lukasF Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 2 Marca 2013 Właśnie robię tę pasztetówkę.Pytanie.Mogę zamrozić?? Mrozić przed gotowaniem czy po??Bo sporo wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 2 Marca 2013 Mogę zamrozić?? Mrozić przed gotowaniem czy po?? Jasne że można :smile: . Osobiście mrożę , ale już po całkowitej obróbce cieplnej i wędzeniu. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 2 Marca 2013 Mogę zamrozić?? Mrozić przed gotowaniem czy po??Raczej zamrozić po sparzeniu i ew. podwędzeniu (zimnym dymem). Pasztetówki i wątrobianki to wędliny podrobowe, bardzo nietrwałe. Pakowane do jelit na pewno nie są sterylne i stanowią znakomitą pożywkę dla bakterii. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 2 Marca 2013 Dzięki, chłodzą się już. Niestety bez wędzienia będą, bo nie mam dostępu do beczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 5 Listopada 2015 przeczytałem przemyślałem towar zakupiłem i w sobotę ruszam z produkcją Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 7 Listopada 2015 w sobotę ruszam z produkcją Ruszaj ruszaj, naprawdę warto Dawno nie robiłem, ale na Święta też machnę "Wątrobiankę Pobiedziską" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 15 Marca 2019 a mozna ja do sloika wsadzic i pasteryzowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) Możesz tylko nie będzie podwędzana a to daje ten smaczek Edytowane 15 Marca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) wiem.a co powiesz jak dodam troche papryki wedzonej Edytowane 15 Marca 2019 przez paszeko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) jak dodam troche papryki wedzonej Na próbę możesz zrobić . Jednak papryka zmieni smak . Dym wędzarniczy w płynie to już co innego . Edytowane 15 Marca 2019 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 15 Marca 2019 wiem ze zmieni troche smak.wiem ze nie zastapi dymu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 15 Marca 2019 a mozna ja do sloika wsadzic i pasteryzowac? Jak dasz do słoików to zmniejsz ilość soli bo będzie za słone. Chyba, że lubisz słone. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 15 Marca 2019 juz pasteryzuje w garnkach w wodzie na sciereczkach.jak dlugo pasteryzowac i jak temperatura...tak dla przypomnienia?dzeki za szybkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) Witam . Dosłownie przed chwilką przyniesiona z wędzarni , ciepła i pachnąca . Dopiero jutro będzie na śniadanie . Pozdrawiam Mam takie pytanie, czy robił już może próby z tą wspaniałą Leberką Andrzeja K. tyle że słoikach, zamiast w jelicie prostym, z ew. dodatkiem soli wędzonej, celem spowodowania efektu smakowego lekkiego podwędzania ? A może sam Andrzej K coś mi w tej materii podpowie. Problem leży w tym iż chwilowo mam problem z nabyciem jelit prostych, a naszła mnie nieposkromiona oskoma na ten Andrzejowy cymesik, surowiec już przygotowany i czeka w lodówce.Posiadam aktualnie wolne słoiczki 350 ml. z prostymi ściankami, więc pomyślałem sobie że może warto byłoby zrobić próbę ? Jakie jest wasze zdanie ? Edytowane 16 Marca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 16 Marca 2020 Mam takie pytanie Wydaje mi się Jarku, że można. Ja jedynie zredukowałbym sól, bo dla mnie w słoiczku 18 g byłoby odrobinę za słone. Ja daję do słoika 14 g.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 16 Marca 2020 Osobiście jestem bardziej słonolubny, będzie trzeba zrobić test, ale tą grubo mieloną Andrzejową Leberkę Witku już praktykowałeś może ? Czy po prostu odnosisz ogólne wrażenie że będzie OK. Czy typujesz tak na podstawie różnistych "pasztetów słoikowych" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) 18g do słoik będzie za dużo.W jelicie w czasie parzenia się odsala.Do słoika zrób akurat nic nie przesalaj. Edytowane 16 Marca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) "Akurat", to znaczy jak to widzisz Twym fachowym okiem Arkadiuszu ? Edytowane 16 Marca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) już praktykowałeś możeJarku, jeszcze jej nie robiłem. Ogólne stwierdzenie i również na podstawie wykonu pasztetowej w słoikach. Jak na razie robię tylko w słoikach.Możesz również poczytać w moim kąciku kuchennym jak ja robię pasztetową. Chociaż nie twierdzę, że Andrzeja może jest lepsza. Muszę raz zrobić i porównać.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/ Pozdrowienia Edytowane 16 Marca 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 16 Marca 2020 No właśnie Witku, różnistych pasztetów, smarownych i mniej smarownych też trochę w życiu poczyniłem, ale tu napadło mnie jakoś tak właśnie dokładnie na tę grubo mieloną kichę Andrzeja K, a lubię takowe bardziej gruboziarniste . Też przypuszczam że problemu być nie powinno, myślałem jednak że ktoś już ją robił i coś może o takim wariancie Andrzejowej Leberki powiedzieć. Nie mniej dzięki Witku i Arkadiuszu . Może jeszcze coś w temacie ew. dodatku soli wędzonej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) "Akurat", to znaczy jak to widzisz Twym fachowym okiem Arkadiuszu ?Ja to widzę tak, że to zależy ile chlupniesz rosołu , ale myślę ,że 15g/kg masy bez rosołu wystarczy.Trzeba próbować przed zapakowaniem w słoik. Na Witka przepisie bym się nie opierał bo on tam dodawał cukier (nie wiem po co).Dodatek cukru spowoduje obniżenie słoności. Edytowane 16 Marca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 16 Marca 2020 A może sam Andrzej K coś mi w tej materii podpowie. Powiem tak , nawet nie pamiętam czy robiłem tą wątrobiankę w słoiku , bo jelit zawsze mam wystarczającą ilość . Co do ilości soli w wyrobie do słoika musisz sam doświadczyć . Kiedyś jak robiłem kiełbasę do słoika też dawałem tyle co w jelito czyli 18g dzisiaj dałbym np 15g . ale ja stanowczo używam mniej soli w potrawach . Po prostu nie lubię nadmiernej słoności , zresztą nadmiernej octowości również . Jarku , jeżeli nie masz jelit naturalnych to bez wędzenia możesz również zapakować w osłonki poliamidowe albo i w białkowe i delikatnie podwędzić . Jedno jest pewne że takiego smaku jak w jelicie naturalnym się nie osiągnie . No chyba że masz takie zdolności . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 16 Marca 2020 Dzięki Arkadiuszu i Andrzeju. Zrobię próbę dając 15 g/kg soli i 1g. tego preparatu wędzarniczego z "Aromatiki" , a że w słoiczku tego wspaniałego posmaczku "kichy" nie będzie, to zdaję sobie sprawę, robiąc jednak dla wnuczek, to chętniej jednak będą jeść "kichę słoiczkową", niż taką tradycyjną z batona pakowanego próżniowo i ew. mrożonego jak my lubimy . Dzieciaki w Szwecji patrzą na to "innym okiem" . Tak więc z samej ciekawości zapakujemy w słoiczki i zobaczymy jaki będzie rezultat ?Ps. W razie czego to "następną razą" dam w jelita wieprzowe do kiełbas, mam takie grubsze niekalibrowane. Pozdrowionka i dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) W razie czego to "następną razą" dam w jelita wieprzowe do kiełbas, mam takie grubsze niekalibrowane.Może lepiej wołowe proste, albo wołowe wiankowe. Edytowane 16 Marca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 16 Marca 2020 Na pewno masz rację Arkadiuszu, ale idzie o to że teraz mam tylko takie niekalibrowane różnej grubości, oraz kalibrowane cienkie do kiełbas, 26/28, do dyspozycji . Jak będę w kraju, to znowu zrobię sobie zaopatrzenie "na zaś" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.