Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję bardzo. Wbijałem w wyszukiwarkę nuggertsy, skrzydełka i nie mogłem znaleźć. Jeszcze raz dziękuję.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-609981
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 545
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Drobiazg.

Ja wbiłem tylko KFC :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-609984
Udostępnij na innych stronach

Witam. 

Wędzę od 3 lat. Próbuję zrobić idealnego kurczaka wędzonego, takiego jakiego kupuję na ryneczku / targu / giełdzie w Zielonej Górze. Moje kurczaki są smaczne i soczyste ale smakują inaczej niż te z rynku, które moim zdaniem są idealne. Jak oni je robią? W czym tkwi sekret idealnego kurczaka? Bardzo proszę o pomoc, już nie wiem co mogę zmienić. 

Pozdrawiam, Rafał.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-610581
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo proszę o pomoc, już nie wiem co mogę zmienić. 
 

Najpierw kolego napisz jak robisz tego Swojego kurczaka, bo tak z niczego to będzie Ci ciężko pomóc.!?

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-610582
Udostępnij na innych stronach

 

 

te z rynku, które moim zdaniem są idealne. Jak oni je robią?

Najlepiej zapytaj  :frantics: 

A potem nam zdradzisz  :laugh:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-610584
Udostępnij na innych stronach

 

Bardzo proszę o pomoc, już nie wiem co mogę zmienić. 
 

Najpierw kolego napisz jak robisz tego Swojego kurczaka, bo tak z niczego to będzie Ci ciężko pomóc.!?

 

Wędzę połówki kurczaka w wędzarni borniak.

Robiłem na kilka sposobów ale żaden nie dał idealnego smaku:

1. Parzenie, peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem.

2. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Parzenie, wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem.

3. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem, Parzenie.
4. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 2h, Wędzenie w temp. 80* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 1-1,5h (zamiast parzenia)
5. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 3h, Pieczenie bez dymu w temp. 80* przez 1-1,5h (zamiast parzenia)
6. Pieczenie bez dymu w temp. 80* przez 1-1,5h (zamiast parzenia). Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Wędzenie w temp. 55* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 3h,
7. Wędzenie w temp. 80* olchą albo bukiem, albo jabłonią przez 2-2,5h (bez parzenia).
 
Wędziłem tęż kilkoma podobnymi metodami z niewielkimi różnicami. Metody bez parzenia dają najlepszą soczystość.
Najsmaczniejszy i mega soczysty wychodzi robiąc  tą metodą:
8. Peklowanie w solance ze zwykłej soli 8% przez 12-24 h, Pieczenie bez dymu w temp. 90* przez 0,5-1h. Otwarcie wędzarni na 5 minut (w tym czasie gorący kurczak błyskawicznie się osusza)  Wędzenie w temp. 55* jabłonią przez 2h, Wędzenie w temp. 80-85*  jabłonią przez 1-1,5h (zamiast parzenia).
 
Edytowane przez tetrusszym
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-610586
Udostępnij na innych stronach

Mamy gdzieś na forum przepis na kiszenie całych główek kapusty? jak szukałem to wszędzie poszatkowana jest.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611339
Udostępnij na innych stronach

Mamy gdzieś na forum przepis na kiszenie całych główek kapusty? jak szukałem to wszędzie poszatkowana jest.

Kisisz tak samo, jak poszatkowaną a dokładniej razem. :) Wycinasz głąby i wszystko.

[Dodano: 29 paź 2018 - 15:49]

Nie ma dodatkowej soli, ilość obliczamy do poszatkowanej, my tak robimy.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611341
Udostępnij na innych stronach

A to dziękuję Pawełku. Ciekawe czy da się ukisić kilka całych liści. Bo w sumie cała kapusta to za dużo. Ale pewnie można, to tak jak by do szatkowanej "wpadło" parę całych. Muszę spróbować. Jeszcze raz dziękuję.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611343
Udostępnij na innych stronach

Ja też mam za sobą kiszenie kapusty w całości. W wiaderku 5 litrowym! Główkę  pozbawiłem głąba, obtoczyłem poszatkowaną kapustą i zasoliłem (ha ha, żona to robiła, ale niech będzie że to ja HI) Do dziury po głąbie też wsypałem soli kłodawskiej. Po ukiszeniu były pyszne gołąbki.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611370
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po ukiszeniu były pyszne gołąbki.

No właśnie ja też spotkałem się z takim przepisem i chciałem spróbować. Papcio, a długo kisiła się ta główka?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611480
Udostępnij na innych stronach

Kochani

Dawno temu miałam przepis i robiłam pierogi z serem.

Do sera dawało się przesmażoną cebulę i bułkę tartą (a może coś jeszcze?)

Było to w określonych proporcjach i wtedy najlepiej smakowały.

Może ktoś z Was ma ten przepis ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611514
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do sera dawało się przesmażoną cebulę i bułkę tartą (a może coś jeszcze?)
z cebulką i ziemniakami gotowanymi -to typowe ruskie  ;)  ale z bułką tartą nie znam...

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611534
Udostępnij na innych stronach

Pamietam z dziecinstwa tylko leniwe pierogi i wlasnie bulka tarta z maselkiem byla jako polewa.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611550
Udostępnij na innych stronach

Annam, Muski

wszystko o czym piszecie, to co innego.

Tu był mieszany ser (chyba mielony), cebula i bułka.

Może coś więcej ale nie pamiętam.

Takim farszem nadziewane pierogi i gotowane

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611563
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tu był mieszany ser (chyba mielony), cebula i bułka. Może coś więcej ale nie pamiętam.

Co za trudność?

Dodaj jeszcze soli, pieprzu młotkowanego i jedną przyprawę ziołową, jaką lubisz (można spróbować dodać jajko).

Istotne będzie, ile dodać tej bułki, aby twaróg w środku nie popłynąl.

Można zrobił eksperyment na małej ilości.

I tak wyniki tego eksperymentu będą istotne dla tego konkretnego twarogu, dla innego już niekoniecznie.

Daj znać, jak Ci wyjdzie cos fajnego :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611591
Udostępnij na innych stronach

 

 

Daj znać, jak Ci wyjdzie cos fajnego

 

Aniu

przepis zaginął wiele lat temu, zapewne przy przeprowadzce.

Robiłam kilkukrotnie próby odtworzenia go ale niestety :(

Kiedyś jeszcze na pewno spróbuję.

Co wyjdzie?  Zobaczymy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611594
Udostępnij na innych stronach

Alinko,

przed chwilą przejrzałam wszystkie przepisy na nadzienie pierogów z twarogiem i jedno, co zauważyłam, proponuje się proporcje na 30 dkg twarogu 10 dkg suchego węglowodanu: ryżu, kaszki krakowskiej, kaszy gryczanej.

Ta sama proporcja powinna być poprawna przy bułce tartej. Dodatkowo w każdym przepisie są dwa, trzy żółtka, bywają też posiekane jajka na twardo.

Mam wiele starych książek kucharskich, również  z potrawami wyłącznie wegetariańskimi, ale nie spotkałam żadnego z kompozycją twarogu i tartej bułki.


[Dodano: 31 paź 2018 - 09:56]

Znalazłam taki przepis w "Kucharzu Polskim":

 

969. Pierogi z sera i bułki

1/2 kilo dobrego sera, twarogu, rozetrzeć w donicy na masę, aby Ŝadnych gruzełków nie było, wsypać 25 deka przesianej tartej bułki, wlać dwie łyŜki rozpuszczonego świeŜego masła, wsypać 30 gr. cukru i wbić 4 jaja, posolić i rozcierać wałkiem, aby się zrobiła jedna masa. Na dobrem utarciu sera i wyrobieniu z jajami zaleŜy dobroć pierogów. W końcu jeŜeli kto lubi, wsypać garść drobnych rodzynków, wymieszać i robić okrągłe gałki na ręku. Zagotować w płaskim obszernym rondlu duŜo wody, wrzucić pierogi, wodę posolić, uwaŜać aby leniwo się gotowały, bo muszą napęcznieć, przykryć rondel i spróbować czy juŜ dobre, 244 gdyŜ muszą się długo gotować, na przykład: gdy mają być podane na trzecią potrawę, to przed podaniem wazy naleŜy je wrzucić w wodę. Wybrawszy łyŜką durszlakową na półmisek, polać świeŜym masłem z rumianą bułeczką. Proporcja jest na 6 osób.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611596
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie spotkałam żadnego z kompozycją twarogu i tartej bułki.

 

Aniu

bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas i chęć niesienia pomocy :hug: 

W tym przepisie istotnym składnikiem była smażona cebula.

Wydaje mi się, że bułka tarta była takim jakby regulatorem gęstości farszu.

Będę próbować w wolnym czasie odtworzyć przepis. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611598
Udostępnij na innych stronach

Alinko,

przychodzi mi do głowy jeszcze taka pasta do chleba: twaróg, smażona cebulka, jajko na twardo posiekane, pieprz, sól.

Jako nadzienie do pierogów dodałabym łyżkę majonezu (lub twaróg rozrobić z miękkim masłem)  i bułkę tartą.

Nie należy zapominać, że podgrzany twaróg intensywnie wypuszcza serwatkę i powinna być ona wchłonięta przez skrobię, w tym wypadku bułkę tartą. 

Powiem Ci Alinko, że jak coś "za mną chodzi" to nie odpuszczam  :laugh:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611600
Udostępnij na innych stronach

Moja babcia czesto robila pierogiz serem  z tym ze na slodko, nie dodawala bulki ale tak jak sugeruje Eanna moze wlasnie ona redukuje wyciek plynu z sera . ja np dodaje bulke do knedli ze sliwkami wdedy gdy sliwki sa inne niz wegierki i sa wodniste.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611601
Udostępnij na innych stronach

Pomyślałam w tym momencie o pierogach z bryndzą.

Do nadzienia cebulka przyrumieniona (delikatnie), jajko na twardo siekane, bulka dla redukcji płynu.

Soli zero, bo bryndza jest słona. Nawet pieprzu bym nie dawała. Może listek świeżej szałwi?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-611603
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Szukam przepisu na "roladę po cygańsku". Jakiś czas temu jadłem w barze mlecznym. Schab jako roladka w środku no właśnie co.... na bank były ogórki kiszone i chyba koncentrat.

Może ktoś robił coś podobnego?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-612987
Udostępnij na innych stronach

KarKan, ja robie co jakis czas Kurczaka po cygansku. Moze cos podobnego, tylko mieso nalezy zmienic na wieprzowe.

 Robie najpierw nadzienie. To sa papryka czerwona i zolta( nie pasuje mi w smaku tutaj zielona). Cebula( 2 sredniej wielkosci) pokrojona w drobna kostke. Do tego kilka lyzek przecieru i dodaje jeszcze 1-2 lyzki ketchup ( ale wlasnej roboty, daje taki jakby kwaskowy posmak ,inny od przecieru). 

 Cebule eszklic, do tego dodaje pokrojona w paski papryke czerwona i zolta, nastepnie przecier, ketchup, sol pieprz i papryka slodka.  wiadomo, dopasowuje to do naszego smaku . Kiedy wystygnie, nakladam nadzienie, do kurczaka.

 Kurczak przygotowuje w ten sposobm ze wyjmuje wszystkie kosci i zgrubienia jest pozostana bez kosci. Nakladam najpierw kilka lyzek masla, nastepnie farsz, zwinam i zwiazuje sznurkiem w kilku miejscach( kiedys probowalam wsadzic w siadke, ale po upieczeniu bylo niewypalem).

 

 W czasie pieczenia, staram sie obracac co jakis czas ta rolade, aby skora( pozostawiona na miesie) ladnie sie przypiekla i rumieniala. 

Zapomnialam dodac, ze zzewnatrz rowniez nacieram  odrobina soli i papryki.. CZasem dodaje do tej zewnetrznej mieszanki odrobine ostrej papryki. 

 

 Nie wiem, czy pomoglo to Tobie, przepis powstal na zasadzie,ze gdziec cos sporbowalam i na swoj sosob odtwaorzylam. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/7/#findComment-613028
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.