wojs40 Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 31 Marca 2018 Przyprawy dodaję przed wędzeniem. Oczywiście wtedy parzenie nie ma sensu, więc zamiast parzyć, podpiekam w piekarniku. Polecam zdecydowanie wędzonki w przyprawach.Jest wyjście; uwędzoną szynkę pakujemy próżniowo i parzymy.Polecam, sposób wypróbowany Wędlina zachowuje wszystkie aromaty i piękny kolor. Aniu, jakie stosujesz stężenie solanki? Przez parzenie część "słoności" ucieka do wody, w worku próżniowym cała "słoność" zostaje w wyrobie. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 31 Marca 2018 jakie stosujesz stężenie solanki? Pekluję na sucho, przy czym dla grubszych elementów z części peklosoli robię solankę do nastrzyku.Cała ilość peklosoli zależy od założonej słonośći.U mnie jest to 20g/kg jak mierzysz temperature Na czas i rękę Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Witam w pierwszym dniu Wielkiej nocy życząc wszystkim smacznego jajeczka no i zdrówka. Nie mierzy bo niby jak.Parzy na czas w zależności od temperatury wod To nie do końca dla mnie jest jasne bo o ile w przypadku kiełbasianych to spoko, ale w przypadku szynki baleronu itp. Wszak przyjmowanie temperatury jest różne a i same utrzymywanie temperatury wody, bo przecież w warunkach domowych nie da się tak precyzyjnie utrzymać np 75 stopni i finito temperatura się waha kilka stopni ale jednak, więc jak to rozwiązywane jest przez szanowne koleżeństwo jak wynika ze wpisów w wiedzę bardziej zasobne. Na naukę nigdy nie jest zbyt późno więc Na czas i rękę proszę poświęć kilka chwil swego cennego czasu i uchyl rąbka tajemnicy i oświeć proszę czytaj doposaż moją skromną osobę w wiedzę którą spożytkuję dla podniesienia walorów smakowych moich pożal się boże wyrobów. Arku i Ciebie też proszę podziel się swą wiedzą. Życzę Wam obojgu oraz wszystkim czytającym lanego mokrego poniedziałku a przy śniadanku proszę co byście nie zapomnieli dziabnąć środka wspomagającego procesy trawienne po degusztacji wspaniałych wyrobów. I wcale nie musi to być rapacholin Z szacunkiem Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 W worku gdzie jest szczelnie (zaspawane na gorąco) zamknięte bez względu czy jest próżnię czy nie nie da się mierzyć.To nie kiełbasa,ani też osłonka zawiązana końcach sznurkiem.Każde przebicie osłonki spowoduje albo dostanie się wody do środka albo brak próżni i też dostanie się wody do środka i wypłukanie przypraw. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Baca, dnia 31 Marz 2018 - 14:26, napisał: jak mierzysz temperature Na czas i rękę Nikomu nie polecam a zwłaszcza początkującym Czas: oceniam wymiar najgrubszego miejsca i 10 min/cm to przybliżony czas parzenia.Pod koniec parzenia uruchamiam dokładniejszy instrument - rękę Ręka: wieloletnie doświadczenie pozwala mi dość dokładnie ocenić twardość Twardość koreluje ze stopniem uparzenia białka Poza tym obserwuję ew. wypływ osocza. Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Ręka: wieloletnie doświadczenie pozwala mi dość dokładnie ocenić twardość Taka kobieta to skarb..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Pod koniec parzenia uruchamiam dokładniejszy instrument - rękę Ręka: wieloletnie doświadczenie pozwala mi dość dokładnie ocenić twardość No tak z tym to różnie bywa, z tą twardością. Ostatnio parzyłem trzy takie małe szyneczki, około 500 g każda, i uwierz mi, że po zakończeniu parzenia każda miała inną twardość. Po rozkrojeniu stwierdziłem, ze wszystkie są dobrze uparzone, wszystkie były takie jak potrzeba. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Każde przebicie osłonki spowoduje albo dostanie się wody do środka albo brak próżni i też dostanie się wody do środka i wypłukanie przypraw. a to akurat jest mi wiadome Ręka: wieloletnie doświadczenie pozwala mi dość dokładnie ocenić twardość a ja nie mam takiej ręki więc i z twardością a raczej mierzeniem mam problem No cóż pozostanę przy swoim no chyba coby Ania mi rękę pożyczyła ale jak pisze Mirek Taka kobieta to skarb. , więc ja się chyba nie doczekam pomocy Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafkol Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Kilka razy robiłem szynkę obsypaną przyprawami. Przyprawy dodaję przed wędzeniem. Oczywiście wtedy parzenie nie ma sensu, więc zamiast parzyć, podpiekam w piekarniku. Polecam zdecydowanie wędzonki w przyprawach. pytanie moje może proste dla was ale ja zacząłem wedzic od niedawna i moje pytanie po wedzeniu nie parzysz w wodzie tylko podpiekasz w piekarniku tak?? Na jakiej zasadzie to podpiekanie wygląda jak to prawidłowo zrobić? Jeszcze raz sorry za pytanie ale chce się czegoś nowego nauczyć :P Edytowane 30 Grudnia 2018 przez Rafkol Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Podpiekanie w piekarniku , to to samo co podpiekanie w wędzarni. ( podpiekanie robisz zamiast parzenia w wodzie , żeby mięso przestało być surowe w środku - bo po wędzeniu jest uwędzone ale surowe (tak dla przypomnienia ) - zasady w trakcie podpiekania takie same jak w wędzarni , czyli : piekarnik na 90º-95 , wieszasz mięso i czekasz aż (np. szynka , baleron) złapie 68 w środku ( trzeba wbić sondę termometru i obserwować) Polędwicę do 60 w środku i jest soczysta. Podpiekanie wydłuża czas przydatności do spożycia produktu w porównaniu z parzonym ale powoduje też zwiększenie słoności (dlatego wyroby przeznaczone do pieczenia należy "mniej" solić ) oraz powoduje większy ubytek wagi w czasie obróbki termicznej niż parzenie. Edytowane 30 Grudnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafkol Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Wystarczy wypiekac do momentu aż złapie tą temperaturę czy starać się ją przez jakiś czas utrzymać?? Dzięki za ko konkretną odpowiedź Edytowane 30 Grudnia 2018 przez Rafkol Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Wystarczy wypiekac do momentu aż złapie tą temperaturę Tak. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Wystarczy wypiekac do momentu aż złapie tą temperaturę czy starać się ją przez jakiś czas utrzymać??A tak na logikę - jak utrzymasz taką temperaturę (68) na stałym poziomie w środku mięsa skoro w piekarniku jest 90ºC ? Przecież temperatura w mięsie cały czas rośnie , prawda? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Grudnia 2018 binio1111 , logika i czytanie ze zrozumieniem nie rzadko przychodzi z czasem ... Zaczynając robotę i pisząc pierwsze posty człowiek ma stresa , a tu jeszcze zachęcające wpisy "starszych kolegów" ... to naprawdę zniechęca Byłem i jestem ze wsi , uczyłem się w niedużym mieście jakim są Bartoszyce , zdawałem też tam prawko . Umiejąc jeździć , tak mi się wydawało,. nie odważyłem się pojechać sam do Olsztyna ... Prosiłem kolegę o pomoc , mówił mi gdzie przyhamować ... prowadził mnie "za rączkę" po Olsztynie ...Dziś mam zjeżdżoną Europę wszerz i wzdłuż , lajcik Nie wszyscy jeżdżą , wędzą i pieką jak rasowi fachowcy , cierpliwości . Wszystkiego dobrego w Nowym 2019 Roku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 31 Grudnia 2018 cierpliwości Usystematyzowanie wiedzy przychodzi z czasem - nawet jak wszystko przeczytasz w jeden dzień - co nawet przy moim szybkim czytaniu - jest niemożliwe - Wszystkiego Najlepszego Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Pozdrowienia dla Bartoszyc ☺ (mam w pracy kumpla z B)Pytałeś o podpiekanie- na początku lepiej parz w wodzie- podpiekanie dużych elementów trwa b.długo Edytowane 31 Grudnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 31 Grudnia 2018 A ja wymyśliłem taką metodę hybrydową.Szynkę uwędzoną parzymy w wodzie do 60 stopni ,następnie posypujemy ziołami i pieczemy w piekarniku do 68 stopni.Wtedy ubytek wagi będzie mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Wpadłem więc na pomysł aby część wyrobów przed wędzeniem posypać przyprawami tworząc na nich "skórkę". Na przykład majerankiem, papryką czy czosnkiem. Co prawda przy parzeniu pewnie większość z przypraw odpadnie, ale czy wędlina nie przejdzie nimi trochę podczas wędzenia? Czy taki zabieg w ogóle będzie miał wpływ na smak, oraz co ważniejsze czy nie zepsuje wyrobów? Po co stwarzać sobie samemu problemy, skoro to wszystko już dawno opracowano? Przecież wystarczy tylko przygotować sobie odpowiedniej mocy wywar z przypraw i dodać go do solanki peklującej oraz nastrzyku. To wszystko jest tutaj opisane. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Poniewaz peklowanie robie w woreczkach prozniowych, wedzenie normalnie, parzenie robie metoda sous vide takze w woreczkach wiec nie mam zadnych problemow z przyprawami. Nic nie jest splukiwane, wszystko trzyma sie ladnie. Nie musze stac pilnowac, nie musze mierzyc temperatury. Stosuje tylko prowizoryczne przykrycie w celu zmniejszenia parowania wody. Pomiedzy peklowaniem a wedzeniem mam mozliwosc regulacji ilosci przypraw, moge lacznie nawet oplukac kawalek pod zimna woda niemniej lubie przyprawy wiec najczesciej po peklowaniu wkladam w siatki czy na haki nie martwiac sie ze cos mi sie wyplucze. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) parzenie robie metoda sous vide takze w woreczkach wiec nie mam zadnych problemow z przyprawami I wszystko w temacie A posypać to można pączka pudrem Edytowane 31 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) nie musze mierzyc temperatury. A której.? A jak chcesz zmierzyć temperaturę wyrobu to jak to robisz.? Edytowane 31 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Grudnia 2018 A jak chcesz zmierzyć temperaturę wyrobu to jak to robisz.? Wbijasz sondę przez membranę i woreczek np. taki : w mięso i wszystko Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Wbijasz sondę przez membranę i woreczek np. taki : 81W+Y3O0aAL._SL1500_.jpg w mięso i wszystko To już nie jest sous vide jak przebijesz worek .O jakiej membramie piszesz.? Edytowane 31 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) To już nie jest sous vide jak przebijesz worek Mylisz się O jakiej membramie piszesz.? O tej Edytowane 31 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Arkadiusz - ale w jakim celu mam mierzyc temperature w srodku miesa poddanego procesowi sous vide? Jesli robie to w 55*C czy w 60 *C to nawet po 100 godzinach ta temperatura nie wzrosnie powyzej ustawionej. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.