arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Kiedyś pielęgnowano solankę w zakładach przetwórczych Pielęgnowanie solanki to nie taka prosta sprawa.Żeby to zrobić trzeba mieć w zakładzie laboratorium ,które zbada solankę pod kątem zawartości nitrytu.Bez tego w warunkach domowych nie można pielęgnować solanek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-673233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Ciekawią mnie motywy zainteresowania @niksfirefly wielokrotnym wykorzystaniem solanki.Rozwinęłam nieco odpowiedź bo nie lubię "NIE, bo NIE".Poza tym zagadnienia technologiczne są ciekawe, a ich znajomość niejednokrotnie się przydaje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-673236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 AniuByło pytanie Czy solanke z lodówki moge uzywać wielokrotnie i dłużej? tzn. najpierw pekluje schab po tygodniu wyjmuje i w tym samym pekluje szynkę a potem znowu np. karkówke No i dostał odpowiedz NIEKolega nie pytał dlaczego nie Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-673247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niksfirefly Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Ślicznie dziękuję za odpowiedzi. Pytanie zadałem ponieważ- nie lubie marnować surowca/jedzenia- dopiero zaczynam skromnie robic swoje w szynkowarze- jestem zielony w temacie i w dodatku typowy blokowiec Czy ktoś z was moze wskazac tematy/posty/blogi ukierunkowane typowo na realia blokowe - czyli co i jak w takich warunkach można robić przy produkcji swoich przetworów. Z góry dziękuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-673269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) @niksfirefly, Ja jestem mieszkancem bloku ,i do tego na obczyznie ,gdzie mieso zupelnie inaczej sie rozbiera , ...do tego jestem leworeczna a wszyscy na filmach technologicznych praworeczni ( to oczywiscie zart) czytaj jak najwiecej , ogladaj, ogladaj a dasz rade ! Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-673290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Mam (mam nadzieję) ciekawe pytanie na temat peklowania mokrego.Na forum dowiedziałem się, że podczas peklowania mokrego układ dąży do wyrównania stężeń soli - dzieje się tak przy odpowiednio długim czasie. Moje pytanie co się dzieje z nitrytem? Czy układ solanka-mięso też dąży do wyrównania stężeń? Czy może mięso wiąże cały nitryt? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-673658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Odpowiedź znajdziesz np w TEJ pozycji Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez Maxell Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-673677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Dzięki, poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-673708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Odpowiedź znajdziesz np w TEJ pozycjiPrzeczytałem i albo nie potrafię znaleźć tej informacji, albo tam jest a ja nie czytam ze zrozumieniem. Może zadam inaczej pytanie - w formie w jakiej kreuje się ono w mojej głowie. Rozważania czysto teoretyczne... Dwa rodzaje peklowania. Załóżmy, że kawałki mięsa są identyczne. Czas odpowiednio długi, a stężenie soli porównywalne. Mokre. Solanka 400 ml wody i 32g soli peklujacej na każdy kilogram mięsa. Suche. 23g na każdy kilogram mięsa. W którym przypadku do mięsa trafi większą ilość nitrytu? A może nie będzie różnic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-674362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Mokre. Solanka 400 ml wody i 32g soli peklujacej na każdy kilogram mięsa. Suche. 23g na każdy kilogram mięsa. Teoretycznie przy tym stężeniu suchego trafi więcej - porównywalnie byłoby ok 44 g psoli w Twoim porównaniu . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-674363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 W którym przypadku do mięsa trafi większą ilość nitrytu? A może nie będzie różnic? Przy odpowiednio długim czasie każdy układ uzyska równowagę, czyli wyrówna stężenia soli.Nośnikiem nitrytu jest sól, czyli powinno go być mniej więcej tyle samo w obu przypadkach. Teoretycznie przy tym stężeniu suchego trafi więcej - porównywalnie byłoby ok 44 g psoli w Twoim porównaniu . Chyba Waldku do obliczeń wkradł się błąd:32/1,4=22,86 ≈ 23 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-674375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 W peklosoli tak masz rację-ale pytanie dotyczyło nitrytu . Liczyłem w pamięci te ilości pozostałe po procesie peklowania mokrego w solance. Jak liczyć wprost jeden do jednego to tak - ale tak sie chyba nie da - dość trudne ,biorąc pod uwagę różnice przenikania osmotycznego i wiązania nitrytu. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-674385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 iorąc pod uwagę różnice przenikania osmotycznego i wiązania nitrytu. Wydaje mi się, że to jest dzielenie włosa na czworo.Ciśnienie osmotyczne prowokowane jest obecnością soli NaCl.Wydaje mi się, że przenikanie nitrytu odbywa się razem ze solą.Nigdzie nie spotkałam się z ew. badaniami dotyczącymi indywidualnie transportu nitrytu a jest go w peklosoli zledwie 0,5%.Na pewno nie można tego rozpatrywać w oderwaniu od soli tym bardziej, że azotyn sodu jest również solą.Jeżeli spotkałeś się z badaniami różnic szybkości przenikania do mięsa obu tych soli to chętnie się z tym zapoznam.Podejrzewam jednak, że ew. różnice nie będą miały praktycznego znaczenia.Chyba dla ew. doktorantów, szukających tematu do rozprawy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-674386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Wydaje mi się, że przenikanie nitrytu odbywa się razem ze solą.Na pewno nie można tego rozpatrywać w oderwaniu od soli tym bardziej, że azotyn sodu jest również solą.Uzupelniajac nieco - Nitrit/azotyn w mieszanine z sola uzywany jest w postaci NaNO2. W tej postaci jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.W zwiaku z tym razem z sola tworzy mieszanine w roztworze wodnym (peklowanie mokre to my tworzymy roztwor, zas w peklowaniu suchym roztwor jest tworzony na powierzchni w wyniku dyfuzji wody. Czy sol czy nitrit/azotyn nie przenika do miesa w postaci "krysztalkow"). W którym przypadku do mięsa trafi większą ilość nitrytu? A może nie będzie różnic?roznice moga byc niemniej w obydwu przypadkach dawki sa tak przeliczone ze te roznice moga byc nieistotne. NIemniej w koncowym efekcie beda w sumie zblizone. W przypadku peklowania mokrego roznica cisnien osmotycznych dazy do wyrownania stezenia soli i w miesie i w solance. podobnie jest w przypadku peklowania (nazywanego) suchym -gdzie rowniez nastepuje dazenie do wyrownania stezen na powierzchni miesa (niemniej dawka jest tak wyliczona ze czesto nazywa sie to peklowaniem rownowaznym (np peklowanie w woreczkach prozniowych)).Generalizujac Twoje pytania - peklowanie to przenikanie roztworu wodnego soli NaCl i azotynu NaNO2 w scislej korelacji ze soba i w bardzo ustalonych praktycznie i prawnie dawkach. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-674389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Dzięki za odpowiedzi i wyjaśnienia. W przykładzie specjalnie dobrałem dawki peklosoli tak, żeby były porównywalne stężenia układu.Sam zwykle pekluję w woreczku próżniowym (zdążyło się też na mokro w woreczku ????). To pytanie chodziło mi po głowie od dłuższego czasu - która metoda daje lepsze efekty zapeklowania. Z waszych odpowiedzi wynika, że żadna - efekty są/powinny być porównywalne. Oczywiście w odpowiednio długim czasie peklowania. Różnica w mięsie będzie wynikać tylko z dostarczenia dodatkowej wody (mokre) lub nie (suche, rownoważne). Wpłynie to na konsystencję, a przez to na końcowy smak (lub jego odbiór), ale nie na poziom zabezpieczenia mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-674391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) ale nie na poziom zabezpieczenia mięsa. Moza by się jeszcze pospierać.Woda to życie, a życie to również bakterie.czyli czym więcej wody tym "bujniejsze' życie, można przyjąć więcej bakterii szczególnie z perspektywy czasu Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-674408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 17 Września 2020 Witam. Jak przetrzymać rybę około 10 dni między złowieniem a wędzeniem? Zamrozić, peklować na mokro, solić? Czy lepiej tak nie robić? Czy są jakieś przeszkody lub ujemne strony długiego (7-10 dni) peklowania ryby? Czy tylko odpowiednio dobrać solankę i może być? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-677593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 17 Września 2020 Proponuję zamrozić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-677597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) To znowu ja ten co Ci nie pomaga. Ryb na ogół się nie pekluje tylko soli.Solankę też robi się na soli a nie na peklosoli.Co chcesz dalej robić z tą rybą po wędzeniu.Jak ją zjesz to możesz teraz zamrozić a póżniej odmrozić po malutku i wędzić.Nie powinienem tego pisac ,ale mnie już zdarzyło się zamrożonego łososia po odmrożeniu uwędzić na zimno i ponownie zamrozić.Jak widać jeszcze żyję,ale nie polecam tego procesu.Ryby soli sie krótko ok.10-12h w solance też. Edytowane 17 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-677598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 18 Września 2020 @arkadiusz, U nas Szwedzi przewaznie mroza swiezego lososia ( 24h conajmniej) przed wedzeniem , tak samo jak do lososia jako "gravadlax". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-677642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 18 Września 2020 Tylko mrozić. Wiele mroziłem-wędziłem i znowu mroziłem podobnie jak Arkadiusz i żyję i dobrze żyję jak mawiał pewien Kwicoł.Chociaż lepiej jest do przechowywania mrozić wędzoną już rybkę. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-677648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 18 Września 2020 lepiej jest do przechowywania mrozić wędzoną już rybkę. Prawda jest ,ale przygody czasami chcą innego scenariusza np. córka koniecznie chciała zrobić zupę rybną, szczęście, że miałem z nie wędzonych zamrożonego szczupaka , i pstrąga . A że było niby mało to na wierzch poleciał łosoś wędzony na zimno i krewetki Ot takie wybryki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-677659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 3 Października 2020 Pewnie temat wałkowany ale na szybko nie mogę znaleźć odpowiedzi. Peklowałem na sucho w pojemniku plastikowym kawałki szynki (około 25x10x5 cm). Miało to trwać 7-10 dni. Czy powstajacy odciek (a było tego dość dużo) należy odlewać? Czy mieso ma się moczyć w tych "sokach"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-679429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 3 Października 2020 mieso ma się moczyć w tych "sokach" tylko musisz obracać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-679431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 3 Października 2020 Najlepiej zgrzać próżniowo w worki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/18/#findComment-679450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.