Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Porada wcale nie jest zla , jak ma sie termometr to mozna wszystko , szczegolnie o tej porze roku gdzie temperatura na dworzu jest dosc niska , zakladamy ze wedzarnia nie jest elektryczna i mozna temp ustawic z biegu , 

Ja np w mojej dzieki tej poradzie zrobilabym tak, rozpalam brykiety , jak dadza odpowiedni zar wkladam jeden , sprawdzam  jaka jest temp jesli za niska dokladam drugi , wsadzam wedzonki do osuszenia , jak temp sie podniesia zawsze mozna otworzyc zeby sie wychlodzilo , za 2 h dodaje wiecej brykietow = odpowiednia ilosc i zrabki  wedze ...wiadomo ze jest przy tym roboty ale taka mam wedzarke i kazdy jakos musi dostosowac do swoich warunkow , nie ma regoly dla wszystkich 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-683962
Udostępnij na innych stronach

Ja np w mojej dzieki tej poradzie zrobilabym tak, rozpalam brykiety , jak dadza odpowiedni zar wkladam jeden , sprawdzam  jaka jest temp jesli za niska dokladam drugi , wsadzam wedzonki do osuszenia , jak temp sie podniesia zawsze mozna otworzyc zeby sie wychlodzilo , za 2 h dodaje wiecej brykietow = odpowiednia ilosc i zrabki  wedze ...wiadomo ze jest przy tym roboty ale taka mam wedzarke i kazdy jakos musi dostosowac do swoich warunkow , nie ma regoly dla wszystkich

 

:thumbsup: Można, można :clap: , ale lepiej się przypieprzyć niż coś doradzić. :mad: Widać miszcz nie potrafi utrzymać odpowiedniej temperatury w komorze, ale to już jego problem. :cool:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-683964
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz,Ja uczylam sie i dalej ucze tylko czytajac to forum , Raz widzialam jak znajomy wedzil ale to bylo wedzenie a'la wczesny zboj . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-683967
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rozgrzej wędzarnię do ok.20 C i włóż zimne wędzonki.Ogrzewajje w tej temperaturze ok.2 h i

 

Bardziej durnowatej porady  w Twoim wykonaniu dawno nie czytałem. :cool:

 

 

 

ale lepiej się przypieprzyć niż coś doradzić.

 

Wiem, że większość forumowiczów nie komentuje Twoich porad, też przymykam oko, ale na takie wypociny muszę zareagować, bo tym sposobem...  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-683969
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy od wędzarni. Ja mam kanałówkę z rozbieranym kanałem. Gdy "towar" jest za zimny wkładam do wędzarni farelkę i grzeje aż wkład jest w dotyku lekko chłodniejszy od dłoni. Wtedy podłączam kanał z rozpalonym już paleniskiem i dalej wg.technologii Taka to awaryjna procedura.

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-683972
Udostępnij na innych stronach

Bardziej durnowatej porady  w Twoim wykonaniu dawno nie czytałem.

 

I vice versa miszczu. :cool:  Daj lepszą jeśli potrafisz bo uznam, że nie potrafisz poradzić sobie z tym problemem. A wyjść jest jak widzisz wiele. Durnotę to już napisałeś w wędlinach dojrzewających w sprawie surowca ,ale nie komentowałem bo szkoda mi czasu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-683973
Udostępnij na innych stronach

 

 

Daj lepszą jeśli potrafisz bo uznam, że nie potrafisz poradzić sobie z tym problemem.

 

Tu masz konkretną i dobrą odpowiedź.:cool: 

 

 

 

Gdy "towar" jest za zimny wkładam do wędzarni farelkę i grzeje

 

 

 

Durnotę to już napisałeś w wędlinach dojrzewających w sprawie surowca ,ale nie komentowałem bo szkoda mi czasu.

 

A to szkoda, żeś Pan czasu nie znalazł, wskazał bym Ci wtedy Twoje miejsce w szeregu....   :cool:

 

Jak ja lubię tego mistrza Arkadiusza, bo mądrego to i miło poczytać.....   :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-683980
Udostępnij na innych stronach

Tu masz konkretną i dobrą odpowiedź.    Bossky, dnia 14 List 2020 - 12:21, napisał: Gdy "towar" jest za zimny wkładam do wędzarni farelkę i grzeje

 

Szkoda że nie Twoja. :cool: choć pytanie było co zrobić a nie jak zrobić.

 

Tutaj trzymajmy się tematu.

 

:thumbsup:  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-683982
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam zakupiłem 5 pstrągów 4 makrele i jednego łososia który będzie pokrojony w dzwonki i chciałbym to położyć w solance do jutra czyli jakieś 18 godzin i prośbą jest taka jaka była by dobra solanka żeby ryba niebyła zbyt słona
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-685282
Udostępnij na innych stronach

 

Jak masz mniejszą wilgotność i wyższą temperaturę to musisz tego procesu pilnować.

Dzięki za odpowiedź. Wilgotność niestety też nie jest optymalna - przed chwilą było 65%...

Spróbuję suszyć i dość często będę sprawdzał jak się zachowuje. Najwyzej szybko wróci do lodówki.

Ciekawe czy sąsiedzi będą mieli coś przeciwko zapachom - piwnica w bloku

 

 

Jednak z racji, że nie miałem warunków (za ciepło) oraz nie miałem czasu pilnować - nie podsuszałem.

Kiełbasę zapakowałem próżniowo i większość zamroziłem.

 

Teraz mam głupie pytanie.

Czy taką kiełbasę po odmrożeniu mogę podsuszać? Teraz w piwnicy mam około 13 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-685442
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie miałem warunków (za ciepło) oraz nie miałem czasu pilnować - nie podsuszałem. Kiełbasę zapakowałem próżniowo i większość zamroziłem.   Teraz mam głupie pytanie. Czy taką kiełbasę po odmrożeniu mogę podsuszać? Teraz w piwnicy mam około 13 stopni.

Najlepiej, gdybyś ją przewędził ponownie i wtedy dopiero podsuszał.

W piwnicach bytuje specyficzna mikroflora, która może powodować pleśnienie.

Musisz zadbać o wentylację. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-685530
Udostępnij na innych stronach

A jak Ci ta kiełbaska pokryje się pleśnią to napisz.Znajdziemy sposób ,żeby się tej pleśni pozbyć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-685538
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi.

Chwilowo podwędzenie nie wchodzi w grę. Niestety wędzarnia stoi u rodziców, a tam wybieram się dopiero na Wigilię.

 

Gdzieś na forum znalazłem, że zamiast drugiego wędzenia można wrzucić do piekarnika do 50 stopni na 2-3h - było to w jakimś przepisie na kiełbasę robioną na dymie w płynie.

 

Wiem, że to nie to samo co 2 wędzenie, ale spowoduje to wysuszenie osłonki - po rozmrożeniu jest wilgotna/mokra. Myślę, że to korzystne przed podsuszaniem.

 

Co o tym sądzicie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-685555
Udostępnij na innych stronach

Ja bym tej kiełbasy już nie podsuszał. efekt niepewny.

Po prostu rozmrażał na bieżąco i do grzania = konsumpcja na bieżąco


[Dodano: 26 lis 2020 - 07:59]

Ewentualnie sparz jedna czy dwie i wsadź jeszcze ciepłe do lodówki na talerzyku, lekko podeschnie i sprawdź czy to dla Ciebie Ok, zanim kiełbaska pokryje się "czymś"

 

Możesz tez suszyć w zamrażalce, ale wyciągnij je z tej foli, 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-685556
Udostępnij na innych stronach

 

 

Możesz tez suszyć w zamrażalce, ale wyciągnij je z tej foli, 

 

Wtedy nie wysuszysz,tylko " oparzysz " mrozem.  

 

(Frost,Gefrier-brand )

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-685559
Udostępnij na innych stronach

To, że jak rozpakuję z worków i zostawię w zamrażarce to straci trochę wilgoci to wiem.

Podobnie w lodówce no-frost. Po rozmrożeniu i rozpakowaniu zostawiam na kilka dni (albo i dłużej) w lodówce, a dopiero później idzie do konsumpcji.

 

Byłem po prostu ciekaw czy zamrożone kiełbasy ala Krakowska (pieczone w wędzarni) mogę podsuszać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-685619
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Mam pytanie dotyczące mrożenia.

Uwedzilem sobie jedną polędwiczkę na gorąco, w temp 45st i nie była poddawana obróbce cieplnej(parzenie i pieczenie). Jedna poszła od razu, ale druga zamroziłem.

I tutaj pojawia się pytanie, czy po rozmrożeniu można ją bezpiecznie spożywać bez obróbki cieplnej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-694310
Udostępnij na innych stronach

I tutaj pojawia się pytanie, czy po rozmrożeniu można ją bezpiecznie spożywać bez obróbki cieplnej?

Jeśli wędziłeś polędwiczkę wcześniej nie zamrożoną (świeżą) to śmiało możesz ją  po zamrożeniu odmrozić i spożywać na surowo. Smacznego 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-694314
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Witam Bractwo

 

Przez te mrozy dopiero w najblizszych dniach biore sie za wedzenie.Czy wszystko w miare dobrze zrozumialem?

Zaczynam od beczki z dolnym paleniskiem. 

 

Mam lacznie 4 kg miesa (boczku i schabu)Peklowanie 5dni...224g w 1,6 l...60 ml. nastrzyku.Podobno za slone i zmniejszyc o 30%. 

W czasie peklowania(temp.4-8) przekladac i pilnowac czy nie metnieje itp.

Po 5 dniach suszenie w tem. pokojowej 21 stopni np. okolo 3godz. i do wedzarni do dalszego suszenia w tem.40stopni okolo 2 godz.

Wedzenie do 60 stopni.

 

1.Czy 60ml nastrzyku musze wykorzystac do calego miesa od razu pierwszego dnia ?

 

2. Sznurkowac boczu nie trzeba czy schabu tez?

 

3.Chcialbm dodać przypraw(tradycyjnie) i wiem co i jak ale jaka proporcje liscia laurowego,ziela angielskiego(czy cos jeszcze z przypraw?)

 

4.Jaki czas wedzenia (przyblizony)...wiem ze nie ma dokladnej odp.i najlepiej do uzyskania koloru...

 

5.Woda do parzenia o temp. 80-85 C.Boczek i schab do 72 º - 74 º C w środku.

Edytowane przez Spontano
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-696983
Udostępnij na innych stronach

 

Witam Bractwo 

Witaj.  Peklowanie 5 dniowe z tabelą Dziadka tez jest dla mnie zbyt słone. Wersja mniej słona według kalkulatora kolegi Skalar50 to 184-193g i dla mnie jest to odpowiednia słoność, ale ja staram się peklować nie mniej niż 10 dni. Nastrzyk 60ml/kg mięsa, robimy na początku peklowania. Nie przekładaj tylko pilnuj żeby mięso było całe zanurzone w zalewie i pilnuj czy się nic nie dzieje. Po 5 dniach ociekanie jeżeli w 21st to 2h wystarczy max 3h. osuszanie w wędzarni bez dymu tylko żar nie na czas tylko do momentu ,aż będą suche w dotyku. Sznurować nie musisz byle nie spadły :D  Jeżeli chcesz dodać przypraw to zrób wywar w małej ilości wody i dodaj do zalewy uwzględniając ilość wody do całości. Nie ma czasu przybliżonego wędzenia tylko kolor jaki Ci odpowiada. Woda do parzenia 75- 80st co do boczku to się nie wypowiadam bo lubię długo parzony ,a polędwica(schab) do 60-62st w środku. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-697003
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam Bractwo 

Witaj.  

 

Witam ponownie..

 

Dzieki za odp.Jednak 10 dni peklowania.

 

Kolejne pytania do was :

 

1.Boczek : czy ze skora peklowac-wedzic ?

2.Boczek:Jaka temp. parzenia czy lepiej w piekarniku.Jak to wplywa na smak?

3.Mozna zwiekszyc ilosci wody do peklowania o tym samym stężeniu? 

4.Mieso ma być luźno ułożone od siebie w czasie peklowania od siebie?

Edytowane przez Spontano
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-697164
Udostępnij na innych stronach

Od wczoraj trzymasz mięso i jeszcze nie zapeklowałeś?

 

 

 

1.Boczek : czy ze skora peklowac-wedzic ?

Tak.

 

 

2.Boczek:Jaka temp. parzenia czy lepiej w piekarniku.Jak to wplywa na smak?

temp. wody 82'C-85'C temp. boczku w środku 74'C-76'C (bardzo miękki) w piekarniku nie robiłem

 

 

3.Mozna zwiekszyc ilosci wody do peklowania o tym samym stężeniu?

Są tu w sumie chyba dwie szkoły 0,4L i 0,6L na KG

 

 

4.Mieso ma być luźno ułożone od siebie w czasie peklowania od siebie?

Przylegać i całe pod peklosolanką (w razie potrzeby docisnąć od góry)

 

https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/204-powiniene%C5%9B-wiedzie%C4%87/

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/124/#findComment-697166
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.