Todek Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Stycznia 2021 (edytowane) @Todek, bo wejdzie nowy przeczyta ze kazda robimy bez i bedzie placz ze nie wyszlo a bylo napisane w jakims poscie ze robimy bez No dobrze. To tak.Konserwy mięsne robimy na peklosoli.Konserwy, pasztety, robimy na soli.Tuszonki wg oryginalnych rosyjskich receptur GOST robimy na soli.Kaszankę i pasztetową robimy na soli.Białą kiełbasę robimy na soli. Edytowane 22 Stycznia 2021 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-693561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Dzięki za wyjaśnienie tematu,myślę że nie jednemu z Nas przyda się ten wykład. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-693578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spontano Opublikowano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Witam Wędzarniczą Brać Pierwszy post raczkującego w tym temacie.Nie mam dostępu do peklosoli i już na początku schody.Użyć tego wiem ze mogę ale czy nie sprawi to kłopotu z przeliczaniem oraz czy to jest mniej czy więcej bezpieczne od peklo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-693991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Nie mam dostępu do peklosoli To, co przedstawiłeś jest peklosolą.Zawiera 0,4-0,5% azotynu sodu, czyli nitrytu, czyli E250.Polska peklosól zawiera 0,5-0,6% nitrytu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-693995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Bardzo podobny skład do naszej peklosoli /0,5-0,6 % azotynu/.EAnna mnie wyprzedziła . Edytowane 25 Stycznia 2021 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-693996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Nie mam dostępu do peklosoli W DE peklosól kupisz przez Amazon, np:https://www.amazon.de/S%C3%BCdsalz-Nitrit-P%C3%B6kelsalz-Eimer-10-Kg/dp/B003RG03O2/ref=sr_1_5?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&dchild=1&keywords=p%C3%B6kelsalz&qid=1611607280&sr=8-5 https://www.amazon.de/Swaran-Nitritsalz-P%C3%B6kelsalz-10-Eimer/dp/B016UNBNY2/ref=sr_1_37?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&dchild=1&keywords=p%C3%B6kelsalz&qid=1611607363&sr=8-37 Edytowane 25 Stycznia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-693997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Tu masz mocarniejszą do rozcieńczania https://www.amazon.de/S%C3%BCdsalz-Nitrit-P%C3%B6kelsalz-jodiert-25kg/dp/B00BCIOZRS/ref=sr_1_38?dchild=1&keywords=p%C3%B6kelsalz+1kg&pd_rd_r=0de7a0d9-ea58-49d4-9b0f-64b2ac3f134f&pd_rd_w=hBbpw&pd_rd_wg=k7zYl&pf_rd_p=4405e3ce-50ad-4de0-abbb-4aa6fb4b5e39&pf_rd_r=67FMKBH9ESF2Q2R43MQM&qid=1611607659&sr=8-38 PSW DE oficjalnie ze względów bezpieczeństwa, nie ma sprzedaży peklosoli do osób prywatnych, poza małymi wyjątkami, o wiele łatwiej kupić przez internet Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-694003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spontano Opublikowano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Dziekuje wam za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-694011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Października 2024 Być może pomyślicie, że znowu "wydziwiam i wyważam otwarte drzwi" ale zaryzykuję. Czasami zdarza się, że termin goni (np Święta czy inne uroczystości) i trzeba coś uwędzić. A tu jak na złość nigdzie nie ma peklosoli. Pytanie 1 - Czy zasadne jest zrobienie peklosoli samemu? W "Biomusie" (sklep z odczynnikami chemicznymi) można kupić azotyn sodu (nitryt) w różnych wagach. Za pół kilograma zapłacimy ok 12 złotych co starczy na "HO-HO a może i dłużej" Mając precyzyjną wagę np jubilerską (moja ma dokładność do 0,01g). można pokusić się o wytworzenie swojej peklosoli. Proporcje są przecież znane. Niestety, ale problemem jest właśnie sól. Są różne rodzaje z różnych kopalń i nie wszędzie jest taka sama zawartość soli w soli. Np sól kłodawska jest piekielnie słona i jeśli przyjmiemy, że zwykła sól kuchenna z Wieliczki to 100% to Kłodawska - jak dla mnie - ma chyba ze 130% soli w soli. (używając zwrotów z filmu Poszukiwany-Poszukiwana) Pytanie 2 - czy zdarzyło się Wam kiedyś zrobić samemu peklosól, czy raczej radzilibyście odpuścić i peklować w samej soli lub jednak poczekać na oryginał.? Zdaję sobie sprawę, że trochę jest to niebezpieczne, szczególnie dla początkujących, bo można przedawkować nitryt, ale dla "starych wyjadaczy" to nie powinien być problem. A może raczej gdzieś znaleźć saletrę potasową bo może jest bardziej dostępna (np w przywołanym Biomusie) Pytanie 3 - gdybyście jednak chcieli sporządzić swoją peklosól, jakiej soli byście użyli? Wędzicie w dziesiątkach kilogramów i używacie kilogramy peklosoli. Nigdy Wam nie brakło? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-963981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Października 2024 (edytowane) 51 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): A tu jak na złość nigdzie nie ma peklosoli. ??? nawet na swojskiwyrob.pl ?? dostajesz za 2 dni a czasami jutro . Nie baw się w samodzielne mieszanki. Czy brakło ? Z awsze trzeba mieć w zapasie chociaż te 0,5 kg . Oczywiście zużywasz jako pierwszą tą z zapasu. 51 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): Proporcje są przecież znane. Taaaaak , tylko jak rozprowadzisz równomiernie te 30- 40 gram w 960 ? . Oczywiście wyjdzie Ci taniej zapeklowany 1kg mięsa tzw własną mieszanką o jakieś 0,00003 zł /kg mięsa i jako dodatek wręcz gratis sporo kawałków niezapeklowanych a zasolonych. Edytowane 29 Października 2024 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-963989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Października 2024 Nie tak dawno była dość głośna sprawa domowych alchemików sprzedających na targowisku swoje wyroby .... pekla jest dostępna w większości marketów , ja osobiście odpuściłbym takie majsterkowanie ewentualnie zrobił po staremu z saletrą.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-963990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Października 2024 Godzinę temu, Muski napisał(a): Taaaaak , tylko jak rozprowadzisz równomiernie te 30- 40 gram w 960 ? . W wodzie robiąc zalewę do peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Października 2024 Wiesiek - masz rację - wyważasz otwarte drzwi ale nie wydziwiasz. 1kg peklosoli to 4-5zł - ZAWSZE mam w zapasie ok 2 kg - dla siebie i często ratuję znajomych - nawet jeśli peklosól mi się przeterminuje to w zimie posypię schody 😁 i te 5zł nie zrujnuje mojego budżetu. ps. jeśli mam kupować osobno sól i osobno azotyn sodu, mieszać, przechowywać ( azotyn sodu też będzie miał jakiś termin przydatności) to wolę jednak mieć te 2 kg peklosoli w zapasie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Października 2024 2 godziny temu, Wiesiek52 napisał(a): zrobić samemu peklosól, czy raczej radzilibyście odpuścić Odpuść sobie. Ja kupuję peklosól w swojski wyrób. Nie mam obawy że coś "nie halo" mi się sypło azotynem sodu (nitrytem). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Października 2024 Nie wiem jak u was ale u mnie peklosól można kupić w większości sklepów mięsnych, rozważany jest w 0.5kg porcjach, nawet nie przyszło mi do głowy aby dzisiaj samemu są przyrządzać, po co tracić tak cenny czas? 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Października 2024 Teraz, MariuszB napisał(a): Nie wiem jak u was ale u mnie peklosól można kupić w większości sklepów mięsnych, rozważany jest w 0.5kg porcjach, nawet nie przyszło mi do głowy aby dzisiaj samemu są przyrządzać, po co tracić tak cenny czas? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Października 2024 No i o to chodziło. Ale jest jeszcze sprawa samej soli. Co niektórzy z Was robią solankę 50/50 . Jaką sól stosujecie, bo jak pisałem sól soli nierówna. Czy staracie się stosować zawsze taką samą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Października 2024 Nie robię żadnej mieszanki 50/50 - stosuję tylko samą peklosól bez eksperymentowania ze zdrowiem więc zawartość soli w soli mnie nie interesuje. ps. jedyną kwestią pozostaje czy ktoś jest mniej lub bardziej słonolubny lecz metodą prób i błędów bez problemu uzyskamy odpowiadający nam próg słoności. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Października 2024 Generalnie to staram się używać soli bez antyzbrylacza E 536 ( żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6) np sól kłodawska kamienna niejodowana drobnoziarnista, ale do peklowania używam czystej peklosoli bez mieszania 50/50 czy innych proporcji... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Października 2024 Stosuję sól kłodawską kamienną niejodowaną do solanek jak i do wszelkich przetworów, z niczym nie mieszam..... słoność ustalamy indywidualnie ponieważ każdy ma inny próg słoności.... do peklowania tyko gotowa peklosól ze sklepu. Wiesiek, wyczerpałeś temat, co teraz wymyślisz żeby dobić do 35 postów 😉 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Października 2024 No jeszcze jest trochę spraw na temat samej wędzarni, więc tam się przeniosę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Października 2024 Tak czytam i czytam, i powiem tak ja pier...., jak można tak sobie komplikować życie i tak wymyślać w tak prostym temacie. 3 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Października 2024 1 minutę temu, Wiesiek52 napisał(a): No jeszcze jest trochę spraw na temat samej wędzarni, więc tam się przeniosę. Nie przenoś się, jeszcze można o peklosoli. Bo nie wiem czy wiesz, ale w innych krajach są różne rodzaje peklosoli z różnym składem. 1 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Października 2024 Jest jeszcze w miarę nowy produkt zabezpieczający biologicznie mięsiwo Ecocure#1 ,więcej nie powiem do googlowania dla chętnych....🤣😂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 30 Października 2024 (edytowane) 6 godzin temu, szrekPL napisał(a): Ecocure#1 Jedynka za słaba C#2 to dopiero środek the best, nawet robią w kolorze różowym w wersji dla Pań 🤣. Edytowane 30 Października 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.