Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@arkadiusz Naucz się wpierw czytać. 

Będzie taka wątrobianka trochę wzorowana na wątrobiance Mistrza s.p Andrzeja. Pewnie by się nie obraził za tak znaczne odstepstwa od pierwowzoru.
Do rzeczy tłuszczu brakło (zrobię z warkoczy + wątroba). Co myślicie uzupełnić słoniną.? Zastanawiam się tylko zagotować i zemlec i dać taka do farszu, czy zmielić i dać do farszu, a w parzeniu zaparzy się. Bardziej skłaniam się ku pierwszemu, sparzoną i dodana do farszu. Ale może ktoś coś.

 

Maciekzbrzegu, wymienił dwa składniki i do tych dwóch składników się ustosunkowałem, a nie do całej pozostałe nie opisanej technologii nie napisał co jeszcze zamierza lub nie zamierza zmienić lub dodać, jak również jaki ma być efekt końcowy

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-705864
Udostępnij na innych stronach

Ok.I niech tak zostanie.Dziś święto ludzi pracy i nie mam ochoty na targanie się po szczękach.EOT Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-705865
Udostępnij na innych stronach

Na słoninie też wychodzi. Gotowałem razem z mięsem. Andrzej dobrał jak dla mnie idealnie balans wątroba, rosół versus mięsa. Będzie to chyba jeden z moich ulubionych wyrobów na zagospodarowanie mięs takich kłopotliwych a to warkocz a to ścinki itd. Jak dla mnie tłuszczu tak 30 % +. Wiadomo że to nie apteka. Wiem że będzie odbiegał od pierwowzoru. Tym razem ponieważ zapomniałem jelit to poszła do słoików. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-706015
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo że to nie apteka.

:clap: :clap: :clap: :clap:

[Dodano: 02 maj 2021 - 20:23]

 

 

Tym razem ponieważ zapomniałem jelit to poszła do słoików.

Ja daję do puszek. Jest super. :D

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-706067
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Kochani powiedzcie mi czego unikać ,lub czego dodać do kiszki pasztetowej aby była smarowna, ale dała sie jednocześnie pokroić w grubsze plasterki  :angel:  :facepalm:  Dzieciaki moje lubią właśnie taką konsystencję, a mnie zawsze wychodzi ciut za zwięzła  :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743882
Udostępnij na innych stronach

 

Smarowność to przede wszystkim dodatek rosołu,następniej mielenie. Zaczął bym od większej ilości rosołu. Andrzej w pierwszej wersji miał skórki jak dobrze pamiętam później z nich zrezygnował, przeszedł też na drobniejsze mielenie.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743897
Udostępnij na innych stronach

Smarowność to przede wszystkim dodatek rosołu,następniej mielenie. Zaczął bym od większej ilości rosołu. Andrzej w pierwszej wersji miał skórki jak dobrze pamiętam później z nich zrezygnował, przeszedł też na drobniejsze mielenie.

Dzięki  :) A wiesz może jak wpływa na konsystencje dodatek bułki i kaszy manny ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743899
Udostępnij na innych stronach

Nie. Domysł że trzyma wilgoc i spaja. Ale to domysł nie wiedzą Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743900
Udostępnij na innych stronach

 

 

czego dodać do kiszki pasztetowej aby była smarowna, ale dała sie jednocześnie pokroić w grubsze plasterki 
Już to Ci pisałem na FB - wywar/rosół  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743943
Udostępnij na innych stronach

Mogę jeszcze tylko dodać, iż miałem przyjemność i zaszczyt wymienić z śp. Andrzejem spostrzeżenia moje skromne na temat jelit że pękają. Myślę iż Andrzej jako propagator leberki nie miałby nic przeciwko temu że u publicznie Jego odpowiedź cytuje "Robię zawsze około 5do 10kg leberki jednorazowo i parzę w garnku 33litrowym. Wodę grzeję do temperatury około 80 st wkładam leberki do wody i staram utrzymać tem.w granicach 75-80st

Po sparzeniu zawsze do zimnej wody i później na kije jak jeszcze letnie to do wędzarni na około 2godz.i gotowe ." Andrzej zalecał wyjmowanie leberki cedzakiem/zwanym w innych regionach druszlakiem. Pocieszał mnie ze pękanie jelit zdarza się najlepszym. ????

W moim odczuciu przy moim skromnym doświadczeniu parzenie leberki to najbardziej wymagający element produkcji. A stosowanie jelita miast np. słoika to +10 punktów do produktu. Teraz jak będę robił to zrobię w worze. Pakowarka vacum i do parzenia. Jak pęknie to będzie pasztet w worze.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743952
Udostępnij na innych stronach

@Maciekzbrzegu,

 

 

 

druszlakiem

 

 

Jako człowiek z dawnej prowincji zwanej krzyżacką pozwól Maćku, że zacytuję :

 

Poprawny zapis to durszlak. Durszlak to dziurkowane naczynie służące do odcedzania wody, sitko, cedzak. Durszlak jest wyrazem pochodzenia niemieckiego  

 

 

 

Wodę grzeję do temperatury około 80 st wkładam leberki do wody i staram utrzymać tem.w granicach 75-80st

 

Przy leberce najważniejsze nie nabijać jelita na maksa, raczej luźno i temperatura parzenia oscylująca w granicach 75 stopni.

No i od kiedy zacząłem stosować jelita wołowe środkowe proste, problem pękania zniknął bezpowrotnie.  :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743963
Udostępnij na innych stronach

Przy leberce najważniejsze nie nabijać jelita na maksa, raczej luźno i temperatura parzenia oscylująca w granicach 75 stopni. No i od kiedy zacząłem stosować jelita wołowe środkowe proste, problem pękania zniknął bezpowrotnie. 

Robię w wp. zgodnie z zasadami podanymi powyżej przez Piotra pis-pana i nigdy żadna leberka nie pękła.

Niestety, nie mogę tego samego powiedzieć o krupniokach  :facepalm:

Co do smarowności: odpowiednia ilość tłuszczu i trochę rosołu.

Nie może też być za dużo kolagenu.

To nie może być tępy, chudy produkt poluzowany rosołem  :no:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743972
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Ile razy robię kiełbasy to dziękuję śp. Andrzejowi za ten przepis. Wszystkie wątpliwe mięsa zwłaszcza warkocze trafiają do tego wyrobu. A w innym mi psują go A wątrąbianja jest pyszny. Dzięki Andrzej. Kręć wędź Tam wyroby bo i kiedyś ją tam przyjdę.

Dziś też klasyfikacji i wątrąbianka.Wedlug Andrzeja skład inny ale ten smak

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-790256
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile razy robię kiełbasy to dziękuję śp. Andrzejowi za ten przepis
  A ja kiedy robie a'la oscypki 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-790267
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Czy robiąc ten wyrób w słoikach zastosować pasteryzację czy tyndalizację?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-876771
Udostępnij na innych stronach

To zależy jak i gdzie leży 😁 . Jak długo i gdzie . Jak miesiąc dwa w lodówce to ja pasteryzuje. Jak w spiżarni (wyższa temp) i /lub  dłuższej to tyndalizacja.

Poczekaj (czyli  pasteryzuj , jak trzeba będzie to jeszcze z dwa razy zagotujesz) może Siby o większym doświadczeniu skorygują lub potwierdzą

 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
  • Like 1
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-876809
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, wróbel75 napisał(a):

Czy robiąc ten wyrób w słoikach zastosować pasteryzację czy tyndalizację?

Obowiązkowo tyndalizację.

Tego nie robi się na raty tylko dobę po dobie ze względu na cykl rozwoju mikroorganizmów.

Jeżeli planujesz konsumpcję w ciągu tygodnia + lodówka to wystarczy pasteryzacja.

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-876812
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

Jeżeli planujesz konsumpcję w ciągu tygodnia + lodówka to wystarczy pasteryzacja

Właśnie zastanawiałem się czy po tyndalizacji "nie rozciapie" się wsad lub nie wyjdzie z tego smalec z wątróbką. A nie potrafię robić małych ilości więc pasteryzacja była by bez sensu 🙂

Dziękuję EAnno 😘

 

2 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Jak miesiąc dwa w lodówce to ja pasteryzuje

Naprawdę pasztet wytrzymuje dwa miesiące w lodówce po pasteryzacji? Kurcze myślałem że z tydzień, dwa to już max.

Dziękuję Maćku

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-876862
Udostępnij na innych stronach

Chciałem Wam dać po serduszku ale chyba coś robią, bo wyskakuje komunikat "dzisiaj nie możesz dać nowej reakcji"🤨

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-876866
Udostępnij na innych stronach

W dniu 12.11.2023 o 10:48, wróbel75 napisał(a):

Właśnie zastanawiałem się czy po tyndalizacji "nie rozciapie" się wsad lub nie wyjdzie z tego smalec z wątróbką.

Nic się nie rozciapi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-877186
Udostępnij na innych stronach

Policz sobie za pomocą prostego działania:

Jeśli na 5,00 kg surowca bierzesz 0,09 kg soli,

to na 2,00 kg surowca bierzesz x soli

Teraz działanie:

x= (2,00 x 0,09) : 5,00

to:

2,00 kg x 0,09 kg = 0,18 kg

0,18 kg : 5,00 kg = 0,036 kg

x = 0,036 kg

Czyli na 2 kg surowca potrzebujesz w tym wypadku 0,036 kg soli.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-878046
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, paszeko napisał(a):

moze mi ktos napisac ten przepis na 2kg produktu?dzieki i pozdrawiam.

Powiedz że żartujesz.

Jak już masz problem z podstawą matematyki, to każdy składnik ze strony pierwszej podziel na 5 i pomnóż przez 2. Wynik to będzie to czego szukasz.

Jeśli produktu końcowego (wątrobianki) chcesz 2kg to dodaj do tego ok 20-30%

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-878047
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, paszeko napisał(a):

moze mi ktos napisac ten przepis na 2kg produktu?dzieki i pozdrawiam.

Zrób 2.5 kg, będzie prościej.:D

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-878145
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.