SharumKa Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2751 Opublikowano 23 Października 2018 Załóżmy że chciałbym zrezygnować z p-soli i godzę się z tym że stracę trochę na smaku i wyglądzie.Nie chodzi o urodę ale o bakteriologie - Gwarantuję Ci ,że więcej chemii masz w pęczku rzodkiewki lub sałaty niż w 1 kg szynki z peklosolą Jasne, ale skoro mam do dyspozycji piekarnik to peklowanie jest raz że niepotrzebne, dwa że niezalecane.Co do przepisów to wiadomo jak jest. Chociażby ten przepis na szynkę, który podrzuciłem gdzieś wcześniej:http://www.karointhekitchen.com/z-miesem/szynka-wieprzowa-domowa-wedlina-mocno-jalowcowa-pieczona/sporo zebrał krytyki, a mimo to mam wewnętrzne przekonanie, że zastosowane przyprawy to będzie mój smak. No i teraz mam do wyboru, albo piec w piekarniku peklowane co jak piszecie jest niezalecane,albo zamienić peklosól na zwykłą sól i zamiast peklować 7 dni, to marynować 24-48 godzin. Wiadomym jest że nie będę podmieniał peklosoli na sól w przepisach na wędzonki,na tyle oleju w głowie to jeszcze mam i poczytałem czym jest peklosól, co zawiera i jak działa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2752 Opublikowano 23 Października 2018 Rób sobie jak uważasz, ale nie pisz potem postów że sraczka była.I oby się na sraczce skończyło.My swoje, a tu swoje... powodzenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2753 Opublikowano 23 Października 2018 No i teraz mam do wyboru, albo piec w piekarniku peklowane co jak piszecie jest niezalecane, albo zamienić peklosól na zwykłą sól i zamiast peklować 7 dni, to marynować 24-48 godzin. Widzę, że wiesz co masz robić więc czego od nas jeszcze oczekujesz? Wędliny - peklosólPieczenie - sól. Rób sobie jak uważasz, ale nie pisz potem postów że sraczka była. I oby się na sraczce skończyło. Miro, przecież człowiek robi pieczeń, po dwudniowym marynowaniu mięsa.O jakiej "sraczce" zatem piszesz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2754 Opublikowano 24 Października 2018 Przepis rzeczywiście trochę irracjonalny(najpierw w przyprawy potem w solankę-można dać przyprawy od razu do solanki)Co do samego pieczenia mięsa peklowanego też jest wyjście. Wydłużyć czas i piec w temp.110 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2755 Opublikowano 24 Października 2018 Przepis rzeczywiście trochę irracjonalny(najpierw w przyprawy potem w solankę-można dać przyprawy od razu do solanki) Q-cze, nie zauważyłam tego "innowacyjnego" rozwiązania, że przez dobę przetrzymujemy mięso zupełnie bez soli. @SharumKa,Nie idź tą drogą Każda marynata powinna zawierać sól. Możesz mięso solankować ale od razu z przyprawami.Oddaję Mirowi honor: w prawdopodobieństwie "sraczki" jest sporo na rzeczy Przyprawy zawierają bakterie i grzyby, które bez soli wspaniale się na mięsie rozwiną Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SharumKa Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2756 Opublikowano 24 Października 2018 No i teraz mam do wyboru, albo piec w piekarniku peklowane co jak piszecie jest niezalecane, albo zamienić peklosól na zwykłą sól i zamiast peklować 7 dni, to marynować 24-48 godzin.Widzę, że wiesz co masz robić więc czego od nas jeszcze oczekujesz? Wędliny - peklosólPieczenie - sól. Rób sobie jak uważasz, ale nie pisz potem postów że sraczka była. I oby się na sraczce skończyło.Miro, przecież człowiek robi pieczeń, po dwudniowym marynowaniu mięsa.O jakiej "sraczce" zatem piszesz? O ktoś zauważył ;-) NIE ZAMIERZAM zamieniać p-soli na sól w przepisach na wędliny, bo to GŁUPOTA.[Dodano: 24 paź 2018 - 13:30] Przepis rzeczywiście trochę irracjonalny(najpierw w przyprawy potem w solankę-można dać przyprawy od razu do solanki)Q-cze, nie zauważyłam tego "innowacyjnego" rozwiązania, że przez dobę przetrzymujemy mięso zupełnie bez soli. @SharumKa,Nie idź tą drogą Każda marynata powinna zawierać sól. Możesz mięso solankować ale od razu z przyprawami.Oddaję Mirowi honor: w prawdopodobieństwie "sraczki" jest sporo na rzeczy Przyprawy zawierają bakterie i grzyby, które bez soli wspaniale się na mięsie rozwiną Nie doczytałeś, w skladzie marynaty "pierwszego etapu" jest czubata łyżeczka soli.[Dodano: 24 paź 2018 - 13:32] No i teraz mam do wyboru, albo piec w piekarniku peklowane co jak piszecie jest niezalecane, albo zamienić peklosól na zwykłą sól i zamiast peklować 7 dni, to marynować 24-48 godzin.Widzę, że wiesz co masz robić więc czego od nas jeszcze oczekujesz? Chciałem się upewnić, że jak zmieniam przepis z "wędliny" na "pieczeń" to zamieniam psól na sól i zamiast peklować dni siedem, marynuję dwa. Po Twojej odpowiedz widzę, że dobrze to wykoncypowałem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2757 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) SharumKa sam zrobiłeś trochę zamieszania, sądzę, że pomyliłeś fora. Z tego co piszesz nie zamierzasz robić wędlin tylko usmażyć obiad. Jak najbardziej nie korzystaj z peklosoli, zwykła sól będzie odpowiednia do zrobienia marynaty. Moim zdaniem zamarynowanie dwudniowe w zupełności wystarczy. Później piekarnik i na talerz. Edytowane 24 Października 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2758 Opublikowano 24 Października 2018 Z tego co piszesz nie zamierzasz robić wędlin tylko usmażyć obiad. Jak najbardziej nie korzystaj z peklosoli, zwykła sól będzie odpowiednia do zrobienia marynaty. Moim zdaniem zamarynowanie dwudniowe w zupełności wystarczy. Później piekarnik i na talerz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SharumKa Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2759 Opublikowano 24 Października 2018 SharumKa sam zrobiłeś trochę zamieszania, sądzę, że pomyliłeś fora. Z tego co piszesz nie zamierzasz robić wędlin tylko usmażyć obiad. Jak najbardziej nie korzystaj z peklosoli, zwykła sól będzie odpowiednia do zrobienia marynaty. Moim zdaniem zamarynowanie dwudniowe w zupełności wystarczy. Później piekarnik i na talerz.Trochę namieszałem i trochę nie. Gdzie jest granica między wędliną a pieczenią? Jak upiekę szynkę i będę ją jadł na zimno do chleba to już wędlina czy jeszcze pieczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2760 Opublikowano 24 Października 2018 wędlina czy jeszcze pieczeń? Węd ___lina bywa wędzona. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2761 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) A jak bedzie mielonka ...szynka konserwowa to wedlina czy jak nazwac ? Edytowane 24 Października 2018 przez Bee Gees Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2762 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Węd ___lina bywa wędzona. Bywa to dobre określenie, bo : https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-porady/882-podzial-wedlin-na-grupy-technologiczne http://wedlinydomowe.pl/roboczy/podzialwyrobow.jpg Edytowane 24 Października 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2763 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Witam o co chodzi z tym mieleniem na siatce np 2-3mm? Nie wiem czy autor miał na myśli sitko do maszynki 2-3mm Edytowane 24 Października 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2764 Opublikowano 24 Października 2018 Bierzesz siatkę 2-3 mm grubą i mielisz na nią Żart oczywiście Siatka to sitka do maszynki, a 2-3 mm to średnica otworków w niej Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2765 Opublikowano 24 Października 2018 Też sobie wybrał nazwy. Trzeba było od razu pisać że chodzi o sitko [Dodano: 24 paź 2018 - 21:09]Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2766 Opublikowano 24 Października 2018 Też sobie wybrał nazwy. To są nazwy fachowe.Nie on wybierał w każdym razie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2767 Opublikowano 24 Października 2018 Pieczeń na ciepło, to pieczeń, a schłodzona może być nazwana wędliną.Mielonka to wędlina parzona, szynka konserwowa to konserwa. Pewne produkty można zaszeregować pod różne kategorie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2768 Opublikowano 24 Października 2018 Ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2769 Opublikowano 24 Października 2018 Witam o co chodzi z tym mieleniem na siatce np 2-3mm? Nie wiem czy autor miał na myśli sitko do maszynki 2-3mmCzęsto zdarza się że klient pyta o siatkę, myśląc o sitku.Poprawnie powinno być sitko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wędzarz zbysiu Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2770 Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) Witam,Wędzę mięso drugi raz i znów wyszło całe czarne, okopcone. Temperatura 60-70 stopni. Nie wiem dlaczego tak się dzieje i jak się tego pozbyć? Edytowane 27 Października 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2771 Opublikowano 27 Października 2018 Napisz dokładnie jak postępujesz z mięsem, po wyjęciu z zalewy peklujacej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2772 Opublikowano 27 Października 2018 Brak osuszania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2773 Opublikowano 27 Października 2018 Mięso z solanki na hak i do wędzarni - efekt Wędzę mięso drugi raz i znów wyszło całe czarne, okopcone. Temperatura 60-70 stopni. Nie wiem dlaczego tak się dzieje i jak się tego pozbyć?Wyjmij mięso z zalewy (solanki) i powieś na kilka godzin w jakimś chłodniejszym miejscu , żeby ociekło (jak wkładasz w siatkę , to powieś już w zasiatowane) . Następnie powieś w wygrzanej wędzarni i osuszaj bez dymu (to bardzo ważne , bo do mokrego mięsa przykleja się sadza i masz czarne) Jak się osuszy i ugrzeje (ma być powierzchniowo suche) dopiero puszczasz dym i wędzisz w temp. 50-60º. W czasie wędzenia ma być swobodny przepływ dymu przez wędzarnię. Nie przymykaj bardzo , bo będziesz kisił dym i też będzie do bani . Paleniska też nie wolno szczelnie zamykać , można lekko przymknąć, nic więcej. Ot i cała magia - efekt poniżej Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2774 Opublikowano 27 Października 2018 Witam o co chodzi z tym mieleniem na siatce np 2-3mm? Nie wiem czy autor miał na myśli sitko do maszynki 2-3mmCzęsto zdarza się że klient pyta o siatkę, myśląc o sitku.Poprawnie powinno być sitkoW zakładach przetwórczych nie spotkałem się by ktoś używał określenia "sitko", z technologami i kadrą włącznie. Zawsze jest "siatka". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wędzarz zbysiu Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2775 Opublikowano 28 Października 2018 dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-611207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.