TOSHIBA Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) @arkadiusz Naucz się wpierw czytać. Będzie taka wątrobianka trochę wzorowana na wątrobiance Mistrza s.p Andrzeja. Pewnie by się nie obraził za tak znaczne odstepstwa od pierwowzoru.Do rzeczy tłuszczu brakło (zrobię z warkoczy + wątroba). Co myślicie uzupełnić słoniną.? Zastanawiam się tylko zagotować i zemlec i dać taka do farszu, czy zmielić i dać do farszu, a w parzeniu zaparzy się. Bardziej skłaniam się ku pierwszemu, sparzoną i dodana do farszu. Ale może ktoś coś. Maciekzbrzegu, wymienił dwa składniki i do tych dwóch składników się ustosunkowałem, a nie do całej pozostałe nie opisanej technologii nie napisał co jeszcze zamierza lub nie zamierza zmienić lub dodać, jak również jaki ma być efekt końcowy Edytowane 1 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-705864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) Ok.I niech tak zostanie.Dziś święto ludzi pracy i nie mam ochoty na targanie się po szczękach.EOT Edytowane 1 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-705865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 2 Maja 2021 (edytowane) Na słoninie też wychodzi. Gotowałem razem z mięsem. Andrzej dobrał jak dla mnie idealnie balans wątroba, rosół versus mięsa. Będzie to chyba jeden z moich ulubionych wyrobów na zagospodarowanie mięs takich kłopotliwych a to warkocz a to ścinki itd. Jak dla mnie tłuszczu tak 30 % +. Wiadomo że to nie apteka. Wiem że będzie odbiegał od pierwowzoru. Tym razem ponieważ zapomniałem jelit to poszła do słoików. Edytowane 2 Maja 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-706015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 2 Maja 2021 (edytowane) Wiadomo że to nie apteka. :clap: :clap:[Dodano: 02 maj 2021 - 20:23] Tym razem ponieważ zapomniałem jelit to poszła do słoików.Ja daję do puszek. Jest super. Edytowane 2 Maja 2021 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-706067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Kochani powiedzcie mi czego unikać ,lub czego dodać do kiszki pasztetowej aby była smarowna, ale dała sie jednocześnie pokroić w grubsze plasterki Dzieciaki moje lubią właśnie taką konsystencję, a mnie zawsze wychodzi ciut za zwięzła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Smarowność to przede wszystkim dodatek rosołu,następniej mielenie. Zaczął bym od większej ilości rosołu. Andrzej w pierwszej wersji miał skórki jak dobrze pamiętam później z nich zrezygnował, przeszedł też na drobniejsze mielenie. Edytowane 11 Stycznia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Smarowność to przede wszystkim dodatek rosołu,następniej mielenie. Zaczął bym od większej ilości rosołu. Andrzej w pierwszej wersji miał skórki jak dobrze pamiętam później z nich zrezygnował, przeszedł też na drobniejsze mielenie.Dzięki A wiesz może jak wpływa na konsystencje dodatek bułki i kaszy manny ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Nie. Domysł że trzyma wilgoc i spaja. Ale to domysł nie wiedzą Edytowane 11 Stycznia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 11 Stycznia 2022 czego dodać do kiszki pasztetowej aby była smarowna, ale dała sie jednocześnie pokroić w grubsze plasterki Już to Ci pisałem na FB - wywar/rosół Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Mogę jeszcze tylko dodać, iż miałem przyjemność i zaszczyt wymienić z śp. Andrzejem spostrzeżenia moje skromne na temat jelit że pękają. Myślę iż Andrzej jako propagator leberki nie miałby nic przeciwko temu że u publicznie Jego odpowiedź cytuje "Robię zawsze około 5do 10kg leberki jednorazowo i parzę w garnku 33litrowym. Wodę grzeję do temperatury około 80 st wkładam leberki do wody i staram utrzymać tem.w granicach 75-80stPo sparzeniu zawsze do zimnej wody i później na kije jak jeszcze letnie to do wędzarni na około 2godz.i gotowe ." Andrzej zalecał wyjmowanie leberki cedzakiem/zwanym w innych regionach druszlakiem. Pocieszał mnie ze pękanie jelit zdarza się najlepszym. ???? W moim odczuciu przy moim skromnym doświadczeniu parzenie leberki to najbardziej wymagający element produkcji. A stosowanie jelita miast np. słoika to +10 punktów do produktu. Teraz jak będę robił to zrobię w worze. Pakowarka vacum i do parzenia. Jak pęknie to będzie pasztet w worze. Edytowane 11 Stycznia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 11 Stycznia 2022 (edytowane) @Maciekzbrzegu, druszlakiem Jako człowiek z dawnej prowincji zwanej krzyżacką pozwól Maćku, że zacytuję : Poprawny zapis to durszlak. Durszlak to dziurkowane naczynie służące do odcedzania wody, sitko, cedzak. Durszlak jest wyrazem pochodzenia niemieckiego Wodę grzeję do temperatury około 80 st wkładam leberki do wody i staram utrzymać tem.w granicach 75-80st Przy leberce najważniejsze nie nabijać jelita na maksa, raczej luźno i temperatura parzenia oscylująca w granicach 75 stopni.No i od kiedy zacząłem stosować jelita wołowe środkowe proste, problem pękania zniknął bezpowrotnie. Edytowane 11 Stycznia 2022 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Przy leberce najważniejsze nie nabijać jelita na maksa, raczej luźno i temperatura parzenia oscylująca w granicach 75 stopni. No i od kiedy zacząłem stosować jelita wołowe środkowe proste, problem pękania zniknął bezpowrotnie. Robię w wp. zgodnie z zasadami podanymi powyżej przez Piotra pis-pana i nigdy żadna leberka nie pękła.Niestety, nie mogę tego samego powiedzieć o krupniokach Co do smarowności: odpowiednia ilość tłuszczu i trochę rosołu.Nie może też być za dużo kolagenu.To nie może być tępy, chudy produkt poluzowany rosołem Edytowane 11 Stycznia 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-743972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 4 Października 2022 (edytowane) Ile razy robię kiełbasy to dziękuję śp. Andrzejowi za ten przepis. Wszystkie wątpliwe mięsa zwłaszcza warkocze trafiają do tego wyrobu. A w innym mi psują go A wątrąbianja jest pyszny. Dzięki Andrzej. Kręć wędź Tam wyroby bo i kiedyś ją tam przyjdę.Dziś też klasyfikacji i wątrąbianka.Wedlug Andrzeja skład inny ale ten smak Edytowane 4 Października 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-790256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 4 Października 2022 Ile razy robię kiełbasy to dziękuję śp. Andrzejowi za ten przepis A ja kiedy robie a'la oscypki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-790267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 11 Listopada 2023 Czy robiąc ten wyrób w słoikach zastosować pasteryzację czy tyndalizację? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-876771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 12 Listopada 2023 (edytowane) To zależy jak i gdzie leży 😁 . Jak długo i gdzie . Jak miesiąc dwa w lodówce to ja pasteryzuje. Jak w spiżarni (wyższa temp) i /lub dłuższej to tyndalizacja. Poczekaj (czyli pasteryzuj , jak trzeba będzie to jeszcze z dwa razy zagotujesz) może Siby o większym doświadczeniu skorygują lub potwierdzą Edytowane 12 Listopada 2023 przez Maciekzbrzegu 1 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-876809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 12 Listopada 2023 9 godzin temu, wróbel75 napisał(a): Czy robiąc ten wyrób w słoikach zastosować pasteryzację czy tyndalizację? Obowiązkowo tyndalizację. Tego nie robi się na raty tylko dobę po dobie ze względu na cykl rozwoju mikroorganizmów. Jeżeli planujesz konsumpcję w ciągu tygodnia + lodówka to wystarczy pasteryzacja. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-876812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 12 Listopada 2023 2 godziny temu, EAnna napisał(a): Jeżeli planujesz konsumpcję w ciągu tygodnia + lodówka to wystarczy pasteryzacja Właśnie zastanawiałem się czy po tyndalizacji "nie rozciapie" się wsad lub nie wyjdzie z tego smalec z wątróbką. A nie potrafię robić małych ilości więc pasteryzacja była by bez sensu 🙂 Dziękuję EAnno 😘 2 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a): Jak miesiąc dwa w lodówce to ja pasteryzuje Naprawdę pasztet wytrzymuje dwa miesiące w lodówce po pasteryzacji? Kurcze myślałem że z tydzień, dwa to już max. Dziękuję Maćku Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-876862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 12 Listopada 2023 Chciałem Wam dać po serduszku ale chyba coś robią, bo wyskakuje komunikat "dzisiaj nie możesz dać nowej reakcji"🤨 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-876866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 12 Listopada 2023 Widać miałem szczęście. 😁. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-876884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 13 Listopada 2023 W dniu 12.11.2023 o 10:48, wróbel75 napisał(a): Właśnie zastanawiałem się czy po tyndalizacji "nie rozciapie" się wsad lub nie wyjdzie z tego smalec z wątróbką. Nic się nie rozciapi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-877186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 16 Listopada 2023 moze mi ktos napisac ten przepis na 2kg produktu?dzieki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-878038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 16 Listopada 2023 Policz sobie za pomocą prostego działania: Jeśli na 5,00 kg surowca bierzesz 0,09 kg soli, to na 2,00 kg surowca bierzesz x soli Teraz działanie: x= (2,00 x 0,09) : 5,00 to: 2,00 kg x 0,09 kg = 0,18 kg 0,18 kg : 5,00 kg = 0,036 kg x = 0,036 kg Czyli na 2 kg surowca potrzebujesz w tym wypadku 0,036 kg soli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-878046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 16 Listopada 2023 33 minuty temu, paszeko napisał(a): moze mi ktos napisac ten przepis na 2kg produktu?dzieki i pozdrawiam. Powiedz że żartujesz. Jak już masz problem z podstawą matematyki, to każdy składnik ze strony pierwszej podziel na 5 i pomnóż przez 2. Wynik to będzie to czego szukasz. Jeśli produktu końcowego (wątrobianki) chcesz 2kg to dodaj do tego ok 20-30% Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-878047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 16 Listopada 2023 7 godzin temu, paszeko napisał(a): moze mi ktos napisac ten przepis na 2kg produktu?dzieki i pozdrawiam. Zrób 2.5 kg, będzie prościej. 1 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/10/#findComment-878145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.