EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Grudnia 2007 miałem zastosowany sznurek bawełnianyWpadłam na ten sam pomysł i zastosowałam we wczorajszej, pierwszej szynkowarkowej produkcji. Całe szczęście, bo prawdopodobnie przy wyjmowaniu uszkodziłabym zawartość. A tak wyszło jak na zdjeciu. Dodam, że zrobiłam wsad z wszystkiego, co było w domu, to znaczy boczek + polędwiczka z indyka. Ponieważ nie zmieściło się wszysto do szynkowarki, pozostałości i jeden ugotowany ozorek zapakowałam do osłonki. Stąd te dwa różne produkty na półmisku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Grudnia 2007 JA CIE PIERDZIU! ALE ŁADNE !!! :grin: Z czym jest ozorek i jak poradziłaś sobie z różnymi czasami parzenia ? Chodzi mi o to, że ozorki wymagają dużo dłuższego czasu gotowania. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Tomku, czytać uważnie :lol: ...nie zmieściło się wszysto do szynkowarki, pozostałości i jeden ugotowany ozorek zapakowałam do osłonki. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Grudnia 2007 EAnno!Te wzorki są stokroć ładniejsze niż w mortadeli z misiem. Świetnie wyszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Te wzorki są W którymś z postów czytałam coś w tym rodzaju, że dobrze zrobiony blok powinien wyróżniać się dobraną kolorystyką. A tu wyszła taka pstrokacizna; ale na szczęście wszystkim ... smakowało. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Pięknie wyglądają knajpianie posiłki. A tak smakują że trzeba je popijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Grudnia 2007 W którymś z postów czytałam coś w tym rodzaju, że dobrze zrobiony blok powinien wyróżniać się dobraną kolorystyką. A tu wyszła taka pstrokaciznaTo się tyczyło wyrobów jako blok z jednego rodzaju mięsa - u Ciebie jest to łączenie farszów, taka feria barw w tym przypadku to zaleta Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Marca 2010 Witam Jakich woreczków używacie do takiego szynkowaru? Ja używam worków do pieczenie. Jednak z uwagi na ich wymiar zdarza się że czasem któryś pęknie i wiadomo. :devil: Są ciut za krótkie do tej praski. Wstawiałem dystans zmniejszając długość wsadu, ale przecież nie o to chodzi. Parzę w zatopieniu. Robiłem też w osłonkach poliamidowych, ale po co osłonki. Jak osłonki to można w barierowej bez praski. Może macie jakiś sprawdzone opakowanie na wsad do tego typu praski? Pozdrawiam :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Marca 2010 Witam.Beiot, w takiej prasce to ja bez woreczków szynkowarzę. Tylko dobrze podłożyć papier pergaminowy tak jak do ciasta, żeby łatwiej zawartość odeszła od ścianek a zwłaszcza spodu bo przy ściankach to nożem przejedziesz. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Marca 2010 Gonzo, ale w takiej sytuacji nie topisz całej praski. raz robiłem nie zatapiając i w środku wyszła surowa przy takich samych warunkach jak zawsze. SMORODINA, ja też tak robię tylko do osłonki trudniej wkładać np. boczek w płatach, czy golonkę. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Marca 2010 Boczek owijam w folię celulozową.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Marca 2010 Proponowałbym zainteresować się rękawami do pieczenia. Ostatnio w Carrefour zaopatrzyłem się na jakiś czas, bo 3 m w opakowaniu za 1,19 zł, to żaden wydatek.Zapewniam, że sprawdzą się doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Marca 2010 Boczek owijam w folię celulozową.ale woda jest poniżej górnej krawędzi szynkowarki? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Marca 2010 Całe ustrojstwo jest zatopione . Tylko bardzo szczelnie i ścisło owijam(kilka warstw) Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Marca 2010 Całe ustrojstwo jest zatopione . Tylko bardzo szczelnie i ścisło owijam(kilka warstw)Muszę spróbować. Mam taką folię. Torebek używam jaan 35x40 i są za małe po wypełnieniu Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Marca 2010 Jakich woreczków używacie do takiego szynkowaru?Mam taką praskę od miro, folia do tych prasek też jest u miro w sklepie :smile: [ Dodano: Czw 18 Mar, 2010 15:14 ] https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=126569#126569 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Marca 2010 Witam.Beiot, fakt nie da się zatopić :mellow: ale woda jest zawsze trochę wyżej od wsadu.robiłem kilka razy golonkę i zawsze wychodziła dobra.Może za krótko parzyłeś.Moja szynkowarka ma wymiary 10x10x25. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Marca 2010 Beiot za krótko parzyłeś.Ja swojego nie zatapiam i wsad mam wyżej od lustra wody i jest ok.Zawijam tylko w folię celulozową. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Marca 2010 Procedury produkcyjne parzenia - gotowania wyrobów mięsnych prasowanych w praskach przewidują ich parzenie całkowicie zanurzonych w wodzie by proces parzenia przebiegał jednakowo ze wszystkich stron. Każdy robi jak uważa . Wszystkim propagującym inne metody parzenia proponuję parzenie kiełbas, kaszanek, salcesonów itd. zanurzonych w wodzie tylko do wysokości trzech czwartych . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Marca 2010 Dziadek, pewnie nie uwierzysz, ale w tym temacie całkowicie się z Tobą zgadza i sam bym nie ujął tego problemu lepiej niż Ty. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Marca 2010 Witam Jakich woreczków używacie do takiego szynkowaru? Używam termokurczliwych osłonek od Mira o średnicy fi 180 [mm]. Wiem, że można parzyć bez praski, ale kwestia kształtu dopasowania do kanapek jest priorytetem, jak się robi tosty to lepiej wygląda kwadrat niż koło :-) Poza tym praski mam już lekko zużyte i osłonka pozwala na łatwe utrzymanie w czystości ich a także na bezproblemowe wyjmowanie wsadu tym lepiej jak się zostawi dłuższe końcówki przy wiązaniu końcówek. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Marca 2010 Procedury produkcyjne parzenia - gotowania wyrobów mięsnych prasowanych w praskach przewidują ich parzenie całkowicie zanurzonych w wodzie by proces parzenia przebiegał jednakowo ze wszystkich stron. Każdy robi jak uważa . Wszystkim propagującym inne metody parzenia proponuję parzenie kiełbas, kaszanek, salcesonów itd. zanurzonych w wodzie tylko do wysokości trzech czwartych . Pozdrawiam Czyli parzenie w zwykłym szynkowarze to zwykła lipa. Procedury produkcyjne doprowadziły do tego że powstało to forum. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Marca 2010 A ja parzę w osłonkach barierowych wsadzonych do szynkowara bo tak jak Papli kształt prostokątny bardziej mi się podoba :grin: ( i zanurzam cały szynkowar) . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Marca 2010 przewidują ich parzenie całkowicie zanurzonych w wodzie by proces parzenia przebiegał jednakowo ze wszystkich stron.Wątek dotyczy parzenia w wodzie w garnkach , kotłach . Nie wspomniałem ani słowem o atmosach, autoklawach bo nie każdy to ma ,jak również szybkowarach ,piecach. piecykach itd. Czyli parzenie w zwykłym szynkowarze to zwykła lipa.. Czym się różni szynkowar od praski- przecież to jest to samo tylko inaczej nazwane . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Marca 2010 W 16-tce jest pięknie opisany proces parzenia prasek z wsadem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.