaliście seleracebula 5 sztukZalewa: szklanka 250 ml6 szklanek wody1 szklanka octu 10%1/2 kg cukru3 łyżki soli15 g kurkumyOgórki można obrać ze skóry, ale ja nie obieram. Zalewę zagotowuję i po zdjęciu jej z palnika dopiero dodaję kurkumę i mieszam do całkowitego połączenia się jej z zalewą.Na dno słoika wkładam liście selera, cebulę pokrojoną w krążki i wsypuję po 1/2 łyżeczki gorczycy. Układam ogórki i na wierzch ponownie układam cebulę.a następnie uzupełniam słoiki zimną zalewą. Pasteryzuję od zagotowania się wody w garnku ze słoikami 10 min. Po dwóch tygodniach nabiera odpowiedniego smaku. Jutro te przetwory będę robić z cukinii żółtej i zielonej. Już przytargałam z działki. Cukinie zrywam nie większe nic 30 cm. Są najlepsze.Na zdjęciu od lewej ogórki z kurkumą i drugie to pikle. I cukinia na jutro.. zajęcie będzie. Edytowane 25 Lipca 2015 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 24 Lipca 2015 Z żółtej cukinii jest pyszna zupka - zrobiona a`la dyniowa mniam Ciekawe jakie przetwory masz zamiar z nich zrobić? Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 24 Lipca 2015 Żeby nie było, że latam od kompa do kuchni i chłodzę się wentylatorem. To przetwory z ostatnich dwóch wieczorów. Tylko naklejki i kolejna tura do piwnicy. A to dopiero początek sezonu na przetwory. P1040297.JPGWow niezłe zapasy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 24 Lipca 2015 Anuś Mróweczka , trzymam kciuki , żeby woda i prąd były a siły to masz , bo to co robisz to uwielbiasz , serdeczne pozdrowionka Ula Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 24 Lipca 2015 Anuś -wielkie brawa za pracowitość Ja w tym roku nie mam cukinii( perfidnie zastrajkowałam i nie pobrałam od siostry Eli sadzonek-teraz żałuję ). Tak się złożyło,że obawiałam się,że nie będzie komu dbać o nie..No nic.. bywa.. Za to dbam o 5 krzaczorków pomidorowych ( jak kupowałam to w ciemno z odmianą i sama nie wiem jakie gatunki rosną i owocują ).W następnym roku więcej mnie będzie na wsi - to i sobie nawet szklarnię postawię.A tak poważnie,to w następnym roku jakieś spore poletko warzyw będę ogarniać .Póki co to robię ocet z jabłek ,bo jakiś szał nastal i mój zapas się wziął i wyszedł.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 25 Lipca 2015 Aniu, chyba zgubiłaś ocet w przepisie na ogórki z kurkumą.Robię z identycznego przepisu i dodaję 1 szkl octu 10% Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Ciekawe jakie przetwory masz zamiar z nich zrobić?Zrobię to samo co z ogórkami .. czyli kiszona i z kurkumą i może jeszcze coś, jak oczywiście nadal będzie jej tyle na działce co teraz to i sobie nawet szklarnię postawię. [/quote] Małgoś .. to moje marzenie, nawet już nie szklarnia ale chociaż porządny tunel foliowy. Obecnie jestem na etapie poszukiwań nowej większej działki. Aniu, chyba zgubiłaś ocet w przepisie na ogórki z kurkumą. Poprawiłam .. dziękuję Edytowane 25 Lipca 2015 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 28 Lipca 2015 I znowu coś stworzyłam. W poprzednich latach robiłam czekośliwkę .. tym razem padło na wiśnie smażone w białej czekoladzie. Tak między kiszeniem ogórków, pasteryzacją fasolki szparagowej i smażeniem wiśni z brandy. Za kilka dni będzie więcej, dziś tylko trzy.. Czekoladę białą rozpuściłam z 3 łyżkami wody w kąpieli wodnej. Zostało tylko ozdobić słoiczki i mam drobny upominek dla łasuchów. Można jeść łyżeczką, ... kalorii nie podaję. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 28 Lipca 2015 Aniu, czy pasteryzujesz sloiki czy dajesz czekolade do goracych? Bo chodzi mi po zamknieciu czy biala czekolada nie zmienia konsystencji, dlatego mnie interesuje proces zamkniecia sloikow. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 28 Lipca 2015 Aniu, czy pasteryzujesz sloiki czy dajesz czekolade do goracych? Bo chodzi mi po zamknieciu czy biala czekolada nie zmienia konsystencji, dlatego mnie interesuje proces zamkniecia sloikow. Aniu nigdy nie pasteryzuję dżemów czy konfitur. W tym przypadku na dno słoika wyłożyłam część gorącej gęstej konfitury (to nie jest dżem) i ostrożnie wlewałam nieco przestudzoną czekoladę. chodziło mi o to, by wiśnie nie połączyły się z czekoladą, tylko aby były widoczne warstwy i na wierzch znowu warstwa konfitury. Wiśnie muszą być dobrze wysmażone, aby nie było zbyt dużo soku w nich. Gorące słoiki zakręciłam. Tak wygląda to teraz zdjęcie jeszcze ciepłe Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 28 Lipca 2015 A sloiki rtowniez podgrzewasz? Czy tylko temperature do zamkniecia daje komfitura? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 28 Lipca 2015 A sloiki rtowniez podgrzewasz? Czy tylko temperature do zamkniecia daje komfitura?Aniu ... nie podgrzewam. Aby Ci pokazać jak to wygląda w środku, przed chwilką otworzyłam jeden słoik i powiem szczerze, ze ciężko było mi go otworzyć, czyli zamknął się dobrze. Tak wygląda konfitura po wyjęciu ze słoika. Czekolada nie twarda, ale też nie płynna. Nie lubię czekolady, ale zjadłam przed chwilką dwie łyżeczki tego smakołyku. Boskie !!!!!! Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 28 Lipca 2015 Dziekuje Aniu. Wiesz jak biala czekolada jest czula na temperature dlatego te 100 tysiecy pytan z mojej strony. Kalorie w razie czego wyslij domnie po zjedzeniu tej pysznosci, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) Aniu, masz jakiś przepis na wiśnie w cukrze, czy w syropie, czy jakoś tak? Nie kompot. Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-437291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Aniu, masz jakiś przepis na wiśnie w cukrze, czy w syropie, czy jakoś tak? Nie kompot. Paweł.. pewnie, że mam .. to proste. Wiśnie wydryluj, zasyp cukrem i zostaw na 2 godzinki. Zlej sok zagotuj go i wlej do butelek gorący. nie pasteryzuję go już i się trzyma. Zdejmij tylko pianę, która się wytworzy podczas zagotowania soku. Wiśnie włóż do słoików i do każdego wsyp po dwie łyżki cukru. Podczas pasteryzacji wytworzy się niewielka ilość soku, większa część zawartości słoika będzie bez. To tak zwane ''suche wiśnie'' nadają się do ciast i deserów. Pasteryzuję słoiki 0,33 l około 12-15 minut.A może chcesz zrobić wiśnie smażone ? pytaj .. chętnie odpowiem. Wieczorkiem pokażę swój dżem wiśniowy i wiśnie smażone. może takie coś chcesz zrobić? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-437292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Anuś chętnie poznam przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-437297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.