Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

O tak, teraz żonie się przypomniało że nazwał go szynka zrazową :)

 

No to mnie pocieszyliście ;)

Teraz przejrzę forum, pewnie są zdjęcia wyrobu z tego mięśnia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-802474
Udostępnij na innych stronach

O tak, teraz żonie się przypomniało że nazwał go szynka zrazową :)

No to mnie pocieszyliście ;)

Teraz przejrzę forum, pewnie są zdjęcia wyrobu z tego mięśnia

https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka

Czytaj, pytaj a później się bierz za robotę i nie zwalaj na żonę, że nie masz pojęcia o mięsie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-802476
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1158-czesc-iv-podzial-miesni-szynki-na-wedzonki

 

Teraz widzę że to mięsień półbłoniasty.

Bagno napisał że nie powinno się go rolować,

A co może się złego stać, jeśli bym go chciał związać sznurkiem i ładnie uformować?

 

https://m.youtube.com/watch?v=5vMlHZg-jsE

Tu fajnie jest pokazane jak można zrobić z takiego "brzydkiego" kawałka ładna szyneczkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-803242
Udostępnij na innych stronach

Pokazane jest sznurowanie baleronu oraz szynki tzw. dyszek, czyli element składający się z trzech mięśni: półbłoniasty, dwugłowy i półścięgnisty.

Ty masz mięśnie półbłoniaste, które z natury są foremne.

Jeżeli chcesz zasznurować dla efektu, to nic nie stoi na przzeszkodzie :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-803284
Udostępnij na innych stronach

Zapytam jeszcze o jedną sprawę bo kto mi lepiej powie jak nie wy :D

 

Wędzenie zaplanowałem sobie na poniedziałek, a w niedziele chciałem wszystko zasznurować i do poniedziałku by ociekało. Niestety już wiem, że będę musiał przełożyć wędzenie na wtorek. Czy mogę przygotować mięso w niedzielę aby ociekało do wtorku w lodówce?

 

Nie zrobię tego w poniedziałek, bo z domu muszę wyjść o zbójeckiej porze i wrócę dopiero późno w nocy. Kurde zawsze mam wszystko zaplanowane co do dnia a tu taka niespodzianka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-803636
Udostępnij na innych stronach

We wtorek trochę powędziłem łącznie było 30kg z czego dla mnie tylko 12kg ;).

Zrobiłem szynkę w przyprawach, wyszła dobra ale czy lepsza od normalnej.... moim zdaniem nie, choć domownicy są zachwyceni.

 

Nowy termometr jest dużo lepszy od tego badziewia co miałem, stare termometry oszukiwały o 2 stopnie.

 

Teraz myślę o pakowarce próżniowej aby dłużej przechowywac wyroby.

Widziałem tabelkę ty na forum gdzie była informacja, że mięso wędzone zapakowane można trzymać ponad 6 tygodni, a wedzonki szynki 3-4 tygodnie.

Czym się różni mieso wędzone od szynek wędzonych, że aż taka jest różnica w przechowywaniu ?

post-106356-0-37979700-1671797453_thumb.jpg

post-106356-0-92158000-1671797458_thumb.jpg

post-106356-0-27155600-1671797498_thumb.jpg

post-106356-0-17326600-1671797639_thumb.jpg

post-106356-0-64734900-1671797659_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-804796
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Ja dzisiaj po pierwszym dymieniu jestem :) Boczki i szynki czekają się parzą, natomiast kiełbasy już testowałem i mnie smakuje ;) Rano godzina osuszania w wędzarni z otwartym dachem przy 40-50 stopniach. Potem wędzenie w zakresie 40-60 (sinusoida temperatur bo muszę się nauczyć dobrze regulować temperaturę) przez 5 godzin, na końcu pół godziny z otwartym dachem 80 stopni no i parzenie w wodzie aż w środku złapie 70 stopni. Może nie wygląda za profesjonalnie ale z czasem przyjdzie pewnie i wprawa :)

post-113533-0-37532500-1674919768_thumb.jpeg

post-113533-0-70324300-1674919785_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-811517
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasy tej średnicy podpiekaj w wędzarni i nie parz. Skoro już parzyłeś to w jakim celu na koniec podniosłeś temperaturę. ,?

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-811521
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasy tej średnicy podpiekaj w wędzarni i nie parz.

Czy są jakieś przeciwwskazania żeby nie parzyć tylko podpiekać? Czy to nie jest tak, że o obróbce termicznej decyduje technologa wykonania danego produktu?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-811550
Udostępnij na innych stronach

Albo wędzenie, albo wędzenie i pieczenie, albo wędzenie i parzenie, albo wędzenie, parzenie i podwędzanie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-811955
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To wcale boczkowi nie zaszkodziło.Często rzucam boczki jako pierwsze na dno i wyciagam jako ostatnie.Boczku nie da się przeparzyć.Nawet jak osiągnie temp. wody w której się parzył 82 C to będzie dobry.

 

Witam. Pytanie z mojej strony.

Czyli mamy następujące temperatury w wyparzaniu: 

1. Szynka 67 °C

2. Boczek 75 °C

3. Karkówka 74 °C

A jak to się ma do pieczenia bezpośrednio w wędzarni po procesie wędzenia?

Jaką temperaturę wewnętrzną poszczególne rodzaje mięs powinny mieć? 

Taką samą jak powyżej?

Jaką temperaturę powinien mieć schab?

Edytowane przez dzielto
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-822210
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Moglibyście mi podpowiedzieć jak wykonać taki boczek ?

Jest to boczek "wedzony" a raczej malowany surowy oczywiście kupny. Do jakiej temperatury trzeba boczek podpiekać w wedzarni aby uzyskać taki efekt i by sie nadawał do konsupcji na kanapki ?

post-106356-0-59322400-1679496125_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-822672
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do jakiej temperatury trzeba boczek podpiekać w wedzarni aby uzyskać taki efekt i by sie nadawał do konsupcji na kanapki ?

Ja wędze boczek z innymi wędlinami w temperaturze 40^C-55^C i po wędzeniu nie podpiekam i nie parzę boczku. Wychodzi surowy i ciągliwy :) jak na Twoich zdjęciach :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-822751
Udostępnij na innych stronach

Boczek jest dobry w każdej postaci. Można nie parzyć, można parzyć. Można także podpiekać . Osobiście wędzę boczek w paskach około 6 cm. Cześć zostawiam surową, a resztę parzę w 80 C przez godzinę. Dodam, że parzę w woreczkach. Od razu mam zapakowany towar. Wybór należy do ciebie. Spróbuj, jak nie pasuje to szukaj swojej drogi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-822760
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam po wakacyjnej przerwie. Przyznam szczerze, że nic nie wedziłem od  maja, jakoś tak nie chciało mi się i mojej rodzinie jeść kiełbas, bardziej pasztet czy kaszanka ze swoimi pomidorami, ale nadszedł czas zmian ;)

w przyszłą sobotę planuje wędzenie i chciałbym zrobić pierwszą grubszą kiełbasę. 

Wybrałem ten przepis 

Na pierwszy raz mam zamiar zrobić 5kg, posiadam alfe 10 czy jest możliwe prawidłowe jej wykonanie bez nadziewarki? 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-862234
Udostępnij na innych stronach

Po krótkim namyśle, zakupiłem nadziewarkę, nie ma co się bawić ze zwykłą maszynką :D20230920_102231.thumb.jpg.aaca97a04e6ffa3badf175f599d90d59.jpg

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-863364
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, wkladzik napisał(a):

Po krótkim namyśle, zakupiłem nadziewarkę, nie ma co się bawić ze zwykłą maszynką

No to jeszcze do niej napęd i masz łapki wolne. 😉

Dobry zakup 👍

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-863447
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, wkladzik napisał(a):

Po krótkim namyśle, zakupiłem nadziewarkę, nie ma co się bawić ze zwykłą maszynką :D

Bardzo dobra decyzja, niech Ci służy jak najdłużej 👏

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-863450
Udostępnij na innych stronach

Revolution 3l nowa 450zł, jest na allegro,  w zestawie są lejki plastikowe. W sobotę rusza produkcja, narazie 5 kilo szynkowej ;)

 

 

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/7/#findComment-863465
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.