Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 545
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 miesiące temu...
Macie Siby jakiś pomysł na zagospodarowanie owoców pigwowca, oprócz nalewki i innych alkoholopodobnych. Nie mam dużo ale kusi mnie, dżem? kandyzowane ? Ten kwasek, cierpkość aromat cukier może coś by z tego wyszło? Tylko jak Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-607830
Udostępnij na innych stronach

Najpierw trzeba pokroic  na plasterki ok 0.5 cm usunac pestki.  zasypac cukrem odstawic na 2-3 dni do lodowki zlac wytworzony syrop a z pozostalosci mozna w piekarniku zrobic kandyzowane do herbaty

na pol kg plasterkow pol kg cukru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-607833
Udostępnij na innych stronach

O dzięki :). Jest to jakiś pomysł .Brzmi obiecująco . Może jeszcze Siby coś  podrzucą ;)

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-607837
Udostępnij na innych stronach

owoców pigwowca

nie pigwowca ale pigwy- w Gruzji widziałem dużo drzew z pigwą - i moje pytanie do przewodnika - co robicie z pigwy? - kompoty najlepsze - i rzeczywiści smaczne. Z pigwowca którego kupowałem- tylko nalewka, kiedyś suszyłem do herbaty - też dobre

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-607838
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najpierw trzeba pokroic na plasterki ok 0.5 cm usunac pestki. zasypac cukrem odstawic na 2-3 dni do lodowki zlac wytworzony syrop a z pozostalosci mozna w piekarniku zrobic kandyzowane do herbaty na pol kg plasterkow pol kg cukru.

Zrobiłem jak piszesz wygląda obiecującą . Ale chyba , chociaż do części :D doleje "rumu"  Stroh  i    będę dodawał do herbaty . Uwielbiam  esencje tego trunku + cukier + pigwowiec . musi być dobrze . Dzięki za pomysł . Spróbuje też kondyzować ale czy warto :laugh:. O postępach będę informował  :D 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-607925
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłam kiedyś dżem z pigwowca i jabłek w proporcjach pół na pół dodając cukier do smaku[1kg obranego i pokrojonego pigwowca +1kg pokrojonych i obranych jabłek + szklankę cukru] Robiłam również jak mi się już nie chciało obierać tych owoców to wrzucałam je w całości do wody i gotowałam do chwili jak skórka zaczęła pękać Wtedy obierałam i ten miąż łączyłam z powidłami z jabłek lub rozgotowanymi i cukrem. Obydwa dzemy zjadliwe. Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-607949
Udostępnij na innych stronach

Dopiero doszlam co to jest pigwowiec :facepalm: . Ok, z tego mozna robic marmolade, taka jak kiedys ,ktora kupowalo sie w sklepie a pani odkrajala plaster.

Nastepnie chutney, tutaj internetowy przepis: http://hitchhikingtoheaven.com/2010/11/spicy-quince-and-apple-chutney.html

 

 NAstepnie :https://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=120288799?storyId=120288799

 kilka przepisow, lacznie z domowym lepiekm, czyli herbata na bol gardla.Tej herbaty nie robilam, ale marmolade tak. wychodzi smaczna.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-607956
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przepisy. Tyle pomysłów a ja trochę mało mam owoców. Ale raz jeszcze dzięki
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-607962
Udostępnij na innych stronach

P

 

Dopiero doszlam co to jest pigwowiec :facepalm: . Ok, z tego mozna robic marmolade, taka jak kiedys ,ktora kupowalo sie w sklepie a pani odkrajala plaster.

Nastepnie chutney, tutaj internetowy przepis: http://hitchhikingtoheaven.com/2010/11/spicy-quince-and-apple-chutney.html

 

 NAstepnie :https://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=120288799?storyId=120288799

 kilka przepisow, lacznie z domowym lepiekm, czyli herbata na bol gardla.Tej herbaty nie robilam, ale marmolade tak. wychodzi smaczna.

Pozno dochodzisz :)Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez paszeko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-607963
Udostępnij na innych stronach

Mozna nie obierac jablka i pigwowiec pokroic na cwiartki(50/50)  zalac woda 200 ml gotowac do rozpadniecia a pozniej przetrzec przez sitko , przetarta mase jeszcze raz wlozyc do garnaka gotowac z cukrem ok 1 kg  (15 min az sie zagesci ), goraca do sloikow dobrze sie przechowuje nawet bez pasteryzacji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-607978
Udostępnij na innych stronach

Swego czasu, owoce przepuszczałem przez przystawkę do Zelmerka tą do buraczków. Wydawało by się, że owoce są twarde, ale tarce nic się nie stało. Szybko i wiórki drobne, zrobienie dżemu poszło sprawnie. W tym roku jakoś mało owoców, nawet nie zrywam,  

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-608003
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pozno dochodzisz :)Pozdrawiam serdecznie.

 

 To mi pokazalo, jak czytam po lebkach  :blush:  :facepalm:  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-608006
Udostępnij na innych stronach

U mnie w tym roku dużo pigwowca. Jak co roku robię sok do herbaty i tak już się przyzwyczaiłem, że herbata bez tego soku mi nie smakuje. Owoce pigwowca kroję na ćwiartki lub drobniej, usuwam pestki i wkładam do zamrażarki na jakiś czas (dopóki LP nie potrzebuje miejsca) Następnie rozmrażam, robią się takie miękkie, flakowate i wyciskam z nich sok na prasce własnej konstrukcji (można też taką kupić na allegro, OLX lub internetowych sklepach winiarskich). Sok gotuję z cukrem w proporcji 1:2 i gorący wlewam do małych buteleczek takich po soczkach ok 350 ml, zakręcam i po wystygnięciu do piwnicy. Dla mnie rewelacja do herbaty. :tongue:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-608016
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przepis, do zamrażarki - o tym nie pomyślałem, chyba pozrywam moje owoce

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-608024
Udostępnij na innych stronach

 

 

Owoce pigwowca kroję na ćwiartki lub drobniej, usuwam pestki i wkładam do zamrażarki na jakiś czas (dopóki LP nie potrzebuje miejsca) Następnie rozmrażam, robią się takie miękkie, flakowate i wyciskam z nich sok

Z tym zamrożeniem to rewelacyjny pomysł.

Spróbuje zamrozić część owoców ponalewkowych, może jeszcze jakieś % z nich da się wydusić. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-608029
Udostępnij na innych stronach

Siby ostojo zbłąkanych kucharczuków pomożcie, czym kroić surowiec na sałatkę warzywną wiecie takie tam ugotowane marchewka, ziemniaki, pietruszka, jajeczka, kiszeniak itp groszek i majonez to z marketu to problemu niet nie wspomnę a mielonym pieprzu czy miałkiej soli . Sałatkę to uwielbiam krojenia nienawidzę. Jest jakis sprzęt czy cóś
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-608377
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zalezy jak drobno lubisz pokrojona u nas w domu lubimy drobno wiec taka maszynka jak w powyzszym linku dla nas jest za grubo. Ja osobiscie kroje nozem ale wiem ze to dosc pracowite szczegolnie gdy sie robi wiecej .

do marchewki na jarzynke uzywam takiego czegos

https://cdn.pji.nu/product/standard/800/3335598.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-608425
Udostępnij na innych stronach

 

 

to kratkę trzeba kupić taką jaką się chce a nie akurat taką którą podałem
ja z kolei wole grubiej krojoną sałatke - smieją się ze mnie w domu ,że lugie "wroniaki" cokolwiek to znaczy - z kolei siostra kroi tak drobno ,że  ja mówie - to taki sałatkopodobny pasztet :D  ;)  Ot sa gusta i guściki  i tak trzymać i tak jest dobrze - każdy jak lubi :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-608431
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Gdzieś na forum przewalał się temat skrzydełek lub nuggetsów a"la KFC. Nie mogę odnaleźć szukanego wątku, kojarzy może ktoś gdzie ten temat się pojawiał?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/6/#findComment-609977
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.