Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

po parzeniu i schłodzeniu porcjuję w opakowania po kilka sztuk i do zamrażarki

Wielkie dzięki :smile:

Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135154
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 250
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Henio, wiesz , tak to już jest . Nieważne ile ma lat , to i tak jest dzieckiem swej matki .

 

Trochę pewnie nie dokładnie to sprecyzowałem w poprzednim poście , ale cóż :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135161
Udostępnij na innych stronach

Paróweczki

No to "pojechałaś" dziewczyno z wyrobem :thumbsup: :thumbsup: , a ostatnie tygodnie to masz naprawdę niezły rozpęd ze wszystkimi wyrobami :clap: :cool:

 

Dziś mi kurier przywiózł blender (mam nadzieję porządny) właśnie do parówek, pasztetu i kutrowania. Po Niedzieli jak będzie czas ruszam z drobiowymi, na razie tylko parzonymi :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135214
Udostępnij na innych stronach

Dziś mi kurier przywiózł blender (mam nadzieję porządny) właśnie do parówek, pasztetu i kutrowania

Zbójaszku czy możesz się pochwalić jakiego zakupu dokonałes?

Ja że swojego nie jestem zadowolona, a mam Boschowski 750 W.

Nie spełnia moich oczekiwań, za szybko się nagrzewa. :devil:

Czuje że szykuje się nowy zakup a ten podaruje córce do przecierania zupek dla wnusi. :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135223
Udostępnij na innych stronach

Ja też ostatnio rozglądam się za blenderem..ale wszystko co w sklepach to "słabizna"...

Chyba na ebayu poszukam :???:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135232
Udostępnij na innych stronach

Nie stresuj mnie :rolleyes: :roll: , też mam Boscha 600W z czterema ostrzami,

Mówię poważnie, a jest to nowy nabytek .

 

Przed ciężką pracą blender najlepiej zostawić na noc w zamrażarce :grin: patent naszego Głównego Technologa Bagno :clap:

 

Fajny żart :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135235
Udostępnij na innych stronach

Nie stresuj mnie :rolleyes: :roll: , też mam Boscha 600W z czterema ostrzami,

Mówię poważnie, a jest to nowy nabytek .

 

Przed ciężką pracą blender najlepiej zostawić na noc w zamrażarce :grin: patent naszego Głównego Technologa Bagno :clap:

 

Fajny żart :grin:

To wcale nie jest żart :devil: przy pracy na III zlocie mój blender leżakował w zamrażarce całą noc . Od tamtej pory zawsze tak robię i mogę spokojnie pracować nim około 40 minut bez obaw , że się zagrzeje .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135239
Udostępnij na innych stronach

To wcale nie jest żart :devil: przy pracy na III zlocie mój blender leżakował w zamrażarce całą noc

W takim razie ja też pośle swój blender do zamrażarki jak będzie potrzeba.

Dzięki mały-mały :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135240
Udostępnij na innych stronach

Kochani tak... to nie żart.... :cool: - chodzi o zmrożenie silnika
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135251
Udostępnij na innych stronach

Kochani tak... to nie żart.... :cool: - chodzi o zmrożenie silnika

Czy ten blender należy w coś zapakować??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135252
Udostępnij na innych stronach

Kochani tak... to nie żart.... :cool: - chodzi o zmrożenie silnika

Czy ten blender należy w coś zapakować??

Z doświadczenia należy mieć dwa tanie blendery. Często w Tesco czy Auchanie można kupić w promocji za 19,99 zł. Wybrać należy tak aby w obudowie ostrza były otworki. Pracując jednym blenderem drugi, nagrzany wcześniej podczas pracy, wkładamy do zamrażalnika. Dokładnie wkładamy sam silnik bez części roboczej. Zmieniając blendery podczas pracy możemy uniknąć przerw, a każda przerwa to niepotrzebne rozgrzewanie materiału obrabianego - mięsa. Pamiętajmy aby podczas bledowania nie przegrzać materiału - mięsa. Możemy dodawać zamiast wody - lód. On dostatecznie wychłodzi. Blendery z hipermarketów mają jeszcze jedną ważną zaletę, gdy się popsują, najczęściej podlegają natychmiastowej wymianie jeśli taki jest dostępny. Nie miałem do tej pory problemów z taką wymianą. Jeśli nie ma dostępnego takiego modelu to czas oczekiwania jest 7-10 dni a w najgorszym wypadku następuje zwrot gotówki. Ale to też nie problem, zawsze jest jakiś blender w promocji za 19,99 zł. Moim zdaniem tanie blendery sprawują się doskonale do naszych zastosowań, tak jak te drogie.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135470
Udostępnij na innych stronach

W takim razie ja też pośle swój blender do zamrażarki jak będzie potrzeba.

Ale Ty masz chyba niezły blender to po co go zamrażać?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135474
Udostępnij na innych stronach

Zmieniając blendery podczas pracy możemy uniknąć przerw, a każda przerwa to niepotrzebne rozgrzewanie materiału obrabianego - mięsa. Pamiętajmy aby podczas bledowania nie przegrzać materiału - mięsa.

Powiedz mi Pawle proszę, jaka jest wydajność rozdrabniania takim sprzętem?

Jeżeli robisz parówki z 5kg mięsa to jak to robisz; w całosci, czy porcjami i jak długo?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135478
Udostępnij na innych stronach

Ale Ty masz chyba niezły blender to po co go zamrażać?

Tak , jest w miarę dobry, więc go oszczędze.

Pora poszukać czegoś tańszego jak podpowiada kol. Papla.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135480
Udostępnij na innych stronach

Pora poszukać czegoś tańszego jak podpowiada kol. Papla.

Idź na całośc i kup sobie kuter. :grin: .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135483
Udostępnij na innych stronach

Zmieniając blendery podczas pracy możemy uniknąć przerw, a każda przerwa to niepotrzebne rozgrzewanie materiału obrabianego - mięsa. Pamiętajmy aby podczas bledowania nie przegrzać materiału - mięsa.

Powiedz mi Pawle proszę, jaka jest wydajność rozdrabniania takim sprzętem?

Jeżeli robisz parówki z 5kg mięsa to jak to robisz; w całosci, czy porcjami i jak długo?

5 kg to na raz. Na parówki rozdrabniam na siatce fi 2 z dodatkiem połowy lodu (zmiażdżonego), a potem blenderem i dosypuję 2 połowę lodu. Czas blendowania około 8 minut Potem dodaję przyprawy oraz inne klasy mięs. Całkowity czas to około 15 minut. Zazwyczaj wystarcza takie rozdrobnienie. Podobna sytuacja jeśli chodzi o pasztety smarowne, mięso ścięgniste itp. a także skórki na emulsję - najlepiej jeszcze ciepłe, ugotowane. Wbrew pozorom, tak jak już pisałem wcześniej, najtańsze nawet blendery potrafią dużo pomóc w naszym hobby.

 

U mnie bleder pracuje przy:

- wszelkiego rodzaju masy wiążące;

- mieszanie przypraw oraz rozdrabnianie czosnku;

- rozrabianie hemoglobiny;

- sosy do wędzonek;

 

a ostatnio: wyrób majonezu i połowy masy na placki ziemniaczane :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135492
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

że jest to znakomity skład surowcowy nie wymagający dodatku mleka w proszku

Kiedy do parówek trzeba dodać mleko w proszku, a kiedy nie? :cool: Pytam, bo dziś w planie parówki mam, jelita namoczone. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148059
Udostępnij na innych stronach

pis67

widzę,że ostro wziąłeś się za testowanie swojej nowej zabawki. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148063
Udostępnij na innych stronach

Kiedy do parówek trzeba dodać mleko w proszku, a kiedy nie?

Dodajesz lub nie dodajesz. :grin:

Mleko w proszku dodaje się w celu zwiększenia wiązania farszu i stabilizacji układu koloidalnego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148102
Udostępnij na innych stronach

Woda (lód) - 25% wsadu mięsnego
2. Mleko w proszku tłuste - 2% wsadu mięsnego
3. Peklosól/sól (50/50) - 1,6 dkg/kg mięsa
4. pieprz czarny - 1g/kg mięsa
5. pieprz biały - 0,5g/kg
6. cukier - 1g/kg
7. gałka - 0,6g/kg
8. papryka słodka - 0,5g/kg

Wczoraj zrobiłem parówki, już uwędzone i sparzone. Skorzystałem ze składu przypraw jak wyżej autorki tematu, jednak przy 18g soli na kg mięsa. Zrobiłem jedną kiełbaskę testową i sparzyłem. Po konsumpcji stwierdziłem, że coś licha jest smakowo. Do 10 kg wsadu dodałem ponad 2,5l wody. Woda ta zdecydowanie obniża słoność produktu. Dodałem soli do 20g, na kg mięsa, zwiększyłem ilość cukru do 2g/kg, papryki słodkiej do 1g/kg, dodałem 0,3g papryki ostrej na kg, nie dodawałem maggi.
Jest dobrze, fakt, że inny skład mięsa mógł wpłynąć na odmienne odczucia smakowe.
Na koniec dodam, że wyrób parówek kutrem to bajka, farsz po dodaniu tłuszczu i końcowym kutrowaniu osiągnął temperaturę 9 stopni.Godzinka i parówki gotowe. No jeszcze godzina mycia. :grin:

Edytowane przez EAnna
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148175
Udostępnij na innych stronach

Peklosól/sól (50/50) - 1,6 dkg/kg mięsa

Ja dałam 1,7 dkg. Jest ok. Opisałam to w temacie "parówki domowe", w pierwszym poście.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148215
Udostępnij na innych stronach

Na koniec dodam, że wyrób parówek kutrem to bajka, farsz po dodaniu tłuszczu i końcowym kutrowaniu osiągnął temperaturę 9 stopni.Godzinka i parówki gotowe. No jeszcze godzina mycia.

Jaki czas nadziewania?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148225
Udostępnij na innych stronach

Jaki czas nadziewania?

Pół godziny maszynką szło bez problemu, ponad 10kg, może 12? :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148229
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.