Maxell Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 20 Marca 2017 Mirku, niech zostanie. Będzie przestroga dla innych.Moim zdaniem, o tej porze (zresztą chyba nie tylko) jajka najlepiej moczy się w Chochołowie, BUKOVINIE i Szaflarach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-544828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 20 Marca 2017 włożyć surowe jajko. ... ... ''salmonellowe wędliny''... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-544829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 20 Marca 2017 Kulfon, odrzuć jak najszybciej tę metodę peklowania na zawsze i nigdy do niej nie wracaj. Na naszym forum walczymy z nią od początku i będziemy walczyć nadal. Jest wręcz szkodliwa dla właściwej technologii przygotowania mięsa na wędzonki. Poczytaj sobie forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-544830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 20 Marca 2017 Mirku, niech zostanie. Będzie przestroga dla innych.Moim zdaniem, o tej porze (zresztą chyba nie tylko) jajka najlepiej moczy się w Chochołowie, BUKOVINIE i Szaflarach. Dokładnie tak samo pomyślałem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-544834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulfon Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 22 Marca 2017 Bardzo Ci dziękuję Maxell. Nawet nie Wiesz jak mi pomogłeś. Jesteś wielki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-545084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulfon Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 22 Marca 2017 Witaj Miro.Przykro mi że tak mnie potraktowałeś. Metoda z jajkiem stosowana była ok. 40 lat temu, zapamiętałem z przekazu pokoleniowego. Nigdy jej nie stosowałem i nie zamierzam stosować. Jestem początkującym, obejrzałem Twoje wyroby,rzeczywiście daleko doszedłeś, można rzec do perfekcjonizmu w amatorskim wędliniarstwie. Chciałem tylko skorzystać z doświadczenia i prosić o rady, ale widocznie trafiłem pod zły adres. Założenia Forum są takie że jeden drugiemu pomaga, w miarę wolnego czasu. Jestem wdzięczny Maxellowi, jest wyrozumiały,udzielił kilka wskazówek, jestem mu wdzięczny. Jestem emerytowanym nauczycielem, radzę Ci, traktuj dobrze wszystkich "uczniów", dobrze na tym wyjdziesz, nie patrz na wszystkich z góry, też kiedyś zaczynałeś. Rano wysłałem do Ciebie komentarz,ale zniknął oraz pytanie, czy jest różnica w dodawaniu czosnku z łupiną czy obranego, odpowiedzi nie ma. Rozumiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-545112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 22 Marca 2017 Spróbuj następnym razem nie dodawać do zalewy peklującej niczego, poza peklosolą. Zobaczysz jaki smak ma prawdziwe mięso. Warto. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-545113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 23 Marca 2017 Witaj Miro. Przykro mi że tak mnie potraktowałeś. Przeczytaj co piszą po Twoim wpisie koledzy i w jakim temacie napisałeś swój wpis, a potem myślę że cię źle traktuję.Byłem pewien, że pisząc o peklowaniu masz na myśli mój przepis, a ty wyskakujesz że masz sprawdzoną recepturę od kogoś tam... i to na jajko.Tym samym powstaje śmietnik w moim temacie, dlatego poprosiłem o usunięcie wpisu o peklowaniu na jajko.Trzeba jasno określić się pisząc posta, żeby nie było nieporozumień.[Dodano: 23 mar 2017 - 16:21] Rano wysłałem do Ciebie komentarz,ale zniknął oraz pytanie, czy jest różnica w dodawaniu czosnku z łupiną czy obranego, odpowiedzi nie ma. Rozumiem. Pozdrawiam Komentarz napisałeś na moim blogu, nie na forum....więc nic nie znikło. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-545173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulfon Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 30 Marca 2017 Witaj Miro.Ja myślę że dalej będziemy żyć w zgodzie. Z tym jajkiem wyskoczyłem niepotrzebnie. Dowiedziałem się o nim z przekazów pokoleniowych od mojego teścia, potwierdzenia tego znalazłem w literaturze: Bernhard Gahm, "Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin" wydawnictwo REA-SJ www.rea-sj.plStosowano wówczas, gdy nie było dokładnych mierników wagowych. Teraz można bardzo dokładnie odważyć ilość soli - peklosoli na litr wody, lub na 1 kg mięsa, z takiej wagi korzystam. Nie ukrywam, zaglądałem do Twoich przepisów, ale korzystam też z sugestii Dziadka. Dzisiaj wędziłem kiełbasę, po uwędzeniu w kolorze podobna jest do kiełbasy Dziadka i Twojej. To jest drugie moje wędzenie, pierwszą kiełbasę spaliłem. Jeżeli czujesz się obrażony, to przepraszam.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-545887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 30 Marca 2017 nie widzę żadnej różnicy i dlatego wodę biorę prosto z kranu do solanki Ja też nie widzę różnicy - może jak kiedyś było chloru do oporu albo woda ze studni odkrytej....... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-545889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 30 Marca 2017 Jeżeli czujesz się obrażony, to przepraszam. Chyba już za stary jestem na obrażanie się.Może za bardzo "walę prosto w twarz", ale tak już mam... A nieporozumienia wynikają przeważnie z niedomówień......tak więc mamy już wszystko wyjaśnione i temat możemy uznać za zamknięty. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-545897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 31 Marca 2017 Kulfon, zapodawaj foty kiełbachy, nie daj się prosić... "walę prosto w twarz" ...w dodatku z bani Kulfon, Miro ma gołębie serce, albo i dwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-545960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 31 Marca 2017 .w dodatku z bani Nie przesadzaj......możemy być na bani, ale z bani...odpada.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-545972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) O TYM TRZEBA PAMIĘTAĆ! Nie myśleć własną wiedzą, bo laik jej nie posiada. Miro, jestem laik,wiec wytlumacz mi gdzie w kielbasach i wedlinach* (jak piszesz ) moze pojawic sie tzw. jad kielbasiany ? (beztlenowiec)Jakie dodatkowe dzialanie na mieso ma peklosol od zwyklej soli ?(oprócz nadania mu ladnego koloru? )Co grozi ,albo moze sie stac z miesem- (kielbasa ) stosujac zwykla sol kuchenna ?Jakie zagrozeni eliminuje peklosol,czego nie jes w stanie zrobic zwykla sol? *Oprócz konserw i sloikow. Z gory dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi. Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez chudziak Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-561817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Chętnie odpowiem, ale nie w tym wątku.Proszę o przeniesienie pytania do odpowiedniego działu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-561821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Jakie dodatkowe dzialanie na mieso ma peklosol od zwyklej soli ?(oprócz nadania mu ladnego koloru? ) Tutaj jest odpowiedź : http://www.masarski.com.pl/pl/wydawnictwa/2014/14_09_magdalena_kuchlewska.pdf[Dodano: 03 sie 2017 - 18:41]A co do występowania Clostridium botulinum : http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Zatrucie-laseczka-jadu-kielbasianego/ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-561913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Jakie dodatkowe dzialanie na mieso ma peklosol od zwyklej soli ?(oprócz nadania mu ladnego koloru? ) Tutaj jest odpowiedź : http://www.masarski.com.pl/pl/wydawnictwa/2014/14_09_magdalena_kuchlewska.pdf[Dodano: 03 sie 2017 - 18:41]A co do występowania Clostridium botulinum : http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Zatrucie-laseczka-jadu-kielbasianego/ Świetny materiał! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-562467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tinno Martini Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 14 Września 2017 Czesc postanowilem nastrzyk szynek zrobic w 5-tym dniu peklowanie 10-cio dniowe co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-567001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 14 Września 2017 Może być.Na pewno nie zaszkodziłeś tylko polepszyłeś peklowanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-567005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 14 Września 2017 tylko polepszyłeś peklowanie. Jeśli jako ''Początkujący'' może określić , że solanka jest ''OK'' ,to nie ma problemu... Natomiast jeżeli w ciągu tych 5-ciu dni ''coś'' się z nią ( nie daj Boże - złego stanie... ) to wszystko trza będzie ''zakopać'' i to głęboko... Nastrzyk wykonuje się na początku (+ masowanie) odpowiednia temperatura , mięso zakryte solanką i ''spokój ''... zapewnia prawidłowy efekt Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-567023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 15 Września 2017 Bez znaczenia.Jak solanka się zepsuje, to i tak mięso jest do wywalenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-567065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tinno Martini Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Dziekuje za odpowiedzi mam nedzieje ze wszystko bedzie ok pekluje w piwnicy w lodowce przeznaczonej tylko do peklowania w temperaturze 6 stopni podczas nastrzyku solanka miala normalny zapach kolor klarowny lekko zielonkawy ale to z powodu przypraw glownie majeranku ktory wyladowal wraz z wywarem do solanki no i krwi z miesa ,tak mysle .Mieso kolor i zapach mialo Taki ze juz by go jesc mozna Edytowane 15 Września 2017 przez Tinno Martini Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-567072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tinno Martini Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 16 Września 2017 A oto solanka po siedmiu dniach dwa dni po nastrzyku co myslisz miro o kolorze? zapach super ziola i miesko. Prosze o opinie dlatego ze jest to 30 L beczka z z 8kg szynki ,3,5kg schabu i 2kg boczku nastrzyk byl tylko w szynki reszta bez nastrzyku. dziekuje z gory za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-567243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 16 Września 2017 Jak zapach jest dobry, nie jest glutowata to jest dobra.Kolor ma standardowy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-567244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tinno Martini Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 16 Września 2017 zapach jest piekny konzystencja wody dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/6/#findComment-567248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.