Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powitać ! nie wiem czy w dobrym dziale, ale nie bardzo widziałem sens zakładać osobne wątki. 

Wygrałem w pewnym konkursie na FB kupon 100zł do sklepu z dziczyzną itp. różnymi cudami (swojskie wyroby, dodatki, przyprawy). Ta kwota wystarczy na ok. 2 kg dziczyzny, maja różne rodzaje dzik, sarna jeleń. 

I teraz ma problem z klęska urodzaju !!! :D  Nie bardzo wiem co mam kupić i zrobić, najlepiej na Święta Wielkanocne. Dysponuję wędzarnią z beczki ( uciążliwe długie wędzenie), szynkowar, wolnowar, i oczywiście piekarnik. Co byście polecali?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-626919
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 545
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 miesiące temu...

Poszukuje jakiegoś sprawdzonego przepisu na polędwicę/schab b/k z praski/szynkowaru.

Jak peklować, na sucho czy na mokro?

Jakie przyprawy i w jakiej ilości?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-632195
Udostępnij na innych stronach

1 kg schabu
18g peklosoli
majeranek
śliwki suszone nie moczone ew morele
2 g pieprz świeżo zmielony
Mięso natrzeć peklosolą, zamknąć próżniowo w woreczku,
odstawić do lodówki na 4 -5 doby.
Codziennie przekręcić, pomasować.
Po wyjęciu z lodówki,
zrobić nożem nacięcie, wypełnić śliwkami
Natrzeć pieprzem i majerankiem włożyć do puszki /praski na dobę
Parzyć w wodzie o temp ok 70 st do uzyskania w środku 63st
UWAGI !!!
1. Do garnka pod szynkowar należy włożyć podkładkę lub ręcznik
2. Na palnik położyć podkładkę, parzyć na minimalnym ogniu
3.Nie ma znaczenia do jakiej wody wstawiamy szynkowar (ZIMNEJ CZY CIEPŁEJ)
4. Wszystkie wędlinki wychodzą smaczniejsze jeżeli parzy się je powolutku i jak najdłużej
5. Połowę peklosoli można zastąpić solą kuchenną niejodowaną

17626603_1282740531803218_45869504356189


[Dodano: 28 maj 2019 - 15:57]

Todek,

ilość peklo możesz nieznacznie zwiększyć lub zmniejszyć.

Pierwszy raz jednak proponuję te 18 g, określisz swój próg słoności

 

Śliwki oczywiście możesz pominąć

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-632219
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Poszukuję przepisu na taka pieczeń z mielonego mięsa którą piecze się owinięta w tą siateczkę tłuszczową okalająca żołądek wp. Zapomniałem jak ona się nazywa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-633870
Udostępnij na innych stronach

Nycówka. Poszperaj u EAnny jak mnie pamięć nie myli robiła takową. Nie tylko ona ale innych nie pamiętam Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-633871
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem jak ona się nazywa.

Otoka, a pieczeń to chyba necówka :D

Pisz do Marka z Bielska :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-633872
Udostępnij na innych stronach

 

Zapomniałem jak ona się nazywa.

Otoka, a pieczeń to chyba necówka :D

Pisz do Marka z Bielska :D

 

Dzięki. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-633873
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-633874
Udostępnij na innych stronach

Poszukuję przepisu na taka pieczeń z mielonego mięsa którą piecze się owinięta w tą siateczkę tłuszczową okalająca żołądek wp. Zapomniałem jak ona się nazywa.

Już masz podanego linka przez Arka.

Necówka z polędwiczką w środku, wg przepisu Pana Władka z Wisły to jest wg mnie specjał.

Zarówno na gorąco jak i na zimno.

Siatka chroni wszystkie soki mięsne i wzbogaca smak swoim tłuszczem, tzw. siatkowym.   :tongue:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-633879
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
Czy ktoś zna może przepis na tak zwaną wędlinę pizze? Chodzi mi o tą niby mielonkę - mortadelę (nie wiem jak to nazwać) z kawałkami sera pieczarek moze jakichś warzyw. Nie mam na to wpływu ale dzieciaki lubią więc może by żrobic.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649801
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o tą niby mielonkę - mortadelę

 

Zrób mortadelę z ulubionymi dodatkami. Może być nawet z cielęciny :D 

Przepis na mortadelę jest w "16".

 

post-40040-0-31012400-1576427612_thumb.jpg

 

post-40040-0-82853300-1576427634_thumb.jpg

 

post-40040-0-96646800-1576427653_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649807
Udostępnij na innych stronach

Nie, nie chodzi mi o pieczeń ale o wędlinę z osłonce. Są z warzywami i z serem. Nie wiem czy jak zrobię mortadelę to będą jeść. Ale chyba spróbuję.

post-82919-0-71143200-1576438389_thumb.jpg

Edytowane przez Marcek10
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649858
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem czy jak zrobię mortadelę to będą jeść

Skoro wiesz, co jedzą to przecież nic prostszego jak pooglądać wyrób i zobaczyć jego  "budowę.

  • wędzony, czy tylko parzony
  • czy jest peklowany
  • jak jest rozdrobniony.

Każesz nam zgadywać? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649859
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem czy jak zrobię mortadelę to będą jeść.

Ja bym tego nie odtwarzał tylko poprosił SiB-ów o jakiś pomysł na "alternatywę". Dlaczego? Może i odtworzysz wygląd ale smaku bez glutaminianów, wzmacniaczy smaku, mom-u i wszystkiego co tam włożyli/mogli włożyć nie odtworzysz. Twój wyrób będzie podobne, na pewno zdrowsze, ale zawsze inne. I pytanie czy jest sens?

Może zamiast tego zaproponuj swoim dzieciom (nie wiem ile mają lat) np."kiełbasę rodzinną". Jak ona wygląda?  Twoje zadanie to znaleźć i poznać recepturę mortadeli, parówkowej itp. Następnie wspólnie z dziećmi stworzyć wyrób o nazwie np."kiełbasa rodzinna". Jeśli zachęcisz ich do wspólnej pracy, to na pewno będzie im to smakować -bo sami to zrobią.

Tak jak nam wszystkim smakowały pierwsze samodzielne zrobione wyroby którym daleko było do ideału.

A przy okazji może wymyślicie hita na forum ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649890
Udostępnij na innych stronach

to co pisza na stronie producenta 

"

Szynka Pizza

Blok kanapkowy o orginalnym przekroju pizzy i ciekawym smaku dzięki unikalnemu połączeniu warzyw oraz sera, z mięsem indyczym.

Zalety produktu:

  • Produkt bezglutenowy

Waga:  około 2,0 kg"

czyli wiadomo juz przynajmniej jakie mieso .

 

Moze wzorcem moglby byc ten przepis z dodatkami jak na Twoim rysunku 

https://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1446-mielonka-drobiowa-w-otoczce-z-galaretki-dla-milusinskich-bonair-a

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649919
Udostępnij na innych stronach

 

 

czyli wiadomo juz przynajmniej jakie mieso .

Czyli ani to szynka ani pizza.  :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649920
Udostępnij na innych stronach

Czyli ani to szynka ani pizza.    

 

to nie ma byc smakowo jak pizza tylko ma wizualnie wygladac jak pizza ...tak ja to rozumiem

Troche ciezko doszukac sie szynki w indyku :-)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649921
Udostępnij na innych stronach

 

 

to nie ma byc smakowo jak pizza tylko ma wizualnie wygladac jak pizza ...tak ja to rozumiem

Ja też ale większej bzdury dawno nie widziałem. :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649923
Udostępnij na innych stronach

 

 

electra, dnia 16 Gru 2019 - 13:00, napisał: to nie ma byc smakowo jak pizza tylko ma wizualnie wygladac jak pizza ...tak ja to rozumiem Ja też ale większej bzdury dawno nie widziałem. :)

 

Smakować tez trochę jak pizza ma... choćby przez ten ser i paprykę w środku.

Pooglądałem obrazki i opisy w sieci - jedyne co z nich wynika to że pszenicy do tego nie dodali :facepalm:.

Mięso z indyka pewnie oddzielone mechanicznie - tyle to coś ma wspólnego z mięsem - z indyka nawet szyje są sprzedawane jako"elementy".

Obstawiam, że to taka parówka z dodatkami zapakowana w osłonkę barierową z ładnym nadrukiem na zewnątrz.

Dzieciom nie dałbym tego do jedzenia.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649927
Udostępnij na innych stronach

Na pewno nie mam zamiaru kopiować przepisu oryginalnego i pakować pół tablicy Mendelejewa ;) Chodzi głównie o zrobienie czegoś podobnego wyglądem i smakiem ale domowego ;) Też właśnie pomyślałem o zrobieniu czegoś na wzór mortadeli- parówkowej tylko z warzywami i serem. Nie wiem czy chodzi tu o smak pizzy? Raczej nie przypomina ale można by spróbować dać przyprawy jak do sosu. Nie pozostaje nic jak tylko próby. :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649940
Udostępnij na innych stronach

Znalazlam cos takiego na rosyjsiekiej stronie 

https://www.povarenok.ru/recipes/show/116883/

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-650054
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.