KarKan Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Witajcie Szukam przepisu na ajvar. Internet pęka od przepisów ale wolałbym coś sprawdzonego przez WB Jak robicie co polecacie?Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Mega ajvar robi Pan Boczek. Probowalem jego przysmaku na II zlocie GDO w Zlotej Dolinie.Polecam Karolu.. ???? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 To niech się pochwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/?p=298844[Dodano: 10 kwi 2018 - 20:26]https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7189-zlotowe-przepisy/?p=234402 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Czy ktoś z Was robił golonkę wędzoną, pieczoną w wędzarni?Dzisiaj dostałam w gratisie taką od rzeźnika, u którego kupuję mięso.Muszę przyznać, że jestem zaskoczona smakiem, aromatem a przede wszystkim kruchą, choć zwartą konsystencją.Oddzielenie mięska od kości wymagało pomanewrowania trybownikiem i to wzystko.Nigdy mi nie wpadło do głowy, żeby wędzić golonkę.Wędzenie ładne, z połyskiem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Aniu, dawno się przymierzam do zrobienia wg. :https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/golonki-wedzone/519-golonka-peklowana-wedzona...jakoś nie udało mi się zabrać. Może któryś z forumowiczów przerabiał powyższy temat. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Czy ktoś z Was robił golonkę wędzoną, pieczoną w wędzarni? Robiłem i robię ale po kilku testach zastosowałem podpiekanie w piekarniku bo lubię skórkę podpieczoną a w wędzarni to raczej trudno , no i te nacięcia na krzyż . Trybownik nie jest potrzebny bo sam widelec wystarczy . Ps. Zaśliniłem się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Robiłem i robię A jednak Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Czy ktoś z Was robił golonkę wędzoną, pieczoną w wędzarni? Ja bym tego nie robił bo obawiam się że to się nie uda.Jeśli już to w piekarniku i w o wiele wyższej temperaturze od tej którą uzyskasz w wędzarni.Uzyskasz wtedy ładną podpieczoną skórkę a w wędzarni nie no i czas pieczenia też ma swoje znaczenie. Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 obawiam się że to się nie uda Ten mój rzeźnik działa w Małopolsce. Tam się wędzi i piecze dwa w jednym. Byłam przekonana, że golonka będzie twarda. Chciałam wrzucić ją do kapuśniaku ale po odkrojeniu pierwszych plastrów już było wiadomo, że do kapusty trafią tylko kości i skóra.Spróbuję go podpytać, jak długo trzymają golonki w wędzarni.Arku, Małopolska to inna szkoła wędliniarska. Zarówno technologia jak i obróbka cieplno-dymowa Zapytaj naszego Qbusia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) to inna szkoła wędliniarska"Inna", bo nie stosowana w zbyt szerokiej skali, ze względu na ubytki wagowe Na stronie można przeczytać o wędzeniu z równoczesnym pieczeniem choćby tutaj https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez qba-69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Tam się wędzi i piecze dwa w jednym. Znam tą szkołę ale moim zdaniem tam się piecze nie wędzi i na tym polega ta inna szkoła.Wkłada się do gorącej wędzarni w granicach 100-120 C i piecze.To nie jest żadne wędzenie .Tak samo można by uznać ze grilowanie to też wędzenie.Tu też wysoka temperatura i trochę dymu a jakoś nikt grilowania nie nazywa wędzeniem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Czy ktoś z Was robił golonkę wędzoną, pieczoną w wędzarni?Dzisiaj dostałam w gratisie taką od rzeźnika, u którego kupuję mięso.Muszę przyznać, że jestem zaskoczona smakiem, aromatem a przede wszystkim kruchą, choć zwartą konsystencją.Oddzielenie mięska od kości wymagało pomanewrowania trybownikiem i to wzystko.Nigdy mi nie wpadło do głowy, żeby wędzić golonkę.Wędzenie ładne, z połyskiem.EAnno, taka goloneczka to tylko z "lokomotywki" BBQ.. ???? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Aniu, zrobiłaś tą golonkę? Zakupiłem dzisiaj 4 sztuki i przymierzam się ... Wskazówki mile widziane. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 zrobiłaś tą golonkę? Nie, nie robiłam. Zjedliśmy ze smakiem tę, od rzeźnika. Chyba @Henio robił, może coś podpowie jak ładnie poprosimy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 zrobiłaś tą golonkę? Nie, nie robiłam. Zjedliśmy ze smakiem tę, od rzeźnika. Chyba @Henio robił, może coś podpowie jak ładnie poprosimy Henio, ładnie prosimy... Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) W przepisie na stronie głównej do peklowania jest napisane: cyt. 1 l wody1i1/2 łyżeczki soli peklowej chyba trochę mało. Łyżki to jeszcze, ale łyżeczki. Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 W przepisie na stronie głównej do peklowania jest napisane: cyt. 1 l wody 1i1/2 łyżeczki soli peklowej Tak to jest z łyżeczkami.Zrób standardowy roztwór peklosoli stosowny do ilości dni, jaką chcesz peklować.(Ja bym dłużej peklowała niż 3 dni.)Stężenie solanki weź z tabeli DZIADKA lub Szczepana, lepiej niżej słoną ze względu na ubytki wody podczas obsuszania i kilkukrotnego wędzenia.Golonka jest małym elementem więc powinna się dość szybko przepeklować. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Golonka jest małym elementem więc powinna się dość szybko przepeklować. Jak z kością i tylna to zrobił bym nastrzyk . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zalewę zrobiłem tak jak do szynki nieco zaniżając stężenie. Dalszy przebieg będę prowadził wg. przepisu ze strony głównej, jeżeli ostatni etap /podpiekanie/ nie da zadowalającego rezultatu włożę do piekarnika aby "dopiec" golonkę. Dziękuję za rady. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Pytanie trochę "nie z tej mańki", czyli odwrotnie do tematu. Mam nadzieję, że nie zostanę za to zlinczowany Danie jest dość ciekawym tworem, lecz problem jest nie w przepisie, a w nazwie samego wyrobu. Otóż, piecze się najpierw proziaki, czyli takie placki z dodatkiem sody oczyszczonej, a ich kawałki zalewa się zblendowanym grochem z domieszką smażonej cebuli i przypraw. To jest bodajże danie regionalne i u nas dość często jest wykonywane, tylko nie wiem jak to się zwie. Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 6 Lipca 2018 No i czekam czekam a szukam jak oszalały ktoś gdzieś czy tu czy na fejsie podał recepturę na bułkę z lat 70-tych taką zwykłą co to się za 0,50 gr samą a z marmoladą za 1.5 kupowało. Istotą tam była klasa mąkino nie znajdę tego za chiny może tu Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 6 Lipca 2018 No i czekam czekam a szukam jak oszalały ktoś gdzieś czy tu czy na fejsie podał recepturę na bułkę z lat 70-tych taką zwykłą co to się za 0,50 gr samą a z marmoladą za 1.5 kupowało. Istotą tam była klasa mąkino nie znajdę tego za chiny może tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bulki-starej-daty/?hl=bu%C5%82ki%20starej%20daty Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 23 Lipca 2018 (edytowane) Poszukuję przepisu na zalewę pomidorową do parówek w słoiku. Ktoś coś widział, wie? Ktoś podawał, ale nie pamiętam kto, i nie mogę znaleźć. Edytowane 23 Lipca 2018 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.