grim_reefer Posted November 18, 2018 Report Share #1 Posted November 18, 2018 (edited) Wędziłem do tej pory 4 czy 5 razy (wędzarnia elektryczna z generatorem dymu). Wcześniej nie wstawiłem nic, bo nie byłem zadowolony z wyników. Tym razem efekty mojego dymienia są wystarczające żeby je pokazać. Czy są idealne? Na pewno nie... Niedlugo postaram się założyć własny temat gdzie będę wrzucał efekty mojej pracy... Póki co wrzucę tutaj. Edited November 18, 2018 by grim_reefer Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/ Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted November 18, 2018 Report Share #2 Posted November 18, 2018 W przekroju apetyczne , z zewnątrz zbyt ciemne. Quote Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-613350 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted November 18, 2018 Report Share #3 Posted November 18, 2018 Według mnie spoko. Ja wędze do koloru i trochę "jasniej" -bo nie lubię mocno uwędzonych i poza tym po parzeniu jeszcze ciemnieją.Pekluje i wędze mniejsze kawałki. Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-613353 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted November 18, 2018 Author Report Share #4 Posted November 18, 2018 (edited) Moja żona lubi jak wędliny są ciemne, a jako dobry mąż spełniam jej zachcianki ???? Edited November 18, 2018 by grim_reefer Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-613381 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 18, 2018 Report Share #5 Posted November 18, 2018 (edited) Całkiem dobrze. Edited November 18, 2018 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-613383 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted November 18, 2018 Author Report Share #6 Posted November 18, 2018 Znalazłem jeszcze zdjęcia z sierpnia. Filet z indyka i kiełbasa robiona bez żadnego przepisu. To było pierwsze wędzenie w życiu... Jako, że to był pierwszy raz to wtedy wyszło mocno za słone. Nie zmienia to faktu, że zjedliśmy wszystko zachwycając się smakiem własnego dzieła ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-613384 Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted November 18, 2018 Report Share #7 Posted November 18, 2018 Nie ma się co dziwić że zostało zjedzoneTakie wyroby nie leżakują długo Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-613392 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted November 18, 2018 Report Share #8 Posted November 18, 2018 Nie ma się co dziwić że zostało zjedzoneTakie wyroby nie leżakują długo Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu TapatalkaŚwięta prawda Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-613397 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted December 10, 2018 Author Report Share #9 Posted December 10, 2018 (edited) Wczoraj wędziłem kolejny raz. Pogoda fatalna: zimno, deszcz ze śniegiem i wiatr. Jak dobrze że mogłem się schować z wędzarnią pod dach w miejsce gdzie nie wiało zbyt mocno ???? Mięso przygotowali moi rodzice (kupno, peklowanie, sznurowanie/siatki, osuszanie). Poprosili mnie tylko żebym odymił. Przyjechałem do rodziców około południa. Rozgrzałem wędzarnie, osuszałem jakąś godzinę i wędziłem przez kolejne 2,5h (zrębki olcha/buk wymieszane z gruszką). Wyciągnąłem jedną szynkę (według mnie gotową), pokazałem rodzicom i usłyszałem "To to już jest uwędzone?" - więc wróciła do wędzarni... Po 1,5h zacząłem wyciągać, bo stwierdziłem że już wystarczy (efekt poniżej). Znowu usłyszałem, że coś za jasne - ale tym razem już nie wróciły do wędzarni. Zdjęcia przekroju nie mam, bo pojechałem zanim się sparzyły... Edited December 10, 2018 by grim_reefer Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-616556 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 10, 2018 Report Share #10 Posted December 10, 2018 Kolorek fajny a z preferencjami konsumentów trudno dyskutować, zwłaszcza jak rodzina. Bo co powiesz mam inne zdanie Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-616557 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 10, 2018 Report Share #11 Posted December 10, 2018 Znowu usłyszałem, że coś za jasne - ale tym razem już nie wróciły do wędzarni. i Bardzo dobrze Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-616559 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted December 10, 2018 Author Report Share #12 Posted December 10, 2018 Rodzice przysłali mi zdjęcie przekroju. Tez obszar o innym kolorze na środku nie zapeklował się czy nie sparzyli wlaściwie? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-616585 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 10, 2018 Report Share #13 Posted December 10, 2018 obszar o innym kolorze na środku nie zapeklował się Peklowanie bez nastrzyku taki daje efekt. Zapytaj Rodziców o szczegóły peklowania. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-616587 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted December 10, 2018 Author Report Share #14 Posted December 10, 2018 40g peklosoli/500ml wody/1kg bez nastrzyku (to dużo tłumaczy). Peklowanie trwało 5 dni. Miało trwać 6, ale musieliśmy przyspieszyć o jeden dzień wędzenie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-616595 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 10, 2018 Report Share #15 Posted December 10, 2018 Właściwie sam sobie udzieliłeś odpowiedzi:) - środek niedopeklowany bo szynki stosunkowo duże a czas peklowania ciut przykrótki . Ja mięso na wędzonki ( poza boczkami , polędwiczkami) nastrzykuję i pekluję zwykle nie krócej niż 10 dni . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-616627 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted December 11, 2018 Author Report Share #16 Posted December 11, 2018 (edited) Dzięki za odpowiedzi i potwierdzenie moich przypuszczeń :-) Może następnym razem nie będą się tak wzbraniać przed wbiciem igły w mięso... Edited December 11, 2018 by grim_reefer Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-616647 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted January 12, 2019 Author Report Share #17 Posted January 12, 2019 Dziś była ładna pogoda (-4, ale słoneczko) i szkoda było ją zmarnować :-) Kilka szynek, mniejszych kawałków kartkówki i polędwiczki przecięte na pół. Zrobiłem dwa zdjęcia, ale obydwa przekłamują kolory - prawdziwy kolor jest gdzieś pomiędzy :-) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-620456 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted January 12, 2019 Report Share #18 Posted January 12, 2019 Ładnie równo pomalowane, brawo. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-620461 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 13, 2019 Report Share #19 Posted January 13, 2019 Kilka szynek Zaczyna być coraz ładniej Tylko pilnuj prawidłowości peklowania i z górki Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-620493 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 13, 2019 Report Share #20 Posted January 13, 2019 Bardzo ładnie uwędzone kolego! Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-620495 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted January 13, 2019 Author Report Share #21 Posted January 13, 2019 Dzięki za miłe słowa. Staram się jak mogę ???? Zostawiłem wczoraj rodzicom dwie szynki i karkówkę. Wstawiam przekrój szynki. Zdjęcia karkówki mi nie przyślą bo już jej nie było wczoraj zanim wróciłem do siebie ???? ???? (a moje po nocy w lodówce poszły dziś rano do worków i do mrożenia) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-620509 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted January 13, 2019 Report Share #22 Posted January 13, 2019 Zrobiłem dwa zdjęcia Teraz dokładnie widać jak trudno oceniać po wyglądzie ze zdjęć - tutaj po sznurkach można poznać, że fachowo wędzone. Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-620515 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted January 27, 2019 Author Report Share #23 Posted January 27, 2019 Pod koniec listopada podjęliśmy z żoną decyzję, że będziemy robić tak, żeby całkowicie przestać kupować wędliny w sklepie. Póki co to się udaje z wyjątkiem wędlin dojrzewających... Z racji, że nie wędze jeszcze regularnie trzeba było coś wymyślić. Pierwszym pomysłem było wykorzystać cyrkulator sous vide. Na bieżąco więc testujemy jakie mięso, w jakich temperaturach i przyprawach nam najlepiej smakuje. Robiliśmy juz filety z kurczaka, filet z indyka, szynki i karkówki. Poniżej dwa filety z kurczaka sklejone i "ugotowane" - w przyprawie bazylia-czosnek-pomidory z dawką peklosoli 18g/kg. I zapeklowanej oraz gotującej się karkówki. Niestety zdjęcia gotowej nie mam, bo została zbyt szybko zjedzona ???? Ostatnio na forum znalazłem zdjęcia mięsa w słoiku i postanowiliśmy spróbować. Na próbę poszła dość tłusta szynka. Chude kawałki pokrojone w kostkę około 2x2. Tłuste pokrojone drobno (nie mam maszynki do mięsa, ale niedlugo zamierzam kupić). Zapeklowane dawką 18g/kg z dodatkiem 1g/kg pieprzu. Na dno każdego słoika poszedł liść i ziele. Mięso zostało zapakowane w słoiki. Jestem po pierwszej pasteryzacji, ale nie mogłem się powstrzymać i jeden słoik poszedł do spróbowania. Pozostałe jeszcze przez dwa dni będą się piekły ???? A teraz wnioski... - Mięso muszę kroić drobnej, a słoiki muszą być większe (niestety to było spontaniczne i mieliśmy tylko 200ml)- Dawka peklosoli 18g/kg to za dużo. Lubimy słone, ale trochę mniej- Pieprzu jest zbyt mało- Nastepnym razem przyda się trochę więcej tłuszczu i wody (żeby było więcej galaretki) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-621795 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted January 27, 2019 Report Share #24 Posted January 27, 2019 Super. Moim zdaniem szynka średnio nadaję sie na wyroby słoikowe, dla mnie za sucha. Następnym razem spróbuj golonkę, boczek lub tłustą.łopatkę. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-621815 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted January 27, 2019 Author Report Share #25 Posted January 27, 2019 (edited) Właśnie następna jest w planie łopatka ???? Edited January 27, 2019 by grim_reefer Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/#findComment-621816 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.