Grzes7908 Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3576 Opublikowano 26 Września 2022 Koleżanko EAnno, szkoda tylko że na mój organizm takie "regulacje" dają słaby efekt bo niestety ważę 130 kg Ha ha ha ;-))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3577 Opublikowano 26 Września 2022 Chyba czegoś nie rozumie Pewnie nie Ty jeden Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3578 Opublikowano 26 Września 2022 Czy to znaczy, że robisz rzadko smaczne wędliny które Tobie smakują a i tak degustatorzy się niemi zajadają ? Co bym nie zrobił ( w większości odtworzone z tego forum lub PW) smakuje wszystkim oprócz mnie. Przez pierwsze dwa-trzy dni jem, ale nawet nie czuję dymu.Nie oznacza to że robię niedobre wyroby czy w ogóle rzadko je wykonuję. To jest tak jak pisali poprzednicy, robisz czegoś dużo a po pracy nie masz na to ochoty. Nie masz tak w domu że osoba która ugotowała np. obiad nie jest głodna, choć go nie jadła? (I nie mam na myśli że w czasie gotowania zjadła 5 pączków ) Pewnie nie Ty jeden Rozwiniesz? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3579 Opublikowano 26 Września 2022 Wróbel75 ,też nie rozumiem , może jesteś przepracowany ?, chyba nie robisz wędlin z musu lub pod presją? , gdy nie czujesz zadowolenia lub smaku to po co to robić Oczywiście zrobisz jak chcesz , ale powinieneś wziąć urlop " od wędzarni ". Z reguły po urlopie wraca ochota do uprawiania hobby . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3580 Opublikowano 26 Września 2022 (edytowane) Tak rozwinę ,nie robie czegoś co mi nie smakuje ,to wszystko a juz nie daję innym ,ot taki jestem Edytowane 26 Września 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3581 Opublikowano 26 Września 2022 Pacan Wojciechu nie pisz czegoś czego nie przeczytałeś.Nigdzie nie napisałem że mnie to nie kręci, że nie sprawia mi radości. Po prostu smak na wykonaną wędlinę wraca po kilku dniach od jej wykonania. Tak rozwinę ,nie robie czegoś co mi nie smakuje ,to wszystko a juz nie daję innym ,ot taki jestem Nigdzie nie napisałem że robię niesmaczne wyroby.[Dodano: 26 wrz 2022 - 22:34]To że mi nie smakuje bo się "przesyciłem" wykonując nie jest równoznaczne z tym że wyrób jest niesmaczny.Po co dokładać jakieś ideologie?! Gdyby wyroby były niesmaczne nie miały by tylu odbiorców i pewnie tyle lat bym tego nie robił, bo i po co? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3582 Opublikowano 27 Września 2022 Ale fakt @wrobel75 zamieszanie to napisałeś. Dopiero w ostatnim Twoim wpisie zrozumiałem. Ja swego czasu ważyłem surowce mięso przyprawy przed (i dalej to robię )i ilość kiełbasy bezpośrednio po nabiciu w jelito. I zawsze mi brakowało .Kot na zewnątrz, pies na stół nie wskoczy, ja nie winny pewnie jakieś siły nieczyste.Fakt można się przejść przy robocie. Ja że rzadko robię to jeszcze tego nie miałem. Ale jak bym często robił to pewnie tak. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3583 Opublikowano 27 Września 2022 (edytowane) Tak rozwinę ,nie robie czegoś co mi nie smakuje ,to wszystko a juz nie daję innym ,ot taki jestem Nigdzie nie napisałem że robię niesmaczne wyroby. Co bym nie zrobił ( w większości odtworzone z tego forum lub PW) smakuje wszystkim oprócz mnie. Przez pierwsze dwa-trzy dni jem, ale nawet nie czuję dymu. To że mi nie smakuje bo się "przesyciłem" wykonując nie jest równoznaczne z tym że wyrób jest niesmaczny. Po co dokładać jakieś ideologie?! Nikt nie dorabia ideologi przeczytaj ze zrozumieniem co napisałeś. Troszkę pokręciłeś , wystarczyło napisać o przejedzeniu, przesyceniu i po sprawie, tak z tekstu wynika, że robisz coś co Tobie nie smakuje uszczęśliwiając innych. Teraz zrozumiałem co miałeś na myśli życzę udanych i smacznych wyrobów mam nadzieję, że kiedyś będę miał okazje posmakować Twoich wyrobów . Edytowane 27 Września 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3584 Opublikowano 27 Września 2022 (edytowane) Nikt nie dorabia ideologi przeczytaj ze zrozumieniem co napisałeś. Pierwszy który zaznaczyłeś na czerwono to słowa Muskiego a nie moje.Troszkę pokręciłeś , wystarczyło napisać o przejedzeniu, przesyceniu i po sprawie, tak z tekstu wynika, że robisz coś co Tobie nie smakuje uszczęśliwiając innych. Jeśli rzeczywiście tak to odebraliście, to przepraszam, choć część forumowiczów zrozumiała (o co mi chodziło). No ale ok. Nie zrobiłem tego celowo. Teraz zrozumiałem co miałeś na myśli życzę udanych i smacznych wyrobów Gdybym napisał że robię super wyroby, to ktoś by odebrał to znowu za zadzieranie nosa. Trzeba ważyć słowa. Poza tym ja nigdy nie napiszę że robię coś super bo po pierwsze daaaaleko mi do doskonałości a po drugie to są tendencyjne słowa.Ale tak jak Grzewlod napisałeś wystarczą udane i smaczne mam nadzieję, że kiedyś będę miał okazje posmakować Twoich wyrobów . Wierzę że tak się stanie Ps.Cofnąłem się do swojego pierwszego wpisu i kurcze naprawdę napisałem to o co mi chodziło. Może tylko nie dodałem że zaraz po wykonaniu. A to "rzadko" dotyczyło głównie kabanosów. To jest (chyba) jedyna wędlina która mi smakuje od pierwszego kęsa farszu do ostatniego pętka (ale może też dlatego że sporadycznie je robię)Ok. ale nie ciągnę już tego i jeszcze raz przepraszam tych których wprowadziłem w błąd. Edytowane 27 Września 2022 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3585 Opublikowano 27 Września 2022 Oj wygląda na to ,że nasi moderatorzy maja w tym temacie ze 40 stron do usunięcia = sporo pracy qruca bomba Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3586 Opublikowano 27 Września 2022 (edytowane) Oj wygląda na to ,że nasi moderatorzy maja w tym temacie ze 40 stron do usunięcia = sporo pracy qruca bomba Zacząłem ten temat czytać od początku, bo nurtowała mnie jedna sprawa, a po co pytać skoro zaraz się usłyszy "tyle lat na forum i tego nie wiesz" lub "użyj wyszukiwarki" (takie są coraz częściej realia naszego forum lub po prostu się ludzie nie odzywają). I dopiero po 2 dniach na 18str. uzyskałem odpowiedź (czytam w pracy między klientami).W między czasie naczytałem się sporo o soli, peklosoli czy soli morskiej i sposobach peklowania. A temat dotyczy jednej konkretnej kiełbasy Edytowane 27 Września 2022 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3587 Opublikowano 27 Września 2022 I dopiero po 2 dniach na 18str. uzyskałem odpowiedź Toteż trzeba by odsiać ziarno od plew - niestety nie mam uprawnień Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3588 Opublikowano 27 Września 2022 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3589 Opublikowano 27 Września 2022 I to jest dobry pomysł do "plastyki" Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-789233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3590 Opublikowano 8 Października 2022 170 stopni ,temperatura w porządku , tylko 7 minut trochę za krótko pieczona Kaczki są nosicielami salmonelli Nie muszą mieć objawów choroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-790833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3591 Opublikowano 8 Października 2022 temp. 62 stopni to za mało ,bakterie giną dopiero przy temp. 67 ipół stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-790899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3592 Opublikowano 8 Października 2022 (edytowane) Napisano dziś, 19:54 nestor, dnia 08 Paź 2022 - 12:53, napisał: 170 stopni ,temperatura w porządku , tylko 7 minut trochę za krótko pieczona @nestor(ku), pierś kaczki była obrabiana termicznie 120 min (2h) w temp. 62 st.C. Te 7 min w 170 st. to prawdopodobnie w celu uzyskania na powierzchni skórki. emp. 62 stopni to za mało ,bakterie giną dopiero przy temp. 67 ipół stopniaPanie Doktorze,67,5st.C to tzw. temperatura chwilowa, powodująca zamieranie bakterii salmonelli.Długotrwałe ogrzewanie w niższych temperaturach daje ten sam efekt.Są publikacje opisujące ten proces i podające wykresy pól skutecznej pasteryzacji. Edytowane 8 Października 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-790901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3593 Opublikowano 8 Października 2022 Nie wolno robić eksperymentów ze zdrowiem ludzkim.Literatura podaje 70st. jaką bezpieczną.My też parzymy wędliny do 70 stopni.Widziałem też w tv. kucharza który namawiał do pieczenia drobiu w temp.60 stopni .Inna znowu specjalistka smażyła mielone kotlety z kaczki.Ja pamiętam jak kilkadziesiąt lat temu,jajka kacze używano tylko do pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-790903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3594 Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) MOi kochani. Zakochalam sie, snie po nocach o takim szczesciu. No ale chce znac wasza opinie. La Pavoni PPG 16 https://coffeeorbust.com/best-espresso-machines/manual/ Jesli macie pojecie, to prosze o uwagi w kazda strone. Edytowane 9 Października 2022 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-790942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3595 Opublikowano 9 Października 2022 Myślę że jeżeli już się zakochałaś w ręcznym profesjonalnym expressie do robienia espresso, to osobiście wolałbym dołożyć parę groszy i kupić klasyka "La Pavoni", najlepszą jak do tej pory na świecie maszynę tego typu . https://www.amazon.com/Pavoni-PC-16-Professional-Espresso-Machine/dp/B00004S9GH/ref=sr_1_9?crid=QWAQFS57ZFWF&keywords=Microcasa+a+Leva+Espresso+Machine&qid=1665304813&sprefix=microcasa+a+leva+espresso+machine+%2Caps%2C219&sr=8-9 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-790947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3596 Opublikowano 9 Października 2022 Jarku, skarbie przeciez to ta sama maszyna o krora pytam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-790953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3597 Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Pytasz o tą Droga Aniu, a to nie jet to samo niestety, nieco się różni ten "Micro" model https://www.amazon.com/dp/B01N8P1J4S/?tag=ctstechco-20 a że różnią się nieco, a to nieco swoje robi, więc dla tego wybrałbym osobiście tą "Normalnych rozmiarów" tradycyjną La Pavoni. Tak czy owak, to klasyka sama w sobie, i najlepszy sprzęt do tradycyjnego espresso robionego w domciu . Edytowane 9 Października 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-790956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3598 Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Są publikacje opisujące ten proces i podające wykresy pól skutecznej pasteryzacji. Tutaj od str. 14 :https://www.wetgiw.gov.pl/download/Eliminacja-drobnoustrojow-stabilizacja-i-technologia-plotkow,3590.pdf Edytowane 9 Października 2022 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-790959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #3599 Opublikowano 9 Października 2022 Tutaj od str. 14 Bardzo dziękuję za tę publikację.To powinno rozwiać wiele wątpliwości dot. bezpieczeństwa obróbki sous vide.Dedykuję szczególnie kol. @nestor. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-790976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3600 Opublikowano 28 Grudnia 2022 (edytowane) Bla bla. Był święta i po świętach . W Święta brakło trochę garnków. Może nie brakło a to nie takie. Mam kilka z Ikei wiem nie top marka kupiłem tak z 14 lat temu.Ake dobre to myślę kupię następne bo promocja . Kupiłem w Ikei ta sama linia 365 + . I jak myślicie ta sama jakość? . I tu a ..... Jak my psujemy świat. No cóż nie oddam bo inne pewnie będą podobne. I tak patrzę to co kiedyś było shitem dziś średnia półka , kiedyś jak był produkt ekonomiczny dziś luksusowy. Edytowane 28 Grudnia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/144/#findComment-805541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.