Michał Koperski Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Jeśli zrobisz tak jak ci kolega osid radzi to zrób dwie solanki w różnych naczyniach tyle tylko że dla boczku i polędwicy rób nieco słabszą solankę. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-388150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto83 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Lutego 2015 Przykładowo przy dawce 10 dkg na litr wody: - 1 kg mięsa = 0,4 L wody + 4 dkg peklosoli Co w sytuacji gdy mam taki pojemnik, że muszę użyć 0,8 L wody a posiadam 1 kg mięsa. Jak dobierać ilość peklosoli ? Czy 4 dkg ma być na 1 kg mięsa bez względu na ilość wody ? Czy też w mojej sytuacji gdy mam 1 kg mięsa i 0,8 L wody mam dać 8 dkg peklosoli ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Lutego 2015 Jak nie masz innego pojemnika, to obok mięska do pojemnika włóż napompowaną torebkę i wtedy wystarczy 0,4 litra zalewy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Lutego 2015 mozna tez do pojemnika wlozyc butelke pet z woda. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Lutego 2015 Co w sytuacji gdy mam taki pojemnik, że muszę użyć 0,8 L wody a posiadam 1 kg mięsa. Jak dobierać ilość peklosoli ? Czy 4 dkg ma być na 1 kg mięsa bez względu na ilość wody ? Czy też w mojej sytuacji gdy mam 1 kg mięsa i 0,8 L wody mam dać 8 dkg peklosoli ? Mam wrażenie, że macie w domu jeden garnek i najwyraźniej 10-cio litrowy.No nie piszcie mi, że w dobie tak wielkiego wyboru opakowań, nie można dobrać pojemnika do 1 kg mięsa. Sorki za szczerość, ale to napiszę....Albo żyjecie w dżungli gdzie nic nie ma, albo w Polsce gdzie można za darmo dostosować do ilości mięsa dowolny pojemnik.No przecież są plastikowe pojemniki po lodach, po śledziach, po dżemie i cholera wie po czym jeszcze, a czytam że nie mam w czym ?No jak nie ma w czym ?No przecież tych plastików to tyle jest, że nie wiadomo w czym wybierać, tylko trzeba chcieć, a nie kombinować ! Tak na upartego, na totalnego leniwca, to ładuję mięso do zwykłego woreczka, zalewam solanką i wkładam do innego garnka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto83 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgadza się, trzeba chcieć...nie chciało mi się szukać to wziałem na oko pierwszy lepszy, aczkolwiek, gdy poszukałem dokładniej to znalazłem właściwe naczynie i problem zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Lutego 2015 Czy 1kg mięsa czy 5kg... nie prościej stosować solankę %? dowolny pojemnik zalewasz mięso i po sprawie. Po co się męczyć?, kombinować wkładać do solanki jakieś dziwne przedmioty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Lutego 2015 podobno ktoś wyczuwa różnicę pomiędzy szynką zalaną w proporcji 0,4 l/kg i 0,5 l/kg ... podobno Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto83 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Lutego 2015 Czy 1kg mięsa czy 5kg... nie prościej stosować solankę %? dowolny pojemnik zalewasz mięso i po sprawie. Po co się męczyć?, kombinować wkładać do solanki jakieś dziwne przedmioty. Oo coś takiego mi się podoba ! Uprzejmie proszę o jakiś namiar na przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 27 Lutego 2015 Przepis prosty robisz solankę 8% lub 10% (zależy jaką słoność lubisz), na 1l wody dajesz 100g mieszanki (najlepiej 50/50 peklo/sól) zalewasz mięso i gotowe a jak zabraknie dorabiasz kolejne 2-3litry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Lutego 2015 Przepis prosty robisz solankę 8% lub 10% (zależy jaką słoność lubisz), na 1l wody dajesz 100g mieszanki (najlepiej 50/50 peklo/sól) zalewasz mięso i gotowe a jak zabraknie dorabiasz kolejne 2-3litry Mógłbyś nie pisać takich bzdur, przynajmniej w moim przepisie ?To może od razu faktycznie peklujmy w wannie i mimo tak wielkiej ilości solanki mięso nie będzie słone.To pytam. Po cholerę te wszystkie przeliczniki ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) A gdzie napisałem jakieś bzdury? to do serów można robić solanki 20% i jest OK do wędlin już nie... faktycznie gdy peklowałem wg. tabeli raz wychodziło raz nie, ale zawsze ten sam problem był z trafieniem ilości solanki, przynajmniej od 2 lat robię 10% pekluję do 10 dni i jeszcze nigdy nie miałem przesolonych wędlin. A jeśli chcesz peklować 1kg szynki w wannie nikt nie zabroni. Edytowane 27 Lutego 2015 przez tier Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Lutego 2015 To pytam. Po cholerę te wszystkie przeliczniki ? no właśnie, dobre pytanie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Wracając do temetu pojemników.Można podejść do sklepu rybnego i poprosić panie o zostawienie pojemnika po rybach - wielkości są różne od 0,5l do 20l - tylko chcieć i można mieć- no pozostaje jeszcze temat wyszorowania tych że pojemników .Pojemniki za darmo i dopuszczone do żywności. Edytowane 1 Marca 2015 przez Artur Dor Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-408467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Marca 2015 na olx często można kupić wiadra białe różnych pojemności , sama takie nabyłam sprzedawca to chłopaczek z piekarni a wiadra są po oleju palmowym , fryturze czy wsadzie owocowym do pączków i bułek - kupuję wymyte z przykrywkami , poniżej klejam przykładowy link : http://olx.pl/oferta/wiadra-plastikowe-CID628-ID8GFNn.html#dbab4568d9 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-408587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Września 2016 Witam wszystkich serdecznie.Od około 6 miesięcy wędzę szynkę jak tylko zjem to co nawędziłem zapuszczam wędzarnię ponownie Zawsze do peklowania mokrego używałem roztworu z samej soli plus wywar z ziół. Tym razem postanowiłem użyć peklosoli, trochu poczytałem i wyczytałem, ze na 1kg mięsa należy dać około 40g peklosoli. (Mam zamiar to peklować ok. 10 dni)Kupiłem 1 kg peklosoli skład: 98,4 NaCl oraz 0,5-0,6% NaNO2, na opakowaniu pisze żeby użyć 230g tej peklosoli na 10kg mięsa co na 1kg mięsa daje 23gNo i tu pojawia się problem, wszędzie gdzie czytałem piszą żeby na 1kg mięsa dać około 40g peklosoli dla 10 dni peklowania na mokro.Czy ktoś z was może mi powiedzieć czy zalecenie producenta wynika z jakiegoś większego stężenie NaNO2 niż w innych przypadkach czy dać tej peklosoli 40 g mimo tego, że producent pisze aby dawać 23g na 1kg mięsa? Druga sprawa, Jeżeli mam dwie szyszki po 1,5 kg to odczytując wartości z tabeli peklowania mam traktować to mięso jako 1,5 kg czy odczytać wartości dla mięsa o wadze 3kg?Proszę o odpowiedź, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Września 2016 te 23g tyczy sie zapewne dawki gdy peklujesz mieso na sucho na kielbasy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Września 2016 A gdzie napisałem jakieś bzdury? to do serów można robić solanki 20% i jest OK do wędlin już nie... faktycznie gdy peklowałem wg. tabeli raz wychodziło raz nie, ale zawsze ten sam problem był z trafieniem ilości solanki, przynajmniej od 2 lat robię 10% pekluję do 10 dni i jeszcze nigdy nie miałem przesolonych wędlin. A jeśli chcesz peklować 1kg szynki w wannie nikt nie zabroni. Nikt ci tego nie zabroni. Ale minimalizując ilość wody nie wypłukujesz mocno mięsa. Ja staram się trzymać zasady 1kg mięsa, 0,4l solanki. Plastikowe wiadereczko w dzisiejszych czasach to nie problem. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Września 2016 wszędzie gdzie czytałem piszą żeby na 1kg mięsa dać około 40g peklosoli dla 10 dni peklowania na mokro. A A gdzie to wyczytałeś ? A te 23g to tak jak pisała electra, do peklowania suchego całych elementów na wędzonki, choć według mnie też trochę za mała dawka. Druga sprawa, Jeżeli mam dwie szyszki po 1,5 kg to odczytując wartości z tabeli peklowania mam traktować to mięso jako 1,5 kg czy odczytać wartości dla mięsa o wadze 3kg? 3kg Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) wszędzie gdzie czytałem piszą żeby na 1kg mięsa dać około 40g peklosoli dla 10 dni peklowania na mokro.Gdzie? - linki. Peklowanie mokre to nie suche. W mokrym ustalasz ilość dni peklowania, poziom słoności do osiągnięcia i mając te dane, oraz znając zasady peklowania na mokro, przygotowujesz zalewę. Zalewy bierze się średnio 40% wagowych w stosunku do wsadu mięsnego. Edytowane 1 Września 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) Może żeby Ci nie mącić w głowie napiszę Ci ściągawkę. 1.Zrób z tej peklosoli roztwór 10-cio procentowy.Czyli na 1 l wody daj 100 g peklosoli.Woda może być surowa z kranu, albo jak gorszego sortu należy ją przegotować i wystudzić i z wystudzonej zrobić roztwór i zimnym ( ok.5º C) zalać mięso.Ziół bym nie dodawał bo zabijają smak mięsa.2.Do tych szynek ( 3kg) potrzebujesz 1,2 l solanki.3kg X 0,4l = 1,2l3.Solanki zrób nieco więcej bo powinieneś zrobić jeden nastrzyk 5% wagi mięsa.4.Jak zrobisz nastrzyk włóż mięso do odpowiedniego pojemnika tak , żeby po wlaniu tych 1,2l solanki mięso było nią przykryte.5.Włóż do lodówki i pekluj 8-10 dni w temp.4-6 ºC. i nic nie ruszaj.6.Po peklowaniu mięso wyciągasz z solanki i powinno ociekać 12 h w temp. 4-6ºC.Czas ociekania wlicza się do czasu peklowania.7.Dalej to już tylko osuszanie i wędzenie a na końcu parzenie lub pieczenie, ale to już inna bajka. Powodzenia P.STo co do tej pory robiłeś to nie było peklowanie tylko solenie. Edytowane 1 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Września 2016 Dziękuję wszystkim za wskazówki.Widzę, że jesteście czujni - przepraszam za błąd 1kg i 40g pektosoli...miało być rzecz jasna - 1 kg mięsa = 0,4 L wody + 4 dkg peklosoli.Zastosuję przepis arkadiusza. Raz jeszcze wszystkim dziękuję, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) Zastosuję przepis arkadiusza. Dodam jeszcze, że możesz do sporządzenia solanki użyć 60 % peklosoli i 40 % soli. Edytowane 1 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Września 2016 Czyli robiąc roztwór 10cio procentowy z litra wody dodać:- 40g soli kuchennej,- 60g peklosoli.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Września 2016 Tak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.