beiot Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Września 2009 Kutra w domu nie mam, za to posiadam malakser. Niestety, obróbka masy w malakserze powoduje szybkie jej nagrzewanie. Podczas kutrowania też temperatura masy rośnie. Mięso (w mojej recepturze) praktycznie nie było mrożoneTrochę więc przedobrzyłem. Cóż. Następnym razem będzie korekta. Zobaczymy co wyjdzie. Do parówek podchodziłam kilkukrotnie i za każdym razem było to nie to.Też tak czyniłem i powiem, że parówki nie sa proste do wykonania. Trzeba trochę potrenowac. Moje mięso nie straciło chłonności wody bo nie było mrożone!Nie zauważyłem ,aby chłonnośc była mniejsza. Podczas kutrowania ciągle musiałem dolewać wody, aby masę skutrować :shock: dodałem ok. 20-25% wody. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-82349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 1 Października 2009 EAnna - staram się nie komentować czekając na znawców tematu kutrowania mięs . Problem w tym że oni nabrali wody w usta i nie dziwię się ze nic nie mówią . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-82562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 1 Października 2009 staram się nie komentować czekając na znawców tematu kutrowania mięsFaktycznie przydałaby się taka opinia. Ja ze swojej strony dodam, że najlepsze parówki wyszły mi ów ten jeden raz, kiedy robiłem je na mięsie podmrożonym. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-82566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 1 Października 2009 Witam. Ja przy rodukcji parówkowej starałem się trzymać reżimów temperaturowych.Najpierw 2 razy mielenie 4mm potem 2mm i potem partiami miksowanie w termomiksie z dodatkiem wody ok. 1-2*C. Mięso też nie było zamrażane.Jak wyczuwałem,że powierzchniowa zaczyna tężeć to do maszynki. Pozdrawiam :wink: P.S.Najpierw zacząłem miksować, tak jak Ty Dziadku.Szło ślamazarnie i oko zawisło na termomiksie Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-82567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 1 Października 2009 Dobra, to i ja zastosuję przewrotność DZIADKA - jak myślicie jaką temperaturę mógł mieć farsz po kutrowaniu na zlocie :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-82571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 1 Października 2009 Przy kutrowaniu mamy dwie fazy. W pierwszej kutrujemy mięsa chude ścięgniste gdzie powinniśmy utrzymać temperaturę kutrowanego farszu w granicach 4-6 st w drugiej fazie po dodaniu zmielonych tłuszczy temperatura farszu nie powinna przekroczyć 20 st C w końcowej fazie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-82572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 1 Października 2009 Dodam, nie mieliśmy mrożonego mięsa, było stosunkowo ciepło, czas też nam nie sprzyjałfaktem jest że mieliśmy kuter... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-82575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 2 Października 2009 Dodam, nie mieliśmy mrożonego mięsa, było stosunkowo ciepło, czas też nam nie sprzyjał faktem jest że mieliśmy kuter... 14 st. C :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-82674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 2 Października 2009 14 st. C... i więcej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-82720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 9 Października 2009 W przepisie mam osadzanie serdelków 15-30min.Czy mogę je osadzać 12 h ,ale w temp 4-6°C.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-83792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 9 Października 2009 Czy mogę je osadzać 12 h ,ale w temp 4-6°C.PozdrawiamOczywiście, że możesz. Jednak przed wędzeniem doprowadź je do temperatury otoczenia a potem dobrze wysusz. Jeżeli tego nie zrobisz na kiełbaskach skropli się para wodna i się okopcą a nie uwędzą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-83796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 9 Października 2009 Dzięki za odpowiedź.Resztę procesu znam,ale robię je pierwszy raz i wolałem się upewnić.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-83804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Października 2009 Dzięki za odpowiedź.Resztę procesu znam,ale robię je pierwszy raz i wolałem się upewnić.Pozdrawiam Jak juz zrobisz to prosze o relacjie jak wyszla .? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-83825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 10 Października 2009 Mówisz i masz.Po pierwsze w tym wątku EAnna robiła parówki a ja serdelki i różnimy się nieco składem surowcowym. Smak jak za dawnych lat..Co do przekroju to niech wypowiedzą się fachowcy bo ja robiłem pierwszy raz.Jedna ważna uwaga.Trzeba dobrze wykuć powietrze bo inaczej w miejscach niewykutych będzie podciek tłuszczu/mam takiego jednego -reszta ok/. A tak wyglądają. Pozdrawiam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-83912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Października 2009 Jako ciekawostkę podam, iż spryskanie (zroszenie) parówek przed obróbką termiczną (wędzenie - parzenie) 5% roztworem kwasu cytrynowego ułatwia znacznie późniejsze zdejmowanie osłonek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-85100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Października 2009 Jako ciekawostkę podam, iż spryskanie (zroszenie) parówek przed obróbką termiczną (wędzenie - parzenie) 5% roztworem kwasu cytrynowego ułatwia znacznie późniejsze zdejmowanie osłonek. Czy dotyczy to rowniez kielbas ? gdzies na forum byl filmik zapodany jak jelita moczyly sie z cytrynka :rolleyes: Musze sprubowac :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-85105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 23 Października 2009 Moczenie jelit lub ich przelanie roztworami kwasów organicznych powoduje częściową koagulację białka, z którego składa się jelito. Lecz nie na tyle, by osłabić lub zniszczyć całą jego strukturę. Problemem jest dobór właściwego stężenia, gdyż mamy jelita o różnych właściwościach mechanicznych(odporność na rozrywanie).Ponadto na wewnętrznej stronie jelita ( stykanie się z farszem) mamy inne pH, które nie pozwala by jelito "skleiło się" z farszem mięsnym. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-85171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 23 Października 2009 Ponadto na wewnętrznej stronie jelita ( stykanie się z farszem) mamy inne pHPrzepraszam, ale nie zrozumiałam. Mamy z natury, czy po przelaniu roztworem kwasu? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-85230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 24 Października 2009 W przepisie EAnny jako dodatek jest: mleko w proszku tłuste, 2% wsad mięsnego, wołowina kl.I Muszę wyeliminować wołowinę i mleko, czym je zastąpić ??? Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-85242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 24 Października 2009 Muszę wyeliminować wołowinę i mleko, czym je zastąpić ??? Wołowinę możesz zastąpić mięsem z golonki lub mięsem z podudzia indyczego. Mleko możesz pominąć. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-85244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 24 Października 2009 Witam.Mleka można nie dawać - moja pierwsza próba była bez mleka.W przepisie Dziadka, też chyba nie ma mleka. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-85245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 24 Października 2009 Mamy z natury, czy po przelaniu roztworem kwasu?Po przelaniu roztworem kwasu organicznego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-85267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROJLEREK Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 23 Listopada 2009 jestem przy parowkach i mam pytanie na ktore prosze o odpowiedz prawie juz. Prosze mi powiedziec czy sciegniste mozna zaliczyc do III kl wieprzowiny. Mam na mysli - i na stole - poklasyfikowane mieso i wydaje mi sie ze za duso tego sciegnistego naprodukowalam :lol: mysle ze zbyt dokladnie wytrybowalam wszystko co bylo mozliwe a co zwie sie sciegnem. I co teraz??? czytam ze parowki to wieksza wiedza i wieksza trudnosc. Pogubilam sie. pomozcie. Cytuj ja-Nina Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-89105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 23 Listopada 2009 BROJLEREK, Poczytaj: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081 Moim zdaniem parówki nie są łatwe do wykonania, ale trzeba trenować. Na pewno i tak będą lepsze (zdrowsze) od sklepowych. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-89106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 23 Listopada 2009 osze mi powiedziec czy sciegniste mozna zaliczyc do III kl Klasa III WP, to właśnie mięso chude i ścięgniste. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/3/#findComment-89109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.