Skocz do zawartości

Szukam przepisu (temat dotyczy całego forum)


m.

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 545
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z Was robił golonkę wędzoną, pieczoną w wędzarni?

Dzisiaj dostałam w gratisie taką od rzeźnika, u którego kupuję mięso.

Muszę przyznać, że jestem zaskoczona smakiem, aromatem a przede wszystkim kruchą, choć zwartą konsystencją.

Oddzielenie mięska od kości wymagało pomanewrowania trybownikiem i to wzystko.

Nigdy mi nie wpadło do głowy, żeby wędzić golonkę.

Wędzenie ładne, z połyskiem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu, dawno się przymierzam do zrobienia wg. :

https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/golonki-wedzone/519-golonka-peklowana-wedzona

...jakoś nie udało mi się zabrać.  :facepalm:  Może któryś z forumowiczów przerabiał powyższy temat.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ktoś z Was robił golonkę wędzoną, pieczoną w wędzarni?
 

 

Robiłem i robię ale po kilku testach zastosowałem podpiekanie w piekarniku bo lubię skórkę podpieczoną a w wędzarni to raczej trudno , no i te nacięcia na krzyż . Trybownik  nie jest potrzebny bo sam widelec wystarczy . 

 

Ps. Zaśliniłem się . :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robiłem i robię

A jednak  :thumbsup:  :tongue: 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z Was robił golonkę wędzoną, pieczoną w wędzarni?

 

 

Ja bym tego nie robił bo obawiam się że to się nie uda.Jeśli już to w piekarniku i w o wiele wyższej temperaturze od tej którą uzyskasz w wędzarni.Uzyskasz wtedy ładną podpieczoną skórkę a w wędzarni nie no i czas pieczenia też ma swoje znaczenie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

obawiam się że to się nie uda

Ten mój rzeźnik  działa w Małopolsce. 

Tam się wędzi i piecze dwa w jednym. 

Byłam przekonana, że golonka będzie twarda. Chciałam wrzucić ją do kapuśniaku ale po odkrojeniu pierwszych plastrów już było wiadomo, że do kapusty trafią tylko kości i skóra.

Spróbuję go podpytać, jak długo trzymają golonki w wędzarni.

Arku, Małopolska to inna szkoła wędliniarska. Zarówno technologia jak i obróbka cieplno-dymowa :D

Zapytaj naszego Qbusia  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to inna szkoła wędliniarska

"Inna", bo nie stosowana w zbyt szerokiej skali, ze względu na ubytki wagowe ;) Na stronie można przeczytać o wędzeniu z równoczesnym pieczeniem choćby tutaj https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

Edytowane przez qba-69
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tam się wędzi i piecze dwa w jednym.

 

Znam tą szkołę ale moim zdaniem tam się piecze nie wędzi i na tym polega ta inna szkoła.Wkłada się do gorącej wędzarni w granicach 100-120 C i piecze.To nie jest żadne wędzenie .Tak samo można by uznać ze grilowanie to też wędzenie.Tu też wysoka temperatura i trochę dymu a jakoś nikt grilowania nie nazywa wędzeniem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z Was robił golonkę wędzoną, pieczoną w wędzarni?

Dzisiaj dostałam w gratisie taką od rzeźnika, u którego kupuję mięso.

Muszę przyznać, że jestem zaskoczona smakiem, aromatem a przede wszystkim kruchą, choć zwartą konsystencją.

Oddzielenie mięska od kości wymagało pomanewrowania trybownikiem i to wzystko.

Nigdy mi nie wpadło do głowy, żeby wędzić golonkę.

Wędzenie ładne, z połyskiem.

EAnno, taka goloneczka to tylko z "lokomotywki" BBQ.. ????
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zrobiłaś tą golonkę?
 

Nie, nie robiłam. Zjedliśmy ze smakiem tę, od rzeźnika. 

Chyba @Henio robił, może coś podpowie jak ładnie poprosimy  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przepisie na stronie głównej do peklowania jest napisane:

 

cyt. 1 l wody
1i1/2 łyżeczki soli peklowej

 

chyba trochę mało. Łyżki to jeszcze, ale łyżeczki.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W przepisie na stronie głównej do peklowania jest napisane:   cyt. 1 l wody 1i1/2 łyżeczki soli peklowej

Tak to jest z łyżeczkami.

Zrób standardowy roztwór peklosoli stosowny do ilości dni, jaką chcesz peklować.

(Ja bym dłużej peklowała niż 3 dni.)

Stężenie solanki weź z tabeli DZIADKA lub Szczepana, lepiej niżej słoną ze względu na ubytki wody podczas obsuszania i kilkukrotnego wędzenia.

Golonka jest małym elementem więc powinna się dość szybko przepeklować.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Golonka jest małym elementem więc powinna się dość szybko przepeklować.

 

Jak z kością i tylna to zrobił bym nastrzyk .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zalewę zrobiłem tak jak do szynki nieco zaniżając stężenie. Dalszy przebieg będę prowadził wg. przepisu ze strony głównej, jeżeli ostatni etap /podpiekanie/ nie da zadowalającego rezultatu włożę do piekarnika aby "dopiec" golonkę. Dziękuję za rady.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie trochę "nie z tej mańki", czyli odwrotnie do tematu. Mam nadzieję, że nie zostanę za to zlinczowany  ;) Danie jest dość ciekawym tworem, lecz problem jest nie w przepisie, a w nazwie samego wyrobu. Otóż, piecze się najpierw proziaki, czyli takie placki z dodatkiem sody oczyszczonej, a ich kawałki zalewa się zblendowanym grochem z domieszką smażonej cebuli i przypraw. To jest bodajże danie regionalne i u nas dość często jest wykonywane, tylko nie wiem jak to się zwie. Pomóżcie  :)

post-73631-0-92406600-1524510162_thumb.jpgpost-73631-0-92584500-1524510173_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

No i czekam czekam a szukam jak oszalały ktoś gdzieś czy tu czy na fejsie 

podał recepturę na bułkę z lat 70-tych taką zwykłą co to się za 0,50 gr samą a  z marmoladą za 1.5   kupowało.

 

Istotą  tam była klasa mąki

no nie znajdę tego za chiny może tu
 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i czekam czekam a szukam jak oszalały ktoś gdzieś czy tu czy na fejsie 

podał recepturę na bułkę z lat 70-tych taką zwykłą co to się za 0,50 gr samą a  z marmoladą za 1.5   kupowało.

 

Istotą  tam była klasa mąki

no nie znajdę tego za chiny może tu

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bulki-starej-daty/?hl=bu%C5%82ki%20starej%20daty

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Poszukuję przepisu na zalewę pomidorową do parówek w słoiku. Ktoś coś widział, wie? :)

Ktoś podawał, ale nie pamiętam kto, i nie mogę znaleźć. :(

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.