Pingwin71 Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 19 Marca 2019 Powitać ! nie wiem czy w dobrym dziale, ale nie bardzo widziałem sens zakładać osobne wątki. Wygrałem w pewnym konkursie na FB kupon 100zł do sklepu z dziczyzną itp. różnymi cudami (swojskie wyroby, dodatki, przyprawy). Ta kwota wystarczy na ok. 2 kg dziczyzny, maja różne rodzaje dzik, sarna jeleń. I teraz ma problem z klęska urodzaju !!! Nie bardzo wiem co mam kupić i zrobić, najlepiej na Święta Wielkanocne. Dysponuję wędzarnią z beczki ( uciążliwe długie wędzenie), szynkowar, wolnowar, i oczywiście piekarnik. Co byście polecali? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-626919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 19 Marca 2019 Polędwica z jelenia = wspaniały tatar - naprawdę warto Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-626922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwin71 Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 21 Marca 2019 A jaka jest najlepsza cżęść tuszy jelenia na pieczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-627039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 21 Marca 2019 (edytowane) Proponuję tutaj zajrzeć :https://books.google.pl/books?id=nfjJsc5Tz4cC&pg=PA278&lpg=PA278&dq=elementy+tuszy+jelenia&source=bl&ots=ZTB8YP2q-f&sig=ACfU3U1j14GriNPwja_0VsO63AwCi9lsnA&hl=pl&sa=X&ved=2ahUKEwiktdfSipPhAhWhtYsKHXeEAyEQ6AEwAXoECAgQAQ#v=onepage&q=elementy%20tuszy%20jelenia&f=false http://www.lowiecki.pl/przepisy.php?po=10&zw=3&zr=0 http://www.knieja.pl/1,5,przepisy_mysliwskie_potrawy_z_jelenia Edytowane 21 Marca 2019 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-627046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 28 Maja 2019 Poszukuje jakiegoś sprawdzonego przepisu na polędwicę/schab b/k z praski/szynkowaru.Jak peklować, na sucho czy na mokro?Jakie przyprawy i w jakiej ilości? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-632195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) 1 kg schabu18g peklosolimajeranekśliwki suszone nie moczone ew morele2 g pieprz świeżo zmielonyMięso natrzeć peklosolą, zamknąć próżniowo w woreczku,odstawić do lodówki na 4 -5 doby.Codziennie przekręcić, pomasować.Po wyjęciu z lodówki,zrobić nożem nacięcie, wypełnić śliwkamiNatrzeć pieprzem i majerankiem włożyć do puszki /praski na dobęParzyć w wodzie o temp ok 70 st do uzyskania w środku 63stUWAGI !!!1. Do garnka pod szynkowar należy włożyć podkładkę lub ręcznik2. Na palnik położyć podkładkę, parzyć na minimalnym ogniu3.Nie ma znaczenia do jakiej wody wstawiamy szynkowar (ZIMNEJ CZY CIEPŁEJ)4. Wszystkie wędlinki wychodzą smaczniejsze jeżeli parzy się je powolutku i jak najdłużej5. Połowę peklosoli można zastąpić solą kuchenną niejodowaną[Dodano: 28 maj 2019 - 15:57]Todek,ilość peklo możesz nieznacznie zwiększyć lub zmniejszyć.Pierwszy raz jednak proponuję te 18 g, określisz swój próg słoności Śliwki oczywiście możesz pominąć Edytowane 28 Maja 2019 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-632219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Poszukuję przepisu na taka pieczeń z mielonego mięsa którą piecze się owinięta w tą siateczkę tłuszczową okalająca żołądek wp. Zapomniałem jak ona się nazywa. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-633870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) Nycówka. Poszperaj u EAnny jak mnie pamięć nie myli robiła takową. Nie tylko ona ale innych nie pamiętam Edytowane 25 Czerwca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-633871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) Zapomniałem jak ona się nazywa.Otoka, a pieczeń to chyba necówka Pisz do Marka z Bielska Edytowane 25 Czerwca 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-633872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zapomniałem jak ona się nazywa.Otoka, a pieczeń to chyba necówka Pisz do Marka z Bielska Dzięki. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-633873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 25 Czerwca 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7880-nec%C3%B3wka-eanny/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-633874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) Poszukuję przepisu na taka pieczeń z mielonego mięsa którą piecze się owinięta w tą siateczkę tłuszczową okalająca żołądek wp. Zapomniałem jak ona się nazywa.Już masz podanego linka przez Arka.Necówka z polędwiczką w środku, wg przepisu Pana Władka z Wisły to jest wg mnie specjał.Zarówno na gorąco jak i na zimno.Siatka chroni wszystkie soki mięsne i wzbogaca smak swoim tłuszczem, tzw. siatkowym. Edytowane 25 Czerwca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-633879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcek10 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Czy ktoś zna może przepis na tak zwaną wędlinę pizze? Chodzi mi o tą niby mielonkę - mortadelę (nie wiem jak to nazwać) z kawałkami sera pieczarek moze jakichś warzyw. Nie mam na to wpływu ale dzieciaki lubią więc może by żrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 15 Grudnia 2019 (edytowane) Chodzi mi o tą niby mielonkę - mortadelę Zrób mortadelę z ulubionymi dodatkami. Może być nawet z cielęciny Przepis na mortadelę jest w "16". Edytowane 15 Grudnia 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Koledze chyba chodzi o rodzaj pieczeni rzymskiej z wkladka, zwana w de. Leberkäse.. Inaczej nie moge powiazac tego wyrobu z pizza czyli wypiekiem w piecu.. Tutaj link pogladowy z przepisem: https://www.google.com/search?q=leberkäse&tbm=isch&tbs=rimg%3ACRzVgI3HuUE2IkCuZeZtGG3MYyWpC_1uooMuJvQuhLt0HAtqrsSgCsTvI517t7RThmezzLtx-ubItrvn3XgBWEZJiYRbjKuDQjZD6KhIJrmXmbRhtzGMRavkj-FWxwr8qEgklqQv7qKDLiRHQyFurvFHABCoSCb0LoS7dBwLaEX-dHU0YaEjxKhIJq7EoArE7yOcRQqrxtvYcEvkqEgle7e0U4Zns8xHoLq4jx7DCNSoSCS7cfrmyLa75ET_1WRBdUYPJeKhIJ914AVhGSYmER0xRdZSvP8EEqEgkW4yrg0I2Q-hEDD-mo-uRoPGE_1a1U0NtGDAA&prmd=isvn&hl=de&ved=0CBcQuIIBahcKEwjIn_7ojbjmAhUAAAAAHQAAAAAQBw&biw=360&bih=560#imgrc=HNWAjce5QTYb1M Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcek10 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 15 Grudnia 2019 (edytowane) Nie, nie chodzi mi o pieczeń ale o wędlinę z osłonce. Są z warzywami i z serem. Nie wiem czy jak zrobię mortadelę to będą jeść. Ale chyba spróbuję. Edytowane 15 Grudnia 2019 przez Marcek10 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Nie wiem czy jak zrobię mortadelę to będą jeść Skoro wiesz, co jedzą to przecież nic prostszego jak pooglądać wyrób i zobaczyć jego "budowę.wędzony, czy tylko parzonyczy jest peklowanyjak jest rozdrobniony.Każesz nam zgadywać? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Nie wiem czy jak zrobię mortadelę to będą jeść. Ja bym tego nie odtwarzał tylko poprosił SiB-ów o jakiś pomysł na "alternatywę". Dlaczego? Może i odtworzysz wygląd ale smaku bez glutaminianów, wzmacniaczy smaku, mom-u i wszystkiego co tam włożyli/mogli włożyć nie odtworzysz. Twój wyrób będzie podobne, na pewno zdrowsze, ale zawsze inne. I pytanie czy jest sens?Może zamiast tego zaproponuj swoim dzieciom (nie wiem ile mają lat) np."kiełbasę rodzinną". Jak ona wygląda? Twoje zadanie to znaleźć i poznać recepturę mortadeli, parówkowej itp. Następnie wspólnie z dziećmi stworzyć wyrób o nazwie np."kiełbasa rodzinna". Jeśli zachęcisz ich do wspólnej pracy, to na pewno będzie im to smakować -bo sami to zrobią.Tak jak nam wszystkim smakowały pierwsze samodzielne zrobione wyroby którym daleko było do ideału.A przy okazji może wymyślicie hita na forum Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) to co pisza na stronie producenta "Szynka PizzaBlok kanapkowy o orginalnym przekroju pizzy i ciekawym smaku dzięki unikalnemu połączeniu warzyw oraz sera, z mięsem indyczym.Zalety produktu:Produkt bezglutenowyWaga: około 2,0 kg"czyli wiadomo juz przynajmniej jakie mieso . Moze wzorcem moglby byc ten przepis z dodatkami jak na Twoim rysunku https://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1446-mielonka-drobiowa-w-otoczce-z-galaretki-dla-milusinskich-bonair-a Edytowane 16 Grudnia 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 16 Grudnia 2019 czyli wiadomo juz przynajmniej jakie mieso . Czyli ani to szynka ani pizza. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) Czyli ani to szynka ani pizza. to nie ma byc smakowo jak pizza tylko ma wizualnie wygladac jak pizza ...tak ja to rozumiemTroche ciezko doszukac sie szynki w indyku :-) Edytowane 16 Grudnia 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 16 Grudnia 2019 to nie ma byc smakowo jak pizza tylko ma wizualnie wygladac jak pizza ...tak ja to rozumiem Ja też ale większej bzdury dawno nie widziałem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 16 Grudnia 2019 electra, dnia 16 Gru 2019 - 13:00, napisał: to nie ma byc smakowo jak pizza tylko ma wizualnie wygladac jak pizza ...tak ja to rozumiem Ja też ale większej bzdury dawno nie widziałem. Smakować tez trochę jak pizza ma... choćby przez ten ser i paprykę w środku.Pooglądałem obrazki i opisy w sieci - jedyne co z nich wynika to że pszenicy do tego nie dodali .Mięso z indyka pewnie oddzielone mechanicznie - tyle to coś ma wspólnego z mięsem - z indyka nawet szyje są sprzedawane jako"elementy".Obstawiam, że to taka parówka z dodatkami zapakowana w osłonkę barierową z ładnym nadrukiem na zewnątrz.Dzieciom nie dałbym tego do jedzenia.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcek10 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Na pewno nie mam zamiaru kopiować przepisu oryginalnego i pakować pół tablicy Mendelejewa Chodzi głównie o zrobienie czegoś podobnego wyglądem i smakiem ale domowego Też właśnie pomyślałem o zrobieniu czegoś na wzór mortadeli- parówkowej tylko z warzywami i serem. Nie wiem czy chodzi tu o smak pizzy? Raczej nie przypomina ale można by spróbować dać przyprawy jak do sosu. Nie pozostaje nic jak tylko próby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-649940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Znalazlam cos takiego na rosyjsiekiej stronie https://www.povarenok.ru/recipes/show/116883/ Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/9/#findComment-650054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.