Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Załóżmy że chciałbym zrezygnować z p-soli i godzę się z tym że stracę trochę na smaku i wyglądzie.

Nie chodzi o urodę ale o bakteriologie - Gwarantuję Ci ,że więcej chemii masz w pęczku rzodkiewki lub sałaty niż w 1 kg szynki z peklosolą  :yes: 

 

 

 

Jasne, ale skoro mam do dyspozycji piekarnik to peklowanie jest raz że niepotrzebne, dwa że niezalecane.

Co do przepisów to wiadomo jak jest. Chociażby ten przepis na szynkę, który podrzuciłem gdzieś wcześniej:

http://www.karointhekitchen.com/z-miesem/szynka-wieprzowa-domowa-wedlina-mocno-jalowcowa-pieczona/

sporo zebrał krytyki, a mimo to mam wewnętrzne przekonanie, że zastosowane przyprawy to będzie mój smak.

 

No i teraz mam do wyboru, albo piec w piekarniku peklowane co jak piszecie jest niezalecane,

albo zamienić peklosól na zwykłą sól i zamiast peklować 7 dni, to marynować 24-48 godzin.

 

Wiadomym jest że nie będę podmieniał peklosoli na sól w przepisach na wędzonki,

na tyle oleju w głowie to jeszcze mam i poczytałem czym jest peklosól, co zawiera i jak działa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610519
Udostępnij na innych stronach

Rób sobie jak uważasz, ale nie pisz potem postów że sraczka była.

I oby się na sraczce skończyło.

My swoje, a tu swoje... powodzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610522
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i teraz mam do wyboru, albo piec w piekarniku peklowane co jak piszecie jest niezalecane, albo zamienić peklosól na zwykłą sól i zamiast peklować 7 dni, to marynować 24-48 godzin.

Widzę, że wiesz co masz robić więc czego od nas jeszcze oczekujesz? 

Wędliny - peklosól

Pieczenie - sól.

 

 

Rób sobie jak uważasz, ale nie pisz potem postów że sraczka była. I oby się na sraczce skończyło.

Miro, przecież człowiek robi pieczeń, po dwudniowym marynowaniu mięsa.

O jakiej "sraczce" zatem piszesz?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610525
Udostępnij na innych stronach

Przepis rzeczywiście trochę irracjonalny(najpierw w przyprawy potem w solankę-można dać przyprawy od razu do solanki)

Co do samego pieczenia mięsa peklowanego też jest wyjście. Wydłużyć czas i piec w temp.110

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610528
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis rzeczywiście trochę irracjonalny(najpierw w przyprawy potem w solankę-można dać przyprawy od razu do solanki)

Q-cze, nie zauważyłam tego "innowacyjnego" rozwiązania, że  przez dobę przetrzymujemy mięso zupełnie bez soli.  :devil: 

@SharumKa,

Nie idź tą drogą  :thumbsup: 

Każda marynata powinna zawierać sól. 

Możesz mięso solankować ale od razu z przyprawami.

Oddaję Mirowi honor: w prawdopodobieństwie "sraczki" jest sporo na rzeczy  :thumbsup: 

Przyprawy zawierają bakterie i grzyby, które bez soli wspaniale się na mięsie rozwiną   :mad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610533
Udostępnij na innych stronach

 

No i teraz mam do wyboru, albo piec w piekarniku peklowane co jak piszecie jest niezalecane, albo zamienić peklosól na zwykłą sól i zamiast peklować 7 dni, to marynować 24-48 godzin.

Widzę, że wiesz co masz robić więc czego od nas jeszcze oczekujesz? 

Wędliny - peklosól

Pieczenie - sól.

 

 

Rób sobie jak uważasz, ale nie pisz potem postów że sraczka była. I oby się na sraczce skończyło.

Miro, przecież człowiek robi pieczeń, po dwudniowym marynowaniu mięsa.

O jakiej "sraczce" zatem piszesz?

 

 

O ktoś zauważył ;-)

 

NIE ZAMIERZAM zamieniać p-soli na sól w przepisach na wędliny, bo to GŁUPOTA.

[Dodano: 24 paź 2018 - 13:30]

 

Przepis rzeczywiście trochę irracjonalny(najpierw w przyprawy potem w solankę-można dać przyprawy od razu do solanki)

Q-cze, nie zauważyłam tego "innowacyjnego" rozwiązania, że  przez dobę przetrzymujemy mięso zupełnie bez soli.  :devil: 

@SharumKa,

Nie idź tą drogą  :thumbsup:

Każda marynata powinna zawierać sól. 

Możesz mięso solankować ale od razu z przyprawami.

Oddaję Mirowi honor: w prawdopodobieństwie "sraczki" jest sporo na rzeczy  :thumbsup:

Przyprawy zawierają bakterie i grzyby, które bez soli wspaniale się na mięsie rozwiną   :mad:

 

 

Nie doczytałeś, w skladzie marynaty "pierwszego etapu" jest czubata łyżeczka soli.

[Dodano: 24 paź 2018 - 13:32]

 

No i teraz mam do wyboru, albo piec w piekarniku peklowane co jak piszecie jest niezalecane, albo zamienić peklosól na zwykłą sól i zamiast peklować 7 dni, to marynować 24-48 godzin.

Widzę, że wiesz co masz robić więc czego od nas jeszcze oczekujesz? 

 

 

Chciałem się upewnić, że jak zmieniam przepis z "wędliny" na "pieczeń" to zamieniam psól na sól i zamiast peklować dni siedem, marynuję dwa. Po Twojej odpowiedz widzę, że dobrze to wykoncypowałem ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610556
Udostępnij na innych stronach

SharumKa sam zrobiłeś trochę  zamieszania, sądzę, że pomyliłeś fora. Z tego co piszesz nie zamierzasz robić wędlin tylko usmażyć obiad. Jak najbardziej nie korzystaj z peklosoli, zwykła sól będzie odpowiednia do zrobienia marynaty. Moim zdaniem zamarynowanie dwudniowe w zupełności wystarczy. Później piekarnik i na talerz.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610566
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z tego co piszesz nie zamierzasz robić wędlin tylko usmażyć obiad. Jak najbardziej nie korzystaj z peklosoli, zwykła sól będzie odpowiednia do zrobienia marynaty. Moim zdaniem zamarynowanie dwudniowe w zupełności wystarczy. Później piekarnik i na talerz.

 

:thumbsup:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610572
Udostępnij na innych stronach

SharumKa sam zrobiłeś trochę  zamieszania, sądzę, że pomyliłeś fora. Z tego co piszesz nie zamierzasz robić wędlin tylko usmażyć obiad. Jak najbardziej nie korzystaj z peklosoli, zwykła sól będzie odpowiednia do zrobienia marynaty. Moim zdaniem zamarynowanie dwudniowe w zupełności wystarczy. Później piekarnik i na talerz.

Trochę namieszałem i trochę nie. Gdzie jest granica między wędliną a pieczenią? ;)

Jak upiekę szynkę i będę ją jadł na zimno do chleba to już wędlina czy jeszcze pieczeń?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610583
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędlina czy jeszcze pieczeń?

Węd ___lina bywa wędzona. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610585
Udostępnij na innych stronach

A jak bedzie mielonka ...szynka konserwowa to wedlina czy jak nazwac ?

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610588
Udostępnij na innych stronach

Węd ___lina bywa wędzona. 

 

Bywa  to  dobre określenie, bo  :rolleyes:  :

 https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-porady/882-podzial-wedlin-na-grupy-technologiczne

 

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/podzialwyrobow.jpg

Edytowane przez EAnna
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610592
Udostępnij na innych stronach

Witam o co chodzi z tym mieleniem na siatce np 2-3mm?

 

Nie wiem czy autor miał na myśli sitko do maszynki 2-3mm

Edytowane przez Tomek101082
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610619
Udostępnij na innych stronach

Bierzesz siatkę 2-3 mm grubą i mielisz na nią  :laugh:  

Żart oczywiście  :D 

Siatka to sitka do maszynki, a 2-3 mm to średnica otworków w niej 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610621
Udostępnij na innych stronach

 

 

Też sobie wybrał nazwy.

To są nazwy fachowe.

Nie on wybierał w każdym razie  ;)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610632
Udostępnij na innych stronach

Pieczeń na ciepło, to pieczeń, a schłodzona może być nazwana wędliną.

Mielonka to wędlina parzona, szynka konserwowa to konserwa.

 

Pewne produkty można zaszeregować pod różne kategorie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610635
Udostępnij na innych stronach

Witam o co chodzi z tym mieleniem na siatce np 2-3mm?

 

Nie wiem czy autor miał na myśli sitko do maszynki 2-3mm

Często zdarza się że klient pyta o siatkę, myśląc o sitku.

Poprawnie powinno być sitko.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610640
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Wędzę mięso drugi raz i znów wyszło całe czarne, okopcone. Temperatura 60-70 stopni. Nie wiem dlaczego tak się dzieje i jak się tego pozbyć?

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610970
Udostępnij na innych stronach

Napisz dokładnie jak postępujesz z mięsem, po wyjęciu z zalewy peklujacej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610973
Udostępnij na innych stronach

Mięso z solanki na hak i do wędzarni - efekt

 

Wędzę mięso drugi raz i znów wyszło całe czarne, okopcone. Temperatura 60-70 stopni. Nie wiem dlaczego tak się dzieje i jak się tego pozbyć?

Wyjmij mięso z zalewy (solanki)  i powieś na kilka godzin w jakimś chłodniejszym miejscu , żeby ociekło  (jak wkładasz w siatkę , to powieś już w zasiatowane) . Następnie powieś w wygrzanej wędzarni i osuszaj bez dymu (to bardzo ważne , bo do mokrego mięsa przykleja się sadza i masz czarne)  Jak się osuszy i ugrzeje (ma być powierzchniowo suche)  dopiero puszczasz dym i wędzisz w temp. 50-60º. W czasie wędzenia ma być swobodny przepływ dymu przez wędzarnię. Nie przymykaj bardzo , bo będziesz kisił dym i też będzie do bani . Paleniska też nie wolno szczelnie zamykać , można lekko przymknąć,  nic więcej.      Ot i cała magia :);) - efekt poniżej

 

post-66794-0-74030300-1540656783_thumb.jpg

 

 

 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610986
Udostępnij na innych stronach

 

Witam o co chodzi z tym mieleniem na siatce np 2-3mm?

 

Nie wiem czy autor miał na myśli sitko do maszynki 2-3mm

Często zdarza się że klient pyta o siatkę, myśląc o sitku.

Poprawnie powinno być sitko

W zakładach przetwórczych nie spotkałem się by ktoś używał określenia "sitko", z technologami i kadrą włącznie. Zawsze jest "siatka".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/111/#findComment-610991
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.