rekin56 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 5 Grudnia 2021 cukier dodaje sie przedewszystkim dla uzyskania ladnego rozowo czerwonego koloru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-735614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 5 Grudnia 2021 cukier dodaje sie przedewszystkim dla utrwalenia ładnego koloru Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-735657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Latem nie poleca się dodawać cukru. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-735679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) Witaj czemu nie działa kalkulator chciałem polecić znajomemu a tu taka historia http://www.wyrobydom...lankamokro.html Edytowane 8 Lutego 2022 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-749981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoffeInka Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 28 Marca 2022 (edytowane) Też się chciałam zapytać gdzie i dlaczego znikł najlepszy kalkulator peklowania? Edytowane 28 Marca 2022 przez KoffeInka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-759630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 28 Marca 2022 Też się chciałam zapytać gdzie i dlaczego znikł najlepszy kalkulator peklowania? Prawdopodobnie miro zlikwidował swoją stronę więc i kalkulator zniknął . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-759634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 29 Marca 2022 Miałem już dawno spytać się co to stało się z Miro..... wyjaśni mi ktoś? PS. Może być na PW. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-759665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domitermi Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 29 Marca 2022 https://www.wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego Ja sie podpieram na tym ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-759668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 29 Marca 2022 Korzystam z tej aplikacji.Jest gdzieś link do tej aplikacji tylko nie pamiętam gdzie.To ktoś z forum ją stworzył. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-759689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 29 Marca 2022 Ja pekluję tym sposobem:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/ Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-759698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zadar Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 31 Marca 2022 (edytowane) Kalkulator peklowania zalewowego Peklowanie na mokro (surge.sh) kalkulator od zgoda Peklowanie mokre_KALKULATOR - Peklowanie - Wędliny domowe - forum (wedlinydomowe.pl)+ Edytowane 31 Marca 2022 przez Zadar Cytuj "Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift!!!" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-760018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciepliczanin Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 17 Listopada 2022 Ratunku, gdzie teraz znajdę kalkulator do sporządzania solanki i peklowania na sucho. Kiedyś był dostępny na tej stronie. Super wyliczał na podstawie ilości mięsa, ilość wody oraz minimalną i maksymalną ilość peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-797738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 17 Listopada 2022 Na stronie głównej jest zakładka peklowanie na sucho https://wedlinydomowe.pl/component/content/article/1794-peklowanie-na-sucho-i-nastrzykiwanie-solanka Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-797752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danjun Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) W dniu 19.11.2013 o 19:39, miro napisał(a): Przepis na peklowanie na mokro, który zamieszczę poniżej jest już od 2005 roku na naszej stronie głównej: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/343-moj-sposob-na-peklowanie Osoby które go stosowały były zadowolone, o czym świadczą komentarze, jednak wprowadzę parę poprawek. Peklowanie na mokro stosuje się do wędzonek typu: szynka, polędwica, boczek, polędwiczki itp. Jest to peklowanie 8-10 dniowe. Oto przepis. KROK PIERWSZY - NACZYNIE Potrzebujemy naczynie odporne na działanie soli, Naczynie dobieramy odpowiednio wielkością do ilości mięsa, pamiętając że musimy tam jeszcze pomieścić solankę w ilości 40% w stosunku do mięsa która musi je zakrywać. Polecam plastikowe, białe wiaderka, które musi mieć dopuszczenie do kontaktu z żywnością. Zakupione mięso przechowujemy w lodówce. Przed peklowaniem mięso płuczemy pod zimna kranową wodą, ważymy i układamy w naczyniu. KROK DRUGI - PRZYGOTOWANIE SOLANKI Jak już pisałem do zapeklowania naszego mięsa potrzebujemy 40% solanki w stosunku do jego wagi. Przykładowo na: - 1 kg mięsa solanki powinno być 0,4 L. - 2 kg mięsa solanki powinno być 0,8 L. - 3 kg mięsa solanki powinno być 1,2 L. - itd. Dla ułatwienia polecam prosty kalkulator, który po podaniu ilości mięsa wyliczy ilość pozostałych składników: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Do peklowania używamy wody zimnej kranowej. Odmierzamy potrzebną ilość wody, jednak przed rozpuszczeniem peklosoli zostawiamy sobie trochę wody na wywar z przypraw. Zalecana ilość peklosoli przy peklowaniu na mokro to 8-10 dkg na litr wody. Przykładowo przy dawce 10 dkg na litr wody: - 1 kg mięsa = 0,4 L wody + 4 dkg peklosoli - 2 kg mięsa = 0,8 L wody + 8 dkg peklosoli - 3 kg mięsa = 1,2 L wody + 12 dkg peklosoli - itd. Już po pierwszych wyrobach sami jesteśmy w stanie określić czy odpowiada nam dawka wyższa, czy niższa. Przygotowaną solankę wlewamy do naczynia z mięsem. KROK TRZECI - WYWAR Z wody którą zostawiliśmy przygotujemy wywar. Nasze smaki są różne, dlatego sugeruję, aby użyć przypraw które lubimy. Podstawowe przyprawy które używamy przy peklowaniu to czosnek, pieprz czarny, angielskie ziele, liść laurowy, majeranek, kminek czy kolendra. Poniżej orientacyjne ilości które sam stosuję przy peklowaniu 1 kg mięsa: - 1 -2 ząbków czosnku świeżego, pokrojonego wraz z łupinami - 5-6 ziaren pieprzu czarnego całego lub grubo zmielonego - 4-5 ziaren angielskiego ziela - 1 listek laurowy - 1 płaska łyżeczka majeranku - 1/2 płaskiej łyżeczki kminku - 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry Pozostawioną na wywar wodę zagotowujemy, wrzucamy odmierzone przyprawy i parzymy po przykryciem ok. 20 minut. Gotowy wywar schładzamy, przecedzamy przez gazę i dolewamy do naszego naczynia z mięsem Dlaczego mam przecedzić wywar ? Dlatego, że będziemy nastrzykiwać mięso i nie chcemy aby przyprawy zapchały igłę. KROK CZWARTY - NASTRZYKIWANIE MIĘSA Jeśli peklujesz boczek, polędwiczki lub inne cienkie kawałki mięsa nastrzykiwanie możemy pominąć. Nastrzykiwanie mięsa solanką jest ważne przy grubych, dużych kawałkach mięsa i przy mięsie z kością. Do nastrzykiwania będziemy potrzebować dużej strzykawki z igłą. Jak nastrzykiwać. Nabieramy solankę z naczynia w którym mamy mięso do strzykawki, wbijamy igłę w mięso i delikatnie wstrzykujemy. I tu ważna rzecz. Przed samym wstrzyknięciem w mięso zrób lekkie ciśnienie w strzykawce, aby po wbiciu w mięso nie zapchała się igła. Aby ułatwić sobie nabieranie solanki do strzykawki postępuję tak: - ściągam tłoczek - napełniam strzykawkę solanką ( nie do pełna! ) - nakładam tłoczek - jak pielęgniarka usuwam powietrze ze strzykawki - nakładam igłę na końcówkę strzykawki No dobra, ale ile i jak gęsto nastrzykiwać ? Wszystko zależy od wielkości kawałka mięsa który zamierzamy nastrzyknąć. Im większy i grubszy, tym więcej wstrzyknięć należy zrobić. Ważne, aby nasza solanka dotarła w głąb mięsa gdyż tam najtrudniej jest jej się dostać bez nastrzyku. Według mnie lepiej nastrzyknąć więcej niż mniej. Nie używamy żadnych wspomagaczy chemicznych, które mogłyby zatrzymać solankę w środku i moim skromnym zdaniem mięso samo odda nadmiar wstrzykniętej solanki. Podczas nastrzykiwania będzie widać jak "puchnie mięso" i obserwując jego zachowanie będzie wiadomo gdzie solanka dotarła, a gdzie nie. Jeśli kawałków mięsa do peklowania jest więcej proponuję nastrzykiwać mięso po jednym kawałku. Wkładamy mięso do naczynia w którym mamy solankę, nastrzykujemy, wyciągamy i przekładamy do innego naczynia, nastrzykujemy kolejny kawałek. Po nastrzyknięciu wszystkich kawałków wkładamy je z powrotem do naszego naczynia z solanką, mieszamy. Jeśli w drugim naczyniu do którego przekładaliśmy mięso pozostała jakaś solanka wlewamy ją do mięsa. KROK CZWARTY-PEKLOWANIE Mięso peklujemy w lodówce w temperaturze 5-8 C, przez 8-10 dni. Codziennie przekładamy mięso z góry naczynia na dół, a z dołu do góry. Przy przekładaniu mięsa sprawdzamy zapach i kolor solanki. Solanka nie może mieś żadnych nie przyjemnych zapachów, nie powinna być mętna, skiśniała, może być koloru lekko czerwonego ze względu na soki które wypływają z mięsa. Tak wygląda mięso w solance po drugim dniu peklowania. Jak widać zalewa jest klarowna. Widać też, że mięso które było na spodzie wiaderka i przez docisk nie miało kontaktu z solanką jest różowe. To jest jak najbardziej normalne zjawisko. Kolor różowy zniknie samoistnie w dalszym procesie peklowania. Po zapeklowaniu wyciągamy mięso i płuczemy w zimnej kranowej wodzie. Tym sposobem dotarliśmy do końca, nasze mięso jest zapeklowane. Zapeklowane mięso zużywamy zgodnie z przeznaczeniem. Życzę smacznych wyrobów domowych Miro Ps. Poniżej moje skromne małe co nieco po wędzeniu....... A jak to zrobić w 5 dni? Edytowane 10 Kwietnia przez danjun Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1006644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danjun Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 10 Kwietnia Jak zapeklowac w 5 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1006645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 10 Kwietnia 33 minuty temu, danjun napisał(a): Jak zapeklowac w 5 dni? Skorzystaj z tabeli Dziadka albo kalkulatora peklowania. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1006652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 12 Kwietnia W dniu 10.04.2025 o 06:22, danjun napisał(a): Jak zapeklowac w 5 dni? Na chwilę obecną jak dla mnie nie ma i nie było lepszego kalkulatora póki co : https://blog.fimple.tv/jak-zrobic-solanke-do-miesa-kalkulator-solanki/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 12 Kwietnia 1 godzinę temu, jacekw21 napisał(a): Na chwilę obecną jak dla mnie nie ma i nie było lepszego kalkulatora póki co Słaby ten kalkulator, nie można ustawić czasu peklowania. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 12 Kwietnia 1 godzinę temu, BazylWidzew napisał(a): Słaby ten kalkulator, nie można ustawić czasu peklowania. Po prawej stronie masz wyniki, a tam niespodzianka 😉 Czas peklowania 5 - 7 dni Czas peklowania uzależniony jest od temp. w jakiej peklujemy, czyli 4-6°C. Nie więcej i nie mniej. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 12 Kwietnia (edytowane) A czy taki kalkulator na forum jest żeby pokazywał czas peklowania przy różnych stężeniach. Na przykład przy standardowej temperaturze 4-6°C Byłaby to fajna sprawa. Byłoby super gdyby uwzględniał jeszcze ilość wody🙂 Edytowane 12 Kwietnia przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 12 Kwietnia Miałem na myśli ustawienie czasu peklowania na przykład 12 dni lub 8 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 12 Kwietnia Sprawdzałeś z pomocą forumowej wyszukiwarki znaleźć temat z kalkulatorami?.... chyba nie skoro piszesz.... Pomocna dłoń zrobiła to za ciebie 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 12 Kwietnia 27 minut temu, Staszek7 napisał(a): Miałem na myśli ustawienie czasu peklowania na przykład 12 dni lub 8 dni. Pewnie, że jest i nigdy się nie pomyli nazywa się tabela Dziadka. Widzę, że nie zadałeś sobie trudu zapoznać się z radami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 12 Kwietnia Tabele Dziadka widziałem, Z tabeli Szczepana korzystam. Może wstawię tabelkę. Czy mój tok rozumowania jest słuszny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 12 Kwietnia 7 godzin temu, jacekw21 napisał(a): Na chwilę obecną jak dla mnie nie ma i nie było lepszego kalkulatora póki co No nie wiem czy taki dobry . Jak na koniec wędlina będzie podpiekana zaleca więcej peklosoli jak przy parzeniu. A powinno być odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.