Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Todek, bo wejdzie nowy przeczyta ze kazda robimy bez i bedzie placz ze nie wyszlo a bylo napisane w jakims poscie ze robimy bez :)

No dobrze. To tak.

Konserwy mięsne robimy na peklosoli.

Konserwy, pasztety, robimy na soli.

Tuszonki wg oryginalnych rosyjskich receptur GOST robimy na soli.

Kaszankę i pasztetową robimy na soli.

Białą kiełbasę robimy na soli.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-693561
Udostępnij na innych stronach

Witam Wędzarniczą Brać

 

Pierwszy post raczkującego w tym temacie.

Nie mam dostępu do peklosoli i już na początku schody.

Użyć tego wiem ze mogę ale czy nie sprawi to kłopotu z przeliczaniem 

oraz czy to jest mniej czy więcej bezpieczne od peklo?

 

post-106690-0-75800800-1611604475_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-693991
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie mam dostępu do peklosoli

To, co przedstawiłeś jest peklosolą.

Zawiera 0,4-0,5% azotynu sodu, czyli nitrytu, czyli E250.

Polska peklosól zawiera 0,5-0,6% nitrytu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-693995
Udostępnij na innych stronach

Bardzo podobny skład do naszej peklosoli /0,5-0,6 % azotynu/.

EAnna mnie wyprzedziła  :D .

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-693996
Udostępnij na innych stronach

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-693997
Udostępnij na innych stronach

Tu masz mocarniejszą do rozcieńczania

 

https://www.amazon.de/S%C3%BCdsalz-Nitrit-P%C3%B6kelsalz-jodiert-25kg/dp/B00BCIOZRS/ref=sr_1_38?dchild=1&keywords=p%C3%B6kelsalz+1kg&pd_rd_r=0de7a0d9-ea58-49d4-9b0f-64b2ac3f134f&pd_rd_w=hBbpw&pd_rd_wg=k7zYl&pf_rd_p=4405e3ce-50ad-4de0-abbb-4aa6fb4b5e39&pf_rd_r=67FMKBH9ESF2Q2R43MQM&qid=1611607659&sr=8-38  

 

PS

W DE oficjalnie ze względów bezpieczeństwa, nie ma sprzedaży peklosoli do osób prywatnych, poza małymi wyjątkami, o wiele łatwiej kupić przez internet

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-694003
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Być może pomyślicie, że znowu "wydziwiam i wyważam otwarte drzwi" ale zaryzykuję.

Czasami zdarza się, że termin goni (np Święta czy inne uroczystości) i trzeba coś uwędzić. A tu jak na złość nigdzie nie ma peklosoli.

Pytanie 1 - Czy zasadne jest zrobienie peklosoli samemu?

W "Biomusie" (sklep z odczynnikami chemicznymi) można kupić azotyn sodu (nitryt) w różnych wagach. Za pół kilograma zapłacimy ok 12 złotych co starczy na "HO-HO a może i dłużej"

Mając precyzyjną wagę np jubilerską (moja ma dokładność do 0,01g). można pokusić się o wytworzenie swojej peklosoli. Proporcje są przecież znane.

Niestety, ale problemem jest właśnie sól.

Są różne rodzaje z różnych kopalń i nie wszędzie jest taka sama zawartość soli w soli. Np sól kłodawska jest piekielnie słona i jeśli przyjmiemy, że zwykła sól kuchenna z Wieliczki to 100% to Kłodawska  - jak dla mnie - ma chyba ze 130% soli w soli. (używając zwrotów z filmu Poszukiwany-Poszukiwana) 

Pytanie 2 - czy zdarzyło się Wam kiedyś zrobić samemu peklosól, czy raczej radzilibyście odpuścić i peklować w samej soli lub jednak poczekać na oryginał.?

Zdaję sobie sprawę, że trochę jest to niebezpieczne,  szczególnie dla początkujących, bo można przedawkować nitryt, ale dla "starych wyjadaczy" to nie powinien być problem.

A może raczej gdzieś znaleźć saletrę potasową bo może jest bardziej dostępna  (np w przywołanym Biomusie)

Pytanie 3 - gdybyście jednak chcieli sporządzić swoją peklosól, jakiej soli byście użyli? Wędzicie w dziesiątkach kilogramów i używacie kilogramy peklosoli. Nigdy Wam nie brakło?

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-963981
Udostępnij na innych stronach

51 minut temu, Wiesiek52 napisał(a):

A tu jak na złość nigdzie nie ma peklosoli.

??? nawet na swojskiwyrob.pl ?? dostajesz za 2 dni a czasami jutro . Nie baw się w samodzielne mieszanki. Czy brakło ? Z awsze trzeba mieć w zapasie chociaż te 0,5 kg . Oczywiście zużywasz jako pierwszą tą z zapasu.

 

51 minut temu, Wiesiek52 napisał(a):

Proporcje są przecież znane.

Taaaaak , tylko jak rozprowadzisz równomiernie te 30- 40 gram w 960 ? . Oczywiście wyjdzie Ci taniej zapeklowany 1kg mięsa tzw własną mieszanką:facepalm: o jakieś 0,00003 zł /kg mięsa i jako dodatek wręcz gratis sporo kawałków niezapeklowanych a zasolonych. 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-963989
Udostępnij na innych stronach

Nie tak dawno była dość głośna sprawa domowych alchemików sprzedających na targowisku swoje wyroby .... pekla jest dostępna w większości marketów , ja osobiście odpuściłbym takie majsterkowanie ewentualnie zrobił po staremu z saletrą....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-963990
Udostępnij na innych stronach

Wiesiek - masz rację - wyważasz otwarte drzwi ale nie wydziwiasz.

1kg peklosoli to 4-5zł - ZAWSZE mam w zapasie ok 2 kg - dla siebie i często ratuję znajomych - nawet jeśli peklosól mi się przeterminuje to w zimie posypię schody 😁 i te 5zł nie zrujnuje mojego budżetu.

ps. jeśli mam kupować osobno sól i osobno azotyn sodu, mieszać, przechowywać ( azotyn sodu też będzie miał jakiś termin przydatności) to wolę jednak mieć te 2 kg peklosoli w zapasie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964008
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Wiesiek52 napisał(a):

zrobić samemu peklosól, czy raczej radzilibyście odpuścić

Odpuść sobie. Ja kupuję peklosól w swojski wyrób. Nie mam obawy że coś "nie halo" mi się sypło azotynem sodu (nitrytem).

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964027
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak u was ale u mnie peklosól można kupić w większości sklepów mięsnych, rozważany jest w 0.5kg porcjach, nawet nie przyszło mi do głowy aby dzisiaj samemu są przyrządzać, po co tracić tak cenny czas?

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964035
Udostępnij na innych stronach

Teraz, MariuszB napisał(a):

Nie wiem jak u was ale u mnie peklosól można kupić w większości sklepów mięsnych, rozważany jest w 0.5kg porcjach, nawet nie przyszło mi do głowy aby dzisiaj samemu są przyrządzać, po co tracić tak cenny czas?

:thumbsup::clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964036
Udostępnij na innych stronach

No i o to chodziło.

Ale jest jeszcze sprawa samej soli. Co niektórzy z Was robią solankę 50/50 . Jaką sól  stosujecie, bo jak pisałem sól soli nierówna.

Czy staracie się stosować zawsze taką samą?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964043
Udostępnij na innych stronach

Nie robię żadnej mieszanki 50/50 - stosuję tylko samą peklosól bez eksperymentowania ze zdrowiem więc zawartość soli w soli mnie nie interesuje.

ps. jedyną kwestią pozostaje czy ktoś jest mniej lub bardziej słonolubny lecz metodą prób i błędów bez problemu uzyskamy odpowiadający nam próg słoności.

  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964046
Udostępnij na innych stronach

Generalnie to staram się używać soli bez antyzbrylacza E 536 ( żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6) np sól kłodawska kamienna niejodowana drobnoziarnista, ale do peklowania używam czystej peklosoli bez mieszania 50/50 czy innych proporcji...

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964047
Udostępnij na innych stronach

Stosuję sól kłodawską kamienną niejodowaną do solanek jak i do wszelkich przetworów, z niczym nie mieszam..... słoność ustalamy indywidualnie ponieważ każdy ma inny próg słoności.... do peklowania tyko gotowa peklosól ze sklepu.

Wiesiek, wyczerpałeś temat, co teraz wymyślisz żeby dobić do 35 postów 😉 🙂 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964071
Udostępnij na innych stronach

Tak czytam i czytam, i powiem tak ja pier...., jak można tak sobie komplikować życie i tak wymyślać w tak prostym temacie.

  • Upvote 3
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964083
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Wiesiek52 napisał(a):

No jeszcze jest trochę spraw na temat samej wędzarni, więc tam się przeniosę.

 

Nie przenoś się, jeszcze można o peklosoli. Bo nie wiem czy wiesz, ale w innych krajach są różne rodzaje peklosoli  z różnym składem.:D

 

 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964085
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Ecocure#1

Jedynka za słaba C#2 to dopiero środek the best, nawet robią w kolorze różowym w wersji dla Pań 🤣.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/2/#findComment-964123
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.