BlackOnion Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 4 Grudnia 2010 po parzeniu i schłodzeniu porcjuję w opakowania po kilka sztuk i do zamrażarki Wielkie dzięki :smile: Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Henio, wiesz , tak to już jest . Nieważne ile ma lat , to i tak jest dzieckiem swej matki . Trochę pewnie nie dokładnie to sprecyzowałem w poprzednim poście , ale cóż Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 4 Grudnia 2010 ParóweczkiNo to "pojechałaś" dziewczyno z wyrobem :thumbsup: :thumbsup: , a ostatnie tygodnie to masz naprawdę niezły rozpęd ze wszystkimi wyrobami :clap: Dziś mi kurier przywiózł blender (mam nadzieję porządny) właśnie do parówek, pasztetu i kutrowania. Po Niedzieli jak będzie czas ruszam z drobiowymi, na razie tylko parzonymi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Dziś mi kurier przywiózł blender (mam nadzieję porządny) właśnie do parówek, pasztetu i kutrowania Zbójaszku czy możesz się pochwalić jakiego zakupu dokonałes? Ja że swojego nie jestem zadowolona, a mam Boschowski 750 W. Nie spełnia moich oczekiwań, za szybko się nagrzewa. :devil: Czuje że szykuje się nowy zakup a ten podaruje córce do przecierania zupek dla wnusi. :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Przed ciężką pracą blender najlepiej zostawić na noc w zamrażarce :grin: patent naszego Głównego Technologa Bagno :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Ja też ostatnio rozglądam się za blenderem..ale wszystko co w sklepach to "słabizna"...Chyba na ebayu poszukam :???: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Nie stresuj mnie :rolleyes: :roll: , też mam Boscha 600W z czterema ostrzami, Mówię poważnie, a jest to nowy nabytek . Przed ciężką pracą blender najlepiej zostawić na noc w zamrażarce :grin: patent naszego Głównego Technologa Bagno :clap: Fajny żart :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Nie stresuj mnie :rolleyes: :roll: , też mam Boscha 600W z czterema ostrzami, Mówię poważnie, a jest to nowy nabytek . Przed ciężką pracą blender najlepiej zostawić na noc w zamrażarce :grin: patent naszego Głównego Technologa Bagno :clap: Fajny żart :grin: To wcale nie jest żart :devil: przy pracy na III zlocie mój blender leżakował w zamrażarce całą noc . Od tamtej pory zawsze tak robię i mogę spokojnie pracować nim około 40 minut bez obaw , że się zagrzeje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 4 Grudnia 2010 To wcale nie jest żart :devil: przy pracy na III zlocie mój blender leżakował w zamrażarce całą noc W takim razie ja też pośle swój blender do zamrażarki jak będzie potrzeba. Dzięki mały-mały :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Kochani tak... to nie żart.... - chodzi o zmrożenie silnika Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Kochani tak... to nie żart.... - chodzi o zmrożenie silnika Czy ten blender należy w coś zapakować?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Kochani tak... to nie żart.... - chodzi o zmrożenie silnika Czy ten blender należy w coś zapakować?? Z doświadczenia należy mieć dwa tanie blendery. Często w Tesco czy Auchanie można kupić w promocji za 19,99 zł. Wybrać należy tak aby w obudowie ostrza były otworki. Pracując jednym blenderem drugi, nagrzany wcześniej podczas pracy, wkładamy do zamrażalnika. Dokładnie wkładamy sam silnik bez części roboczej. Zmieniając blendery podczas pracy możemy uniknąć przerw, a każda przerwa to niepotrzebne rozgrzewanie materiału obrabianego - mięsa. Pamiętajmy aby podczas bledowania nie przegrzać materiału - mięsa. Możemy dodawać zamiast wody - lód. On dostatecznie wychłodzi. Blendery z hipermarketów mają jeszcze jedną ważną zaletę, gdy się popsują, najczęściej podlegają natychmiastowej wymianie jeśli taki jest dostępny. Nie miałem do tej pory problemów z taką wymianą. Jeśli nie ma dostępnego takiego modelu to czas oczekiwania jest 7-10 dni a w najgorszym wypadku następuje zwrot gotówki. Ale to też nie problem, zawsze jest jakiś blender w promocji za 19,99 zł. Moim zdaniem tanie blendery sprawują się doskonale do naszych zastosowań, tak jak te drogie. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 5 Grudnia 2010 W takim razie ja też pośle swój blender do zamrażarki jak będzie potrzeba. Ale Ty masz chyba niezły blender to po co go zamrażać? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zmieniając blendery podczas pracy możemy uniknąć przerw, a każda przerwa to niepotrzebne rozgrzewanie materiału obrabianego - mięsa. Pamiętajmy aby podczas bledowania nie przegrzać materiału - mięsa.Powiedz mi Pawle proszę, jaka jest wydajność rozdrabniania takim sprzętem? Jeżeli robisz parówki z 5kg mięsa to jak to robisz; w całosci, czy porcjami i jak długo? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Ale Ty masz chyba niezły blender to po co go zamrażać? Tak , jest w miarę dobry, więc go oszczędze. Pora poszukać czegoś tańszego jak podpowiada kol. Papla. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Pora poszukać czegoś tańszego jak podpowiada kol. Papla. Idź na całośc i kup sobie kuter. :grin: . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zmieniając blendery podczas pracy możemy uniknąć przerw, a każda przerwa to niepotrzebne rozgrzewanie materiału obrabianego - mięsa. Pamiętajmy aby podczas bledowania nie przegrzać materiału - mięsa.Powiedz mi Pawle proszę, jaka jest wydajność rozdrabniania takim sprzętem? Jeżeli robisz parówki z 5kg mięsa to jak to robisz; w całosci, czy porcjami i jak długo? 5 kg to na raz. Na parówki rozdrabniam na siatce fi 2 z dodatkiem połowy lodu (zmiażdżonego), a potem blenderem i dosypuję 2 połowę lodu. Czas blendowania około 8 minut Potem dodaję przyprawy oraz inne klasy mięs. Całkowity czas to około 15 minut. Zazwyczaj wystarcza takie rozdrobnienie. Podobna sytuacja jeśli chodzi o pasztety smarowne, mięso ścięgniste itp. a także skórki na emulsję - najlepiej jeszcze ciepłe, ugotowane. Wbrew pozorom, tak jak już pisałem wcześniej, najtańsze nawet blendery potrafią dużo pomóc w naszym hobby. U mnie bleder pracuje przy: - wszelkiego rodzaju masy wiążące; - mieszanie przypraw oraz rozdrabnianie czosnku; - rozrabianie hemoglobiny; - sosy do wędzonek; a ostatnio: wyrób majonezu i połowy masy na placki ziemniaczane :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-135492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 21 Lutego 2011 że jest to znakomity skład surowcowy nie wymagający dodatku mleka w proszku Kiedy do parówek trzeba dodać mleko w proszku, a kiedy nie? Pytam, bo dziś w planie parówki mam, jelita namoczone. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 21 Lutego 2011 pis67 widzę,że ostro wziąłeś się za testowanie swojej nowej zabawki. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 21 Lutego 2011 Kiedy do parówek trzeba dodać mleko w proszku, a kiedy nie?Dodajesz lub nie dodajesz. :grin: Mleko w proszku dodaje się w celu zwiększenia wiązania farszu i stabilizacji układu koloidalnego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 22 Lutego 2011 (edytowane) Woda (lód) - 25% wsadu mięsnego2. Mleko w proszku tłuste - 2% wsadu mięsnego3. Peklosól/sól (50/50) - 1,6 dkg/kg mięsa4. pieprz czarny - 1g/kg mięsa5. pieprz biały - 0,5g/kg6. cukier - 1g/kg7. gałka - 0,6g/kg8. papryka słodka - 0,5g/kgWczoraj zrobiłem parówki, już uwędzone i sparzone. Skorzystałem ze składu przypraw jak wyżej autorki tematu, jednak przy 18g soli na kg mięsa. Zrobiłem jedną kiełbaskę testową i sparzyłem. Po konsumpcji stwierdziłem, że coś licha jest smakowo. Do 10 kg wsadu dodałem ponad 2,5l wody. Woda ta zdecydowanie obniża słoność produktu. Dodałem soli do 20g, na kg mięsa, zwiększyłem ilość cukru do 2g/kg, papryki słodkiej do 1g/kg, dodałem 0,3g papryki ostrej na kg, nie dodawałem maggi.Jest dobrze, fakt, że inny skład mięsa mógł wpłynąć na odmienne odczucia smakowe.Na koniec dodam, że wyrób parówek kutrem to bajka, farsz po dodaniu tłuszczu i końcowym kutrowaniu osiągnął temperaturę 9 stopni.Godzinka i parówki gotowe. No jeszcze godzina mycia. :grin: Edytowane 2 Marca 2018 przez EAnna Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 22 Lutego 2011 nie dodawałem maggi.I pewnie ..... :rolleyes: ..... tu jest "pies pogrzebany" Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 22 Lutego 2011 Peklosól/sól (50/50) - 1,6 dkg/kg mięsa Ja dałam 1,7 dkg. Jest ok. Opisałam to w temacie "parówki domowe", w pierwszym poście. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 22 Lutego 2011 Na koniec dodam, że wyrób parówek kutrem to bajka, farsz po dodaniu tłuszczu i końcowym kutrowaniu osiągnął temperaturę 9 stopni.Godzinka i parówki gotowe. No jeszcze godzina mycia. Jaki czas nadziewania? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 22 Lutego 2011 Jaki czas nadziewania? Pół godziny maszynką szło bez problemu, ponad 10kg, może 12? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/6/#findComment-148229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.