miro Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Mogę zrozumieć wrażliwość na zapach jelit przy kiełbasie białej ale twarde jelito ?Sorry agn nie rozumiem.Przy jedzeniu białej kiełbasy zawsze jelito idzie do kosza. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Przy jedzeniu białej kiełbasy zawsze jelito idzie do kosza. No nie zawsze :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Ja też zjadam "białą" z jelitem i nie tylko "białą" Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 No wiec wlasnie z tego co pamietam bardzo czesto widzialem na roznych stolach jak biala sie je z jelitami , podobnie jest z kielbasami np fresh sausage ktorych tu od groma i nie widzialem wielu co by przy jedzeniu je zdejmowali , wiec pomyslalem ze moze te na sklepy robia w kolagenach ze tak ladnie wygladaja.Owszem w sklepach online jest tu wszystko ale jestem nieco sceptyczny co do kupowania jelit online w okresie upalow. Zreszta wg mnie tutejsze swinki roznia sie od polskich , rasa pewnie inna a i wiekszosc miesa na rynek tu trafia ze Smithfield gdzie przerabiaja kilkadziesiat tysiecy dziennie a swinki ktore tam trafiaja nie wiem czy maja wiecej jak pol roku a waza ponad 100kg , wiec i pewnie jelita z nich to nie pierwsza klasa , owszem sa farmy naturalne ale tam swinski ogon jest drozszy niz cala poledwica z marketu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Przy jedzeniu białej kiełbasy zawsze jelito idzie do kosza. Nie idzie do kosza tylko żołądka :thumbsup: Toż to też natura :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 No może nie zawsze, bo gdy jest z grilla jem w całości, ale wybaczcie przy grzanej nie daję rady. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 No może nie zawsze, bo gdy jest z grilla jem w całości, ale wybaczcie przy grzanej nie daję rady. :grin:Miro spróbuj białą przesmażyć na patelni na złoto :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: wtedy można spokojnie z jelitem pochłonąć :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Z patelni spoko zjem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Ja też dołączam do klubu jedzących z jelitem w każdym kolorze Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Robiłam pierwszy raz kiełbasę z łopatki w osłonce białkowej, niestety jeden koniec puścił w czasie parzenia :devil:. Czy to przypadek, że coś spitoliłam, bo za słabo zawiązałam czy generalnie przy wiązaniu osłonek białkowych trzeba się lepiej przyłożyć do wiązania ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-261994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 15 Stycznia 2013 No właśnie. W trakcie parzenia, zgodnie z prawami fizyki, baton zwiększa objętość. Zbyt mocno nabite osłonki, lub zbyt słabo związane lubią wtedy zaskoczyć jakąś niespodzianką. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-261995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Maxell, ja humanistka :grin:. Robiłam w osłonkach barierowych i było ok. Myślałam, że może białkowe mają jakieś inne wymagania. Ok, czyli nastepną razą muszę się bardziej przyłożyć :smile:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Takiej następnej razy juz na pewno nie będzie. Osłonki barierowe, jak sama nazwa wskazuje, sa odporne na spore ciśnienia wewnętrzne. Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Robiłam pierwszy raz kiełbasę z łopatki w osłonce białkowej, niestety jeden koniec puścił w czasie parzenia mi zdarzyło się z barierową ale a białkową nie było nigdy problemu jest o wiele łatwiej ją zawiązać po namoczeniu Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Jedna dobra duszyczka :smile: podpowiedziała mi, żeby białkowe wiązać na sucho. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Jedna dobra duszyczka :smile: podpowiedziała mi, żeby białkowe wiązać na sucho.No i dobrze,bo tak się robi. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Ale to mogę prosić konkretną metodę zawiązania osłonki białkowej na sucho bo jedną stronę mogę sobie wyobrazić na sucho ale drugą?? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Ale to mogę prosić konkretną metodę zawiązania osłonki białkowej na sucho bo jedną stronę mogę sobie wyobrazić na sucho ale drugą??Na forum jest to opisane,jest też filmik. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Metoda wiązania tak ok, tylko ja się pytam jak zawiąząć na sucho drugi koniec po napełnieniu. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 16 Stycznia 2013 No i dobrze,bo tak się robi.a dlaczego uważasz że po napełnieniu jest źle? :rolleyes: i tak co najmniej jedna strona będzie wiązana "na mokro" ja z kolei uważam że wiązane na mokro lepiej się "układają" i są mniej narażone na pęknięcie pod sznurkiem w przeciwieństwie do suchej struktury.... jakby nie patrzeć obie metody przy "wyważonej" sile zawiązywania nie stwarzają problemu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 16 Stycznia 2013 ja z kolei uważam że wiązane na mokro lepiej się "układają" i są mniej narażone na pęknięcie pod sznurkiem A ja uważam odwrotnie :grin: .Jeden koniec wiążę na sucho a drugi już niestety na mokro ,ale trochę inaczej i tu jest pies pogrzebany. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 16 Stycznia 2013 A ja uważam odwrotnie :grin:nie we wszystkim musimy być zgodni :tongue: :lol: osłonka białkowa w stanie suchym jest wrażliwa na zginanie stąd tylko krok do jej uszkodzenia... namoczona jest już elastyczna i to ryzyko zmniejsza się, choć z drugiej strony powstaje inne... - ryzyko przecięcia zbyt silnym zadzierzgnięciem Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 16 Stycznia 2013 osłonka białkowa w stanie suchym jest wrażliwa na zginanie stąd tylko krok do jej uszkodzenia A gucio prawda :grin: .Jeszcze się nie zdarzyło :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Jeszcze się nie zdarzyło :grin:a mi się zdarzyło ... dlatego wolę na mokro :lol: powrócę jeszcze na chwilę do kwestii "ułożenia" - otóż przy mniejszych średnicach nie ma to znaczenia jednak już przy 100 ten koniec wiązany na mokro lepiej się "rozkłada" na końcu batonu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 16 Stycznia 2013 a dlaczego uważasz że po napełnieniu jest źle?Nie uważam że jest to żle,ale robią tak w masarniach.jakby nie patrzeć obie metody przy "wyważonej" sile zawiązywania nie stwarzają problemuAno właśnie.Jeden koniec wiążę na sucho a drugi już niestety na mokro ,ale trochę inaczejWiąże na sucho i mokro tak samo,jest OK. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.