binio1111 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Możesz możesz - (dla ścisłości mięso wieszamy do ocieknięcia (ociekania) ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-579865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czorny27 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Możesz możesz - (dla ścisłości mięso wieszamy do ocieknięcia (ociekania) )No tak zgadza się Wolałem dla pewności dopytać co by mi się nic nie spitoliło. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-579869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimimlody Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Grudnia 2017 To ja zapytam czy szynka do ociekania może wisieć w pomieszczeniu gdzie jest jakieś 16 20 stopni? Bo w garażu w nocy będzie koło 0 jak nie na minusie pytanie co lepiej czy dość ciepła kotłownia bliżej 20 stopni czy garaż koło zera ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-579875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zdecydowanie garaż.Wyciągnij ją jednak z 1.,5h przed wędzeniem i powieś w temp. pokojowej aby wstępnie się osuszyła. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-579878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Awaryjnie, bo bywa różnie, ociekanie wybitnie usprawnia ręcznik papierowy Są też piekarniki z termoobiegiem, minimalnie łyżką rozwarte, np 60*/30 min...Jak wiszą batony w niskich temp zawsze warto ręcznikiem od dołu przetrzeć...pod koniec ociekania... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-579905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Grudnia 2017 No żeby im dupki podetrzeć Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-579928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k5rauer Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Kupiłam płyn wędzarniczy...czytałam o wędzeniu w elektrycznym piekarniku...poprzez mgiełkę ..czy moze ktos poradzić jak to zrobić..z wyłączeniem peklowania...to umiem..ale co dalej?? Temperatura piekarnika...to mieso jednocześnie się piecze...CZARNA MAGIA... proszę o pomoc!! Edytowane 16 Grudnia 2017 przez EAnna dub. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-579970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Miro w swoich postach opisywał eksperyment z płynem wędzarniczym - poszukaj było niedawno Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-579972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Awaryjnie, bo bywa różnie, ociekanie wybitnie usprawnia ręcznik papierowy Dla mnie wiatrak elektryczny spełnia super zadanie . Zanim go zastosowałem np do serków, to serki ociekały - osuszały się cały prawie dzień . Teraz wyjęte z solanki o godzinie powiedzmy 8.00 do wędzenia nadają się już o 11.00 . Jestem z tego mega zadowolony Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-579978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Ja najpierw wycieram papierowym ręcznikiem, potem wieszam na noc celem ocieknięcia, a osuszam w wędzarni przez 1,5 do 2 godz. przy pomocy wentylatora mocowanego w miejsce dymogeneratora, przed rozpoczęciem wędzenia właściwego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-579979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Kupiłam płyn wędzarniczy... jak to zrobić..z wyłączeniem peklowania.. ... To coś jak chips'y... ,,, ... Ziemniaki '' O SMAKU '' paprykowym... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-580271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Kupiłam płyn wędzarniczy...czytałam o wędzeniu w elektrycznym piekarniku...poprzez mgiełkę ..czy moze ktos poradzić jak to zrobić..z wyłączeniem peklowania...to umiem..ale co dalej?? Temperatura piekarnika...to mieso jednocześnie się piecze...CZARNA MAGIA... proszę o pomoc!! https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-wędzenie-natryskowe-eksperyment/ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-580287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Grudnia 2017 I teraz tak czy mogę je powiesić w pomieszczeniu na noc żeby sobie obciekły gdzie temp. waha się między 6 góra 10 st. C.CZY koniecznie muszę to zrobić w lodówce?Pytam o to gdyż mam problem z ulokowaniem tego w jakichś sensownych naczyniach żeby nadmiar solanki miał gdzie spłynąć. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu TapatalkaJa się "wykosztowalem" i zrobiłem sobie skrzynkę z styroduru z dwoma okienkami ze starej koszulki ponieważ nie mam pomieszczenia gdzie by było wystarczająco chłodno. No i muchy w okresie letnim. W wierzchniej płycie wyciąłem otwór na pokrywę z lodówki turystycznej z ogniwem Peltiera i powiem że jest super. Nie dość że chłodno to jeszcze schłodzone powietrze bardzo fajnie osusza. Przy ostatniej kiełbasie nie musiałem nawet za bardzo w wędzarni suszyć. Jakby ktoś chciał zdjęcie jak to wygląda to mogę wrzucić. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-580422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Wrzuć foty koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-580430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzastrocd Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Witam to po pierwsze, po drugie mam takie pytanie, miałem jutro mieć wolne w pracy i wędzić więc wywiesiłem godzinę temu to jest o 18:30 mięcho do obciekania w pomieszczeniu gdzie jest temperatura 6° ,ale dostałem telefon z roboty, że jest jakaś awaria i muszę niestety przyjść do pracy , czy jak mięcho powisi tam do godziny 14:00 to nic mu nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-581557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Grudnia 2017 (edytowane) Witaj.Może wisieć w tej temperaturze Edytowane 26 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-581561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzastrocd Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-581565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Wieszanie do ociekania i obsuszania wstępnego, to niezbyt dobry sposób, lepiej rozłożyć mięso na kratkach i obracać je co kilka godzin o 180st. Bo jak powiesimy mięso do ociekania to po wędzeniu podczas jedzenia zauważamy że wędzonka od strony przeciwnej do pętelki jest bardziej słona (a czasami przesolona) niż środkowa część.Takie kratki najlepiej zbić z listew dębowych lub bukowych, można też zastosować półki ażurowe ze starej lodówki. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-581618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Grudnia 2017 SiBy se usprawniłem proces "ociekania"...Mięcho peklowane na sucho w workach foliowych, około 30 kawałków, ociekłem ręcznikiem frotte- coś pięknego parę minut i ocieknięte... Super się robi... a efekt.. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-wędlinowanie-prymitywistyczne-czyli-miło-spędzamy-czas/?p=580606rekomenduję SiBom... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-581621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Przy peklowaniu na sucho w workach to jakoś bardzo nie trzeba suszyć/obciekać, bo już w sumie jest dość suche. Bardziej ogrzać z lodówki. Zwłaszcza jak się lubi z przyprawami to ścieranie zetrze przyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-581628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Trzeba trzeba, jakakolwiek mokrość jest niepożądana w dalszym cyklu technologicznym... O przyprawy się nie martwię bo nie używam jednak sądzę, że nie zaszkodzi im ręcznik..Szynkę Nadnarwiańską, szt 1, miałem posypaną pieprzem i nie odlazł od ręcznika, pozostał na szynce... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-581631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Tak jak już wcześniej napisałem, zrobiłem sobie taką skrzynkę do osuszania. Super sprawa bo już po nocy kiełbasy są suche i wrzucam jedynie do wędzarni na 30 min żeby się ogrzały. Pewnie "grono wzajemnej adoracji" i tak znajdzie milion błędów w konstrukcji ale ja i tak uważam że taka skrzynka jest bardzo praktyczną. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-586597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Pewnie "grono wzajemnej adoracji" i tak znajdzie milion błędów w konstrukcji nie chodzi o wzajemną adorację - jest prawidłowo lub inaczej - to wszystko Nic nie mam do pomysłu tylko pytanie - czy nie za długo osadzasz w skrzyni ? i skórka będzie b. sucha , nie będzie chciała odchodzić od farszu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-586599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Przesuszona kiełbasa słabo łapie kolor - nie masz z tym problemu? Do osuszania serków po solance jak znalazł Edytowane 28 Stycznia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-586600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Bo jak powiesimy mięso do ociekania to po wędzeniu podczas jedzenia zauważamy że wędzonka od strony przeciwnej do pętelki jest bardziej słona ( Piotrek , zawsze można zrobić drugą pętelkę i z raz przewiesić ......... Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14892-ociekanie/page/2/#findComment-586603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.