Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Maggi do peklowania.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#41 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 22 lut 2016 - 13:28

 

Może i jest najlepsza. Ale w porównaniu do oryginału to jest to poprostu przeźroczysta wodzionka, nie obrażając wykwintnej zupy pod tą samą nazwą.

 

Do którego oryginału?  :cool:



#42 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1257 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 22 lut 2016 - 13:29

Według Wikipedii:

Przyprawa Maggi

Przyprawa w płynie, zbliżona w swoim smaku, konsystencji i ogólnym wyglądzie do sosu sojowego, wykorzystywana jako dodatek aromatyzujący do zup, mięs, sosów, itp. Kanciasty kształt butelki i kolory etykiety (czerwono-żółte) zostały opracowane przez Juliusa Maggi. Podstawą oryginalnych szwajcarskich przypraw był wyciąg z ziela lubczyku ogrodowego[2].

 

A teraz ciekawostka:

Obecnie składnikami aromatyzującymi przyprawy są: sól, glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe, ocet, glukoza, ekstrakt drożdżowy, aromat.

 

Więc kiedyś skład był inny i być może był jakiś sens jej stosowania.



#43 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 lut 2016 - 13:42

Do którego oryginału?

Mam na myśli kupić w Polszcze, kupić na zgniłym zachodzie. Podobnie jak z proszkami do  prania, kawą i podobnymi chrzczonymi lub pozamiatanymi z podłogi produktami.



#44 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 22 lut 2016 - 13:57

Tak mi się zdaje ,że ten temat ( znaczy maggi ) był już kiedyś ''wałkowany''. Tyle ,że smaków się uczymy od dzieciństwa i jeśli się jadało np. rosół z tą przyprawą , to jej brak zauważymy od razu . Jaka jest szkodliwość spożycia paru kropel maggi tygodniowo...? :rolleyes: Przyprawy są przecież po to , żeby podkreślać smak potrawy . Nikt maggi przecież litrami nie pije...  :facepalm:  W przeciwieństwie do ''innych płynów'' ... wydaje mi się -  bardziej szkodliwych  ;)  ;)  ;)  :D 



#45 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6119 postów

Napisano 22 lut 2016 - 14:08

W przeciwieństwie do ''innych płynów'' ... wydaje mi się -  bardziej szkodliwych  ;)  ;)  ;)  :D

Eeee tam Aniu, zawsze pijemy na zdrowie.  :D  ;)



#46 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 22 lut 2016 - 14:09

Chciałbym zauważyć, że tematem jest maggi użyta do peklowania.

Ja osobiście uwielbiam maggi, ale do peklowania pewnie nie dodam.

Ale pewnie spróbuję zrobić to cudo ze strony głównej

http://wedlinydomowe...eprzowa-beiot-a



#47 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1257 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 22 lut 2016 - 14:10

Eeee....?

 

Jakich tam znowu szkodliwych?

Moja cytrynówka to prawdziwe lekarstwo. ;)  :D  :facepalm: 



#48 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 lut 2016 - 15:16

spróbuję zrobić to cudo ze strony głównej

Popełniałem i ja. A jakże. I nie żałuję. Polecam.



#49 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1516 postów

Napisano 22 lut 2016 - 16:04

Chciałbym zauważyć, że tematem jest maggi użyta do peklowania.

Ja osobiście uwielbiam maggi, ale do peklowania pewnie nie dodam.

Ale pewnie spróbuję zrobić to cudo ze strony głównej

http://wedlinydomowe...eprzowa-beiot-a

W przepisach wewnętrznych Nr 19, dotyczących produkcji konserw , jest przepis na golonkę w galarecie z dodatkiem maggi. kolega robił i jest super. :)

Receptura skrócona:

 

Golonka Wp. w galarecie

 

  1. Golonka 100 %

 

Przyprawy:

- gorczyca – 0.5 g/kg

- liść laurowy – 0.2 g/kg

- maggi – 5 g/kg

- żelatyna 5 g/kg

 

Golonki bez kości peklujemy w zalewie – 14 Be (157 – 166  g soli na 1 litr wody),  przez 24-36 h.

Dajemy 600 ml zalewy na 1 kg golonki.

Ociekanie 6-8 h.

Parzenie w wodzie 100C przez 30 min.

Kroimy na kawałki po 100 – 200 g.

 

Zalewa żelatynowa 12 %, tj. 13 g żelatyny na 100 ml wody. ( 130 g żelatyny na 1 l wody).

Rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie, dodajemy liść i gotujemy przez 30 min, dodajemy maggi.

Golonkę wkładamy do słoików, dajemy po kilka ziarenek gorczycy ( na 400 g golonki 5-6 ziarenek), zalewamy gorącą 80C zalewą i odpowietrzamy.

Sterylizacja: słoiki z  400 g golonki przez 10 + 60 + 10 min w temp. 121 C, a słoiki z 800 g golonki przez 15 + 75 +15 min w temp. 121 C.



#50 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2234 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 22 lut 2016 - 19:55

 

Do którego oryginału?

Mam na myśli kupić w Polszcze, kupić na zgniłym zachodzie. Podobnie jak z proszkami do  prania, kawą i podobnymi chrzczonymi lub pozamiatanymi z podłogi produktami.

 

Dlatego kiedyś "łazęgując" po Europie i nie tylko kupiłem w różnych krajach maggi różnych producentów, na koniec nasze rodzime maggi i zrobiłem porównanie, jak dla mnie wygrało maggi którego używam, a które to przedstawiłem w poprzednim poście, mając możliwość kupowania w Niemczech kupuję ją do dziś, niestety, do zalewy nie dodawałem nigdy z racji tego że pekluję na sucho, ale może kiedyś spróbuję.... za to używam magii do.... galarety, mi smakuje :D



#51 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1257 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 23 lut 2016 - 00:22

Hmmm....

Piwo.

Nie jestem smakoszem, ale od czasu do czasu jakieś wypiję.

Piłbym pewnie częściej, ale koledzy z naszego forum poczęstowali mnie swoim.

Od tej pory marketowe mnie nie zadowala.

Po prostu spróbowałem czegoś dobrego i byle namiastka mnie nie zadowoli.

Jak to się ma do tematu?

Myślę, że każdy ma swoje ulubione smaki i nie ma co z tym dyskutować.


Użytkownik ZLeP edytował ten post 23 lut 2016 - 00:27


#52 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1257 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 13 mar 2016 - 16:58

W przepisie Dziadka występuje również hydrolizat białka (maggi): https://wedlinydomow...blok-lopatkowy/

Więc jak mówiłem, kiedyś, kiedy maggi zawierało hydrolizat białkowy, dodatek był wskazany. Teraz znaleźć Maggi z hydrolizatem białka, to nie taka prosta sprawa. A bez hydrolizatu nie ma sensu stosowania.



#53 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 13 mar 2016 - 18:06

To jest zapodana receptura przemysłowa. Dodatki i przyprawy i  ich zastosowanie to  wobec swojego uznania .



#54 Violka

Violka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 489 postów
  • Miejscowośćmalopolska

Napisano 13 mar 2016 - 20:49

Bioavena PRZYPRAWY ORGANICZNE

 

Przyprawa warzywno - grzybowa. Doskonała mieszanka do przyrządzania zup i innych potraw warzywnych. Skład: warzywa suszone (marchew, korzeń pietruszki, cebula, korzeń selera), sól (morska i kamienna), grzyby suszone 9%, suszone zioła (nać pietruszki, lubczyk, koper, nać selera).

Przyprawa warzywno - czosnkowa Doskonała mieszanka do przyrządzania zup i innych potraw warzywnych. Skład: Warzywa suszone (marchew, pietruszka korzeń, czosnek 9%, cebula, seler korzeń), sól (morska/kamienna), suszone zioła (pietruszka nać, lubczyk, koper, seler nać).

Przyprawa warzywno - ziołowo - cebulowa Doskonała mieszanka do przyrządzania zup i innych potraw warzywnych. Skład: Cebula 23%, sól (morska/kamienna), czosnek, bazylia, oregano, cząber, seler nać, tymianek, papryka, lubczyk.

 

Takie używam.

 

Maggi używają sukcesywni samobójcy  :( 



#55 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 14 mar 2016 - 12:05

 

Bioavena PRZYPRAWY ORGANICZNE
A gdzie je można dostać uchyl proszę rąbka tajemnicy :cool:

#56 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 14 mar 2016 - 17:32

 

Bioavena PRZYPRAWY ORGANICZNE
A gdzie je można dostać uchyl proszę rąbka tajemnicy :cool:

 

http://www.bdsklep.pl/mieszanki,254



#57 Violka

Violka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 489 postów
  • Miejscowośćmalopolska

Napisano 14 mar 2016 - 21:13

 

Bioavena PRZYPRAWY ORGANICZNE
A gdzie je można dostać uchyl proszę rąbka tajemnicy :cool:

 

Gonzo dał Ci linka . :tongue:  Vegeta NATUR tez jest do zaakceptowania , widziałam ja u mnie w sklepie dzisiaj- tak wyglada link ponizej

http://www.bdsklep.p...rzyprawa,id-278



#58 Smokemistake

Smokemistake

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćChomętowo

Napisano 15 mar 2016 - 14:39

Witam

Do solanek magi nie stosuję ale za to często dodaje ciemny sos sojowy lub mieszankę hydrolizowanego białka roślinnego (mieszanka białka kukurydzianego i pszennego) oraz ekstrakt drożdżowy produkcji szwajcarskiej (Pacovis) w zależności na jakie smaki mam ochotę 



#59 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9167 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 mar 2016 - 20:19

dodaje ciemny sos sojowy lub mieszankę hydrolizowanego białka roślinnego (mieszanka białka kukurydzianego i pszennego) oraz ekstrakt drożdżowy produkcji szwajcarskiej (Pacovis)

Czyli dodajesz glutaminian sodu pod powyższymi postaciami. 



#60 fikaz

fikaz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 03 mar 2018 - 08:09

Trzeba go sporo przedawkować, żeby poczuć negatywne działanie.

Zawsze używałem magii i raczej nie zamierzam z niej rezygnować.

Wszystko z umiarem i nie będzie problemu.

Ile tej maggi stosujesz do peklowania ?


Użytkownik fikaz edytował ten post 03 mar 2018 - 08:11





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych