wkladzik Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Posiadam trzy kawałki po 2kg każdy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-802471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Nie narzekaj tylko podziękuj żonie. Moim zdaniem masz najsmaczniejszy mięsień. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-802472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 10 Grudnia 2022 O tak, teraz żonie się przypomniało że nazwał go szynka zrazową No to mnie pocieszyliście Teraz przejrzę forum, pewnie są zdjęcia wyrobu z tego mięśnia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-802474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 10 Grudnia 2022 O tak, teraz żonie się przypomniało że nazwał go szynka zrazową No to mnie pocieszyliście Teraz przejrzę forum, pewnie są zdjęcia wyrobu z tego mięśniahttps://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadkaCzytaj, pytaj a później się bierz za robotę i nie zwalaj na żonę, że nie masz pojęcia o mięsie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-802476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 14 Grudnia 2022 https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1158-czesc-iv-podzial-miesni-szynki-na-wedzonki Teraz widzę że to mięsień półbłoniasty. Bagno napisał że nie powinno się go rolować, A co może się złego stać, jeśli bym go chciał związać sznurkiem i ładnie uformować? https://m.youtube.com/watch?v=5vMlHZg-jsETu fajnie jest pokazane jak można zrobić z takiego "brzydkiego" kawałka ładna szyneczkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-803242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Pokazane jest sznurowanie baleronu oraz szynki tzw. dyszek, czyli element składający się z trzech mięśni: półbłoniasty, dwugłowy i półścięgnisty.Ty masz mięśnie półbłoniaste, które z natury są foremne.Jeżeli chcesz zasznurować dla efektu, to nic nie stoi na przzeszkodzie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-803284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 16 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zapytam jeszcze o jedną sprawę bo kto mi lepiej powie jak nie wy Wędzenie zaplanowałem sobie na poniedziałek, a w niedziele chciałem wszystko zasznurować i do poniedziałku by ociekało. Niestety już wiem, że będę musiał przełożyć wędzenie na wtorek. Czy mogę przygotować mięso w niedzielę aby ociekało do wtorku w lodówce? Nie zrobię tego w poniedziałek, bo z domu muszę wyjść o zbójeckiej porze i wrócę dopiero późno w nocy. Kurde zawsze mam wszystko zaplanowane co do dnia a tu taka niespodzianka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-803636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 23 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 23 Grudnia 2022 We wtorek trochę powędziłem łącznie było 30kg z czego dla mnie tylko 12kg . Zrobiłem szynkę w przyprawach, wyszła dobra ale czy lepsza od normalnej.... moim zdaniem nie, choć domownicy są zachwyceni. Nowy termometr jest dużo lepszy od tego badziewia co miałem, stare termometry oszukiwały o 2 stopnie. Teraz myślę o pakowarce próżniowej aby dłużej przechowywac wyroby. Widziałem tabelkę ty na forum gdzie była informacja, że mięso wędzone zapakowane można trzymać ponad 6 tygodni, a wedzonki szynki 3-4 tygodnie. Czym się różni mieso wędzone od szynek wędzonych, że aż taka jest różnica w przechowywaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-804796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻakiCzan Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Ja dzisiaj po pierwszym dymieniu jestem Boczki i szynki czekają się parzą, natomiast kiełbasy już testowałem i mnie smakuje Rano godzina osuszania w wędzarni z otwartym dachem przy 40-50 stopniach. Potem wędzenie w zakresie 40-60 (sinusoida temperatur bo muszę się nauczyć dobrze regulować temperaturę) przez 5 godzin, na końcu pół godziny z otwartym dachem 80 stopni no i parzenie w wodzie aż w środku złapie 70 stopni. Może nie wygląda za profesjonalnie ale z czasem przyjdzie pewnie i wprawa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-811517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 28 Stycznia 2023 (edytowane) Kiełbasy tej średnicy podpiekaj w wędzarni i nie parz. Skoro już parzyłeś to w jakim celu na koniec podniosłeś temperaturę. ,? Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Stycznia 2023 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-811521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Kiełbasy tej średnicy podpiekaj w wędzarni i nie parz. Czy są jakieś przeciwwskazania żeby nie parzyć tylko podpiekać? Czy to nie jest tak, że o obróbce termicznej decyduje technologa wykonania danego produktu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-811550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Grzewold masz rację. Decyduje technologią wykonania produktu Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-811953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Albo wędzenie, albo wędzenie i pieczenie, albo wędzenie i parzenie, albo wędzenie, parzenie i podwędzanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-811955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielto Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) To wcale boczkowi nie zaszkodziło.Często rzucam boczki jako pierwsze na dno i wyciagam jako ostatnie.Boczku nie da się przeparzyć.Nawet jak osiągnie temp. wody w której się parzył 82 C to będzie dobry. Witam. Pytanie z mojej strony.Czyli mamy następujące temperatury w wyparzaniu: 1. Szynka 67 °C2. Boczek 75 °C3. Karkówka 74 °CA jak to się ma do pieczenia bezpośrednio w wędzarni po procesie wędzenia?Jaką temperaturę wewnętrzną poszczególne rodzaje mięs powinny mieć? Taką samą jak powyżej?Jaką temperaturę powinien mieć schab? Edytowane 20 Marca 2023 przez dzielto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-822210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 22 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 22 Marca 2023 Cześć. Moglibyście mi podpowiedzieć jak wykonać taki boczek ?Jest to boczek "wedzony" a raczej malowany surowy oczywiście kupny. Do jakiej temperatury trzeba boczek podpiekać w wedzarni aby uzyskać taki efekt i by sie nadawał do konsupcji na kanapki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-822672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 22 Marca 2023 Do jakiej temperatury trzeba boczek podpiekać w wedzarni aby uzyskać taki efekt i by sie nadawał do konsupcji na kanapki ? Ja wędze boczek z innymi wędlinami w temperaturze 40^C-55^C i po wędzeniu nie podpiekam i nie parzę boczku. Wychodzi surowy i ciągliwy jak na Twoich zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-822751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 22 Marca 2023 Boczek jest dobry w każdej postaci. Można nie parzyć, można parzyć. Można także podpiekać . Osobiście wędzę boczek w paskach około 6 cm. Cześć zostawiam surową, a resztę parzę w 80 C przez godzinę. Dodam, że parzę w woreczkach. Od razu mam zapakowany towar. Wybór należy do ciebie. Spróbuj, jak nie pasuje to szukaj swojej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-822760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 15 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 15 Września 2023 Witam po wakacyjnej przerwie. Przyznam szczerze, że nic nie wedziłem od maja, jakoś tak nie chciało mi się i mojej rodzinie jeść kiełbas, bardziej pasztet czy kaszanka ze swoimi pomidorami, ale nadszedł czas zmian w przyszłą sobotę planuje wędzenie i chciałbym zrobić pierwszą grubszą kiełbasę. Wybrałem ten przepis Na pierwszy raz mam zamiar zrobić 5kg, posiadam alfe 10 czy jest możliwe prawidłowe jej wykonanie bez nadziewarki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-862234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 20 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 20 Września 2023 (edytowane) Po krótkim namyśle, zakupiłem nadziewarkę, nie ma co się bawić ze zwykłą maszynką Edytowane 20 Września 2023 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-863364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 20 Września 2023 Ładna czerwona. Revolution? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-863442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 20 Września 2023 6 godzin temu, wkladzik napisał(a): nie ma co się bawić ze zwykłą maszynką Brawo , inna praca Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-863443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 20 Września 2023 6 godzin temu, wkladzik napisał(a): Po krótkim namyśle, zakupiłem nadziewarkę, nie ma co się bawić ze zwykłą maszynką No to jeszcze do niej napęd i masz łapki wolne. 😉 Dobry zakup 👍 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-863447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 20 Września 2023 6 godzin temu, wkladzik napisał(a): Po krótkim namyśle, zakupiłem nadziewarkę, nie ma co się bawić ze zwykłą maszynką Bardzo dobra decyzja, niech Ci służy jak najdłużej 👏 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-863450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 20 Września 2023 Godzinę temu, quadro555 napisał(a): Ładna czerwona. Revolution? Raczej Hendi Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-863455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 20 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 20 Września 2023 (edytowane) Revolution 3l nowa 450zł, jest na allegro, w zestawie są lejki plastikowe. W sobotę rusza produkcja, narazie 5 kilo szynkowej Edytowane 20 Września 2023 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-863465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.