ANNAM Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 24 Listopada 2018 Ok , czytam i czytam i czy...... Jedno za ,drudzy przeciw. Dyskusja wielka. I tak zwolennicy beda peklowac w woreczkach i tak przeciwnicy beda peklowac be woreczkow. A krew sie tu burzy i po co? " Mlody" jak przyjdzie na forum, i tak zacznie swoja przygode od kielbasy chlopskiej czy bialej. I powoli ustawi sie do grupy peklujacych w ten czy inny sposob.Wiadome jest ze siebie nawzajem nie przekonacie, wiec po co ta burza? Lepiej energie zuzyc na robienie wedlin , czy wyjasnienia w innych tematach problemow mlodziezy wedzarniczej, ktora to teraz bedzie naplywac na forum bo Swieta bliko Pozdrawiam was wszystkich serdecznie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 24 Listopada 2018 Jeden będzie wisiał 2 tyg. po peklowaniu w "skarpecie" a drugi bez skarpety będę traktował pakowarką "próżniową" i to mi sie podoba - podstawowa metoda doswiadczalnictwa - porownanie czegos nowego do wzorca - Powiedz jakie są Twoje spostrzeżenia w tej metodzie (warta skórka wyprawki?) zawsze jest warto sprawdzic - tymbardziej ze opisal to jeden ze znawcow - Gebhard Feiner. Przejrzalem ten rozdzial jeszcze raz - i mimo ze pisze on bardziej o salami niz wedlinach dojrzewajacych, to przypadla mi do gustu ta metoda. Oczywiscie trzebabyloby troszke chyba poprzerabiac niektore aspekty techniczne - jak np. oba kawalki zapakowac w ponczoche. Wydaje mi sie ze mozliwe byloby potarktowanie poledwicy cala moca podcisnienia ale na krotszy czas. Wydaje mi sie ze utrata wagi bylaby nieco szybsza niz na karniszu ( a ale moge sie mylic), wiec moze trzebabyloby nieco lepeij przyprawic ten kawalek ( ale to tylko sugestia). Albo inna sugestia - woreczek i podcisnienie przez noc w lodowce, a rano na "karnisz" do wieczora. Napewno kontrolowalbym strate wagi. Dzialaj Binio - zrobisz - podziel sie uwagami. Bedziesz moze prekursorem... a co ! jak szalec to szalec...(tylko prosze - nie mocz w winie !!!!) Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 24 Listopada 2018 (edytowane) Stefan cały ten temat nawet mógłby nie powstać,a powstał i niespodziewałem się że do takich rozmiarów za sprawą doradzeniaKoledze co i jak robić.Okazało się że każdy szuka jakiegoś potwierdzeniaprawdy ot takie szukanie odkrycia czegoś co jest.Osobiście tak robię jak wielu kolegów z niemieckiego forum (tylko ta metodę praktykują).Każdyniech robi w czym jak mu pasuje nic mi do tego,uważam jest to dla mnie wygodna forma i słuszna. p.s.dawno temu temat opisywał kol.Dymek,też było zdziwienie,ja pisałemtakże to było poruszenie wymiana gazowa historie niesamowite noniestety każdy jest dla siebie autorytetem róbcie jak chcecie,lecz niktnie ma prawa z ludźmi robić jakieś podchody.To tyle w tym temacie. Edytowane 25 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 24 Listopada 2018 ??? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 24 Listopada 2018 Dzialaj Binio - zrobisz - podziel sie uwagami.Ok. w taki razie w najbliższym czasie wykonam - oba kawałki po 2 tyg. suchego peklowania ( w lodówce w pojemniku - bez podciścnienia ) pójdą do "skarpety" z tym , że jeden będzie (tak jak proponujesz Stefan) spędzał noc w lodówce w Vacuum , a na dzień będzie wisiał obok sąsiada . Pomierzymy utratę wagi , zrobimy notatki i się zobaczy co lepiej na zębie leży Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 25 Listopada 2018 Jak kasujecie wpisy, to nic tu po mnie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 25 Listopada 2018 Jak kasujecie wpisy, to nic tu po mnie. Ty jak zwykle swoje. Sprawdziłem w usuniętych - nie ma tam Twoich postów.Co do tematu. Nie przeszkadzają mi merytoryczne przepychanki, ale kiedy sprawy zaczynają dotyczyć cech charakteru konkretnych osób, to już gorsza sprawa.Jak pisałem wcześniej - jeśli będą osobiste wojenki, cały temat wyląduje w koszu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 25 Listopada 2018 To i ja dołącze do dyskusji. Jeżeli rozwinę foliowy woreczek z rolki to w nim też nie ma powietrza. Jest płaski i ścianki są "zlepione" ze sobą. To mam w tym worku próżnię czy tylko pociśnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 25 Listopada 2018 Jeżeli rozwinę foliowy woreczek z rolki to w nim też nie ma powietrza. Jest płaski i ścianki są "zlepione" ze sobą. To mam w tym worku próżnię czy tylko pociśnienie? świetne pytanie Na zasadzie ile to jest 2 + 2 ? a ile to 2*2 ? a ile 2 do potęgi drugiej - odpowiedź =4 - to po co ta cała matematyka????? Po co nam ta fizyka jak wszystko jest ciśnieniem atmosferycznym ? ot jest tam mniej powietrza - a jak napompujesz to więcej jak rozchylisz to do środka wpłynie płyn zwany potocznie powietrzem ( i nie mówcie ,że to gaz) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 25 Listopada 2018 mam w tym worku próżnię czy tylko pociśnienie? Nic nie masz. Ani próżni, ani podciśnienia.Aby była próżnia, czy też podciśnienie, potrzebna jest przestrzeń.Zadałeś dobre, edukacyjne pytanie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) @Maxell,Jak pisałem wcześniej - jeśli będą osobiste wojenki, cały temat wyląduje w koszu.Dlaczego cały temat???? Edytowane 25 Listopada 2018 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 25 Listopada 2018 Dlaczego cały temat???? Dlatego, że mam nadzieję iż piszę do poważnych ludzi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Nic nie masz. Jeżeli zagłębiamy się w takie tematy, to nie tak do końca.Cos tam zawsze jest, w tym przypadku trochę powietrza o takim samym ciśnieniu jak na zewnątrz.Przy próbie gwałtownego rozwarcia powłok, powstaje podciśnienie (w stosunku do atmosferycznego), dopiero jak przez otwór w rękawie dostanie się powietrze znowu ciśnienia się wyrównująNależy pamiętać ze żyjemy już w ciśnieniu */- 1 atm w zależności gdzie przebywamy.W naszym organizmie również jest ciśnienie bo w przeciwnym przypadku ciśnienie atmosferyczne by nas lekko zgniatało z silą 1kg na każdy cm kwadratowyCiśnienie w organizmie prawie wyrównuje się z ciśnieniem na zewnątrz, dlatego nie odczuwamy tego dyskomfortu Rożnicę zaczynamy odczuwać, praktycznie już przy szybkiej windzie która jedzie przykładowo na 20 piętro, mocniej podczas jazdy po stromych górskich zboczach, a tak już poważniej przy starcie i lądowaniu samolotu Wtedy przełykamy ślinę (lub wodę) i czujemy ulgę w naszych bębenkach usznych które jako pierwsze sygnalizują różnice ciśnieńRównież rożnego rodzaju schorzenia są wrażliwe na zmiany ciśnienia, wtedy mówimy ze ktoś się lepiej lub gorzej czuje w zależności czy ciśnienie spada czy rośnie. Wracając do woreczków. Wsadzone mięso tworzy swego rodzaju budowle szkieletowa, pomiędzy są tam jakieś przestrzenie puste, podczas odsysania powietrza ciśnienie atmosferyczne zaczyna oddziaływając na nasz woreczek próbując wyrównać różnice ciśnień.Woreczek zaczyna się obkurczać na mięsie. Ponieważ mięso ma swoja jakaś wytrzymałość "konstrukcyjna" a powietrze z przestrzeni pomiędzy kawałkami mięsa jest w jakimś stopniu odciągane, powstaje w środku podciśnienie w stosunku do ciśnienia atmosferycznego.O próżni możemy zapomnieć już na wstępie, ale o tym pisałem wcześniej.Oczywiście teoretycznie istnieje model idealny, mięso ma kształt idealny równy i woreczek przylega w 100 % do niego w związku z tym ze nie ma przestrzeni pustych zachodzi sytuacja opisywana wcześniej przez EANNA czyli w skrócie odpowiedz na Twoje pytanie, o ile znowu założymy ze powierzchnia woreczka, a dokładniej powierzchnie przylegające są idealnie równa i obydwie idealnie przylegają do siebie Proponuje poszukać jaka wartość podciśnienia powinna być najlepsza (mowa o przypadkach gdzie takowe można wytworzyć (przykładowo mięso wsadzone do miseczki, a miseczka do woreczka. (Miseczka z jakąś przykrywką umożliwiająca stworzenie pustej przestrzeni jako element "konstrukcyjny ' ) Edytowane 25 Listopada 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 25 Listopada 2018 Cos tam zawsze jest, w tym przypadku trochę powietrza o takim samym ciśnieniu jak na zewnątrz. Oczywiście.To "nic" jest w skali makro Jeżeli oglądniemy strukturę powierzchni w skali mikroskopowej to co innego.Zarówno powierzchnia mięsa jaki i woreczka tworzą liczne mikro przestrzenie z powietrzem w podciśnieniu, na jakie zezwala użyta pompka.Przestrzenie te zależą też od sprężystości materiału woreczka. Ponieważ komórki mięsa mają określoną wytrzymałość (abstrahując od zjawiska osmozy), gdy zostanie ona przekroczona nastąpi wysięk soków mięśniowych do wyrównania z ciśnieniem atmosferycznym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) EANNA Rozumiem ze rzucasz wezwanie do dalszego zgłębiania problemu Edytowane 25 Listopada 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 25 Listopada 2018 Rozumiem że rzucasz wezwanie do dalszego zagłębiania problemu Cieszę się, że na forum są osoby, z którymi można rozmawiać na niektóre tematy w sposób pogłębiony Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Cieszę się Co prawda w moim poprzednim poście (może za mało precyzyjnie się wyraziłem) przykład mięsa nie chodziło o skale mikro, bardziej o powiedzmy idealna kule i woreczek dokładnie w takim samym kształcie. Kula nie ważne ile, załóżmy 1 kg, to raczej już makroAle skoro wchodzimy w "mikro " tematykę, to jest kolejny problem, - woda- Woda poddana podciśnieniu dochodzącym do próżni zaczyna wrzeć, a to z kolei doprowadzi do rozerwania się (eksplozji) komórek mięsa które zawierają w końcu wodę i to w dużej ilościA to uczyni z niego raczej bezużyteczny materiał do dalszej obróbki dla nas Dlatego zamiast pisać o jakieś teoretycznej próżni która i tak nie jest nam potrzebna, zaproponowałem poszukania informacji o "pożądanym" podciśnieniu, które może nam ewentualnie pomóc a nie zaszkodzić Edytowane 25 Listopada 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 25 Listopada 2018 Woda poddana podciśnieniu dochodzącym do próżni zaczyna wrzeć następuje zjawisko kawitacji - rozrywanie cząsteczek wody - bez zjawisk przemiany termicznej - przy udziale T następuje zjawisko wrzenia przy czym różne płyny nawet te które powstały z ciał stałych np. ołowiu czy żelaza pod wpływem T zaczynają wrzeć przy czym - ALE jak słusznie podałeś temperatury wrzenia zależy od ciśnienia i tak niektóre płyny mają punkt wrzenia nawet w minus kilkudziesięciu stopni C przy bardzo różnych ciśnieniach Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 25 Listopada 2018 Kawitacja , to nagła zamiana cieczy w gaz (z powodu nagłego lokalnego spadku ciśnienia) i implozja "bąbelka" gazu powstała gdy ciśnienie nagle wzrośnie ("bąbelek" gazu "wyjdzie" ze strefy obniżonego ciśnienia) . Cały ów proces to kawitacja , nie tylko pierwsza jego część czyli - nagła zamiana cząstki cieczy w gaz . (miałem z tym zjawiskiem do czynienia np. w pompie CO , którą kiedyś wymieniałem - uległa uszkodzeniu właśnie z powodu kawitacji. Chodziła na wysokich obrotach , a ciśnienie w instalacji było bardzo niskie. ( Nikt z domowników nie wiedział czemu pompa lekko szumiała przez cały czas używania a instalacja nie była zapowietrzona - ja wiedziałem . Pomogła wymiana i podniesienie naczynia wzbiorczego w celu podniesienia ciśnienia w instalacji. ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 25 Listopada 2018 zaproponowałem poszukania informacji o "pożądanym" podciśnieniu, które może nam ewentualnie pomóc a nie zaszkodzić Myślę, że przemysł zna zakresy tych ciśnień i stosuje je w sztywnych (!!!) urządzeniach podciśnieniowych.O takich urządzeniach pisał Miro; może zna jakieś parametry techniczne i podzieli się tą wiedzą.Również inne osoby ze stażem pracy w zakładach mięsnych prosimy o informacje Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 25 Listopada 2018 Kawitacja , to nagła zamiana cieczy w gaz (z powodu nagłego lokalnego spadku ciśnienia) Tak - sam miałem okazję przeprowadzać te procesy w laboratorium i widzieć w rurkach szklanych ten proces Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Myślę, że przemysł zna zakresy tych ciśnień i stosuje je w sztywnych (!!!) A pamiętasz mój post nr 38 w -- Jak zrobić parówki Nie zamieściłem go przypadkiem i tylko w stosunku do parówek Nie chciałem tylko w innym temacie zaśmiecać. Teraz wystarczy połączyć to co Ty napisałaś, StefanS i inni + informacje od Miro o ile zna je i zechce coś napisać i jesteśmy w temacie o krok dalej Edytowane 25 Listopada 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) zaproponowałem poszukania informacji o "pożądanym" podciśnieniu, które może nam ewentualnie pomóc a nie zaszkodzić Myślę, że przemysł zna zakresy tych ciśnień i stosuje je w sztywnych (!!!) urządzeniach podciśnieniowych.O takich urządzeniach pisał Miro; może zna jakieś parametry techniczne i podzieli się tą wiedzą.Również inne osoby ze stażem pracy w zakładach mięsnych prosimy o informacje W mieszałkach prózniowych to ok - 0.86 Barów, w masownicach maksymalnie - 0,98 Bara, a najczęściej - 0.9. Tak więc - 0.9 Bar to - 0,09 MPa, więc wrzenie wody nam to nie grozi . Inna skala tutaj mamy MPa, a ciśnienie atmosferyczne mierzymy w HPa.W Multivacu nie wiem, jakoś mnie to nie interesowało, Jakby kogoś to interesuje to mogą się dowiedzieć. Edytowane 25 Listopada 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 25 Listopada 2018 A pamiętasz mój post nr 38 w -- Jak zrobić parówki Tak, ktoś pisał o umieszczeniu parówek w miękkim woreczku aby je odpowietrzyć Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 25 Listopada 2018 Ja czegoś takiego nie pisałem,Jeżeli już to cala nadziewarkę, a dokładnie mówiąc cylinder załadunkowy Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/26/#findComment-614278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.